Diyet Yaparken Alkol Kullanımı

Diyet yaparken alkol kullanımı sıkça gündeme gelen konulardan biridir. Birçok diyetisyen, alkol kullanımıyla kilo vermekten çekinen, diyet uygulamaktan vazgeçen kişilerden bahsetmektedir.

Kilo verme sürecinde alkol alarak zayıflama durumu kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle konuyla ilişkili keskin ifadeler kullanmak oldukça zordur. Zayıflamak isteyen ve bu konuda her şeyden elini ayağını çeken kişiler, alkol tüketmeden hızla kilo verebilirler.

Zayıflarken aynı zamanda kısıtlamaya gitmeyen kişiler ise daha yavaş ve uzun vadede fazla kilolarından kurtulabilirler. Alkol alımı doğrudan kilo alımını tetikleyen bir unsurdur. Bu noktada alkolü ne sıklıkla tükettiğiniz, hangi alkol göbek yapmaz bunu bilmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede diyeti daha kontrollü şekilde sürdürebilirsiniz.

Diyet Yaparken Alkol Kullanımı

Alkol alma durumu kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Kimileri için yalnızca özel günlerde, kutlamalarda tüketilmesi gereken alkol kimileri için her günün rutin içeceğidir. Dolayısıyla alkolün bu iki vücutta farklı etkilere yol açtığı bilinen bir gerçektir.

Diyet yaparken alkol kullanımı sık sık gerçekleştirilen bir durumdur. Uzmanlarınsa bu konuda 2 ayrı fikri bulunmaktadır.

Yapılan araştırmalar sonucunda karaciğer yağlanmasına dayalı kilo alımına neden olan alkol, zayıflama sürecinde önemli etkendir. Bu nedenle bazı doktorlar diyet yaparken alkolden uzak kalınması gerektiğini vurgulamaktadır. Bazı doktorlar ise diyetin insanı yasaklarla boğmasının iyi olmadığını dile getirerek içilmesini onaylamaktadır.

Diyet Yaparken Alkol Kullanımının Zararları

Diyet yaparken alkol kullanımının en büyük zararı kalori sınırını zorlamasıdır. Öyle ki kişi günlük alması gereken kalorinin büyük bir kısmını alkole ayırabilmektedir. Bu nedenle diyet sürecinde sağlıklı ve doyurucu besinler dururken günlük kaloriyi alkolle harcamak pek de sağlıklı sonuçlar vermemektedir.

Diyet yaparken alkol kullanmanın en büyük zararlarından biri, kat edilen yolun bir miktarının boşa gidilmesine neden olmasıdır. Bunun nedeni vücuttan yağ atılmaya çalışıldıkça alkol aksi şekilde yağ üretimini arttırmaktadır. Dolayısıyla alkol kilo vermeyi engeller mi sorusunun cevabı kısmi olarak evettir.

Diyet Sürecinde Alkolün Bağışıklığa Zararı

Diyet yapan kişinin metabolizması henüz yolun başında alışık olmadığı bir duruma dâhil olmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla bu süreçte tüketilen her yiyeceğin her içeceğin özenle seçilmesi oldukça önemlidir.

Vücudun sağlıklı şekilde istenilen performansı gösterebilmesi için bu konuda özenli olmak gerekmektedir.

Diyet sürecinde alkol tüketmek isteyen kişiler, vücut sağlıklarını riske soktuklarını bilmeliler. Diyet yaparken vücut ister istemez tüm ihtiyacı olanları alamaz. Dolayısıyla bu süreçte sık sık bağışıklık zayıflaması görülebilir.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması bir de vücudu yıpratan besinlerle arttırıldığında hastalanmak çok daha kolay olmaktadır.

Diyet Sürecinde Alkolün Karaciğere Zararı

Alkol tüketme konusunda ısrarcı olan kişilerin hemen hepsinde karaciğer sorunu tespit edilmektedir. Başta karaciğer yağlanması olmak üzere karaciğerin baştan sona zarar görmesine sebebiyet vermektedir. Bu süreçte yağlanmaya bağlı olarak kilo artışı da hızla gerçekleşmektedir. Dolayısıyla hem kilo vermeye çalışıp hem de alkol almak, istenildiği gibi bir performans alınmasına engel olacaktır.

Diyet sürecinde alkolün karaciğere zarar vermesi, vücudun sindirimden boşaltıma kadar etkilenmesine neden olacaktır. Tüm vücudun karaciğer nedeniyle yavaşlaması yağ yakımını da aksatacaktır. Bu nedenle alkol alırken kilo vermek sürecin uzamasına neden olmaktadır.

Diyet Sürecinde Alkolün İştah Açması

Diyet döneminde alkolün en büyük dezavantajlarından biri iştah açmasıdır. Alkol şekerli bir içecek olduğu için pek çok kişi tıkanacağına inanır. Ne yazık ki durum tam tersidir çünkü alkolün kan şekerini düşürme durumu bulunmaktadır. Bu nedenle kilo verme sürecinde alkolün iştah açtığı ve kişinin alkolle beraber birçok abur cuburu tükettiği görülmektedir.

