Polikistik Over Hastaları Nasıl Zayıflar? PCOS Diyeti

Pko diyeti, polikistik over sendromu olan kişilerin sık sık tercih ettiği diyetlerden bir tanesidir.

Rahatsızlığı olan kişilerin bu tarz bir diyetle yaşamlarını çok daha kolay bir hale getirebilmesi mümkün olmaktadır.

Fazla  sınırlayıcı olmayan, kısa sürede sağlıklı şekilde toparlanmayı mümkün kılan bu diyet birçok kişi tarafından pozitif değerlendirilmektedir.

Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluğu olan polikistik over sendromu, kadınların yaklaşık %7’sini etkileyen bir hastalık olarak bilinir.

PKOS olarak da adlandırılan polikistik over sendromu hastalığına sahip kadınlar yaklaşık olarak %50’sinde obezite veya abdominal obezite görülebilme riski bulunmaktadır.

Polikistik Over Sendromu Nedir, Nelere Sebep Olur?

Genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıkan ve sık görülen kompleks bir bozukluk olan polikistik over sendromu, basit bir yumurta bozukluğu gibi gözükse de tip 2 diyabet, dislipidemi ve kalp hastalıkları gibi hastalıklara sebebiyet verme ihtimali neticesinde tehlikeli bir hastalık olarak da bilinmektedir.

Aşırı tüylenme, adet olmama durumu veya düzensiz adet olma, gebe kalmada zorluk, obezite ve yumurtalıklarda kist oluşumu gibi pek çok rahatsızlığı da beraberinde getiren polikistik over hastaları ne yapmalı sorusunun bazı cevapları bulunmaktadır.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik over hastaları ne yapmalı sorusuna verilecek en doğru cevap, özellikle obezite sorunu yaşayanlar için mutlaka kilo vermek olarak verilmektedir.

Fazla kilonun verilmesi bu hastalığa sahip kadınlar için insülin direncinin azalmasına, overlerin boyutunun ve over kistlerinin sayısının azalmasına, ovulasyonun ve doğurma kalitesinin artmasına ve plazma lipitlerinin düzelmesine sebep olur.

Polikistik over hastaları nasıl kilo verir sorusu ile ilgili bilgileri birazdan vereceğiz, ancak kilo verme konusunda özellikle bilinmesi gereken bir nokta bulunmaktadır.

Polikistik over sendromuna sahip kadınlar mevcut kilolarının %5 ila 10’u arasında kilo kaybetmeleri bile hastalık sahibi kadınların hemen hemen hepsinin hormonal bozukluklarının düzelmesine ve şikâyetlerin ortadan kalkmasına sebep olmaktadır.

Polikistik Over Hastaları Nasıl Kilo Verir?

İlk olarak cevabının bilinmesi gereken soru polikistik over hastaları ne yemeli ve ne yememeli sorusudur.

Polikistik over sendromunda insülin direnci problemi olmasından dolayı ya düşük karbonhidratlı bir diyet uygulanmalı ya da glisemik indekslere dikkat edilerek diyet yapılmalıdır.

PKO Diyeti www.zayiflamaiksiri.com
PKO Diyeti www.zayiflamaiksiri.com

Düşük karbonhidratlı diyet örneği olarak verilen örneklerde görüldüğü üzere karbonhidrat tüketilmeyen diyetlerle kilo verilebilmesi mümkün olmaktadır.

Polikistik over hastaları ne yememeli sorusunun bir cevabı da bu diyetlerde yatmaktadır. Düşük glisemik indeksi için verilebilecek diyetler sayesinde polikistik over hastaları ne yemeli sorusunun cevabını da bulabilirsiniz.

PKO Hastaları İçin Diyet Listesi
PKO Hastaları İçin Diyet Listesi

Pko Diyeti Nedir?

Polikistik over ve obezite  riski çoğu zaman birlikte anılmaktadır. Her hastanın obeziteye yakalandığını söylemek doğru olmasa da birçoğunda kilo probleminin olduğunu söylemek mümkündür. Bu tarz bir rahatsızlığı olan ve kilo ile sorun yaşayan kişiler diyet yapmaya başlamaktadır. Hastalığın formuna özel olarak tavsiye edilen diyete pko diyeti ismi verilmektedir.

Polikistik over sendrom diyeti olarak da bilinen bu diyet kişilerin daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi adına önerilmektedir.

Fazla kilolardan arındırılmaya yardımcı olan bu diyetle beraber kişilerin vücutlarında çok daha pozitif ilerleme kaydedilebilmektedir. Fazlalıklar bu kilolarla atılmakta, kişinin hastalıkla mücadelesi çok daha sağlıklı ilerlemektedir.

Polikistik Over Diyeti Nasıl Yapılır?

Polikistik over olup kilo verenler  yadsınamayacak kadar çoktur. Dolayısıyla rahatsızlığın vücudunuza hükmetmesine izin vermemek adına diyete başlayıp arkasından dilediğiniz kadar kilo verebilirsiniz. Kilo verme sürecinde önemli olan doğru diyeti bulmaktır.

Diyeti uzman olan bir doktor tarafından hazırlatmalı, sizi yakından takip eden doktorunuzla fikir alışverişi yaparak uygulamaya başlamalısınız. Doğru besinlerle bir besin listesi çıkarıp gün gün düzenli olarak bu besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.

Özellikle dikkat etmeniz gerekense yasaklı olan besinlerle serbest olan besinleri ayırt edebilmektedir. Böylece çok daha kolay şekilde kilo verebilir, diyeti dilediğiniz gibi uygulayabilirsiniz.

Polikistik Over Diyetinde Karbonhidrat Tüketimi

Polikistik over diyet kuralları birçok kişi tarafından yanlış anlaşılmaktadır. Özellikle karbonhidrat konusunda pek çok yanlış anlaşılmanın olduğu bilinmektedir.

Karbonhidrat tüketimi tamamıyla yasak değildir. Düşük miktarda doğru karbonhidratı aldığınız zaman enerjinizi karşılayabilmeniz açısından çok büyük bir ilerleme kaydedebilirsiniz.

Diyette önemli olan polikistik over rahatsızlığının neden olduğu kiloyu aşmaktır. Kiloyu verirken diğer yandan sağlığınızı kaybedip halsiz ve bitkin hissetmeniz hiçbir şekilde hoş olmayacaktır.

Diyet boyunca karbonhidrat kaynakları tamamıyla diyet listesinde çıkarılmamalı aksine  günlük kalorinin yalnızca %30’lük diliminin karbonhidratlara ayrılması önerilmektedir.

Polikistik Over Diyetinde Protein Tüketimi

Polikistik over diyet listesine göz gezdirdiğiniz zaman karşınıza çıkan ilk unsur protein olacaktır. Diyet boyunca temel besin kaynakları olarak isimlendirilen bu grup diyette temel güç kaynağını oluşturmaktadır.

Tercih eden hemen herkes zorlanmadan protein menüsü oluşturabilmekte ve diyeti çok daha sağlıklı şekilde ilerletebilmektedir.

Polikistik over diyeti boyunda yağdan arındırılmış olan kırmızı et, tavuk eti, hindi eti, balık gibi protein kaynaklarını yiyebilirsiniz.

Beraberinde yoğurt, yumurta, peynir ve süt gibi hayvansal gıdalardan protein almayı da asla ihmal etmemelisiniz.

Çoğu kişi karbonhidrat tüketimi konusunda kaygılı hissedebilmektedir. Bunun için protein ve karbonhidratı bir arada tüketebileceğiniz ara öğünler düzenleyebilirsiniz.

Süt ve meyve, yoğurt ve kurutulmuş meyve gibi alternatifler içinize sinen beslenme menülerine sahip olmanızı mümkün kılmaktadır.

Polikistik Over Diyetinde Yağ Tüketimi

Diyette yağ tüketimi söz konusu olduğu zaman akla ilk olarak yasaklılar gelmektedir. Rafine edilmiş yağlardan uzak durması gereken polikistik over hastaları, menülerinde her zaman doğal yağları tercih etmek durumundadırlar.

polikistik over beslenme diyetisyen
polikistik over beslenme diyetisyen

Esansiyel yağ asitlerine sahip olan bu yağlar hormon düzenleme konusunda çok büyük paya sahiptiler. Hormonlara dayalı sorunları aşmak, kilo vermeyi ciddi anlamda etkileyebilmektedir.

Diyetiniz boyunca zeytinyağı, fındık yağı, ceviz, avokado gibi doğal yağları tüketmeniz son derece verimli olacaktır. Bununla beraber kabak çekirdeği, keten tohumu, somon, uskumru gibi besinler çok daha sağlıklı yağlar olarak düzenli olarak tüketilebilmektedir.

Polikistik Over Hastaları Neler Yemeli?

Polikistik over hastalığı obeziteye sebep olduğundan dolayı beslenmesi önem gerektiren bir hastalıktır.

Haftada en az 1 kez kırmızı et ve yanına bol salata tüketmek de polikistik over hastalarına tavsiye edilen besin türlerinden biridir. Ancak eti bol yağda kızartmaktan uzak durulmalı, bunun yerine yağsız tavada ızgara veya az zeytinyağı ile pişirme yöntemleri denenmelidir.

Sebze, meyve ve et ürünleri tüketilirken özellikle bu ürünlerin organik olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, mümkün olduğu kadar fazla çiğ besinler tüketmek, probiyotik açısından zengin kefir, yoğurt, turşu, nar ekşisi gibi besinlere ağırlık vermek ve kuru yemiş tüketmek de polikistik over hastaları için oldukça faydalı bir beslenme sağlamaya yaramaktadır.

Polikistik Over Hastaları Neler Yememeli?

Polikistik over hastaları için neler yiyeceğinin önemli olduğu kadar nelerden kaçınacağı ve tüketmeyeceği de oldukça büyük önem taşımaktadır.

Öncelikle polikistik over hastalığına sahip bayanların sıvıyağdan ve margarinden kaçınması, bunun yerine zeytinyağı tüketmesi gerekmektedir.

Şekerli ve unlu besinlerden de kaçınması gereken polikistik over sendromu hastalığına sahip bayanlar, ekmek, poğaça, açma gibi karbonhidrat oranı yüksek ve doymuş yağ kullanılarak yapılmış besinleri de tüketmemelidirler.

Paketlenmiş ve marketlerde hazır olarak satılan gıdalardan da kaçınması gereken polikistik over hastaları aynı zamanda, salam sosis gibi işlenmiş et ürünlerini de tüketmeyerek hastalıklarından kurtulabilirler.

