Emziren anne diyeti içeriğimizde hamilelik dönemi kilolarını vermek için nasıl beslenilmesi gerektiğini inceleyeceğiz. Emziren anne 1 ayda kaç kilo verebilir? Kaç kalori almalı? Gibi sorulara cevap verirken örnek emziren anne diyet listesini de paylaşacağız.
İÇERİK ÖZETİ
- Emziren Anne Diyeti
- Emziren Anneler Kaçıncı Ayda Diyete Başlamalı?
- Emziren Anne 1 Ayda Kaç Kilo Verebilir?
- Emziren Anne Kilo Vermek İçin Kaç Kalori Almalı?
- Emziren Anneler Zayıflamak İçin Ne Yemeli?
- Emziren Anne Neden Kilo Veremez?
- Emziren Anneler Nasıl Ödem Atar?
- 10 Dakika Emzirmek Kaç Kalori?
- Süt Sağmak Kilo Verdirir mi?
- Emziren Anneler Kilo Alır mı?
- Emziren Anne Zayıflar mı?
- Diyet Yapmak Anne Sütünü Azaltır mı?
- Emziren Anne Ne Sıklıkta Yemek Yemeli?
- Emzirirken Hızlı Kilo Vermek
Emziren Anne Diyeti
Yeni doğum yapmış ve fazla kilolarından kurtulmak isteyen pek çok kadın emzirirken bir taraftan da kilo vermeyi planlar. Ancak unutmamalısınız ki lohusa sürecinde vücudunuzun işleyişi her zamankinden farklı. Hormonların düzene girmesi, vücuttaki ödemin atılması zaman alabilir. Üstelik emzirmen kalori yakmanıza neden olurken iştahınızın açılmasını da sağlayabilir. Bu nedenle klasik bir diyet listesi uygulamamalı emziren anneler için diyet listelerini incelemelisiniz.
Emzirirken kilo vermenizi kolaylaştıracak diyet dışı yöntemleri incelemek için emziren anneler nasıl zayıflar? İçeriğimize göz atabilirsiniz. Diyet listeleri bölümünde ise; farklı listeler yer almaktadır.
Emziren Anne Diyeti Listesi
Emzirirken bebeğiniz ve kendiniz için önemli olan bazı kuralları göz önünde bulundurarak beslenme programınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Ancak örnek olması için bir liste paylaşalım.
Emziren Anne Diyeti Kahvaltı:
- 2 adet yumurta
- Mevsime uygun yeşillikler
- Dönemiyse domates ve salatalık
- 1-2 dilim peynir
- 6-8 adet zeytin
- 1-2 dilim ekmek
Emziren Anne Diyeti Öğle Yemeği:
- 1 kâse çorba
- 6-8 adet köfte
- 1 dilim ekmek
- Bol salata
Emziren Anne Diyeti Ara Öğün:
- 2-3 adet hurma
- 2-3 adet ceviz ya da 10-15 tane fındık
Emziren Anne Diyeti Akşam Yemeği:
- 1 kâse çorba
- 1 tabak sebze yemeği ya da baklagil
- 1 kâse yoğurt
- Bol salata
- 1 dilim ekmek
- 1 adet meyve
Emziren Anne Diyeti Ara Öğün:
- 1 bardak kefir
- 1-2 adet incir ya da 1 porsiyon meyve
Not: Günlük alışkanlıklarını göre ara öğünleri günün farklı saatlerine çekebilirsiniz.
Emziren Anneler Kaçıncı Ayda Diyete Başlamalı?
Doğum yapan annelerin en çok sordukları sorular arasında “emzirirken diyet yapabilir miyim?” oluyor. Ancak kilo vermek için bir adım atmadan önce en az 2 ay geçmesini beklemenizde fayda var. Bu süreçte psikolojik ve fiziksel olarak toparlanabilir, bebeğinizle birbirinize alışabilirsiniz.
Emziren Anne 1 Ayda Kaç Kilo Verebilir?
