Candida diyeti içeriğimizde Candida nedir? Belirtileri nelerdir? Sorularını cevapladıktan sonra Candida diyeti nasıl yapılır? Ne kadar sürmeli? Uzak durulması gereken besinler nelerdir? gibi konuları inceleyeceğiz.
İÇERİK ÖZETİ
Candida Nedir?
Candida, insan vücudunda en çok karşılaşılan mantar çeşitleri arasında yer alır. Normal şartlarda besinlerin sindirilmesinde etkilidir. Ancak %10’luk bir kısmı enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.
Genellikle yüz ve kollarda kendini gösterse de ağız, vajina, rektum gibi bölgelerde de oluşabilir.
Candida tedavisi için zaman kaybetmeden bir uzmanla görüşebilir ve sizin için uygun gördüğü tedavi planını uygulayabilirsiniz. Bu esnada candida diyetini uygulayarak sürecin daha kısa sürmesini sağlayabilirsiniz.
Candida Mantarı Belirtileri
Candida mantar çeşitleri arasında enfeksiyon oluşumuna en sık neden olanı “Candida albicans” tipi mantarlardır. Farklı sorunlarla karşılaştırılabilen belirtileri mevcuttur.
- Gün içerisinde sık sık nedensiz bir şekilde mide bulantısı yaşıyorsanız
- İshal, kabızlık gibi sindirim sorunlarıyla karşı karşıyaysanız
- Saatlerce uyusanız dahi kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız
- Sık sık idrar yolları enfeksiyonuna yakalanıyorsanız
- Kendinizi gergin, sinirli ve mutsuz hissediyorsanız
- Anksiyeteniz artmışsa depresyon belirtileri gösteriyorsanız
- Egzama başka olmak üzere cilt sorunları yaşıyorsanız candidadan şüphelenebilirsiniz.
Candida Diyeti
Yapılan araştırmalar yüksek miktarda basit karbonhidrat ve şeker tüketenlerin, stres seviyesi yüksek olanların, bağırsakları sağlıklı olmayanların, diyabet hastalarının ve zayıf bağışıklık sistemine sahip olanların daha kolay candida enfeksiyonu yaşadıklarını göstermiştir. Bu nedenle candida diyetinin amacı daha sağlıklı beslenerek vücudun bağışıklığını arttırarak bağırsak sağlığını düzenlemektir.
Candida diyeti, bir diyet listesinden daha fazla neler tüketmeniz ve tüketmemeniz gerekenlere odaklanan bir beslenme yöntemidir.
Eğer farklı bir sağlık sorununuz bulunmuyorsa Candida diyetinin etkisini arttırmak için öncesinde birkaç gün water fasting (su orucu) uygulaması ile vücudunuzu temizletebilirsiniz.
Candida Diyeti Ne Yenir?
- Candida diyeti hangi meyveler yenir? Meyvelerin içerisinde şeker bulunduğundan candida diyetinde meyve tüketimini azaltmak ve yalnızca limon, çilek, ahududu gibi şeker oranı az meyveleri tüketmek gereklidir.
- Candida diyeti sebzeler: Nişasta içermeyen sebzeleri tüketebilirsiniz. Lahana, brokoli, patlıcan, kabak, soğan, domates, ıspanak, pırasa gibi pek çok sebze nişasta içermez. Havuç ve patates uzak durmanız gereken sebzelerin başında yer alır.
- Protein: Protein ihtiyacınızı yumurta, somon, tavuk, balık, kırmızı et gibi gıdalardan karşılayabilirsiniz.Ancak bu gıdaların mümkün olduğunca doğallarını tercih etmelisiniz.
- Tahıllar: Candida diyeti yalnızca glütensiz tahıllara izin verir. Yulaf, kinoa ve karabuğday tüketebileceğiniz tahıllar arasında yer alır.
- Kefir: Probiyotik etkisiyle de bilinen kefire beslenmenizde yer verebilirsiniz. Bağırsak sağlığı için oldukça faydalıdır.
- Yağlar: Yağ olarak yalnızca sağlıklı yağlar tüketilmelidir. Soğuk sıkım zeytinyağı, hindistancevizi, doğal tereyağı tüketilebilir.
- Kuruyemişler: Kavrulmamış badem, ay çekirdeği ve keten tohumu tüketebilirsiniz.
- Baharatlar: Candida diyetinde karabiber, tarçın, soğan, sarımsak, kırmızı biber, kekik gibi besinleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
- Turşu: Probiyotik etkisi ile bilinen turşuları öğünlerinizde mümkün olduğunca tüketmelisiniz. Özellikle lahana turşusu bağırsak sağlığı için çok faydalıdır.
- Candida diyeti içecek: Siyah çay ve kahveden uzak durmalısınız. Kafein içermeyen çayları, maden suyunu ve Hindistan cevizi sütünü içebilirsiniz.
Candida Diyetinde Ne Yenmez?
- Candida diyeti süresince glütensiz beslenmeniz önemlidir. Bu sayede bağırsak floranızı düzenleyebilirsiniz.
- Şeker içeren besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Böylece bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
- Karbonhidrat tüketimini azaltmalı ve karbonhidrat tüketeceğinizde tercihinizi kompleks karbonhidratlardan yana kullanmalısınız.
- Laktoz, candida büyümesini destekleyebileceğinden candida diyetinde süt ve süt ürünleri (kefir hariç) tüketilmemelidir.
- Candida diyetinde alkol ve kafeinden mümkün olduğunca uzak durmak gereklidir.