Pko Diyeti İçin Düşük Glisemik İndeksli Besinler

Düşük glisemik indeksli yiyecekler yemek, kan şekeri açısından son derece önemlidir. Kan şekerini aniden düşüren besinler yerine daha az etki eden ani iniş ve çıkışlardan koruyan besinler tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Diyet yaparken kuşkonmaz, kabak, domates, salatalık, taze fasulye gibi ciddi anlamda düşük glisemik indeksli besinler tüketmek yarar sağlayacaktır.

Şeftali, çilek, üzüm, portakal, erik gibi düşük glisemik indeksli meyveler yanında bir de incir gibi kurutulmuş meyvelerin de tüketilebilmesi mümkün olmaktadır.

Polikistik Over Diyet Listesi

  • Polikistik over hastaları kahvaltı konusunda oldukça geniş bir alternatif listesine sahiptir. Kahvaltılarda 1 yumurta, 1 büyük dilim beyaz peynir, yeşillik, 3 adet ceviz, 1 dilim kepek ekmeği tüketebilmektedir.
  • Kahvaltı ile öğle yemeği arasındaki ara öğünde 1 fincan yeşil çay yanında 1 adet elma tüketilebilmektedir.
  • Öğle yemeği alternatifi olarak mevsim sebzelerinden oluşturulan bir çorba, ızgarada pişirilmiş olan köfte ve 1 kâse yoğurt yenebilmektedir.
  • Öğle ile akşam yemeği arasındaki ara öğünde yalnızca 1 bardak yağsız süt tüketilebilmektedir.
  • Akşam yemeğinde ise zeytinyağlı sebze yemeği, yanında 1 kâse yoğurt, 1 dilim ekmek ve yeşilliklerle hazırlanmış salata tercih edilebilmektedir.
  • Gece yatmadan önce acıkanlardansanız uykudan 1 saat kadar önce birkaç adet çiğ badem tüketmenizde bir sakınca bulunmamaktadır.

Polikistik Over Diyeti Kaç Günlüktür?

Polikistik over diyeti kadınlar kulübünde sık konuşulan konu başlıklarından bir tanesidir.

Diyeti yapmak isteyen kişiler, sağlıklı sonuç alabilmek için düzenli olarak diyete devam etmekte ve uzun süreli uygulamanın ardından daha rahat şekilde istedikleri kiloya ulaşabilmektedir.

Polikistik over diyetinde önemli olan süre değildir çünkü fazla kilosu olan kişilerin istedikleri kiloya ulaşmak için önlerinde uzun bir zaman olabilmektedir.

Polikistik over diyeti çoğu hasta için ömür boyu süren bir diyet olmaktadır. Bu şekilde daha sağlıklı ve çok daha rahat yaşadığını gören hastalar,  diyeti yaşam felsefesi haline getirebilmektedir.

Kısa sürede alışılabilen diyetin istenilen sonucu verdiğinde çok daha rahat bir yaşam sağladığı iyi bilinmektedir.

Polikistik Over Diyeti Kaç Kilo Verdirir?

Pko diyetiyle zayıfladım diyen binlerce kişiden biri olabilmek için diyete harfiyen uymanız önemlidir.

Diyetin temel kurallarını çiğnemediğiniz sürede kilo vermek hiçbir şekilde zor olmamaktadır. Dolayısıyla özen gösteren ve ilgili şekilde besin listesine sadık kalanlar fazlalık olan yüksek rakamlı kilolarını verebilmektedirler.

Diyet sürecinde kısa süre içerisinde en az 7 kilo kaybıyla başlayıp 10-20-30 kilo kadar kilo veren kişiler olabilmektedir.

Özellikle çok fazla kilosu olduğu için üzülenler, diyeti uygulamaya başladıklarında aldıkları verim karşısında şaşkınlıklarını gizleyememektedirler.

Polikistik Over Diyeti Zor mu?

Pcos tedavisi olan ve süreç içerisinde diyet de yapması gereken kişilerin dikkat etmesi, diyete ayak uydurması önemlidir. Diyetle beraber yaşamlarında büyük bir değişim olan hastalar istedikleri sonucu elde ettikçe daha pozitif ve iyi hissetmektedirler.

Diyet, sürecin başında biraz zorlayıcı olabilmektedir ancak sonrasında yavaş yavaş alışılabilen, basit adımlarla çözülebilen bir forma sahiptir.

Yenecekler ve yenmeyecekler belli olduğu için diyetin herhangi bir zorluğu bulunmamaktadır. Başlangıçta alışılan besinleri terk etmek zor olsa da sonrasında vücutta meydana gelen değişimler kişilerin daha kolay motive olmasına yardımcı olmaktadır.

Diyete devam eden ve istediği kiloya inen birçok kişi bu sonuç sebebiyle yaşam felsefesi haline getirdiğini vurgulamaktadır.

“Polikistik Over Hastaları Nasıl Zayıflar? PCOS Diyeti” üzerine 211 yorum

  1. Polikislik hastayım ama bir türlü kilo veremiyorum yardimci olursaniz sevinirim ne yaparsam yapayım kilo veredim????

    Cevapla
    • Selda hanım, bu konuda tedavi görüyor musunuz?
      Kilo ve Pko birbirlerini kötü olarak etkileyen 2 problem.
      İlaç kullanımı ile Pko kontrol halinde tutularak bol spor ile kilo verebilirsiniz.
      Ardından Pko’nun da etkilerinin kalmadığını göreceksiniz zaten.

      Cevapla
      • Evet gördüm glifor kullandım x zenikal yağ yakıcı kullandım. Ama onlari kullanirken verdim tekrar geri aldim?birakinca sporla ve diyetle olacak bi durum sanirsam bu hastalik

        Cevapla
  2. Merhaba,
    Ben 8 yıldır polikistik over hastasıyım ve devamlı olarak yasmin kullanıyorum. Sadece göbek değil tüm karın ve bel bölgesinde kilolar var. Hamile gibi görünüyorum. Bundan kurtulmak için o kadar uğraştım ki tek başıma olmuyor. En azından sizden bir ön bilgi alırsam sevinirim.

    Cevapla
    • Sevgili Daffodil; PKO ve kilo aslında tam bir kısır döngü. Ancak Yasmin’in, bazı kişilerde ekstra kilo yaptığı görülüyor. Doktorunuzla bunu konuşup, aynı işi görecek farklı ilaç alternatiflerini değerlendirseniz nasıl olur?
      Bunun yanı sıra; PKO hastalarının büyük kısmında insülin direnci de oluyor. Dilerseniz bunun için de testlerinizi yaptırın. Kullanılacak ilacın ciddi faydasını görürsünüz.
      Kendinizin yapabilecekleri ise; protein ağırlıklı beslenebilirsiniz. İlk aşamada zor gelecektir ama başlangıçta verdiğiniz kilolar sizi son derece memnun edecektir. Ayrıca tarçın, goji berry gibi kan şekeri düzenleyici gıdalardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca yoğurtlu göbek eritme kürüne de bir göz atmanızı tavsiye ederim.

      Cevapla
  3. Pko hastasıyım çok kiloluyum yaklaşık bir aydır diane 35 aldactone ve glukofen kullanıyorum bu ilaçlarım ne işe yarıyor ve zayıflarmıyım

    Cevapla
    • Dilara hanım; Diane Pko’nun tedavisi için kullanılan bir doğum kontrol hapı. Kimi kişilerde kilo aldırabilir;ancak bu kilo aldırmanın nedeni iştahı açmasıdır. Glukofen; insülin direncini dengeler ve iştah kapatır. Aldactone ise; size yine PKO üzerinde etkisi olan hormonların normal şekilde çalışması için verilmiş.
      Bu ilaçlar ile beraber sağlıklı beslenme programınızı sürdürürseniz kilo da verirsiniz.

      Cevapla
  4. Bende Polikist over hastasıyım 6 aydır. 21 draje kullanıyorum bu ay hasta olmadım yardımcı olur musunuz

    Cevapla
    • Leyla hanım; size bol bol yürüyüş yapmanızı öneriyorum. Hem kilo verirsiniz hem de adet gecikmeleriniz azalır.
      Son zamanlarda ekstra kilo aldıysanız da gecikme fazla olmuş olabilir. En doğrusu doktorunuzla iletişime geçmeniz tabi ki.

      Cevapla
  5. bende pko hastasıyım ve prolaktinim cok yüksek glokofen-folbiol-parlodel kullanıyorum. diyet yapıyorum 6 kilo kadar veriyorum yine eski kiloma dönüyorum. şuan 80 kiloyum. 2yıldır gebelik istiyorum ama olmuyor bana yardımcı olurmusunuz ?

    Cevapla
    • Ayşe hanım; eğer 6 kilo verebiliyorsanız Pko’ya kafa tutabiliyorsunuz demek. Ancak bir süre sonra anlaşılan iradenize yenik düşüp diyeti bırakıyorsunuz. Size ilk önerim hayatınıza sporu sokmanız. Bunun yanı sıra PKO hastalarında insülin direnci de olduğundan dolayı kan şekerinizi sabitlemeye yarayacak tarçın-goji berry gibi yiyeceklerden yardım alın. Böylelikle diyete devam etmeniz daha kolay olur.

      Cevapla
  6. merhaba 22 yasındayım hipotroit ve pko hastasıyım 4 yıl yasmin 2 yıldır da diane 35 kullanıyorum.ancak yıllardır kilo kaybım olmadı.spora gidip diyet yaptığım halde arkadaslarım 4 5 kilo verırken ben aksıne kilo alıyorum ve bu durumdan çok sıkıldım.doktoruma söylediğim takdirde pek onemsemıyor kı bu benım daha da cok canımı sıkıyor.nasıl bir yöntem kullanmalıyım kafam cok karısık

    Cevapla
    • Sevgili Atlantis; hastalıklarınızın ikisi de kilo vermeyi zorlaştıran hastalıklar. Acaba hipotiroit sorununuz için de ilaç kullanıyor musunuz?
      Size ufak bir öneride bulunayım. Tiroid için; her öğününüze başlamadan önce(sonrasında beklemenize gerek yok, direkt yemeğinizi yiyebilirsiniz.) avuç içi kadar dereotu kullanın. Ciddi anlamda faydasını göreceğinize inanıyorum.
      Bunun yanı sıra düzenli diyet ve spora rağmen kilo almanızda hatalı bir nokta olduğuna inanıyorum. Her ne kadar kilo vermeniz zor olsa da imkansız bir durum yok çünkü.
      Sağlıksız diyetler yapıyor ya da kısa sürede kaçamaklarla diyetleri bozuyor olabilir misiniz?

      Cevapla
    • Seminay hanım; her zaman için kontrolünde olduğunuz doktoru dinlemenizi öneririm; ancak içinize sinmiyorsa, bir de başka doktora muayene olabilirsiniz.

      Cevapla
  7. Bende pko hastasıyım haftada 4 gün spor ve düzenli diyet yapmama rağmen kilo veremiyorum neyi yanlış yapıyor olabilirim?