Emzirirken kilo vermeniz son derece kolaydır. Ancak sütünüzün miktarı ve kalitesini düşürmeden verebileceğiniz kiloya odaklanmanız önemlidir. İngiltere’de yapılan çalışmalar bebeğin sağlığı ve süt tüketimini etkilememek için haftada maksimum 1 kg verilmesi gerektiğini göstermiştir. Bu nedenle sağlıklı yöntemlerle emziren anne ayda 4 kilo verebilir diyebiliriz.
Emziren Anne Kilo Vermek İçin Kaç Kalori Almalı?
Emzirirken harcadığınız fazladan kaloriyi göz önünde bulundurduğunuzda sağlıklı bir şekilde kilo vermek için 1500-1800 kalori arasında almanız gerektiğini unutmamalısınız. Emzirdiğinizde günlük 500 kalori harcadığınızı düşünürseniz diğer metabolik olaylar için 1000-1300 kcal kalır.
Emziren Anneler Zayıflamak İçin Ne Yemeli?
Emzirirken harcadığınız fazladan kalori kilo vermenizi önemli anlamda kolaylaştırır. Bu süreçte bazı ipuçlarını göz önünde bulundurarak kolaylıkla kilo vermeniz mümkün.
- Emzirirken kilo vermek için karbonhidrat tüketiminizi sınırlayabilir ve meyve, lifli sebzeler gibi kaliteli karbonhidratlar tüketebilirsiniz.
- Yeterince protein almanız son derece önemlidir. Böylece iştahınızı kontrol altında tutabilir, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteini sağlayabilir ve bebeğinizle paylaşabilirsiniz.
- Emzirirken spor yapma noktasında mümkün olduğunca dikkat etmelisiniz. Yoğun egzersiz ile oluşan laktik asit bebeğinize de geçebilir. Bu nedenle yoga, pilates gibi daha durağan egzersizlere yönlenebilirsiniz.
- Yağ ihtiyacınızı avokado, kavrulmamış kuruyemişler, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlardan karşılayabilirsiniz.
- Kilonuz ve boyunuza göre değişmekle birlikte günde 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterin.
Emziren Anne Neden Kilo Veremez?
Normal şartlarda bebeğini emziren ve kalori alımını kontrol eden anneler 1 yıl içerisinde eski kilolarına dönerler. Eğer fazla kalori almadığınıza eminseniz ve yine de kilo veremiyorsanız altında hipoplazi olabilir.
Amerika’da yapılan araştırmalar sütün oluşumunda doğrudan etkili olan prolaktin ile yağ dokusu arsısındaki ilişkiyi ortaya koymuştur. Vücuttaki glandüler dokuda olan yetersizlik vücudunuzun süt üretmesini zorlaştırabilirsiniz. Bu zorluk aynı zamanda yağ yakımının yavaşlamasına neden olabilir.
Eğer yeterince sütünüz gelmiyorsa ve aynı zamanda emzirmenize, kalori kontrolü yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız temelinde hipoplazi olduğunu düşünebiliriz. Bu durumda moralinizi bozmamalı ve mümkün olduğunca bebeğinizi emzirmeye özen göstermelisiniz. Emzirme dönemi sonrasında vücut artık yağ depolamasına gerek kalmadığı sinyalini verir ve kilo vermeye başlarsınız.
Emziren Anneler Nasıl Ödem Atar?
Doğum sonrasında hormonlarınızda yaşanan nedeniyle vücudunuz ödem tutmaya her zamankinden daha meyillidir. Ancak bu ödemi atmak için ekstra uygulamalardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Pek çok kadın diüretik ilaçlar ya da bitki çaylarından faydalanmayı düşünür. Unutmamalısınız ki sizin tükettiğiniz her şey bebeğinize de geçer. Bu nedenle nasıl etkilediğinden emin olmayacağınız ilaç ve takviyelerden uzak durmalısınız.
- Ödemlerden kurtulmanın en etkili yolu bol bol su içmek. Üstelik su tüketimi süt üretiminin de artmasına yardımcı olur.
- Beslenme programınıza bolca lifli gıda ekleyebilir ve basit karbonhidratlardan (ekmek, makarna, pilav vs.) uzak durabilirsiniz.
- Uzun süre ayakta durmamaya özen gösterebilir ve ayaklarınızı havaya kaldırarak dinlenebilirsiniz.
