Ispanak kaç kalori? içeriğimizde ıspanağın kalorisi ve besin değerlerini inceleyeceğiz. Aynı zamanda ıspanak diyette yenir mi? Kilo aldırır mı? Zayıflatır mı? gibi sorulara cevap verirken ıspanakla yapılabilecek yemeklere ve içeriklerine göz atacağız.
İÇERİK ÖZETİ
Ispanak Kaç Kalori?
Ispanak kalorisi düşük sebzelerden birisidir. Bu nedenle formuna dikkat eden ya da kilo vermek isteyenler tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Üstelik besin değerleri açısından da oldukça zengin olduğunu söylemek mümkün.
Ispanak kalorisini hesaplamak için en gerçekçi yol, çiğ ıspanak kalorisini öğrenip hazırladığınız tariflerdeki her malzemeyi ayrı ayrı hesaplamaktır. Bu nedenle sıklıkla kullanılan birimler cinsinden çiğ ıspanak kalorisini paylaşalım.
- Bir tabak ıspanak kaç kalori? sorusunun cevabı ortalama 300 gram ıspanak için 50 kcal şeklindedir.
- Dondurulmuş ıspanak kalorisi, çiğ ıspanakla aynıdır. 100 gramında 18 kalori vardır.
- 1 kilo ıspanak kaç kalori? sorusuna 180 kcal olarak cevap verebiliriz.
- 500 gr ıspanak kaç kalori? sorusunun cevabı ise 90 kcal’dır.
- 1 demet ıspanak kaç kalori? 50 kcal’dır.
- 1 avuç ıspanak kaç kalori? 10 kcaldır.
Ispanak Yemeği Kaç Kalori?
Sevilen sebze yemeklerinden birisi olan ıspanak yemeğinin kalorisi, tarifte yer alan malzemelere göre değişiklik gösterebilir. Kalori miktarını azaltmak için yağ, pirinç gibi yüksek kalori içeren malzemeleri daha az kullanmayı deneyebilirsiniz. Ortalama kaloriler ise şu şekildedir:
- Pirinçli ıspanak yemeği kalori: 80 kcal
- Bulgurlu ıspanak yemeği kalori: 120 kcal
- Kıymalı ıspanak yemeği kalori: 160 kcal
- Nohutlu ıspanak yemeği kalori: 200 kcal
- ıspanak yemeği kalorisi: 60 kcal
- 6 kaşık ıspanak yemeği kaç kalori? 120 kcal
- 4 kaşık ıspanak yemeği kaç kalori? 80 kcal
Yumurtalı Ispanak Kaç Kalori?
Yumurtalı ıspanak, ıspanağın yüksek lif oranı ve yumurtanın protein içeriği ile oldukça zengin bir öğün yapmanızı sağlar. Ispanaklı yumurta kalorisi 1 porsiyon (220-240 gram) için yaklaşık 170 kcal’dır. ıspanaklı omlet kalorisi de ekstra yağ kullanmadığınızda aynı şekilde olacaktır.
Aldığınız kaloriyi daha net hesaplamak için kullanılan malzemeleri ayrı ayrı hesaplamayı da düşünebilirsiniz. Örneğin 2 yumurtalı ıspanak kaç kalori? hesaplamak için kullandığınız malzemelere göz atalım. 2 avuç ıspanak 20 kalori, 2 adet yumurta 140 kaloridir. Böylece toplam kalori miktarını 160 olarak bulursunuz. 1 çay kaşığı tereyağı eklerseniz 30, 1 dilim kaşar ilave ederseniz 70 kalori daha ilave etmeniz gerekecektir.
Ispanak Kavurması Kalori Değeri
Ispanak kavurması kalori miktarı içeriğine ekstra yağ eklenmediğinde son derece düşüktür. Yanmaz bir tava kullanarak kolaylıkla ıspanağı yağsız şekilde kavurabilir ve baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz.