    Cevapla
    • Sevgili Sedlsd; genel olarak diyetiniz ve yaptığınız spordan bahseder misiniz rica etsem?
      Ne kadar süre yapıp da sonuç alamıyorsunuz?
      Diyette kaçamaklarınız oluyor mu?

      Cevapla
  8. Ultrasonda bakıldığında çıkmadı ancak pkos hastasıyım ve insulin direncim varmış 8 ay önce bu söylendi üstüne 4 kg verebildim 165 cm 63 kg yum 5 kg daha vermeye diremiyorum. Amerikada yaşıyorum ancak burdaki kaynaklar hayvansal gıdadan uzak durulması gerektiğini ifade ediyor . Ayrıca pkos başarı hikayelerine bakıyorum 2 sene sonra çocuğu olmuş hepsinin birer düştüğü var benim regl dönemim normal ama aşırı derecede stres yarattı bende bu başarı hikayeleri. İlla pkosta önce bir düşük ardından mı ikinci Bebek için doktorlar ilaç veriyor çünkğ her doktor normal yol öneriyor ve bu takviyesiz gebelik düşük ile sonuçlanıyor. Yorumunuz nedir ?

    Cevapla
    • Arzu hanım; PKO tamamen yok edilemeyen ancak kontrol altında tutulan bir hastalıktır.
      Ultrasonda(doğru zamanda bakıldıysa) görülmüyor olması da ciddi bir durum olmadığının ve doğru beslenme ve sporla kontrol altına alabileceğinizin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
      Polikistik Over hastalarında, hayvansal gıdalardan uzak durmayı değil, işlenmiş hayvansal gıdalardan(aslında tüm işlenmiş gıdalardan) uzak durulmasını öneriyoruz.
      Size de önerim, eğer doktorunuz ilaç önermiyorsa içinizin rahat etmesi için farklı bir doktora daha görünmeniz; ancak en önemlisi sağlıklı bir beslenme ve düzenli sporu hayatınızın vazgeçilmezleri arasına koymanız.
      Ekstra olarak, günde 5 dakika ayıracağınız tibet egzersizlerini de mutlaka öneririm.

      Cevapla
  9. Hayirli geceler bende uzun suredir pko hastasiyim .yaklasik 11 aydir evliyim korunmamamiza ragmen.cocuk sahibi olamadik..doktor glifor verdi yalniz kullanamadim… Endiseleniyorum cocugun.olmaz diye ;(

    Cevapla
    • Hasret hanım; bu konuda en çok doktorunuza inanmalısınız. Ancak PKO belli noktalara dikkat edildiği sürece yenilemeyen bir hastalık değil. Günümüzde pek çok PKO’lu bayanın anne olduğunu görmekteyiz.
      Kilo durumunuz nasıl acaba?

      Cevapla
  10. Merhaba ben 26 yaşındayım evli de değilim bende de polikistik over hastalığı çıktı daha qlairista ilacına doktor tavsiyesi ile yeni başlayacam çok kilolu değilim 52 kilodayim yine kilo vermem gerekiyo mu bi de doktor bey çok kötü bi hastalık olmadığını söyledi ama araştırınca da iyi bir şey olmadığını anladım sizce korkmali miyim teşekürler

    Cevapla
    • Sevgili Çimen;
      Boyunuz kaç acaba?
      Kilo sorununuzun olmaması bu hastalık için çok önemli. Ayrıca yalnızca kilo sorunu için değil; genel olarak olarak sağlıklı beslenmeyi ve sporu hayatınıza eklemelisiniz.
      Bunlara dikkat eder ve tedavinizi sürdürürseniz, Pko yenilmeyecek bir hastalık değildir.

      Cevapla
      • Kilom 1.58 – 1.60 arası kilo almaya çalışıyordum aslında ama bu hastalık çıkınca kilo da vermek istemiyorum zor alan bi bünyeye sahipim çok endiseliyim

        Cevapla
        • Yapabileceğiniz en iyi şey; doktorunuzun tedavisinin yanı sıra düzenli beslenme ve spor olacaktır o zaman sevgili Çimen. Amacınız kilo vermek olmasın; ancak sağlıklı beslenin.
          Ayrıca; tibetin 5 hareketini araştırmanızı öneririm.
          Hormonların düzenlenmesinde ciddi etki göstermekte.

          Cevapla
          • Doktor tedavisinin yani sıra sizinde vermiş olduğunuz bilgilerle beraber önerilerinizi de mutlaka uygulayacam vermiş olduğunuz bilgiler ile ayrıca da gösterdiğiniz ilgi için çok çok teşekkür ederim saglicakla kalın..

  11. Merhaba,ben bir yıldır adet düzensizliği yaşıyorum ?ilk başta 3 ay tam tanı konulamadı farklı farklı hormon ilaclarıyla zar zor adet olabildim daha sonra 3 ay diane 35, 3 ay yasmin ve 3 ayda primolut kullandım bu son üç ay ilaç kullanmamamı söyledi doktorum fakat geçen 2 ay tam hastalanamadim primoluta ragmen ve şimdi de korkuyorum bu ay ilaçta yok yine olmazsa diye kilo vermek için sürekli spor yapıyorum ve protein ağırlıklı besleniyorum her gün yoğurt tarçın tüketiyorum fakat kilo veremiyorum ve şişkinliğim çok oluyor bu durumdan kurtulmanın bir yolu var mı ?? yardimci olabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler ?

    Cevapla
    • Sevgili pcodan daha güçlüyüz; öncelikle geçmiş olsun.
      Düzenli olarak kefir tüketimi önerebilirim şişkinlik için.
      İlk 1 hafta şişkinliğiniz daha da artabilir; ancak sonrasında rahatlarsınız.
      Yaptığınız spor ve diyetten biraz bahsederseniz, hataları bulabiliriz.
      Çünkü normalde her ne kadar pko hastaları daha zor kilo verseler de veremezler gibi bir durum yok.

      Cevapla
  12. Glkukofen aldactone ve diane 35 kullsniyorum hastaligim pko kistler var hocam diane 35 kilo aldiriyor veremiyorum onu kullanmasam olur mu

    Cevapla
    • Aleyna hanım; mutlaka bu konuyu kendi doktorunuzla konuşun.
      Kendisi uygun gördüğü takdirde yerine Yasmin kullanabilirsiniz. Ancak kesinlikle bırakmayın.

      Cevapla
  13. Ben yillardir pko hastasiyim ilac siddetle onermiyorum dogum kontrol ilaclari hem depresyona sebeb olur hemde hamile kalmayi geciktirir ya da engeller.Duzenli ve dengeli beslenme gunde yarim saat tempolu yuruyus ekmegi azaltma yeterli.yogurt kuru ve sogan kuru tavsiye ederim.

    Cevapla
  14. pko hastasıyım nasıl zayıflayabilirim karın bölgem çok yağlı yardımcı olurmusunuz glukofen KİLO VERMEME YARDIMCI OLUR MU KULLANSAM AYRİYETTEN BİR SORUM DAHA OLUCAK GEÇİCİ GUATIRIM VAR KİLO O YÜZDENDE ALIYOR OLABİLİRMİYİM

    Cevapla
    • Glukofen; zayıflama sürecinizde size destek olur Şevval hanım.
      Özellikle tatlı krizlerinin ciddi anlamda önüne geçer.
      Ancak önemli olan sağlıklı beslenme ve spor desteği.

      Cevapla
  15. Merhaba hocam pko hastasiyim adetim duzenli tuylenme ve insulin direnci icin glukofen ve aldactone kullaniyorum nasil bir diyet yapmam lazim kilo vermem icin ilaclarim yardimci olurmu

    Cevapla
    • Sevgili Sahil;
      İlaçların mutlaka yardımcı olur ama diyet ve sağlıklı beslenme şart.
      PKO hastalarının zayıflama süreçleri biraz daha uzun olduğundan diyet listelerine bağımlı kalmak yerine; kalori kısıtlaması ve sağlıksız karbonhidratların hayattan çıkarılması şeklinde ilerlemek daha doğru olacaktır.

      Cevapla
  16. Bankada pko tanısı kondu fakat adet düzensizliğim yok onun yerini kilo verememe ve tüylenme artışı ne önerirsiniz

    Cevapla
    • Sevgi hanım; amacımız PKo hastaları için beslenme önerilerinde bulunmak. Yer yer ufak bilgilere de yer veriyoruz ama siz, mutlaka doktorunuzun önerilerine uymalısınız.

      Cevapla
  17. merhaba 6 yıllık evliyim 5 yaşında bir oğlum var bir yıldır hiç adet görmedim doktora gittim pkos dedi kilo vermem gerektiğini normal yollarla gebe kalamayacağımı söyledi tüylenme aşırı kilo hepsi mevcut 168 boyundayım 101 kiloyla doğuma gittim 92 kiloya kadar düşebildim bu 5 yılda şimdi 90 kiloyum ve hiç regl olamıyorum ilk önce yaşam beslenmemi değiştirmemi söyledi doktor
    tavisiye edeceğiniz bişeyler varmı çalışıyorum pc karşıdayım sürekli ekran karşısında

    Cevapla
    • Sevgili Altınbay. Doktorunuz yapılması gerekeni çok net söylemiş.
      BU hastalığa karşı yapılması gereken olmazsa olmaz sağlıklı beslenme ve spor.
      Günde 3 öğün sağlıklı şekilde beslenmeniz ve haftada en az 5 gün 1 saat spor yapmanız çok faydalı olacaktır.

      Cevapla
  18. bene pco hastası oldugumu ögrendım vermem gereken 8 kilo var doktorum diyet yapmam gerektiğini söyledi bana uygun bir diyet nASI OLUR bilemedım sürekli kan aldırmakta yoruldum bana uygun bi diyet listesi oluşturabilirmisiniz? glukofen ve dogum kontrol hapı kullanıyorum .