Canan Karatay Candida Diyeti
Canan Karatay Candida diyeti prensiplerine oldukça uygun bir beslenme programı önermektedir. Yalnızca süt ve süt ürünlerinden uzak durmanız yeterli olacaktır.
Tıpkı Karatay diyetinde olduğu gibi hazır gıdalardan uzak durmak, şeker tüketmemek, ekmek yememek, sağlıklı yağlar ve kuru yemişler tüketmek candida diyetinin de temel kurallarıdır. Detaylı bilgi almak için Karatay Diyeti içeriğimize göz atabilirsiniz.
Candida Diyet Listesi
Candida diyetinin en güzel yanı bir diyet listesi takip etmenize gerek kalmamasıdır. Ancak yine de fikir sahibi olmanız için Candida diyeti örnek listesi paylaştım.
Kahvaltı:
- Avokadolu keten tohumlu omlet
- 1 dilim karabuğday ekmeği
- Zeytin
- Domates
- Yeşillik
Öğle:
- Tavuk göğsü
- Bol yeşillik
- 1 dilim mısır ekmeği
- Buğulanmış karnabahar ve brokoli
Akşam:
- Balık
- Kinoalı salata
- Buğulanmış nişastasız sebzeler
Not: Ara öğün yapmak vücudunuzun gereksiz yere insülin salgılamasına neden olur. Bu nedenle ara öğün yapmamanızda fayda var. Ancak ara öğün yapmak istiyorsanız badem, çilek, kefir gibi besinlerle sağlıklı ara öğünler yapabilirsiniz.
Candida Diyetince Hangi Ekmek Yenir?
Eğer hayatınızda ekmek önemli bir yer kaplıyorsa ve candida diyetinde ekmek yemek istiyorsanız tercihinizi glüten içermeyen ekmeklerden yana kullanmalısınız. Karabuğday ve mısır ekmeği ideal bir seçim olabilir.
Candida Diyetinde Yoğurt Yenir mi?
Yoğurdun içerisindeki laktoz candida diyetinde kesinlikle tüketilmemesi gereken besinlerin başında gelmektedir. Laktoz ve candida arasında güçlü bir bağ olduğu düşünülmektedir. Süt ürünü olarak yalnızca kefir tüketebilirsiniz
Candida Diyetinde Nohut Yenir mi?
Nohut, mantar gelişimini destekleyebileceğinden candida diyetinde nohut tüketmemenizde fayda bulunur. Normal şartlarda nohut her ne kadar sağlıklı bir besin olsa da bu diyeti yaparken bir süre hayatınızdan çıkarmanız gereklidir.
Candida Diyeti Yapanların Yorumları
Candida diyeti Kadınlar Kulübü gibi platformlarda sık sık konuşulan bir konudur. Doktorun candida mantarı teşhisi koymasının yanı sıra candida belirtileri göstererek diyeti uygulamak isteyen kişiler de bulunur.
Candida sorunu ile karşılaşan kişiler genellikle sağlıksız bir şekilde beslendiklerinden candida diyetine uyum sağlamakta zorlanmaktadırlar. Özellikle şekersiz beslenmeye alışmak kolay değildir. Ancak diyeti uygulayan kişiler candida ölümlerini hissettiklerini ifade ediyor. Kronik yorgunluk, mutsuzluk gibi belirtiler de ortadan kalkmaktadır.
Candida Diyeti Ne Kadar Sürmeli?
“Candida diyetine kaç ay devam etmeliyim?” sorusu diyete başlayan pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Ancak bu diyetin kesin bir süresi bulunmaz. Belirtiler yok olana kadar diyete devam edebilirsiniz. Unutmamanız gereken nokta ise bağırsakların birkaç hafta gibi bir sürede sağlığına kavuşmayacağıdır. Bu nedenle sonuç almaya başlamanız için en az 2-3 ay geçmesi gerekecektir.
Candida İçin Hangi Doktora Gitmeli?
Candida için dahiliye bölümüne başvurabilirsiniz. Doktorunuz tetkikleri yaptıktan sonra gerekmesi halinde gastroenteroloji bölümüne sevk eder. Sindirim sisteminizle ilgili bir sorun olduğunu hissediyorsanız doğrudan gastroenteroloji uzmanına da görünebilirsiniz. Vajinal candida mantarı içinse kadın hastalıkları ve doğum uzmanına görünmek gereklidir.
Candida Egzama Yapar mı?
Candidanın sık görülen belirtileri arasında egzama yer alır. Pek çok egzama hastasında temel neden fark edilemediğinden tedavi süreci daha zor olmaktadır. Eğer egzamanız varsa candida tetkiklerinin yapılmasını isteyebilirsiniz.
Candida kaynaklı egzama sorunu yaşayanların 3-4 aylık candida diyeti ile egzamadan kurtulduğunu gösteren araştırmalar mevcuttur.
Candida Nasıl Anlaşılır?
Ne yazık ki candidaya karşı kesin sonuç veren bir test bulunmaz. Doktorunuz çeşitli tetkikler yapar ve belirtileri de göz önünde bulundurarak teşhis koyar. Evde candida testi içinse sabah aç karnına su dolu bir bardağa tükürülür. Tükürüğün bardak içerisinde renk ya da yer değiştirmesi candida şüphesi uyandırır. Ancak kesin bir teşhis değildir. Tükürüğün bardağın üzerinde şekil değiştirmeden durması bağırsaklarınızın sağlıklı olduğunun bir göstergesidir.