D vitamini eksikliği olan pek çok kişi kilo sorunu yaşamaktadır. İştah açma ve kilo aldırma gibi etkileri bulunan D vitamini eksikliğinin ne zaman ortaya çıktığı için sıklıkla sorulan bir sorudur. Pek çok kişi D vitamini değerini kontrol ettirdikten sonra hangi değerlerin normal olduğunu sormaktadır.
İÇERİK ÖZETİ
D Vitamini Tahlili Nerede Yapılır?
D vitamini testi sağlık ocağı dahil hemen her sağlık kuruluşunda yapılan son derece kolay bir testtir. Özel ekipmanlara ihtiyaç duyulmaz. Damarınızdan alınan kandan klasik tetkiklerle beraber D vitamini seviyesi de ölçülebilir. Sağlık ocağının yanı sıra devlet ya da özel hastanelerinde, özel laboratuvarlarda testlerinizi yaptırabilirsiniz. Ancak herhangi sıkıntınızın D vitamini eksikliğine bağlı olduğunu düşünmeyen hekimler test isterken D vitaminini işaretlemeyebilir. D vitamini seviyenizi öğrenmek istediğinizi belirtmenizde fayda vardır.
Kan Tahlilinde D Vitamini Simgesi Nedir?
Kan testi yaptırdığınız D vitamini seviyenizi gösteren değer 25 Hidroksi Vitamin D olarak ifade edilir. Kimi laboratuvarlar 25 OH D olarak da gösterebilmektedir.
Vücutta D vitamini farklı formlarla bulunmakla beraber kanda en iyi sonucu 25 Hidroksi Vitamin D vereceğinden tahlillerde bu sonuç yer alır. 25 Hidroksi D2 ve D3 değerlerine yer verilmez.
D Vitamini İçin Saat Kaçta Test Verilmeli?
D vitamini seviyelerini öğrenmek isteyen kişiler D vitamini için saat kaçta test verilmeli? Aç mı tok mu olmalıyım? gibi soruları sıklıkla sormaktadır. Ancak D vitamini için açlık/tokluk ya da günün hangi saati olduğu önemli değildir.
D Vitamini Kaç Olmalı?
D vitamini kaç olmalı Karatay diyeti ile sıklıkla konuşulan konular arasına girse de aslında bu vitamininin önemi çok daha eski deneylerle ispatlanmıştır.
D vitamini sınır nedir? sorusu ise kişinin yaşı, sağlık durumu ve fiziksel özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak sağlıklı kabul edilen 25-hidroksi vitamin D değeri 6 ile 60 ng/ml arasında değişiklik gösterir. Ancak bu değer yalnızca kritik durumları gösterir ve aralık aslında daha dardır. 20 ng/ml altındaki değerler genellikle sağlık sorunlarına neden olabilecek olarak düşünülür.
- Sağlıklı bir insandaki D vitamini seviyesinin 50-70 ng/ml aralığında olması idealdir.
- Bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalığınız varsa D vitamini sınırı 60-80 ng/ml aralığında olmalıdır.
Kadınlarda D Vitamini Değeri Kaç Olmalı?
D vitamini seviyesi kadın ve erkekler için önemli olmakla beraber kadınlarda görülen menopoz sonrası kemik erimesi açısından ekstra öneme sahiptir. Bu nedenle kadınların 3 ayda bir D vitamini seviyelerini ölçtürmelerinde fayda vardır.
Eğer D vitamini seviyeniz 50 ile 70 arasında ise durumun çok iyi olduğunu söylemek mümkündür. Ancak ne yazık ki pek çok kişide D vitamini eksikliği görüldüğünden bu değerlere ulaşılması mümkün olmamaktadır. Sağlığınızla ilgili ciddi riskler ortaya çıkmasına neden olabilecek değer 20’nin altıdır.
Bebeklerde D Vitamini Kaç Olmalı?
Bebeklerin ciltlerinin hassaslığından dolayı doğrudan güneş ile temas etmemelerine özen gösterilir. Ancak bu durum bebeklerde D vitamini eksikliğinin sıklıkla görülmesine neden olmaktadır.
Bebeklerde D vitamini değerinin 20-30 ng/ml arasında olması idealdir. Bebekler için D vitamini takviyesi kullanmak isteyen ebeveynler 1000-1500 IU aralığında bir ürün kullanabilirler. Ancak bu aşamada mutlaka doktorunuza danışmanız önemlidir. Çünkü D vitamini fazlalığı böbrek taşı oluşumu, karaciğer hastalıkları, kalp krizi gibi sorunlara neden olabilir.
D Vitamini Takviyesi Nasıl Alınmalı?
D vitamini eksikliği kişinin hayat kalitesini düşüren ve çeşitli hastalıklara neden olabilen bir durum olmakla beraber ihtiyacınızdan fazla D vitamini takviyesi almak ölüme varan sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle D vitamini takviyesi almadan önce mutlaka tahlillerinizi yaptırmalı ve doktorunuzun önerdiği miktarda ilaç kullanmalısınız.
D vitamini takviyesi olarak kullanılan damla, sprey ve ampul formları mevcuttur. Coledan, Devit-3, Deca Tabs, Ester, Ocean en çok bilinen marka ve ürünlerdir.
D vitamini takviyesi almanız gereken doz ise güncel değerinize göre değişmekle beraber 2500-5500 IU aralığındadır.
D Vitamini Yüksek Olursa Ne Olur?
25 Hidroksi vitamin D fazlalığının beslenme kaynaklı olma durumu son derece düşüktür. Genellikle D vitamini takviyesi alırken dozu gereğinden fazla artıran kişiler D vitamini fazlalığı ile karşılaşabilir. Ancak bu durum son derece risklidir.
D vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğundan doğrudan vücuttan atılması mümkün değildir. Hücrelerin içerisine girerek hücrelerin işleyişini etkiler. Ayrıca kalsiyum emilimi de artırır. Bu durumda ise D vitamini zehirlenmesi görülebilir ve acil bir şekilde hastaneye gitmeniz gereklidir.
D vitamini zehirlenmesinde mide bulantısı, ani tansiyon yükselmesi, bilinç ve işitme kaybı gibi belirtiler oluşabilir. Hızlı bir şekilde müdahale edilmediğinde ise böbrek yetmezliği, damar kireçlenmesi, kalp krizi gibi riskli durumlar söz konusu olabilir.
D Vitaminini Nasıl Yükseltilir?
D vitamini değerini yükseltmek için dikkat edilmesi gereken en önemli konu güneş ışığı almaktır. Bu nedenle güneşli gün sayısının az olduğu bölgelere yaşayan kişiler sıklıkla D vitamini eksikliği ile karşılaşır. Güneşlenme süresinde başınızı koruyarak bacaklarınız ve kollarınızdan güneş ışınlarını almaya özen gösterebilirsiniz. Ayrıca unutmamalısınız ki güneş koruyucular da D vitamini sentezini azaltmaktadır.
Beslenme yoluyla aldığınız D vitamini kaynakları ise pasif durumdadır. Çeşitli balıklar, yumurta, mantar, süt gibi yiyecekler sayesinde pasif olarak aldığınız vitaminler güneş ışınları sayesinde aktifleşmektedir.