    Cevapla
  19. Kendimi bildim bileli tuyluyum ve kiloluyum.her hastane ve doktora gittim aynı hastaliği soylediler yasim 20 ve kilom 90 si geckin ve hala kilo almaya devam ediyorum yuzumde ve vucudumdaki sivilcenin haddi hesabi yok.glukufen aldactone ilaclarini kullandim hic bir faydasini gormedim sadece kilomu sabit tuttu ve biraktim aniden kilo almaya basladim.nerdeyse 6 aya yakın zamandır adet görmüyorum .yani bi kadin guzel omak ister ama yuzunde sivilce ve izleri var bi kadin kendini zarif gormek ister ama kilo almis basini gitmis ve kadin kendini kadin hissetmek ister ama uzin zamandir adet gormuyorsun ve vucudunun her yerinde tuylenme yani bu hastalik kadin olman gereken herseye engel .. ne yapalim ne yapmamiz gerekiyor yakinda ruhsal hastaliklarda baslar bu gidisle…

    Cevapla
    • Sevgili Pokemon;
      Bu süreçte kilo vermenin gerçekten zor olduğunu elbette biliyorum ama kesinlikle imkansız değil.
      İşe moralinizi düzeltmekle başlayabilirsiniz. Emin olun ki kadınlığınız görünüşünüzden ibaret değil.
      Kilo probleminizi hallettikten sonra diğer durumlar da düzene girecek zaten.
      Önceliğinizi hayatınızda spora yer vermek olarak düzenlemeniz faydanıza olacaktır.
      Gün içerisinde 1-2 saat spor yaptığınız zaman üzerinizdeki stres azalacaktır.
      Bundan sonra diyete başlamak daha kolay olacaktır.
      Sağlıklı günler dilerim.

      Cevapla
  20. 30 yaşındayım 3 senedir evliyim düzensiz adet görüyordum ilaç kullanarak adetim 7 aydır düzenli yumartalıklarım kıvamında olmasına rağmen gebe kalamıyorum uyku düzenim bozuk 70 kiloyum gebe kalmak için ne. Yapmalıyım

    Cevapla
    • Nesrin hanım; kadın doğum konularına çok kayınca direkt alanım olmadığı için yanlış yönlendirme yapmamak adına çok dikkatli yazıyorum.
      Mutlaka sürekli olarak doktorunuzun kontrolü altında kalmanızı öneriyorum.
      Ancak bu süreçte kilo vermenin ne kadar önemli olduğu bilinen bir gerçek.
      PKO ve kilo adeta bir kısır döngü.
      Pko kilo almanıza neden oluyor. Kilo vermeden bu hastalıktan kurtulunmuyor.
      Ancak kesinlikle kilo vermek imkansız değil.
      Kesinlikle şok diyetler değil. Sağlıklı kilo vermeniz önemli. Ayrıca hayatınıza sporu mutlaka eklemelisiniz.
      Son olarak ufak bir önerim olacak. Günde yalnızca 5-10 dakikanızı alacak olan Tibet Egzersizlerini bir inceleyin derim.
      Hormonların düzene sokulması için çok etkili.

      Cevapla
  21. Merhaba , 20 yaşında bir kızım 3 senedir söktürücü kullanmadan regl olamıyorum . Pko olduğumu öğrendiğim günden beri çok korkuyorum . Tedavisiz çocuğun olmaz diyorlar . Bunun aslı nedir pko hastaları kısırlık tedavisi görmeden çocuk sahibi olabilirmi ?

    Cevapla
    • Elif hanım; hiçbir tedavi görmeden çocuk sahibi olan Pko hastaları olduğu gibi tedavi olması gereken hastalar da bulunmakta.
      Ancak gözünüzde büyütecek bir durum yok.
      Sağlıklı bir hayat(beslenme+spor)ve doktorunuzun önerileri doğrultusunda PKO sorunundan kurtulabilirsiniz.

      Cevapla
  22. merhaba,ben pko hastasıyım prolaktinim biraz yüksek ve düzensiz regl olduğum için doktor tarlusal ilacını verdi,ilacı kullanmadığım zaman regl olamıyorum.Bu ilacı sürekli kullanmak zorundamıyım,karın bölgemde de yağlanma var ve kilo vermede biraz zorlanıyorum.bunun için ne yapmam gerekli,bu hastalıktan tamamen kurtulmanın yolu yokmu…

    Cevapla
    • Deniz hanım, Tarlusal tedavi olmanızdan daha çok anı kurtarmanız için verilen bir ilaçtır.
      Her zaman içmek zorunda değilsiniz; ancak adet gecikmelerinin rahatsız edici etkileri olacaktır.
      Tedaviye yönelik başka bir ilaç verilmedi mi?
      PKO hastaları zayıflama sürecinde zorlanmakta olsalar da bu hastalıktan kurtulmanın en önemli adımı da sağlıklı beslenme+spor ve sonucunda ulaşılan ideal kilodur.
      Tavsiyem, düzenli olarak spor yapmanız. Kilo verdiğinizde adet döneminizin de düzene girdiğini göreceksiniz.

      Cevapla
      • Diane 35 verdi doktorum bunu kullandıktan sonraki ay regl oldum fakat sonra yine düzensizlik başladı prolaktinin yüksekliğini nasıl düşürebilirim.kilo verdikten sonra düzelme olasılığım nedir.baska ne önerebilirsiniz.

        Cevapla
        • Deniz Esra; doktorunuzun önerileri dışında bir öneride bulunmak doğru olmayacaktır. Ancak çoğu zaman doğu kontrol hapları tek başına işinize yaramaz. Sağlıklı beslenme ve spor takviye edilmeli.

          Cevapla
  23. Merhaba. 22 yaşındayım benim de yumurtalılarımda polikistik over var. Doktora gittim tarlusal verdi ve ben bir daha gitmedim. Şimdi adet olamayınca onu kullanıp getirtiyorum. Az yememe rağmen kilo veremiyorum ama almıyorum da sabit 80 de kaldım. Şimdi bir diyetisyen buldum bu kistlere özel diyet uyguluyormuş. Spor yoğun çalışma saatlerimden dolayı hayatıma giremiyor. En çok da ilerde çocuğumun olmama korkusunu yaşıyorum. 🙁

    Cevapla
    • Tuba hanım; elbette korkmakta haklısınız ancak PKO yenilmesi büyütültüğü kadar zor bir hastalık değil.
      Yine de çocuk düşündüğünüz zamanı beklemeden şimdiden tedavinizi tamamlamanız sizin için daha yararlı olacaktır.
      Diyetisyen ve kadın doğum doktorunuzun iş birliği içerisinde olması alacağınız sonucu hızlandıracaktır.

      Cevapla
  24. Hocam bende pko luyom ama ik8 defa hamile kaldim ikisindede dusuk yaptim simdide 7 aydi hamile kalmiyorum kilom va 8. 9 kilo verdim kilonun ne fadasi var

    Cevapla
    • Alev hanım; kilo ve pko birbirini tetikleyen 2 sorundur. Kilo aldıkça pko artar, pko arttıkça daha çok kilo alınır.
      Ancak kilo vermek deyince, sağlıksız diyetler değil sağlıklı beslenme düşünülmeli.
      Ayrıca bu dönemde omega 3 desteği almanızı tavsiye ederim. İlla kapsül olarak almanız şart değil. Keten tohumu da tüketebilirsiniz.

      Cevapla
  25. Hacam bu ay Dr bana doğum kontrol hapı verdi dedi diğer ay de çocuk istiyorum bana hatırlat dedi pko olup ta yumurta kalitesi iyi olan varmı her gıttımde bırkere dedi yumurtan uluşmuş dedi hemen çocuk işte gün verdi 3ay geçti hala hamile kalmadım kasım ayında çocuk ısteyeceyız sızın bir tavsıyenız varmı hocam 2 sene olacak çok ama çok istiyorum anne olmayı hocam 2 defa hamılede kaldım çok zor ınankı hocam 2sıde dustu

    Cevapla
    • Alev hanım, umarım en kısa sürede sağlıklı bir şekilde bebeğinizi kucağınıza alırsınız.
      Bu süre içerisinde sağlıklı beslenmeniz ve bolca omega 3 tüketmenizi önerebilirim. Bunun dışında mümkün oldukça kontrolünde olduğunuz doktora danışmadan hareket etmemeye bakın.

      Cevapla
  26. Hocam bu ay doktor bana Doğum kontrol hapı verdi Bir ay sonra gel çocuk istiyorum de pko olup da yumurta kalitesi iyi olan var mı Bundan 3 ay önce bir Yumurtam oluşmuş hemen bu ay çocuk iste dedi Üç ay geçmesine rağmen hamile kalmadimvhocam bundan 7 ay önce hamile kaldım düşük oldu 2 defa hamile kaldım niye hala hamile kalamıyorum Hamile kalmam için siz ne öneriyorsunuz hocam lütfen çok ama çok istiyorum anne olmayı şimdiden sağol

    Cevapla
  27. Bende polikistik over hartaligi cikti.Bunun bir tedavisi varmi?Yani kilo kaybindan sonra bu hastalik bitiyormu?yoksa kaliyormu

    Cevapla
    • Leyla hanım, ne yazık ki PKO tamamen tedavi edilen bir hastalık değil. Yaşamınız boyunca kontrolde olmanız gerekiyor.

      Cevapla
  28. Hocam 3 gun unce hali evi yikadim saatlerce suda kaldim zaten pko bende var dunde beri sancida olecem rahmimde var sanci bu nasil gecer

    Cevapla
  29. Bugun bi uzmana gittim temmuz 28 de dusuk yaptim 5hafta bes gunluk su anda pko varmis kilo vermemi syledi doktor 5 kilo fazlam varmis regl duzensizligi var tekrar hamile kalmam mumkunmu yoksa kilo vermem mi gerek illa

    Cevapla
    • Gülseren hanım, kilo vermeden de ihtimal mevcut ama kilo vererek hem hamilelik, hem de sağlıklı bir hamilelik geçirme ihtimalinizi arttırır.
      Siz, neden istemiyorsunuz zayıflamayı?

      Cevapla
  30. Ben polikistik overden supheleniyorum henuz doktora gitmedim ama belirtileri var uc aydir adet olamiyorum yas 19 boy 170 kilom70 kac kilo verirsem saglikli olurum? Birde seker degil ama gunde bi kasik bal yiyiyorum bal ve meyve bu hastaligi arttirirmi yuruyus yapiyorum ama gunlerce ac kalmadan kilo veremiyorum verdigim kilolari geri aliyorum diyetisyenlerede gittim onceden genede kilo veremedim ne yamaliyim boyle kalmak omrumu kisaltirmi?

    Cevapla
    • Emine, aslında bir doktorla görüşmen en güzeli. Endokrin bölümünde tüm hormon testlerini yaptırıp, ardından kadın doğum doktoruna gidersen doğru olur.
      Ancak ben cevap vereyim sorularına.
      – İdeal kilo kişiden kişiye değişmekle beraber, üst bölümden ideal kilo kısmından ortalama değeri görebilirsin.
      – Bal, tamamen doğal ise; sorun yok. Meyveler, şeker miktarının en yüksek olduğu besinlerden. O nedenle pek tüketmemeye çalışırsanız daha iyi olur.
      – Size önerim, yemekler arasında uzun süreli boşluklar bırakmanız. İf diyeti olarak da bilinen İntermitten fasting diyetini arama bölümünden aratarak hazırladığımız yazıdan ayrıntılı bilgiyi alabilirsiniz..

