Gebelik şekeri diyeti içeriğimizde hamilelikte şeker yüklemesi sonucunda gestasyonel diyabet teşhisi koyulan kadınların nasıl beslenmeleri gerektiğini inceleyeceğiz. Hamilelikte şekeri düşüren yiyecekler nelerdir? Gebelik şekeri olanlar hangi tatlıları yiyebilir? Gibi sık sorulan sorulara da cevap vereceğiz.
İÇERİK ÖZETİ
- Gebelik Şekeri Diyeti
- Gebelik Şekeri Olanlar Nasıl Beslenmeli?
- Gebelik Şekerini Düşüren Yiyecekler
- Gebelik Şekeri Olanlar Hangi Meyveleri Yemeli?
- Hamilelik Şekeri Yüksek Çıkanlar Ne Yapmalı?
- Gebelik Şekeri ile İlgili Sık Sorulan Sorular
- Gebelikte Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?
- Gebelik Şekeri Belirtileri Nelerdir?
- Gebelik Şekeri Kaç Olmalı?
- Gebelikte Şeker Kaç Olursa Bebeği Etkiler?
- Gebelikte Şeker Yükleme Testi Yaptırmayanlar Sorun Yaşar mı?
- Gebelik Şekeri Olanlar Kaçıncı Haftada Doğum Yaptınız?
- Gebelik Şekeri Kaç Olursa İnsülin Başlanır?
- Gebelikte Şeker Yüklemesi Kaçıncı Haftada Yapılır?
- Gebelik Şekeri Olanlar Bebeğiniz Kaç Kilo Doğdu?
Gebelik Şekeri Diyeti
Gebelik şekeri, hamilelik döneminde pek çok kadının yaşadığı bir sorun olup hormonal değişimler de bu durumda etkilidir.
Normal şartlarda tükettiğiniz her lokma ile vücuduna alınan besinler glikoza dönüştürülür ve glikoz vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin sağlanmasında kullanılır. Ancak gereğinden fazla alınan glikoz karaciğerde glikojen ve vücudun çeşitli bölgelerinde yağ olarak depolanır. Bu noktada insülin hormonu büyük rol oynar.
Kanda glikoz oranı yüksek olduğunda insülin salgılanır ve glikoz depolanmaya başlanır. Tekrar ihtiyaç duyulduğunda ise glukagon hormonunun yardımıyla glikoza dönüştürülür. Gebelik döneminde yaşanan insülin mekanizmasındaki bozukluk hücrelerin insüline karşı direnç oluşturmasına neden olabilir. Böylece gebelikte görülen Tip-2 diyabet ortaya çıkmış olur.
Pek çok kadında görülen gebelik şekerini kontrolde tutulabilmesi için sağlıklı beslenmeniz son derece önemlidir.
Gebelik Şekeri Diyet Listesi
Şeker yüklemesi ile gebelik teşhisi koyulduktan sonra beslenmenize ekstra dikkat etmeniz sizin ve bebeğinizin sağlığı için son derece önemlidir. Ancak bu noktada gebelik şekeri diyet listesi gibi basma kalıp diyetlere bağlı kalmak zorlayıcı olabilir. Zaten vücudunuzdaki büyük değişimlerin neden olduğu fiziksel ve psikolojik zorlukları katı yasakların olduğu diyetlerle taçlandırmak stresinizin artmasına neden olabilir. Bu nedenle bir diyet listesine bağlı kalmak yerine nasıl beslenmeniz gerektiği üzerinde duracağız.
Gebelik Şekeri Diyet Listesi Kadınlar Kulübü
Her 100 kadından yaklaşık 5’inde görülen diyabet şekeri teşhisi koyulduğunda anne adayları genellikle endişeye düşerler. Kadınlar Kulübü de bu konuların en sık konuşulduğu platformlardan birisidir.
Kadınlar Kulübü gebelik teşhisi ile ilgili açılan konularda tecrübelerini paylaşan kadınlar genellikle bir listeye uymakta zorluk çektiğini belirtmiştir. Bunun yerine doktorlarının önerilerini göz önünde bulundurarak kan şekerini ani yükseltebilen besinleri sınırlandırmayı tercih etmişlerdir.
Gebelik Şekeri Olanlar Nasıl Beslenmeli?
- Gebelik şekeri beslenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında paketli gıdalardan uzak durmak gelir. Mümkün olduğunca doğal beslenmeye özen göstermelisiniz.
- Proteinler, kan şekerinin dengede tutulması için son derece önemlidir. Yavaş bir şekilde sindirilen ve kan şekerinin uzun süre dengede kalmasına yardımcı olabilecek peynir, yoğurt, yumurta, tavuk, balık, baklagiller gibi protein içerikli besinleri her öğünde tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Lif oranı yüksek sebzeleri tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Basit karbonhidratlar hızla sindirilerek kan şekerinizi yükseltir ve kısa sürede düşmesine neden olur. İnsülin direncini tetikleyen beyaz ekmek, çikolatada, pilav, makarna gibi basit karbonhidratlardan uzak durarak daha fazla kompleks karbonhidrat tüketebilirsiniz.
Gebelik Şekerini Düşüren Yiyecekler
Gebelikte şekeri düşürmek için öğünlerinizde tüketebileceğiniz bazı besinler vardır. Glisemik indeksi düşük olan bu besinler kan şekerinizi yavaş bir şekilde yükseltir.
- Hamilelikte yumurta tüketirken sorun yaşamıyorsanız öğünlerinizde sıkça yer verebilirsiniz. Mide bulantısı yaşıyorsanız sadece beyazını tüketmeyi de düşünebilirsiniz.
- Sebzeler, öğünlerin olmazsa olmazıdır. Özellikle yüksek protein değerine sahip besinlerle tüketilmesinde fayda vardır.
