Nötropenik diyet kanser hastalarının tedavi süresinde faydalı olabileceği iddia edilen diyet listelerinden birisidir. Diyetin mantığı tedavi döneminde yaşanan bağışıklık sisteminin zayıflaması sonrasında oluşabilecek enfeksiyonlara karşı direncin arttırılmasıdır. O zaman birlikte “Nötropenik diyet nedir? Nasıl uygulanır?” bakmaya ne dersiniz?
İÇERİK ÖZETİ
Nötropenik Diyet Nedir?
Vücudunuzda bulunan beyaz kan hücreleri(akyuvarlar) vücudun yabancı maddelere karşı kendisini korumasına yardımcı olur. Bağışıklık düştüğünde akyuvarların bir tipi olan nötrofiller azalır. Böylece vücut enfeksiyonlara karşı dayanıksız hale gelir.
Başta kanser tedavisi süreci olmak üzere çeşitli dönemlerde vücudun akyuvar sayısının azalması mümkündür. Bu süreçte yapılabilecek nötropenik diyet sayesinde vücuda daha az bakteri alınması amaçlanır.
Nötropenik diyetin temelinde bakteri oluşumunu tetikleyebilecek besinlerin tüketilmemesi yer alır.
Nötropenik Diyet Kimlere Verilir?
Nötropenik diyet, vücudu enfeksiyon oluşumuna elverişli kişilere önerilen bir beslenme şeklidir. Genellikle kanser hastalarının uygulandığı bilinse de kronik boğaz ağrısı yaşayanlar, zatürre geçirenler ya da sinüzit hastaları uygulayabilir.
Nötropenik Diyet İlkeleri
Nötropenik diyet, beslenme şeklinizin yalnızca temellerini belirler. Bu nedenle bir Nötropenik diyet örneği paylaşmak doğru değildir. Temel ilkeleri göz önünde bulundurarak beslenme programınızı belirleyebilirsiniz.
- Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta temizliktir. Besinlere dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkamalısınız. Ayrıca kullanacağınız kapların da temizliğinden emin olmalısınız.
- Sebze ve meyveleri tüketmeden önce iyice yıkamalı ve sonrasında soymalısınız. Ne kadar yıkarsanız yıkayın kabuklarda bakterilerin kalabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
- Süt ürünlerini pastörize olmak şartıyla sınırsız olarak tüketebilirsiniz.
- Sebzeleri pişmiş ya da dondurulmuş olarak tüketebilirsiniz. Böylece bakteri oluşumu mümkün olmayacaktır.
- Protein ihtiyacınızı tamamen pişmiş ya da konserve edilmiş etlerden karşılayabilirsiniz.
- Taze meyve suyunu yalnızca kabuğu tamamen soyulmuş meyvelerden yapılmışsa içebilirsiniz.
Nötropenik Diyet Yasakları
- Nötropenik diyet az pişmiş etleri tamamen yasaklamaktadır. Et ve yumurta kesinlikle çiğ tüketilmemelidir. Çok pişmiş olmasına özen gösterilmelidir.
- Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri kesinlikle tüketilmemelidir.
- Şebeke suyu içilmemelidir. Eğer içmek zorunda kaldıysanız öncesinde kaynatmalısınız.
- Soğuk suyla demlenmiş çay tüketmemelisiniz.
- Az pişmiş yumurtadan uzak durmalısınız.
- Yıkanmamış ve soyulmamış meyveleri tüketmemelisiniz. Ayrıca kabuklu kuru meyveler de tercih edilmemelidir.
Nötrofil Değeri Nasıl Yükseltilir?
Nötropenik diyeti uygularken aynı zamanda nötrofil sayısını yükselterek bağışıklığınızı güçlendirmek için bazı ipuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz.
- C vitamini alımı, vücudun bağışıklığını doğrudan etkiler. Nötrofil seviyesini arttırmak için mümkün olduğunca C vitamini içerek besinleri tüketmelisiniz. Eğer yeterince C vitamini alamıyorsanız takviyelerden de faydalanabilirsiniz.
- Çinko ve E vitamini, akyuvarların uyarılmasına yardımcı olur. Yeterince alınmadığı durumda nötrofil değerinde düşüklük görülür. Bu nedenle E vitamini açısından zengin Badem, zeytinyağı, avokado gibi besinleri tüketebilirsiniz. Fasulye, tahıllar ve fındık ise; zengin çinko kaynaklarıdır.
- Omega-3 nötrofil sayısını arttır ve bağışıklığınızı güçlendirir. Bu nedenle her sabah 1-2 kaşık keten tohumu tüketerek güne bağlayabilirsiniz. Ayrıca omega-3 takviyesi de alabilirsiniz.