      Son olarak kilo ve Pko’lu bireylerin yaşam sürelerinde çok ciddi düşüşler görünmüyor. Ancak pek çok hastalığın nedeni olarak kilo gösterilebilir.
      Size önerim, öncelikle kaliteli bir yaşam için kilo problemi yaşamamanız.

      Cevapla
  31. Meraba. Bende pkos hastasıyım. Ben daha 17 yaşındayım ve be yaparsam yapıyım zayıflayamadım. Aşırı kiloluyum yıllarca doktora gittim hiç bi şekilde adet düzensizliğimin sebebi bulunmadı en sonunda gittiğim doktor bana bunu açıkladı ve bana diane 35 kullanmamı söyledi. Buda benim damarımın tıkanmasına sebep oldu ve kan sulandırıcı ilaç daha çok kilo almamı sağladı. Artık düzenli beslensemde bi işe yaramıyo. Sizce ne yapmam gerekiyo? Kendimi biraz fazla çaresiz hissediyorum. Aylarca spor yaptım spor hiç bi işe yaramadı kilo veremiyorum kilo alıyorum 1 hafta yemek yemeyip aç kalsam bile kilo alıyorum.

    Cevapla
    • Simgenur, yaşın henüz çok küçük.
      Evet, Pko kilo vermeyi zorlaştırır; ancak yaşın nedeni ile pek çok Pko hastasına göre daha avantajlısın.
      Sana önerim bir endokrin doktoruna gözükmen. Genellikle Pko hastalarında reaktif glisemi de görülmektedir.
      Bu sıkıntı da tatlı krizlerine ve kolayca kilo almayı tetikler.
      Ayrıca sporu hayat biçimi şekline dönüştürmen en önemli tedavi olacaktır.

      Cevapla
  32. İyi günler bnm de polikistik overim var evlendikten sonra çıktı bekarken adetim filan düzgün dü ama şimdi 3 gün oluyorum bazı aylar az da oluyorum Tüylenme filan hiç yok 72 kiloydum 5 kilo verdim daha da devam ediyorm doktorum ilaç vermedi zayıflama mi söyledi sizce ne yapmalıyım

    Cevapla
    • Bahar hanım, özellikle yakın zamanda bebek düşünmüyorsanız en iyisini yapmış doktorunuz.
      Kilo vermek, ciddi anlamda hastalığın düzelmesini sağlıyor. Ancak kilo verirken şok diyetler değil de sağlıklı beslenme ve spor ikilisinden vazgeçmemek önemli.

      Cevapla
  33. Merhabalar hocam bende polikistik over hastasiyim adet düzensizliği sebebiyle doktora gittim ve bu hastalığa sahip olduğumu öğrendim bir yillik evliyim 4 aydir korunmuyorum ve çocuk sahibi olmak istediğimi doktora söyledim ve bana tarlusal,glifor,efermag tablet,d vitamini,folik asit ve vajinal fitil vermişti 3 ay süre ile kullanmami istedi düzenli kullanmaya calistigim halde hamile kalamadim sizce bu ilaçlar bu hastalik ve hamile kalmak için yeterli midir? Bu hastalık ile ilgili yorumlari okudugumda kendimi kisir gibi Hissetmeye basladim hamile kalamayacagim düşüncesine kapildim ve psikolojim biraz bozulmaya başladı ne yapmaliyim yardimci olurmusunuz, teşekkürler…

    Cevapla
    • Pınar hanım; PKO sürecinde sağlıklı beslenme ve psikoloji çok önemli. Öncelikle sağlıklı beslenme ve spor ile beraber moralinizi yüksek tutar aynı zamanda ilaçlarınızı kullanırsanız hastalığı kısa sürede yeneceğinize inanıyorum.

      Cevapla
  34. Merhaba bende 24 yasındayım bekarım polikistik over hastasıyım
    biraz ihmal ettim tedavi sürecini ama ciddi anlamda yüzümde tüylenme oluyor. lazer tedavisi gördüm ama etkili olmadı çok.
    şimdi yeniden muayene olmam gerekiyor. Tüylenme sorunu için yapabileceğim bir şey var mı ? artık psikolojim bozuluyor gerçekten

    Cevapla
    • Tuğçe hanım aslında PKO hastaları için lazer epilasyon tavsiye edilmez. Hormonal bir durum olmadığında, hastalığı çözmeden istenmeyen tüylerin artışından kurtulmak mümkün olmaz.

      Cevapla
  35. Hocam ben pko luyum bugun dr bana klomen verdi 2 kutu 1 kutuyu bu ay 2 ciside diyer ay kullan dedi 8 hap tek ye hocam hic bilgim yok bugun aksam basladim adetimin 5 ci gunu hap bittikten sonra nezaman cocuk isteyim gunleri yazarmisiniz dr da kafam karisti anlatti kafam bis3y kalmadi şimdiden teşekkür

    Cevapla
    • Alev hanım, ilaç kullanım şekli için doktorunuzla tekrar görüşmeniz daha uygun olur. Kullanım şekillerinde ufak tefek farklılıklar olabiliyor ve en doğrusu kendi doktorunuzun önerilerine uymanız.

      Cevapla
  36. Lütfen bana da yardım eder misiniz polikistik overim nerdeyse 8 kilo aldım diane 35 kullanıyorum 3.ayim diyey ypiyodum dayanamadım bıraktım her gün kosuya başladım npabilirim bu hastalık geçer mi sizce

    Cevapla
    • Feray hanım, bu hastalığın geçmesi için sağlıklı beslenme ve spor ile kilo vermeniz çok önemli. Aksi takdirde elbette tedavi olunabilir; ancak sonuca ulaşmak çok zordur.

      Cevapla
  37. Hayirli aksamlar ben yaklaşık beş yıldır PKK hastasiyim ve tedavinin kilo aldirdigini düşünerek yarim biraktim şuan tekrar basladim drostil kullanıyorum iki aydir ve yaklaşık beş kilo aldim özellikle üst bolgem ve goguslerim bir beden büyüdü bundan çok sikayetciyim fazla korbanhidrat tuketmiyorum ve spor yapamiyorum maalesef nasil bi beslenme sekli onerirsiniz çünkü iki uç gün dikkat edip sonrasında yeme krizleri yasiyorum insulin direnci olabilir mi ?

    Cevapla
    • Ebru hanım Pko tedavisi değil, PKO kilo aldırmaktadır.
      PKO hastalarında insülin direnci ve reaktif glisemi sıkça görülen rahatsızlıklardandır.
      Kontrolü için endokrin bölümüne gitmenizi önerebilirim.
      Ancak bu süreçte sporun çok önemli olduğunu da unutmamalısınız.

      Cevapla
      • Ama şöyle bir durum var tedaviyi biraktigim da kolaylıkla kilo verebiliyorum arti olarak üst bedeninin büyümesine bi aciklamaniz var mi ?

        Cevapla
        • Ebru hanım nasıl bir tedavi görüyorsunuz bilmiyorum ama ilaçlarla alakalı olma ihtimali var. Ancak bu tedaviyi görmediğiniz sürece etkilerini sürekli hissedeceksinizdir.

          Cevapla
          • Haklisiniz çünkü yillarca sil bastan tedaviye basladim . ama bundan sonra inşallah dikkat edicem ve tibet hareketlerine basladim umarim faydasini görürüm verdiğiniz bilgiler için ve pozitif yaklasiminiz için teşekkürler..

          • Tibet hareketleri konusunda çok iyi yapmışsınız Ebru hanım. Ciddi anlamda etkisini göreceğinize inanıyorum ama kurallarına özen göstermek önemli. Bir spor diye değerlendirmek doğru değil bu hareketleri.
            Sağlıklı günler dilerim.

  38. Hocam çok merak ettiğim bi sorum var afedersiniz ilişkiden sonra kaç dakika uzamak gerekir örneğin 20dk uzadığımda sonra kalksam sperm ler geri çıkmıyor mu merak ediyorum bide her gün ilişkiye girse olurmu çocuk istiyoruz acele cevap verseniz sevinirim

    Cevapla
    • Hale hanım, benim uzmanlık alanımın dışına çıktığı için yönlendirme yapmak istemiyorum.
      PKO hastaları için beslenme ve spor son derece önemli olduğu için kadın doğumcu arkadaşlarımızla iş birliği içerisinde oluyoruz; ancak sorunuz, kesişim kümemizin dışında kalıyor.

      Cevapla
  39. Hocam ben iki gebelik yaşadım sonra polikist over bende var doktor bu ay Klomen verdi hamile kalma şansı var mı var mıdır çok merak ediyorum yumurta kaç günde gelişir kadınlardan

    Cevapla
    • Özlem hanım normalde 14-15 günlerde yumurta oluşur; ancak PKO hastalarında bu durumda ciddi düzenlesizlikler mevcut. O nedenle ateş takibi ile yumurta döneminizi tespit edebilirsiniz.

      Cevapla
  40. Kilo problemım yok tanı yenı koyuldu bana boyum 168 kılom 57 sizce ne yapmalıyım kılo alır mıyım acaba nasıl beslenmelıyım

    Cevapla
    • Ayçe hanım, kilonuzu kontrol altında tutmaya bakın. Haftada 1 tartılıp, kilo alıp almadığınıza bakın.
      Kilo almıyorsanız, bu konuda bir şey yapmanıza gerek yok. Doktorunuzun tedavisine devam etmeniz yeterli.

      Cevapla
  41. Hocam bende pkoluyum ve yumurta gunu belli deg8l bu ay klomen kulandim adetime 8 gun var biz gun aşırı iliskiden bulunuyuruz acaba hamilelik sansim varmi 1 gun arayla ilskiye giriyoruz yumurta catlamissa tutarmi

    Cevapla
  42. İyi Akşamlar .Ben 6yıldır Evliyim gebe kalamıyorum.Doktora gitdim Polikistik over sendromu var dedi adetim düzenli gelmiyordu ,doktorum bana diane35verdi kaç Yıldır kullandım etkisini göremedim hala adet düzensizliği var günden güne her gün kilo alıyorum adet olduğuma 3ay geçdi austosda olmuşdum son kez şu an göbeğim çok şişmeye başladı kendimi bu aralar çok rahatsız hissediyorum Bi şişkinlik var acaba hamile olabilirmiyim yardımcı olurmusunuz .

    Cevapla
    • Seda hanım, takdir edersiniz ki sorunuz cevap verilmesi mümkün olmayan bir soru.
      Ancak bir hamilelik testi size cevap verecektir.
      Eğer hamile değilseniz, doktora belirli aralıklarla gitmenizi öneriyorum. Durum kontrolü ve ilacın sizdeki yararının kontrol edilmesi gerekmekte.

      Cevapla
    • Cansu hanım; sağlıklı beslenme+spor ikilisi ile belli bir süreçte kilo vermeye başlayacaksınızdır.

