“Diyetimi sürekli bozuyorum.”, “Diyeti bozmak istemiyorum ve çok üzülüyorum” sözleri kilo vermek isteyip bir diyete başlayan ve diyeti sürdüremeyen kişiler tarafından sık sık kullanılan cümlelerdir.
Sürekli diyeti bozuyorum diyenler genellikle kendilerini bir kısır döngü içerisinde bulurlar. Yaşanan bir olay (birisinin söylediği kırıcı bir söz, kıyafet bulamama ya da beğenmeme, tatile gitme zamanının yaklaşması gibi) sonrasında diyete başlanmaya karar verilir.
Çoğu zaman diyete başlamak için pazartesi beklenir ve bir kaç gün katı bir şekilde diyet yapılır. Ancak arkasından ufak kaçamaklar başlar ve “Nasıl olsa yedim, artık daha çok yiyebilirim.” diye düşünülür ve daha fazla yenir. Böylelikle diyet bozulmuş olur ve bir sonraki gün ya da başka bir pazartesi beklenir.
Yeni bir diyet yapılana kadar daha çok kilo alınabilir ve kişi bu süreçte kendini hem mutsuz hem de suçlu hisseder.
İÇERİK ÖZETİ
- Diyetimi Neden Bozuyorum? Diyeti Bozma Nedenleri
- Diyeti Bozdum Hemen Kilo Alır Mıyım?
- Diyet Bozma Telafisi Nasıl Olur?
- Hafta Sonu Diyeti Bozmak ve Telafisi
Diyetimi Neden Bozuyorum? Diyeti Bozma Nedenleri
Sürekli diyet bozmak pek çok nedenden kaynaklı olabilir. Öncelikle yeme bozuklukları seçeneğini eleyerek başlayabilirsiniz. Pek çok kişi fark etmeden yeme bozuklukları ile karşı karşıya kalıyor. Yeme bozuklukları bölümümüzde seçeneklerin size uyumlu olup olmadığına bakabilirsiniz.
Yemek ve psikolojiniz arasında direkt bir bağlantı yoksa işiniz daha kolay. Bazı noktalara dikkat ederek diyette sürekliliği sağlayabilirsiniz.
Diyet Yaparken Konsantrasyon ve Motivasyonun Önemi
Diyetimi hep bozuyorum diyenlerin genellikle motivasyon eksikliği oluyor. Belki vereceğiniz 3-5 kilo sizin için çok da önemli değil. Öncelikleriniz farklı ya da kilo vermeyi yeterince istemiyorsunuz.
Öncelikle diyet olayını kafanızda halledin, beyninizi buna göre kodlayın. Diyete bir zorunluluk gibi değil hayatınızın bir rutini gibi bakmaya çalışın. Çünkü stres daha fazla kilo depolanmasına yol açabilmektedir. Rahat olmak fazlasıyla önemlidir.
Mesela ilk iki haftadan sonra bir gün çok abartmamak kaydıyla ufak bir kaçamak yapılabilir. Bu hem dayanamayıp diyeti bozmanızı engeller hem de kendinizi ödüllendirerek yola daha kendine güvenli devam etmenizi sağlar.
Haftada bir defa çikolata (bitter olanı daha masumdur)tüketip bu işin o kadar da sıkıcı olmadığının sinyalini vücudunuza verebilirsiniz. Bunun dışındaki zamanlarda kuru meyveler size tatlı ihtiyacı konusunda yardımcı olacaktır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm miktarı abartılmamak şartı ile ideal seçimler olabilir.
Diyeti Bozma Bahaneleri
Diyet bozma bahaneleri, diyetten kaçmanız için en kolay yoldur. Aslında bu bahanelerin arkasına saklandığınızda siz de bahane olduğunu bilirsiniz; ancak söylediklerinize inanmayı seçersiniz. İşte, en sık söylenen diyet bozma bahaneleri.
- Bir kere kaçamak yapmaktan bir şey olmaz. Bunu yedikten sonra diyetime birebir uyacağım.
- Spor yaptım ve çok kalori yaktım. Bir ödülü hak ettim.
- Zaten kilo veremiyorum, diyeti bozsam ne olacak.
- Bu yiyeceği ayda yılda bir yiyorum/buraya çok nadir geliyorum. Bu sefer yiyeyim, yarın zaten yiyemeyeceğim.
- Arkadaşım çok ısrar ediyor. Ayıp olur.