- Sıcak, ödem artışını destekleyebilir. Bu nedenle mümkün olduğunca çok sıcak ortamda durmamaya dikkat edebilirsiniz.
- Eğer ödem çok rahatsız edici bir duruma geldiyse masaj yaptırmayı da düşünebilirsiniz.
10 Dakika Emzirmek Kaç Kalori?
Emzirmek kaç kalori harcatır? Kalorisine dakika üzerinden cevap vermek mümkün değildir. Çünkü kaloriyi harcatan emzirmek değil süt yapımıdır. Bu nedenle sütün miktarı, kalitesi gibi etmenlere göre harcadığınız kalori değişiklik gösterebilir. Ancak eğer bebeğiniz yalnızca anne sütü ile besleniyorsa emzirerek günde 500 kalori civarında harcarsınız.
Süt Sağmak Kilo Verdirir mi?
Evet, emzirmek ve süt sağmak arasında herhangi bir fark yoktur. Emzirdiğinizde ya da sütünüzü sağdığınızda vücutta tekrar süt yapımı gerçekleşir. Kalori de bu esnada harcanır. Kısaca bebeğinizi emzirmeseniz dahi süt sağarak kalori harcamış olursunuz.
Emziren Anneler Kilo Alır mı?
Kişinin emzirdiği için kilo alması mümkün değildir. Ancak emzirdiğinizde iştahınız artabilir. İştah artışı ve sütünüzün daha fazla gelmesi için tükettiğiniz besin miktarını arttır, almanız gereken kalorinin üzerine çıkarsanız kilo almanız olasıdır.
Emziren Anne Zayıflar mı?
Emzirmek zayıflamanıza yardımcı olabilir. Yalnızca emzirerek her gün 500 kalori fazladan harcamış olursunuz. 7000 kalori harcadığınızda 1 kg yağ yakarsınız. Bu da hiçbir şey yapmasanız dahi emzirerek 1 kilo vermek için 14 güne ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Üstelik yaktığınız yağ ile birlikte vücudunuzdan ekstra su da atılır. Böylece tartıda gördüğünüz eksi daha fazla olur.
Diyet Yapmak Anne Sütünü Azaltır mı?
Pek çok kadın emzirme sürecinde hamilelikten daha çok kilo alır. Bunun nedeni süt olması için bol bol yemesi gerektiğidir. Ancak önemli olan vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri yeteri kadar almanızdır. Yediğiniz tatlılar ve hamur işleri sütünüzü arttırmaz. Aksine, bebeğin sağlığı için zararlıdır. Yapılan araştırmalar hamilelik ve emzirme döneminde tatlı tüketen annelerin bebeklerinde insülin direnci ile diyabet yatkınlığı olduğunu ortaya koymaktadır.
Emzirirken tükettiğiniz lifli sebzeler, su, baklagiller ve sağlıklı proteinler sütün miktarını ve kalitesini doğrudan etkiler.
Emziren Anne Ne Sıklıkta Yemek Yemeli?
Normal şartlarda günde 2 öğünden fazla yapmamak oldukça faydalı. Böylece vücudunuzun gereksiz insülin salgılamasının önüne geçmiş oluyorsunuz. Ancak emzirme döneminde uzun süreli aç kalmamalısınız.
Yeme sıklığınızı vücudunuzu dinleyerek karar verebilirsiniz. Ortalama olarak emzirirken yeme sıklığının 2-4 saat arasında olması gerektiğini söyleyebiliriz.
Emzirirken Hızlı Kilo Vermek
Emzirirken haftada 1 kilodan fazla vermemeye özen göstermelisiniz. Bu süreçte hızlı zayıflamak hem siz hem de bebeğiniz için zararlı olabilir.
- Hızlı kilo verdiğinizde vücudunuzdaki yağ depolarında bulunan toksinler ortaya çıkabilir ve sütünüzden bebeğinize geçerek zarar verebilir.
- Emzirirken fazladan kalori harcıyorsunuz. Ekstra olarak kalori alımını da minimuma çekerseniz sağlığınıza zarar verebilirsiniz.
- Yaptığınız düşük kalorili diyetler sütünüzün miktarı ve kalitesini etkileyebilir.