- Yulaf gibi yüksek lifli gıdalar şekerinizi dengede tutarken sindirim sorunlarınıza da iyi gelir.
- Fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişleri tüketebilirsiniz.
- Tavuğu, özellikle derili olarak tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Ağır metal içermeyen balıkları bol bol yiyebilirsiniz.
Gebelik Şekeri Olanlar Hangi Meyveleri Yemeli?
Gebelik şekeriniz varsa meyve tüketebilirsiniz. Ancak glisemik indeksi düşük, az şeker içeren meyveler yemeniz önemlidir.
Elma, armut, çilek, böğürtlen, portakal, ahududu, nar, kiraz gibi meyvelerden günde 1-2 porsiyon tüketebilirsiniz. Muz, karpuz, kavun gibi meyveleri kontrollü tüketmenizde fayda vardır.
Hamilelik Şekeri Yüksek Çıkanlar Ne Yapmalı?
Gebelik şekeri tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sağlıklı beslenmektir. Aynı zamanda günde yarım saatlik yürüyüşler faydalı olabilir. Bir uzman kontrolünde olmak şartıyla yoga ve pilates gibi egzersizler şekerinizin düşmesine yardımcı olurken doğum sürecini de kolaylaştırabilir.
Gebelik Şekeri ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Gebelik teşhisi ile ilgili sık sorulan soruları sizin için cevapladık. Farklı sorularınız varsa yorumlar kısmından sorabilirsiniz.
Gebelikte Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?
Şeker yüklemesi testi, anne adayına yüksek miktarda şeker içeren şekerli su verildikten sonra gerçekleştirilir. Şekerli suyu içtikten 1 saat sonra vücudunuzda şekerin nasıl kullanıldığını anlamak için kan tahlili yapılır ve kan şekeriniz ölçülür.
Testin sonucuna göre 4 saat boyunca birer saatlik aralıklarla tekrar ölçüm yapılabilir. Şeker yüklemesi ile ilgili “Şeker yüklemesi testi aç mı yapılır?” sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Ancak bu sorunun cevabı laboratuvara göre değişiklik gösterir. Bu nedene doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
Gebelik Şekeri Belirtileri Nelerdir?
Gebelik şekeri belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. İçtiğiniz su miktarındaki artış ve idrara sık çıkma en sık görülen belirtilerdendir. Ancak gebelikte yaşanan sık idrara çıkma durumu ile karşılaştırılabilir. Ayrıca tatlı isteğinde artış, normalden fazla kilo alımı gibi belirtiler görülebilir.
Gebelik şekeri pek çok anne adayında belirti vermediğinden dikkatli olunmasında fayda vardır.
Gebelik Şekeri Kaç Olmalı?
Şekerli su içildikten sonra yapılan gebelik şekeri ölçümünde normal değer maksimum 140 mg/dl olması beklenir. Eğer 1 saat sonunda ölçüler değer 140 mg/dl’nin üzerine çıkarsa ekstra test yapılması gerekir. 190 mg/dl’nin üzerinde olması durumunda ise doğrudan gebelik şekeri tanısı koyulabilir.
Gebelikte Şeker Kaç Olursa Bebeği Etkiler?
Şeker yüklemesi sonucunuz 140 mg/dl üzerinde çıktıysa bebeğinizin ve sizin sağlığınız için bazı önlemler alınması gereklidir. Bu değer ne kadar yüksekse risklerin o kadar fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Gebelikte Şeker Yükleme Testi Yaptırmayanlar Sorun Yaşar mı?
Gebelikte şeker yüklemesinin zararları ile ilgili bilimsel sonuçlar olmasa dahi kimi anne adayları bu testi yaptırmak istemeyebiliyor. Şeker yüklemesi, yapılması gereken mecburi bir test olmamakla birlikte bazı önlemlerin alınması için önemlidir.
İlk gebeliğinde şeker teşhisi koyulan, gebelik döneminde fazla kilo alan anne adaylarında zaman zaman test yaptırmadan da teşhis koyulabilmektedir. Ancak bu noktada önemli olan doktorunuzun düşünceleridir.
Gebelik Şekeri Olanlar Kaçıncı Haftada Doğum Yaptınız?
Gebelik şekeri olan anne adaylarının 40. Haftaya kadar doğumu beklemesi risk oluşturabiliyor. Bu noktada doğum kontrol doktorunun kontrolleri göz önünde bulundurularak suni sancı ya da sezaryen ile doğumun öne çekilmesi düşünülebilir. Bebeğin gelişimi ve annenin değerlerine göre doktorunuz 36 ile 39. Hafta arasında doğumu önerebilir.
Gebelik Şekeri Kaç Olursa İnsülin Başlanır?
Şeker yüklemesi sonucunda değerlerin yüksek çıkması durumunda öncelikle anne adayına gebelik şekeri diyetine uyması önerilir. Düzenli beslenme ve hafif egzersizle birlikte değer 140 mg/dl’nin altına düşürülememişse insülin seçeneği değerlendirilir. Ancak öncelikle doğal yollarla şekerin dengede tutulması amaçlanır.
Gebelikte Şeker Yüklemesi Kaçıncı Haftada Yapılır?
Şeker yüklemesi gebeliğin 6. Ayında yapılır. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda 24. Haftadan itibaren gebelik şekeri taraması gerçekleştirilebilir.
Gebelik Şekeri Olanlar Bebeğiniz Kaç Kilo Doğdu?
Gebelik şekeri olan hamileliklerde genellikle bebeklerin 4 kilonun üzerinde doğduğu görülür. Çoğu zaman bebeğin kilosu 5 kg’a yaklaşır. Bu noktada doktorunuz bebeğin daha fazla kilo alarak doğumum zorlaşmaması adına erken doğumu önerir.