- 1 lokma tadına bakmaktan bir şey olmaz (Hepsi bitirilir.😊)
Açlık Krizleri Nedeniyle Diyeti Bozmak
Şok diyetler yapıyorsanız ya da beslenmenizde sık sık glisemik indeksi yüksek yiyeceklere yer veriyorsanız açlık krizleri ile karşı karşıya kalmanız oldukça normal. Oysa kan şekerini dengeleyen ve uzun süre tok tutan yiyecekler tercih ederseniz diyetinizi bozmamak daha kolay olur.
Glisemik indeksi yüksek gıdalar vücudumuzda hızlı bir şekilde kana geçip glikoza çevrilirler bu da kan şekerinde ani yükselmelere sebep olur. Glisemik indeksi düşük gıdalar kan şekerini uzun süre dengede tutar ve ani açlık krizlerine engel olur.
Glisemik İndeksi Düşük Olan Gıdalar
- Kuru baklagiller
- Brokoli
- Balık
- Soya fasulyesi
- Tarçın
Glisemik İndeksi Yüksek Olan Gıdalar
- Hazır meyve suları
- Hamur işleri
- Pekmez, bal
- Pirinç pilavı
- Makarna
- Muz
- Beyaz ekmek
- Patates
Yanlış Diyet Seçimi Nedeni ile Diyeti Bozmak
Her insanın parmak izi nasıl farklıysa vücutlarının yiyeceklere verdiği tepkilerde farklılık gösterir bu yüzdendir ki sağdan soldan duyulan çakma diyet listelerindense ya yediğiniz oranları yarıya düşürüp ara öğünlerle destekleyerek ya da kan değerlerinizi göz önünde tutup sizi daha sağlıklı kilo vermeye götürecek bir uzman desteğiyle yola çıkmak gerekir.
Yaptığınız yanlış diyetler sonrasında vücudunuzda eksiklikler oluşabilir ve bu durum sizi daha fazla yemeye yönlendirebilir.
Diyeti Bozmamak İçin Spor Yapmak
Diyeti sürekli bozuyorum diyorsanız yalnızca diyetle sınırlı kalmayıp diyetinizi sporla desteklemek en sağlam yol. Egzersiz esnasında vücut serotonin salgılar ve çoğu kez yeme isteğinizin geçmesini sağlar. Böylelikle diyetinizi bozmamış olursunuz.
Unutmamanız gereken bir başka nokta ise; doğru tekniklerle yapılan sporla desteklenen diyetlerde kastan değil, yağdan kilo kaybedilir.
Her gün yapamasanız bile haftada üç gün yarımşar saatlik egzersiz programları size yardımcı olacaktır.
Kilo Verilemediği İçin Diyeti Bozmak
Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum sözünün akabininde kilo veremediğim için diyeti bozdum gelebiliyor. Aslında bu madde diyet motivasyonunun bozulmasına bağlı.
Diyete başladığınız ilk aylarda 4-5 kilo verilebildiği halde zamanla bu oranlar azalabilir, hatta durma noktasına gelebilir. Bu aşamada sakın panik yapmayın, pes etmeyin. Bu duraklamaların sebebi metabolizmanızın sizin gönderdiğiniz uyaranlara verdiği tepkidir.
Siz yemeği azalttıkça vücudunuzda kendini buna uydurmaya çalışarak daha az enerji harcamaya programlar metabolizmanız daha az çalışmaya başlar. Bu durumu azar azar ve sık sık yiyerek ya da bir uzmana danışarak atlatabilirsiniz.
Kilo vermeniz durunca şok diyetlere başvurmayın, ya da diyetin işe yaramadığını düşünerek bırakmayın. Unutmayın ki ayda bir kilo vermek bile tekrar eski kilolarınıza dönmekten iyidir. Bu süreçte önemli olan moralinizi yüksek tutmanızdır. Çünkü stres ve üzüntü vücutta yağ depolanmasına sebep olabilmektedir.
Diyeti Arada Bozmak
Diyetinizi bozduğunuzda hissettiğiniz suçluluk duygusu bir kısır döngü oluşmasının en temel nedeni. Bu nedenle diyeti bozmak yerine haftada 1 öğün ödül yemeği planlayabilirsiniz.
Diyeti 1 öğün bozmak plan dahilinde olunca kilo almanıza neden olmaz. Üstelik her gün yaşayacağınız diyeti bozma isteğinin de önüne geçmiş olur.
Diyeti Bozdum Hemen Kilo Alır Mıyım?