- 2 kaşık ıspanak kaç kalori? 20 kcal
- 3 kaşık ıspanak kaç kalori? 30 kcal
- 5 kaşık ıspanak kaç kalori? 50 kcal
- 6 yemek kaşığı ıspanak kaç kalori? 60 kcal
- 7 kaşık ıspanak kaç kalori? 70 kcal
Yoğurtlu Ispanak Kalori
Yoğurtlu ıspanak kalorisini hesaplarken de malzemeleri ayrı ayrı hesaplayarak doğru sonuca ulaşabiliriz. 6 yemek kaşığı ıspanağın üzerine 2 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt eklersek sarımsaklı yoğurt ıspanak kalorisi 90 kcal olmuş olur. Bu sayede çok az kalori alarak hafif bir öğün yapabilirsiniz. Beraberinde tavuk ya da köfte tüketerek dengeli bir öğün hazırlayabilirsiniz.
Haşlanmış Ispanak Kalori
Haşlanmış ıspanağın kalorisini hesaplarken ıspanağı yağsız olarak pişirdiğinizde kaç kalori aldığınızı bulmanız gerekecektir. Oldukça düşük kaloriye sahip olan haşlanmış ıspanağın 1 tabağında yaklaşık 60-70 kalori bulunur.
Ispanak Graten Kalori
Beşamel soslu ıspanak kalorisi açısından masum bir yiyecek değildir. Ancak kontrollü bir şekilde zaman zaman tüketebilirsiniz. 1 tabak tavuklu ıspanaklı graten 350 kaloridir. Bu kalorinin önemli bir kısmı proteinlerden gelir. 1 porsiyon ıspanaklı graten 22 gram karbonhidrat içerir ve bu karbonhidratın 8 gramı liftir. 36 gram protein ve 12 gram yağ mevcuttur.
Ispanak Çorbası Kaç Kalori?
Farklı lezzetleri deneyimlemeyi sevenlerin sevebileceği çorbalardan birisi olan ıspanak çorbası oldukça besleyici bir lezzettir. Yapımı da bir o kadar kolaydır.
1 kâse ıspanak çorbası kalorisi 100 kcal’dır. Bu kalorinin 6 gramı karbonhidratlardan gelir ve 2 gram lif içerir. Ayrıca 3 gram protein ve 7 gram da yağ barındırır.
Ispanak Böreği Kaç Kalori?
Ispanak böreği kalorisinin yüksekliği nedeniyle diyet yapanların mümkün olduğunca uzak durması gereken bir yiyecektir.
- 1 porsiyon ıspanaklı börek kalorisi 300 kcal’dır.
- 1 adet ıspanaklı gül böreği kalorisi 220 kcal’dır.
- 1 porsiyon (140 gram) el açması ıspanaklı börek kalorisi 350 kcal’dır.
- 350 gram ağırlığında 1 adet ıspanaklı gözleme kalorisi ise 640 kcal’dır.
Zeytinyağlı Ispanak Kalori
Zeytinyağlı ıspanağın kalori değeri küçük bir porsiyon için 120 kcal civarındadır. İçeriğindeki zeytinyağı ve lif, özellikle diyet döneminde kabızlık yaşayanlar için oldukça faydalı olacaktır.
Ispanaklı Erişte Kalori
Ispanaklı erişte kalorisi, ıspanaklı pek çok yiyeceğe göre oldukça yüksektir. Bu kalorinin nedeni de içeriğindeki undur. 1 porsiyon ıspanaklı erişte yaklaşık 360 kalori içerir. Üstelik kolayca karnınızın acıkmasına da neden olur.
Diyet yapıyor ya da formunuzu korumak istiyorsanız beslenme programınıza mümkün olduğunca eklememenizde fayda bulunan ıspanaklı erişteyi alırken tam buğday unu ile yapılmış olmasına dikkat edebilirsiniz.
