Kilo verirken halsizlik pek çok kişinin problemi. Diyet yaparken yorgunluk hissetmenin en büyük nedeni, bilinçsiz diyetlerdir.
Dukan diyeti halsizlik yapabilir. Bunun nedeni, protein oranının fazla yüksek olmasıdır.
Diyet yaparken neden halsiz olunur? Sorusunun bir başka nedeni de diyette halsizlik oluşacağı düşüncesinin bilinçaltına işlemesidir.
Diyet sonrası halsizlik durumu ise; genellikle vücutta oluşan vitamin ve mineral eksiklikleridir.
Kilo verildiğinde halsizlik direkt olarak kilo vermekle alakalı değildir. Aksine kilo verince halsizlik değil, daha enerjik bir yapı oluşur.
Kilo verirken halsizlik hissetmemek adına bol bol su içmeye özen göstermelisiniz.
Diyet yaparken halsizlik yaşamamak adına dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde halsiz kalmadan diyet yapmanız mümkün olacak.
Halsiz kalmadan diyet yapmak için sizin için hazırladığımız detaylı içeriği okuyabilirsiniz.
İÇERİK ÖZETİ
Diyet Yaparken Halsizlik
Halsizlik Nedir?
Halsizlik, bireyin kendini normalden farklı olarak yorgun ve bitkin hissettiği; kendisine ve etrafına karşı duyarsız kaldığı, olaylara karşı tepki oranının düştüğü, kendisini güçsüz ve zayıf hissettiği uyuşukluk durumu kapsar. Halsizlik sadece bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkmaz ve birden fazla etken olabilir. Bu etkenlerin fiziksel veya psikolojik olabilmesinin sonucu halsizlik de fiziksel halsizlik ve psikolojik halsizlik olarak sınıflandırılabilir.
Fiziksel halsizlik; kişinin bedenen kas gücü gerektiren durumları yeterli oranlarda gerçekleştirememesi ve güç kaybı olarak tanımlanabilir. Bu durumda kişi uzun süre ayakta kalmakta, bir işe devam etmekte, kas gücü gerektiren işleri yapmakta zorlanmaktadır ve sürekli yatarak veya oturarak dinlenme isteği duymaktadır.
Psikolojik halsizlik ise; ruhen motivasyon ve istek gerektiren durumlarda kişinin bir işe veya duruma karşı istek duymaması, karar verememem ve dikkat toplayamama gibi sorunlar yaşaması halidir. Ciddi motivasyon eksikliği vardır, kişi hayattan zevk almaz ve mutlu olamaz.
Halsizliğin Nedenleri
Kişide meydana gelen fiziksel ve psikolojik halsizliğin pek çok nedeni vardır. Bunlar;
- Uykusuzluk,
- Yorgunluk,
- Maddi ve manevi sorunlar,
- Hastalık hali,
- Çeşitli ilaçların kullanımı,
- Aşırı spor veya egzersiz yapmak,
- Alkol ve uyuşturucu tüketimi,
- Az su içmek,
- Vitamin ve mineral eksikliği,
- Yetersiz ve dengesiz beslenme,
- Sağlıksız kilo kaybı,
- Yanlış ve şok diyet uygulamaları,
Diyet Yaparken Neden Halsizlik Oluşur?
Diyet yaparken kişide halsizlik oluşmuşsa mutlaka uygulanan diyet tedavisi gözden geçirilmelidir. Çünkü diyet yazma ve zayıflama programlarını yürütmekte uzman olan bir diyetisyen eşliğinde hazırlanan sağlıklı bir diyet listesi uygulandığı takdirde halsizlik gibi bir problemle karşılaşmak oldukça güçtür.
Halsizliğe sebep olan sağlıksız bir diyeti şu şekilde özetlenebilir;
- Uygulanan diyet beslenme ve diyet alanında uzman bir diyetisyen tarafından hazırlanmamıştır,
- Diyetin karbonhidrat, protein ve yağ içeriği olması gerekenden farklıdır,
- Diyet vitamin ve mineraller bakımından yetersizdir,
- Diyetin enerjisi içeriği kişinin bir gün içerisinde alması gereken enerjinin çok altındadır,
- Yetersiz ve dengesiz besin alımına sebep olan tek besin diyeti uygulanmaktadır,
- Günlük su tüketimi yetersizdir,
- Aşırı bitki çayı, çay, kahve ve alkol içermektedir,
- Aşırı fiziksel aktivite yapılmaktadır ve kas kaybı meydana gelmektedir,
- İdeal kilo kaybı olan haftada 0,5-1 kg’dan daha fazla kilo kaybetmeyi hedefleyen bilinçsiz diyetler uygulanmaktadır,
- Diyet yapan kişinin aşırı stresli ve kaygılı olmadır,
- Özellikle yemek yemekten veya atıştırmalıklardan haz duyan bireylerin, diyet sırasında aç kalmasalar dahi kendilerini mutsuz ve kısıtlanmış hissetmeleridir.