Alkolün yanında yağlı kuruyemişlerin, cipslerin bulunma nedeni kan şekerinin düşmesine bağlı acıkmadır. Kişi alkol tüketirken aynı zamanda diyeti istediği gibi gerçekleştiremeyebilir. Bunun nedeni alkol yanında tüketilen besinlerin, diyet kurallarına pek de uygun olmamasıdır. Tüm bu nedenlerle kişi dilediği gibi kilo veremeyecektir.

Diyet Sürecinde Alkolün Sıvı Kaybı Zararı

Diyet yaparken alkolün vücuda verdiği zararlar çok az değildir. Bu nedenle diyetle beraber alkol tüketimine devam edilecekse bu zararların kabul edilebiliyor olması gerekmektedir. Kilo vermek istediğiniz bu süreçte bir nevi işleri yokuşa süren alkol kısa süre içerisinde sıvı kaybına da neden olacaktır.

Diyetle beraber sık sık alkol tüketmeye başlayan kişilerin tuvalete daha fazla çıktığı görülmektedir. Beyindeki sıvı kontrolüne hızla müdahale eden alkol, ADH hormonunu devreye sokmaktadır. Dolayısıyla daha fazla tuvalete çıkmak, vücudun ihtiyacı olan sıvıyı da dışarıya atmasına neden olmaktadır.

Devamlı tuvalete çıkmanın en büyük dezavantajı, mineralin de vücuttan dışarıya atılmasıdır. Haliyle vücudun bitkin ve yorgun kalması son derece doğaldır. Vücut ne kadar fazla sıvı kaybederse o kadar yavaş yağ yakmaktadır. Bununla beraber bir o kadar da yavaş temizlenmektedir.

Diyet Sürecinde Alkol Egzersiz Performansını Düşürür

Diyet sürecinin olmazsa olmazlarından biri egzersizlerdir. Ne kadar çok egzersiz yaparsanız kilo vermeniz bir o kadar kolay olur. Bu dönemde alkol tüketmenin egzersizi de olumsuz etkilediği görülmektedir.

Vücut alınan alkolden etkilenerek sinir sisteminin zayıflamasını yaşamaktadır. Zayıflayan sinir sistemi ile beraber kas kontrolleri de bir o kadar zayıf kalmaktadır.

Kişinin hızla kilo vermek için egzersiz yapmak istemesi, alkolle beraber mümkün değildir çünkü vücut alkol alımından sonra kas kontrolünü son derece zayıf gerçekleştirmektedir.

Alkolün bir başka dezavantajı enerji kaybına neden olmasıdır. Kişi egzersiz yapabilmek için yoğun bir enerjiye ihtiyaç duyar ancak ne yazık ki hem diyet hem de alkolün vermiş olduğu ağırlık, egzersize büyük bir engel teşkil edecektir. Enerji kaybı ani performans düşüklüğü ile sonuçlanacaktır.

Diyet Sürecinde Alkolün Karbonhidrat Depolarını Boşaltması

Diyet sürecinde karbonhidratla ilgili sık sık tartışma yaşanmaktadır. Bazı uzmanlar, karbonhidratın hiç tüketilmemesini söylese de durum o kadar net şekilde kestirilmemelidir. Bunun nedeni vücudun karbonhidrata ihtiyaç duymasıdır.

Günlük enerji ihtiyacını sağlayabilmek amacıyla düzenli olarak karbonhidrat alımının gerçekleştirilmesi önerilmektedir.

Diyet sürecinde alkolün tüketilmesi karbonhidrat oranına da zarar vermektedir. Karbonhidratlar, vücudun ihtiyaç duyduğu zaman kullanabilmesi için depolarda korunmaktadır. Alınan alkol bu depoların boşalmasına neden olarak kişinin halsiz, güçsüz ve enerjisiz hissetmesine neden olmaktadır.

Diyet Sürecinde Ne Kadar Alkol Alınmalı?

Alkol için çoğunlukla azı karar çoğu zarar ifadesi kullanılmaktadır çünkü fazlasının diyeti bozacağı ve kilo artışına neden olacağı ispat edilmiştir. Bunun için kişilerin diyet yaparken kontrollü şekilde alkol tüketmeleri oldukça önemlidir.

Diyet döneminde alkol tüketmek isteyen kişi erkek ise 1, bayan ise 2 ölçü olacak şekilde alkol almalıdır. Bu noktada tüketilen alkolün türünün de oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır. Alınan rakı ile şampanya aynı kaloriye sahip olmadığı için içki, kişiye aynı oranda etki etmeyeceklerdir.

Alkolün Kalorisi Kaçtır?

Alkol türlerine bağlı olarak alınan kaloriler de farklılık göstermektedir. Bu doğrultuda 1 kadeh rakı tüketen kişinin 125 kalori aldığı, 1 şişe bira tüketen kişinin ise 140 kalori aldığı bilinmektedir.

Alınan alkol 1 kadeh votka ise ya da aynı oranda viski ise 250 kalori alındığı görülmektedir. Ayrıca 1 şişe şarap içen kişi 100 kalori almaktadır.

Yorum yapın