      Cevapla
  43. Hocam ben Poko Ben de var bu ay doktor bana Klomen verdi Adetime 2 gün var hamile kalma şansım var mı hocam

    Cevapla
  44. İki yildir pcos hastaligim var ve bu sene troid sorunum ortaya cikti. Mayistan beri duzeli spor saglikli beslenme cok nadir kacamaklarim oluyo onda da abartmiyorum mesela bir cikolatanin ucte birini yiyorumdur. Spor olarak her gun 1000 ip atliyorum ve 1 saate yakin dans ediyorum ve halen kilo veremiyorum 19 yasindayim. Pcos icin hap kullanmiyorum cunku beni sismanliyor ve dogum kontrol haplarini zararli buluyorum bide bu pcos hastaligini tamamen bitirebilir miyiz? Teşekkürler

    Cevapla
    • Nur hanım; tedavi ile sağlıklı beslenme ve sporun beraber götürülmesi son derece önemli.
      Doktolarınızın tedavi önerileri eşliğinde, bir diyetisyen kontrolünde diyetinizi yapmanızı öneririm.

      Cevapla
          • Hocam hamile kalabilmek zorlaniyor ya erken evliklik onemli mi ? Bide ben 1.60 boyundayim 52 kiloyum ideal kilom 51 daha fazla mi vermeliyim kiloyu

          • Nur hanım; erken evlilik demeyelim de geç hamilelik olmaması önemli.
            Ayrıca hamileliği bekleme süresini de göz önünde önünde bulundurmanızda fayda var.
            Kilonuz için bir sorun görünmüyor. Korumanız yeterli

  45. Slm 16 yaşındaki kızımın 1 yıldır adet gecikmeleri oluyor dr tarlusal ve üç ay yazz kullandirdi yine düzensizlikleri başladı polikistik over teşhisi konuldu boyu 1.56 kilo64 bi türlü kilo veremiyor bn dukan diyetiyle kilo verdim beş yıl oldu onada uygulasam olurmu bide Hipotiroidi hastası ama dr 2 yıl önce ilacı kesti tsh 5.5 ilaçsız kontrol altindayiz ne önerirsiniz Teşekkürler

    Cevapla
    • Kadriye hanım; aslında 16 yaş tedaviye başlanması için erken bir yaş. 18 yaşına kadar regl düzensizlikleri sık sık karşılaşılan bir durum.
      Ayrıca, tiroid hastalıklarının da regl düzensizliklerini etkilemesi çok normal.
      Eğer şu an için doktor tiroid ilacı önermiyor ise; dereotu tüketimi önerebilirim.
      Dukan diyeti belli bir yaşın altı için doğru bir seçim olmayacaktır.
      Kızınız için en güzel çözüm bolca spor ve sağlıklı beslenme.

      Cevapla
      • kendi jinekoloğuma götürmüştüm ultrason sonrası bu teşhisi koydu extra bi kıllanmasıda yok allaha şükür ama olur bu gidişle dedi kilo vermesi lazım dedi endokrıne götürsem mi acaba sizide meşgul ettim ama çok endişeliyim

        Cevapla
        • Tabi, endokrine mutlaka götürün Kadriye hanım. Hatta, imkan varsa bir üniversite hastanesine giderseniz daha iyi olur. Böylece, tüm testleri detaylıca yapılmış olur.
          Ne yazık ki Pko ve kilo birbirlerini tetikleyen durumlar. Ancak yaşın küçük olması bu konuda çok büyük bir avantaj.
          Kilonun kontrol altında tutulması çok daha kolay.

          Cevapla
  46. 21 yaşındayım 2014 de polikistik over teşhisi koyuldu . Kiloluyum . Şeker ihtiyacı var sürekli vücudumda kilo veremiyorum adet olamıyorum

    Cevapla
  47. 17 yaşında evlendim 18 yaşımda hamile kaldım doktora gitme fırsatı bulamadan düşük yaptım.1 yıl korunmadik,çocuğumuz olmadı doktora gittim kist var dedi,doğum kontrol hapı kullandım 2 ay sonra hamile kaldım. Doğum yaptım. 2 yıl hapla korundum,bıraktığım ay hamile kaldım.dogum yaptım 2. Çocuğuma 5 yıldır hap kullaniyordum ve 2 aydır hastalanamiyorum, doğum evine gittim muayene için pko olduğumu söyledi.adet söktürücü verdi. 3. Gün gelip test yaptirmami söyledi,eskiden zayıftır ve son 1 yılda 12 kilo aldım. Doktor bu 3. Gün hangi testleri ister ve İnsülin direncine bakar mı? Tesekkurler

    Cevapla
    • Esra hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Pko sonrasında kilo almanız oldukça normal. Polikistiik over sorunu ile karşılaşan hastaların büyük bölümünde hızlı kilo artışı görülür. Hastalığın kontrolde tutulması için ise; fazla kiloların verilmesi oldukça önemlidir.

      Pko tanısı koyulması için genellikle kandan LH ve FSH kontrolü yapılır. Ancak doktorunuz gerekli görürse ilave testleri de ekleyebilir.
      İnsülin direncine genellikle bakılmaz. Siz rica ederseniz onun da kontrolü yapılmış olur.

      Cevapla
  48. Merhaba.24 yaşındayım. Bende pko hastasıyım. 5 aydır evliyim. Korunmuyoruz ama çocuğumuz olmuyor. Bekarken çok zayıftim düğünden sonra kilo almaya başladım. Klomen femera gibi ilaçları kullandım ama yumurtam çatlama di. Doktor tüp bebeğe kadar gidebilir dedi. Çok üzüldüm. Sizce ne yapmaliyim

    Cevapla
    • Asmin hanım; umarım en kısa sürede siz ve bebek sahibi olmak isteyen herkes bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına alır.
      Bu aşamada önemli olan tıbbi çözümler elbette ama ekstra olarak sağlıklı beslenme ve spor yapmak hormonların düzene girmesi için etkili olacaktır.
      Estra olarak Tibet Yogasını önerebilirim. Pek çok hastalığa çözüm olduğunu söyleyebilirim. Biz daha çok zayıflatma etkisine değindik ama çok fazla yararı bulunuyor. https://www.zayiflamaiksiri.com/2015/03/tibet-yogas-kilo-verdirir-mi.html
      Yalnız, bu hareketlere başlayacaksanız düzenli yapacağınızdan emin olun. Başlayıp bırakmak iyi değil.

      Cevapla
  49. Merhaba,pko hastasıyım.Erkeklik hormonumun yüksekliği sebebiyle doktorum günde 50mg aldactone verdi. Adetlerim çok düzensiz, kiloluyum ve homa-ır sonucum 2.0 çıktı. doktorum aynı zamanda 1000mg glifor verdi. bu iki ilaca yeni başladım 40 gündür adet olmuyorum, daha önce olamadığım zamanlarda tarlusal kullandım, sizce şimdi tarlusal almalı mıyım yoksa bu ilaçlar bi kaç gün içinde adet olmamı sağlar mı?

    Cevapla
    • Buket hanım, size verilen ilaçlar anlık etki edecek ilaçlar değil.
      Ancak regl döneminiz yeni mi geçti?
      Eğer ciddi bir gecikme yoksa tarlusal almadan, bir süre doğal haline bırakmanızı öneririm.
      Ayrıca civanperçemi bitkisini de aktardan alıp tüketmenizi önerebilirim.

      Cevapla
  50. Merhaba bende pkosluyum ancak ilac kullanamiyorum çünkü damar tikanikligim var doktorum tek çare zayiflaman gerekirse ömür boyu diyet spor dedi ancak kilo veremiyorum ne yaparsam sonrasinda yine aliyorum ayni zamanda da reflum var ne yapabilirim lutfen yardimci olun .

    Cevapla
    • PKOS’lu; kilo veremiyorum dediğiniz beslenme şeklinde nasıl besleniyorsunuz? Ne yapıyorsunuz zayıflamak için?

      Cevapla
      • Diyetisyene de gittim 8 kiloya kadar verdim ancak daha sonra tekrar aldim suanda gitmiyorum ekmek tuketimim ise hic yok ve sadece 2 öğünum var

        Cevapla
        • Buradan, diyetinizi uyguladığınızda kilo verebildiğiniz görülüyor sevgili Pkos’lu.
          Pek çok polikistik hastası kilo veremiyorum derken, bir anda hızlı kilo vermek istiyor ve bunu yapamadığından dolayı kilo veremiyorum moduna giriyor.
          Kalori kısıtlamasına gider, karbonhidrat tüketiminizi azaltıp protein tüketimini arttırır, hayatınıza düzenli sporu da eklersen kilo verdiğinizi göreceksiniz.

          Cevapla
  51. İyi günler. Ben 25 yasinda ve 3 senedir pko hastasiyim. son iki senede 58 kilodan 85 kiloya çıktım aşırı kıllanmam ve keskin uclarla dusen ve yukselen bir sekerim var. Dikkat etsem de en fazla kilo almami yavaslatiyor. dogum kontrol haplari kilo almami aşiri hizlandiriyor. Seker ilaclari ise sekerimi aşırı düşürüyor.birkac aylik evliyim ve ne kilo ne yumurtalik durumu olarak cocuk fikrini aklimdan bile geciremiyorum. Ne onerirsiniz? simdiden tesekkur ederim

    Cevapla
    • Sevgili Pko; beslenme programınızı glisemik indekse göre ayarlamanızı öneririm.
      Glisemik indeksi düşük yiyeceklerle beslendiğinizde yaklaşık 6 ay içerisinde çok ciddi bir düzelme göreceksiniz.

      Cevapla
      • Daha once bu beslenme tipini denedigimde zayiflayamamistim fakat 6 aylik bir sureye de varmamisti sanirim erken pes ettim. Uygulayacagim tesekkur ederim.

        Cevapla
  52. Merhabalar ben 21 yaşındayım pcos hastalığı 3 yıldır var ve bana kadın Doğum ilaçları verildi ilaç haricinde hasta olmuyorum zayıflamam içinde insülin ilacı verildi bi ara zayıfladım fakat şimdi bayağı kilo aldım ilacı bırakınca ne yapmam gerekiyor yada ne önerirsiniz

    Cevapla
    • Ayşegül hanım; PKO hastalarının bir çoğu yavaş kilo verdiği için kilo veremiyorum demekte. Diyeti bıraktığında ise; daha çok kilo almakta.
      Kilo, polikistik over sendromu görülen kişilerin en büyük düşmanı.
      Ayda 1 kilo bile verebilirsiniz ama sabredin ve bırakmayın.
      Sağlıklı beslenme, kilo verme süreci ve düzenli spor sonrasında hem insülin direnci hem de PKO yenilebilir.