Ispanak Köftesi Kalori
Ispanak köftesi, ıspanak mücveri olarak da bilinen bir yemek olup oldukça hafif bir tariftir. Bu nedenle Ispanak köftesi kalorisi de düşüktür. 4 adet köfteyi 1 porsiyon olarak hesaplayabilirsiniz.
- 160 gram 1 porsiyon ıspanak köftesinin kalorisi 160 kcal’dır.
- Ispanak köftesi protein miktarı 8 gramdır.
- Ispanak köftesi karbonhidrat miktarı 24 gramdır.
- Ispanak köftesi lif miktarı 5 gramdır.
- Ispanak köftesi yağ miktarı ise 3,5 gramdır.
Ispanak Besin Değeri
Ispanak Besin Değeri | 100 Gram |
Ispanak Kalorisi | 18 kcal |
Ispanak Protein Değeri | 2,5 |
Ispanak Karbonhidrat Değeri | 0,5 |
Ispanak Lif Miktarı | 2,5 |
Ispanak Yağ Miktarı | 0,3 |
Yiyeceklerin içeriğinde %100 karbonhidrat, protein ya da yağ bulunması mümkün değildir. Bu nedenle ıspanak da yalnızca karbonhidrat değildir. Ayrıca ıspanağın karbonhidrat değeri de yüksek değildir. İçeriğinde yoğun miktarda çözünmeyen lif bulunur.
Ispanağın 100 gramında 2,5 gram protein bulunur. Bu miktar çok yüksek olmamakla birlikte bir sebze için tatmin edici miktardadır.
Vitamin besin değerleri açısından muhteşem bir besindir. İçeriğinde bulunan karotenoid, vücudun ihtiyacı olduğunca A vitaminine dönüşebilir. Bağışıklığı güçlendiren ve metabolizma hızını arttırarak kilo vermeyi kolaylaştıran C vitamini içerir. Ayrıca K1, açısından da zengindir.
Ispanak C vitamini açısından zengin bir besindir. 100 gram ıspanakta 50 mg C vitamini bulunur. Ancak ıspanağın vitaminlerini kaybetmemesi için mümkün oldukça az doğranması gerektiğini unutmayın. Mümkünse elinizle kopararak küçültmenizde fayda var.
Ispanak demir değeri 100 gram için 4 mg’dır. Ortalama olarak bir insanın günlük 15-20 mg demir alması gerektiğini göz önünde bulundurarak ıspanağın demir oranının oldukça tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz.
Ispanağın içerisinde glikoz ve fruktoz adı verilen şekerlerden az miktarda bulunur.
Ispanak Kilo Aldırır mı?
Ispanak, son derece düşük kalorili bir sebze olup normal şartlarda kilo almanıza neden olmaz. Ancak ıspanağı nasıl tüketeceğiniz de önemlidir. Ispanaklı börek, gözleme, pide gibi versiyonların kalorisi oldukça yüksektir.
Ispanak Zayıflatır mı?
Ispanak yüksek C vitamini değeri ile metabolizma hızlandırıcı besinler arasında yer alır. Bu sayede gün içerisinde daha fazla kalori harcamanız mümkün olur. Lif içeriği sayesinde ise tokluk sürenizi uzatır. Ayrıca kalori değeri de oldukça düşüktür. Böylece doğrudan ıspanak zayıflatır diyemesek de kilo vermenize destek olacağı kesindir.
Ispanak Diyette Yenir mi?
Ispanak, diyette rahatlıkla tüketebileceğiniz besinler arasında yer alır. Özellikle diyete yeni başladıysanız porsiyon kontrolü yapmak oldukça zor olabilir. Ispanağı içeriğine ekstra besinler eklemeden tükettiğinizde ise sınırsız tüketebilirsiniz. 1 kg ıspanak yeseniz dahi gereğinden fazla kalori almamış olursunuz.