Diyet Yaparken Halsizlik Nasıl Engellenir?
Diyet yaparken halsizlik gelişmemesi için bazı kurallar vardır. Öncelikle diyet programları süresince sağlıklı kilo kaybı sağlamak ve bunu uzun vadede sürdürebilmek için diyet yapan bireyin fiziksel ve psikolojik olarak kendini rahat ve mutlu hissetmesi şarttır. Bunun için
Uygulanan diyet
- Kişiye özgü olmalıdır,
- Kişinin yaşına, cinsiyetine, metabolik hastalık varlığı durumuna, iş ve çalışma koşullarına, sosyo-ekonomik durumuna, yaşadığı çevre şartlarına ve damak tadına göre oluşturulmalıdır,
- Kişiyle birebir konuşularak ve fikri alınarak hazırlanmalıdır,
- Vitamin ve mineral içeriği yeterli olmalıdır,
- Haftada 0,5-1 kg kilo kaybı sağlayacak şekilde enerji içeriği ayarlanmalıdır,
- Düşük enerjili (1200 kal altı) ve çok düşük enerjili (800 kal altı) olmamalıdır,
- Günlük lif oranı ortalama 25 gram olmalıdır. Lif oranı çok az veya çok fazla olmasından kaynaklı kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunları ile kişinin gündelik yaşamını zorlaştırmamalıdır,
- Alınan enerjinin günlük ortalama %55-60‘ı karbonhidratlardan, %25-30’u yağlardan ve %10-15’i proteinlerden sağlanacak şekilde ayarlanmalı, kas kaybı oluşumu engellenmeli ve yağlardan kilo kaybı gerçekleştirilmelidir,
- Günlük su tüketimi en az 2 litre ( 10 bardak) olmalıdır,
- Vücuttan su kaybına sebep olan ve uykusuzluk problemlerine yol açarak hayatı zorlaştıran koyu çay, kahve ve alkol tüketimini sınırlandırmalıdır,
- Kişinin kendini mutlu hissetmesini ve motivasyonunu artıracak sevdiği besinlere zaman zaman yer vererek diyete uyumunu artıracak ufak kaçamaklar içermelidir.
Unutulmamalıdır ki; zayıflama programları genellikle birkaç ay sürebilecek uzun vadeli ve sabır gerektiren bir süreçtir. Bu sebepten sürdürülebilir ağırlık kaybı sağlayan bir diyet programı için kişinin diyete uyumunu zorlaştıran, motivasyonunu düşüren ve hayatını her alanda zorlaştıran halsizliğin önlemesi gereklidir. Diyet kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığını koruyacak nitelikte olup sürdürülebilir olmalıdır.
Diyete ve spora basladım bugün fakat çok halsizim ve başım agrıyor ilk gün diye fazla takılmamaya calısıyorum ama devam ederse ileriiki gunlerde nasıl basa cıkarım bilmiyorum ne önerirsiniz ne yapmalıyım anlık bas donmelerlmde oluyor?
Sevgili siskoruvodiyette;
Çok düşük kalorili bir diyet mi yapıyorsunuz? Protein miktarını abartıp, karbonhidratı çok mu azalttınız?
Öncelikle kısa sürede tansiyonunuzu ölçmenizi öneriyorum.
Tansiyon düşüklüğü olabilir. Eğer tansiyon düşüklüğü söz konusu değilse, muhtemelen neden kan şekerindeki dengesizliktir.
Eğer abartılı az yediğiniz bir diyet değilse, birkaç günde alışırsınız.
Sorunun çözümü için ise; gün içerisinde 1-2 saatte 1 olacak şekilde 1-2 ceviz, fındık ya da kuru meyve atıştırabilirsiniz.
Merhaba bende diyet yapıyorum daha doğrusu bir diyetisyenden yardım almadan kışın aldığım 5-10 kiloyu geri vermeye çalışıyorum.
Sadece bir kaç gündür hızlı kilo kaybı sağlamak için karbonhidratı tamamen kestim, sadece onun yerine düzenli yulaf ezmesi yiyiyorum.Öğlen yemeğimde yine sadece yoğurt ve elma yiyiyorum.
Ben kendimi halsiz, yorgun pek hissetmiyorum.Ama hesaplamalarıma göre günlük 1200 kcal’ın altında besleniyorum.Sizce böyle yapmap vücudum için zararlı mıdır ?