      Cevapla
  53. Merhaba ben 22 yaşındayım daha önce 4 defa siddetli sanciyla hastaneye gittim hepsinde de yumurtalik kisti patlamis dediler hastanefe yattim. Taburcu olduktan sonra kadin dogum a gittim Diane 35 diye bi ilaç verdi ama ben bu ilaci kullanmaya başladığımdan beri iyi hissetmiyorum ilac beni çok takintili depresif bi hale getirdi ayrica vucudumda ve yuzumde kaşıntı kizariklik başladı ve bu ilaç hakkinda hic iyi seyler okumadim bana ne yapmami onerirsiniz

    Cevapla
    • Tuba hanım, sitemizde zayıflama ile ilgili yüzlerce yazı var. Sorunuz çok genel ve günlerce anlatılsa da az gelir.

      Cevapla
  54. 29 yaşındayım ve 7 yıldır pko luyum benim öğrenmek istediğim şu yumurtaliklar alınsa pko tamamen gecermi ???

    Cevapla
    • Rukiye hanım, hayatınızı zorlaştıracak bir hastalık olduğunu anlıyorum ve ne kadar bunaldığınız yorumunuzdan anlaşılıyor.
      Şöyle anlatayım. Yumurtalıklar alınınca, yumurtalıklarda kist oluşması mümkün olmadığından Pko geçmiş olur. Ancak insan vücudunda hormonal dengenin sağlanması açısından yumurtalıklar oldukça önemli. Bu nedenle de farklı sorunlara neden olabilir. Elbette, farklı sağlık sorunları mevcutsa alınabilir ama bu aşamada doktorunuz tüm bulguları değerlendirerek size yol gösterecektir. Anlatmak istediğim, sadece pko’dan kurtulmak için yumurtalıklar aldırılmamalı.

      Kilo vermek ve sağlıklı yaşan PKO’nun en büyük çözümü. Hergün mutlaka spor yapar, unlu mamüllerden uzak durup, taze sebzeler ve proteinlerle beslenirseniz zaman içerisinde ciddi bir düzelme olduğunu göreceksiniz.

      Son olarak, tibetin 5 hareketini mutlaka incelemenizi öneriyorum.

      Cevapla
  55. Merhaba ben 23 yasinda 2 yillik evli biriyim. Gecenlerde polikistik over hastaligim oldugunu ögrendim adet duzensizligim vardi ama okadar rahatsiz edecek durumda degildi. 160 boyunda 58 kiloyum yani kilo sikintim yok seker tansiyon gibi sorunlarimda yok sadece bir kac ay adetlerim duzensiz olabiliyor oda bir yil icinde 1-2 defa. Biz esimle tam bebek dusundugumuz bir dönem ögrendik bunu cok uzulduk. Doktor cocugunuzun olmasi biraz sikintili olabilir 6 ay deneyin olmazsa bana gelin dedi. Simdi ise cocuk yapmaya basladik acikcasi biraz endiseliyim ne yapmam gerektigini bilmiyoum en son care buraya yazmak istedim. Olumlu dusunmeye calisiyorum umarim sizde olumlu birseyler söylersiniz bana ..

    Cevapla
    • Sevgili Dolunay;
      PKO zorlu bir süreç olabiliyor ve hislerinizi çok iyi anlıyorum. Ancak şanslısınız ki tedavisi(daha doğrusu kontrol altında tutulması) zor bir hastalık değil.
      PKO’lu pek çok kadın hamile kalıyor.
      Bu süreçte, sağlıklı beslenme ve spor yapmaya özen göstermeniz faydalı olacaktır. Aynı zamanda mümkün oldukça stresten uzak durun. Yoga ve nefes egzersizleri faydasını gösterecektir.

      Cevapla
  56. Geri dönerseniz çok mutlu olacağım.

    16 yaşındayım ve 11. Sınıfa gidiyorum. Boyum 1.60 ve kilom 65 civarında (ona da yeni çıktım) 3 yıldır polikistik over hastasıyım ve kilo almıyordum taki geçen sensene kadar. Yiyeceklerime çok dikkat ederim (şeker tüketmem, kızartma -yağlı yiyecek- yemem karbonhidrat almamaya çook özen gösteriyorum) ben bunları üç yıldır yaparım. Fast food dahi tüketmem.
    Sporumu yaparım. Her gün koşar ve yer sporlarımı yaparım amma velakin kilo veremiyorum. Verebilmek için elimden geleni yapıyorum daha elimden ne gelir bilmiyorum ama galiba sonum su ile beslenmek olacak. Lütfen bana biri yol gösterebilir mi? Çok sıkışık durumdayım, ben kilolu olmaya alışık değilim bu beden benim değilmiş gibi hissediyorum ve çok zorlanıyorum. Artık tükendim desek daha doğru olur… Lütfen birisi yardım etsin bana yol göstersin???

    Cevapla
    • Sevgili İpek;
      Son derece bilinçli bir şekilde hareket ettiğini görüyor ve seni tebrik ediyorum.
      Öncelikle, en az 3 ay boyunca tibet hareketlerini düzenli bir şekilde uygulanamanı önereceğim.
      Bu hareketler egzersiz olarak kabul edilmeyip çakralar ile alakalı ve doğrudan hormonların düzene girmesine yardımcı oluyor.
      3 ay içerisinde büyük bir olumlu sonuç olacağına inanıyorum.

      Cevapla
  57. Merhaba ben pkosluyum her zaman kiloma dikkat ediyorum fakat söyle bir tuhaflık gerçekleşiyor doktorum suan ginerayı kullandırıyor bana. İlacı 21 gün kullanıp 1 hafta bırakıyorum o 1 haftalık süreçte spora başladım yediklerime de dikkat ettim 1 haftada 1.7 kg kilo verdim gineraya başlayınca kilo vermem durdu ve aksine tüm rutinlerim aynı olmasına rağmen 400 gram da geri aldım. Bu nasıl çelişki :/

    Cevapla
    • Gizem hanım doğum kontrol haplarının kilo aldırma etkisi olabiliyor. O nedenle durum normal.
      Doğum kontrol haplarının birçoğu kişilerin kilosu konusunda farklı etki yapıyor
      Doktorunuzla konuşarak farklı bir doğum kontrol hapına geçebilirsiniz.

      Cevapla
  58. Merhaba bende bugün öğrendim polikistik over sendromu olduğumu ben adet düzenim gayet normal gününü gününü oluyorum. Üstelik sancim da olması gerektiği kadar . Killanmam da normal bı insan yapısına göre gayet normal boyum 160 kilom 48. Hayatım boyunca zayıf kalmam gerektiğini söyledi doktor kilomun ne kadar olması gerektiğini anlamış değilim . Üstelik evlilik kararı aldık nişanlım ve ben çocuk sahibi olmayı çok istiyoruz. benim adet düzenim gayet normal tedavi olmam gerekir mı ?

    Cevapla
    • Sema hanım, öncelikle bu konuda bir doktora daha görünmenizi önerebilirim.
      Kimi zaman yanlış görülebiliyor.
      Ancak her zaman için belirtilerinin olması da şart değil.
      Şu an için kilonuz ideal ve doktorunuz da bu kilonuzu korumanız gerektiğini belirtmiştir.

      Cevapla
  59. Peki ben çocuk yaparken sürekli tedavi mı görmem gerekiyor normal şartlarda hamile kalamazmiyim ?

    Cevapla
    • Kalabilirsiniz Sema hanım.
      Pek çok pko hastası tedavi olmadan bebek sahibi olabiliyor.
      Ancak karar verdikten 6 ay içerisinde hamilelik olmazsa ekstra tedaviye gerek olabilir.

      Cevapla
  60. 18 yaşındayım. 165 boyum ve 75 kiloyum. Pko hastasıyım ve 4 yıldır dogum kontrol hapı kullanıyorum (yasmin). Son yaptırdığım kan testinde insülin direncim çok yüksek çıktığı için glifor adlı ilaca başladım. 1.5 ay elimden geldiğince düzenli kullandım ama hiç bir faydasını göremedim. İlaca başlamadan önce 15 günde 7 kilo almıştım. Ve kendimi yemek konusunda durduramayıp istemsiz yemek yiyorum. Cildim ergenlik ve üstüne kistten dolayı çok kötü durumda. Artık psikolojimde bozulmaya başladı bu hastalıktan dolayı. Yemek yeme düzenimde hala aynı herhangi bir iştah kaybı yaşamadım ve kullandığım ilaçlardan dolayı sudan tiksindiğim için çok fazla su tüketemiyorum…
    Lütfen yardımcı olabilir misiniz?

    Cevapla
    • Sevgili RSD; mutlaka bir diyetisyenle beraber hareket etmeni öneriyorum.
      Klasik bir kilo verme serüveninden çok hem değerlerinin normale dönmesi hem de yeme alışkanlığından kurtulman gerekiyor.
      Su içememe durumu için ise; suyun içerisine limon, tarçın ya da sevdiğin meyvelerden ekleyerek tadının değişmesini sağlayabilirsiniz.
      Suyu içtikçe içmeye alışacaksın zaten.

      Cevapla
  61. Merhaba bende Pkos dan dertliyim. Reglilerim 4 ayda bir oluyor. Boyum 1.70 kilom 118 e ulaştı. Diyet yapmaktan sıkıldım ve sürekli bel çevremden alıyorum. 21 yaşında olmama rağmen 48 beden giyiyorum. İlaç kullanamıyorum allerji sorunu yaşıyorum. Lütfen yardım edin artık bende elbise ve beyaz tişört giymek istiyorum.

    Cevapla
    • Sevgili Pko pandası;
      Bu süreçte kendin için yapabileceğin en iyi şey kilo vermek.
      Biliyorum bu hastalık işini çok zorlaştırıyor ama inan ki sabırla başarabilirsin.
      Bir diyetisyen ile beraber hareket etmen ise çok daha iyi olacaktır.

      Cevapla
  62. Merhaba bende pcos hastasıyım. Şu an nişanlıyım ve yakında evleneceğim. Evleneceğim kişiye pcos hastası olduğumu söylemem gerekir mi? Söylemessem ne olur?

    Cevapla
    • Sevgili BS;
      Bu sorunun cevabı tamamen kişisel olmakla beraber polikistik over, kontrol altına alındığı takdirde çok da ciddi bir sorun değildir
      Bebek olmak istediğinizde, doktor kontrolünde hareket etmeniz önemli.
      Kişisel düşüncem, bu durumu şimdiden söylemeniz. İlerleyen dönemlerde kendisinden saklamış olmanız kırıcı olabilir.