Ispanak Faydaları
Düşük kalorili yiyeceklerden birisi olan ıspanak zengin besin değerleriyle bilinir. Sağlığımıza da pek çok faydası vardır.
- Vücudumuzda bulunan serbest radikaller oksidadif strese neden olarak yaşlanmayı hızlandırabilir. Ayrıca kanser, diyabet gibi pek çok hastalığın oluşumuna da neden olabilir. Ispanak ise; bu oksidadif hasarın giderilmesinde etkili bir sebzedir. Bu nedenle mevsiminde düzenli olarak tüketilmesinde fayda vardır.
- Ispanak zeaksantin ve lutein açısından zengin bir besindir. Bu maddeler ise; güneş ışığının gözlere verdiği zararı minimuma indirir. Ayrıca katarakt oluşumunu yavaşlatmanın yanı sıra iyileşme de sağlayabilir.
- Ispanak üzerinde yapılan araştırmalar içeriğinde bulunan MGDG ve SQDG sayesinde tümör oluşumunu yavaşlatabildiğini gösterir. Özellikle prostat kanserinin oluşumunu baskılayabileceğini gösteren çok çalışma mevcuttur.
- Ispanağın içeriğinde bulunan nitrat, tansiyonu düşürme etkisi bulunur. Aynı zamanda kalp hastalığına yakalanma riskini de azaltır.
Ispanak Diyeti
Ispanak diyeti, kısa sürede kilo vermeyi vadeden bir diyettir. Ancak tek yönlü bir diyet olduğunu göz önünde bulundurarak uzak durmanızda fayda vardır. 3-5 gün süren bu diyeti uygulamak yerine öğünlerinizi ıspanakla zenginleştirebilir ve aldığınız kalori miktarını kısıtlayabilirsiniz. Kalori sayımı ve düşük karbonhidrat alımı ile çok daha sağlıklı şekilde kilo vermeniz mümkündür.
Ispanak pişme süresi ıspanağın cinsine göre değişiklik gösterebilse de ortalama 20 dakikadır. Ayrıca ıspanağı çok pişirmenin besin değerlerini kaybetmesine neden olabileceğini unutmamalısınız.
Evet, ıspanağı çiğ olarak yiyebilirsiniz. Üstelik besin değerlerini kaybetmeyeceğinden çok daha faydalı olur.
Ispanak, oldukça farklı şekillerde değerlendirilebilecek bir sebzedir. Çiğ olarak ya da yalnızca kavurup haşlayarak yiyebilirsiniz. Yumurtalı omlet yapabilir ya da kıymalı şekilde pişirebilirsiniz. Ispanak yemeğine pirinç, bulgur ya da nohut ekleyebilirsiniz. Tavukla birlikte ıspanak graten yapabilir, ıspanak çorbası şeklinde değerlendirebilirsiniz. Ispanaklı börek, gözleme gibi lezzetler de sıklıkla tüketilmekle birlikte kilo almanıza neden olabileceğini unutmamalısınız.
Ispanak, oldukça zengin besin değerlerine sahip bir besin olduğundan doğrudan muadili yoktur. Ancak ıspanak tüketmiyorsanız ya da mevsimi olmadığından bulamıyorsanız yerine lahana ya da karnabahar yiyebilirsiniz.
Ispanak, kış sebzelerinden birisidir. Yetiştirildiği bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte genellikle kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında hasat edilir.
Ispanak, temizlenmesi zor ve dikkat edilmesi gereken sebzelerden birisidir. Eğer aldığınız ıspanağın köklerinde toprak varsa öncelikle bir ön yıkama yapabilirsiniz. Daha sonra bir leğene alıp üzerine sirke ekleyerek minimum 30 dakika beklemenizde fayda vardır. Bekledikten sonra yaprakları tek tek yıkayarak iyice temizlenmesini sağlamalısınız.
Ispanağı bıçakla doğramak besin değerlerini kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle elinizle büyük büyük koparmanız en güzelidir.