Merhabalar.
Düşük kalorili beslenme ile verilen kilolar kısa sürede kolaylıkla geri alınmaktadır.
Verdiğiniz kilonun büyük bir bölümü yağdan değil kastan gidecektir.
Bu durumla karşılaşıp hem sağlığınıza zarar vermemek hem de metabolizma hızınızı ve düzeninizi bozmamak adına her zaman için minimum 1200 kalorilik düzenli bir beslenme şart.
Merhaba benim iş için hızlı kilo vermem gerektigi icin yemegi tamamen kestim gunde sadece( yesil elma kabugu, limon ,1 demet maydonoz ,az tarçın ve zencefilden ) kaynatılarak olusan sıvı yı 1,5 litre kadar tuketiyorum aşırı spor yapıyorum ve suan cok halsiz hissediyorum sizce dogru mu yapiyorum ne yapmam gerek.
Çok çok yanlış yapıyorsunuz sevgili Kosovalı.
Bu şekilde, sağlığınıza zarar verirsiniz.
Onun yerine bolca spor yapıp, dengeli ve protein ağırlıklı beslenerek kilo vermenizi öneririm.
86 kilodan 70 kiloya düştüm 2-3 ayda şuan kendimi halsiz ve güçsüz hissediyorum 30 kg ağırlık bile fazla geliyor bu neden kaynaklanıyor acaba bir çözümü var mı spora gitmiyorum gitmem gerekiyor mu ?
Furkan bey;
2-3 ayda 16 kilo vermek özellikle erkekler için sıkıntılı bir durum olmamalı. Ancak beslenme programınız vücudunuzda eksikliklere neden olmuş olabilir.
Bir endokrin bölümüne gidip detaylı analizlerinizi yaptırmanızı öneririm.
Doğal takviye olarak arı poleni çok işe yarar.
Spor da mutlaka insan hayatını etkiler ama asıl sorunun bu olduğunu zannetmiyorum.
sadece ekmek yemiyorum yaptığım iş beden gücü gerekli bir iş
Merhabalar ben biyorezonans programına gidiyordum. Program gereği sıfır karbonhidrat sıfır şeker sıfır nişasta surumu uygulanıyor. Et süt yumurta sebzede bir kısıtlama yok fakat bu süreçte çok rahatsızlanmalar geçirdim. Gerek mide gerek halsizlik olsun. Şimdi son üç seansım kaldı 3 aydır kesmiştim okuldan dolayı devam edeceğim bu hafta. Fakat bu halsizlik için bir öneriniz var mı? Gerçekten kilo vermem gerekiyor 🙁 hep bu halsizlik mutsuzluk etkisi yüzünden diyetlerden geri döndüm.. Öneriniz olursa şimdiden teşekkürler 🙂
Sevgili Kale;
Karbonhidratı çok azalttıysanız halsizlik olması normaldir.
Tam anlamı ile bir çözüm olmasa da diyetinizde tarçına yer vermenizi önerebilirim. Kan şekerini dengeleyerek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
Diyet yaparken halsiz kalmamak için ve enerjinizin daha yüksek olması için günde 1 kaşık polen tüketin. Çok işe yarıyor.
Dukan diyeti yaparken halsizlik üst düzeyde oluyor. Resmen zor hareket ediyorum ama 10 güne alışacağımı umuyorum. Yoksa işimiz var.
Daha önce de çok diyet yaptım ramazandan önce de 3 ay sıkı olmayan diyet yapıyordum bir sorun yoktu 97 kilodan 84 kiloya düştüm ramazanda ara verdim 5 haftada 3 kilo aldım ramazandan sonra devam ediyorum diyete olmam gereken kilo 66 ymış üzerimde aşırı bir halsizlik var iş yerinde yürümeye mecalim olmuyor öğün başına 2 dilim ekmekten fazla yemiyorum sabah geç kalkıyorum 12, 1 gibi yemekte yumurta 3,5 zeytin küçük peynir 1 salatalık 1 domates çay yerine ayran yada su ara öğün olarak 17 de 1 paket eti form yiyorum akşam 19.30 da iş yerinde yemek var yine az yiyorum sonra birşey yemiyorum 23 de işten çıkınca çok açıkıyorum elim ayağım tutmuyor ne yapmam gerek .sanırım ceviz fındık yemediğim için oluyur bunlar.
Mustafa bey;
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerde azalma olabilir.
Öncelikle bir kan testi yaptırmanızı öneririm.
Onun haricinde mevsim geçişinin de etkisi olabilir.
Günde 1-2 maden suyu içmeniz de faydalı olabilir.