Sağlıklı bir şekilde besleniyorsunuz ve kilo veriyorsunuz; ancak bir şeyler istediğiniz gibi gitmedi ve kaçamak yaptınız. Akla hemen “Eyvah! Bütün emeklerim boşa gitti. Verdiğim kiloları alıyorum.” düşüncesi gelebilir.
Yalnızca bir kaçamak yapmanın diyeti bozmak demek olmadığını unutmayın. Önemli olan dengeyi sağlamak. Bir öğünde yediklerinizi kaçırmış ve çok kalori almış olabilirsiniz. Eğer 1 öğün ile sınırlı tutarsanız telafisi de çok kolay olur.
Diyeti bozma isteğinizi dinleyip kaçamak yaptıysanız “diyet bozma telafisi” nasıl olur öğrenmelisiniz.
Diyet Bozma Telafisi Nasıl Olur?
Diyeti bozmanızı engellemek adına bir diyet günlüğü tutabilirsiniz. Bir yakınınızla anlaşmak ve diyeti bozacağınızı hissettiğinizde “diyeti bozmak üzereyim” demeniz işe yarayabilir. Karşınızdaki kişi diyeti bozmamanız konusunda sizi ikna edebilir ve arada geçen 5 dakika dahi diyetinizi bozup sonra pişman olmanızın önüne geçebilir. Ancak yine de kaçamak yaptıysanız sıra telafisinde.
Gece Diyeti Bozmak ve Telafisi
Gece diyeti diyeti bozduktan sonra toparlamak kahvaltıda kaçamak yapmaya göre daha zordur. Eğer gece diyetinizi bozduysanız muhtemelen yediklerinizin miktarı da fazladır. Eğer bir sonraki güne “diyeti bozdum, telafi etmeliyim.” düşüncesi ile başlarsanız gün boyunca az kalorili beslenip gece yine diyetinizi bozabilirsiniz.
Diyeti bozunca ertesi gün yine normal bir kahvaltı ile güne başlayın. Kahvaltınız, gün içerisindeki beslenme alışkanlıklarınızı oldukça fazla etkiler.
Gün içerisinde ara ve öğle öğünlerinizi normal yapıp akşam yemeği yemeyebilirsiniz. Ancak eğer akşam yemeğini atlamanın gece tekrar diyeti bozmanıza neden olacağını düşünüyorsanız telafiyi sporla yapın.
1-2 saat yürüyebilir, koşabilir ya da bisiklete binebilirsiniz. Gün içerisinde kaçamak yaptığınızda sporu gün bitmeden yaparsanız telafi daha kolay olur.
Hafta Sonu Diyeti Bozmak ve Telafisi
Hafta sonu 2 gün diyeti bozdum diyorsanız süreç uzun olduğundan telafisi de uzun olabilir. Bu aşamada 1-2 gün detoks yapıp tartıdaki artılardan kurtulabilirsiniz. Sıkı bir detoks yapmak istemiyorsanız süreci 1 haftaya uzatıp öğünlerinizde kalori kısıtlamasına gidip, 3-4 gün egzersiz yapıp, bol su tüketebilirsiniz.
Sürekli diyete başlıyorum ama diyeti hep bozuyorum. Neden böyle bilmiyorum. Her akşam karar veriyorum, yarın yeni bir gün. Sabahtan düzenli besleneceğim, 1 ayda 4-5 kilo vereceğim diyorum. Öyle büyük hedefler de koymuyorum. Sabah oluyor, gayet düzenli besleniyorum ama bir anda bir şey oluyor ve kendimi yerken buluyorum ve artık yarın başlarım diye erteliyorum. Bu durum kendimi başarısız ve mutsuz hissettiriyor.
Filiz hanım;
Sürekli diyete başlayıp bırakmak bu duruma neden olabiliyor.
Diyetlerinizi çok katı yapmamanızı öneririm. Katı diyetler diyeti bozmaya neden olabiliyor. Ayrıca bir beslenme uzmanından yardım almak da faydalı olabilir.
Ya ben diyet yapıyorum ama evde kek yaptıkları zaman biraz yiyebilirim diyorum bu sefer yemeye başladığımda fazla yiyorum ve genelde akşam oluyor bu kaçamaklar 15. Günüm nasıl telafi edebilirim?
Merve hanım;
Acaba gün içerisinde dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmiyor musunuz?
Vücudunuz ihtiyaç duyduğu besinleri alamadığında iradenize sahip olmak daha zor olur.
Olmuşu geçmişte bırakın artık ancak önümüzdeki günlerde biraz yiyeyim demeyin.
Eğer canım çok isterse sabah yerim deyin ve kendiniz için bir parça ayırın.