      Cevapla
  63. Ben bir sure once polikistik over oldugumu ogrendim evli 20 yasindayim doktor kilomla ilgili herhangi gibi bisey demedi cocugum olsun istedigim icin bir sure kontrol amacli gittim esimden sperm testi istedi hareketliligi dusuk cikti doktorun verdigi ilaclari kullandim 2ay duzenli adet gordum ve bu ay gormedim evde gebelik testi yaptim negatif cikti oneriniz nedir benim icin

    Cevapla
    • Sevgili Maviş;
      Kilo sorununuz var mı? Eğer kilo sorununuz görünüşte belli olmuyor ise; doktor belirtmeye gerek duymamış olabilir ama PKO hastalarında kilo çok önemli.
      Kilonuzu mutlaka kontrolde tutmalısınız.
      Hamile kalma süreci biraz uzayabilir. Mutlaka doktor kontrollerinize devam edin ki uygun tedavi devam ettirilsin.
      Siz ise mutlaka sağlıklı beslenip, en azından günde 3-4 gün 1 saatlik yürüyüşlerle takviye edin.

      Cevapla
  64. Pko hastasıyım 15 kilo verdim 4 ayda. 2 ayda bir adet oluyorum ama 1.ayın sonunda çok az leke oldu ama adet olmadım ara ara yine oluyor bu durum canımı sıkıyor ne yapmalıyım

    Cevapla
    • Yasemin hanım polikistik hastalarında adet düzensizlikleri çok sıklıkla görülebiliyor.
      Eğer kilo fazlalığınız var ise; bu kilolardan kurtulmanız ve en azından haftada 3-4 gün spor yapmanız regl döneminizin düzene girmesi konusunda çok yardımcı olacaktır.

      Cevapla
  65. Merhaba bende polikistik over hastasıyım henüz on sekiz yaşındayım adet olmaya başladığımdan beri adetlerm hep elli gün gibi bı sürede oluyordu son on aydır üç dört ayda olmaya başlamıştım önce cildiyeye gittim sırtımda sivilcelenme ve yüzümde tüylenme vardı beni adetin üçüncüsü gün gel kan ver diye çağırdı daha sonra kadın dogumada git dedi bende kadın doğuma gittim beni ultrasona gönderdi polikistik over çıktı bana yapabileceğimiz bir şey yok dedi doğum kontrol hapı yazıp adetn üçüncü günü gel dedi doğum kontrol haplarini kullandım ama hiç faydasını görmedim internetten araştırdım soğan kürü iyi geliyormuş yaptım içtim bir gün hemen sabaha adet oldum üçüncü günü kan vermeye gittim prolaktin hormonun 57 çıktı beni endokrinoloji uzmanı na yönlendirdi gittim mr çektirdi sonra dostinex verdi bir ay sonra kontrole gel dedi sütüm hapı bitirdiğimde kesilmişti gittim sonuç temiz 0.6 ya kadar düşmüş prolaktin hormonum son on ayda 10 kilo falan almıştım ama 6kilo verdim iki buçuk aydır yine adet olamıyorum yokmu bı çaresi doktor çocuk oluşumuna engel teşkil eder demişti çok moralim bozuldu bunun bı ilacı falan yokmu neden vermiyorlar bir ilaç evlenince gel dedi sadece kadın doğumdaki doktor adet olamayınca iyice canım sıkılıyor üzülüyorum evlenmek bile istemiyorum çocuğum olmaz diye kilo verdim için belki erişmiştir kistler diye sevinmiştim ama adetim yine çok gecikti ne yapmalıyım yokmu evlenmeden bı caresi yokmu bunun tamamen kurtulabilecegim bir çare kusura bakmayın çok uzun yazdım okursaniz ve cevap verirseniz çok sevinirim teşekkürler.

    Cevapla
    • Sevgili Sümeyye; öncelikle başka bir kadın doğum doktoruna danışmanı önereceğim.
      Evet, Pko can sıkıcı bir hastalık olabilir ama kesinlikle gözündeki kadar kötü değil.
      Polikistik over sendromu yaşayıp hamile kalan o kadar çok kadın var ki.
      Önemli olan tedaviye devam edilmesi ve durumun kontrol altında tutulması.
      Senin yapman gereken ise sağlıklı beslenme ve sporu hayatına yerleştirmen.

      Cevapla
  66. Merhaba ben 20 yasindayim daha once hic diyet yapmadm cunku acikcasi gerek duymadim suan 72 kiloyum boyum 160 ve diyet yapamiyorum kilo vermek istiyorum kullandigim ilaclar tuylenme ve kilo yaptigindan doktorun onerdigi süre boyunca kullandm sonra her şey eskisine dondu aldigim kilolarla kaldim 🙁 adetlerim cok duzensiz sogan suyunu duydum ve basladm daha bir haftayi tamamlamadan adet oldum sonraki iki ayda hic bisi kullanmadigima ragmen duzenli bi sekilde oldum ama kilolarim hala duruyor napmaliyim :/ lutfrn yardimci olun

    Cevapla
    • Gamze hanım; bu süreçteki en önemli etken iradeniz oluyor.
      Diyete, daha doğrusu sağlıklı beslenmeye başlamak zor bir karar olabiliyor ama eğer tam anlamı ile karar verirseniz adapte olmanız zannettiğiniz kadar zorlu olmayacaktır.
      Şok diyetlerden uzak durup, sağlıklı beslenme ve kalori kısıtlaması ile kilo verebilirsiniz.
      Kilo verdikten sonra ise adetlerinizin çok daha düzenli olduğunu göreceksiniz.
      Ne yazık ki pko ve fazla kilolar bir döngü oluşturuyor. Fazla kilo sendromun kendini daha fazla göstermesine neden olurken polikistik over sendromu da kilo alımına neden olur.
      Sizin yapmanız gereken bu döngüyü bozmak.

      Cevapla
  67. Peki sogan suyuna devam etmeli miyim sonucta işe yaradi gibi durutor bir de zayıflattigi dogru mu tskler ..

    Cevapla
    • Tabi ki kullanabilirsiniz. Soğan suyu vücut için çok faydalı Gamze hanım.
      Kilo verdirme etkisi de mevcut. Özellikle pko hastalarının zayıflaması için çok etkilidir.

      Cevapla
  68. Pkii bu hastaliktan tamamen kurtulma imkanimiz yok diye biliodum bazilari dojtora gittiginde polikistik over in kuculmus deniliyomus yani bu sonucta bi sendrom deil mi küçülme?

    Cevapla
    • Ne yazık ki Pko tam anlamı ile çözümü olan bir hastalık değil. Ancak kontrol altında tutulabilir.
      Kistlerdeki küçülme ise; doğru şekilde ilerlediğinizin göstergesi.
      Size basitçe şöyle ifade edeyim.
      Polikistik over dediğimiz sorunda, bazı hormonal nedenlerden dolayı yumurtalıklarda yumurta üretiminde sorun vardır. Keseciklerde yer alan yumurta adayları henüz oluşamadan dışarı atılır ve yumurtalık dışarısında minik minik kistler oluşturur.
      Bu kistler, zaman içerisinde yok olup tekrar oluşabilir. Küçülür/azalır/büyük/çoğalır.
      Yani, her zaman aynı kistler orada yer almıyor diyebilirim.
      Bu nedenle, de pko kontrol altına alınabilen bir hastalıktır diyoruz.

      Cevapla
  69. Benim daha oncesinde kistim vardi ilac kullandim gecti bundan üç ay once sogan suyu ictim ve uc aydir adetim düzgün suan tek sorunum kilolar ve killanma .. bu ikisine iyi gelen bi ilac var midir kullandigim ilaclar daha cok tetikledi bunlari o yüzden olabildiginca ilaclardan uzak duruyorum ama kiloma ve killanmaya iyi gelecek bi ilac varsa tekrardan baslayabikirim bildigim kadariyla bu ilaclar daha fazla kilo ve killanma yapio oyuzden hastaneye gitmekten cekiniyorum ve suan ne yapmaliyim bilmiyorum testere basli aslan pencesi o oneriliyor ..

    Cevapla
    • Gamze hanım; ilaç önerisinde bulunacak olan kişi mutlaka doktorunuz olmalı.
      Ancak kilo vermenize yardımcı olacak ve tüylenme sorununu aşmanıza yardımcı olacak çok güzel ilaçlar var.
      Öncelikle endokrin bölümüne gider ve tüm testlerinizi yaptırır ve endokrin ile kadın doğum bölümlerinin tedavilerini beraber uygularsanız daha iyi sonuç alabilirsiniz.

      Cevapla
  70. Merhaba ben 16 yaşındayım 1.72 boyum ve 130 kilom var . Ve iki aya yakındır adet görmüyorum doktora gitmekten korkuyorum kötü bir şey çıkacak diye kilo vermek istesemde veremiyorum bende göbek çevreden kilo alıyorum bu son dönemlerde pkos olma olasılığı çok mu sizce ? Adetim hiç gelmeyecek mı ?

    Cevapla
    • Anlattıklarınız PKO belirtileri; ancak kesin bir şey söylemek elbette mümkün değil.
      Bir uzmana görünmeden kesin emin olamazsınız.
      Ayrıca PKO’dan korkmanıza gerek yok.
      Gerekli tedavi ve sağlıklı beslenme/spor ile beraber kontrol altına alınabilen bir hastalık.

      Cevapla
  71. Ben de puko var 14 yaşında 18 ve 24 yaşımda hapları 1 kere adet gördüm 25 yaşındayım 9 aylık bebeğim var pek ağır bi hastalık değil yaşam tarzına dikkat edildi mı bı önemi olmayan bı rahatsızlık doktor kontrolünde oldunuzmu hamilelik yada başka bı sıkıntı olmuyor sadece kilo sorunum oluyor onu da diyetisyeni verdiği liste bile beni etkilemiyor hersey insanin kendinde bitiyor 😉

    Cevapla
  72. 20 yaşındayım. 160 boy. 64 kiloyum. Polikistik Over hastalığım var. Adet göremiyorum. Haplarla ancak hasta oluyorum. Zayıflamak için diyet+ ip atlama ve egzersizlere başladım. Bu hastalık yüzünden kilo veremezsin diyolarlar doğru mu? Ne yapmam gerekiyor?

    Cevapla
    • Duygu hanım;
      PKO hastalığı kilo vermeyi zorlaştırıyor ama kesinlikle veremezsiniz gibi bir durum yok.
      Kilo verirsiniz. Sadece biraz daha yavaş olur.
      Ayrıca kilo vermek PKO’nun da en büyük düşmanıdır.

      Cevapla
  73. Merhaba ben 20 yaşındayım 18 yaşından beri pko ım ve artık bunla yaşamaya alıştım doktor tedavi olman gerek dedi ama ben o kadar sıkıldım ki bundan tedaviyi reddettim sadece sağlıklı beslenmeye çabalıyorum yüzümdeki kıllar içinde lazer uyguluyorum sadece tek bir sorum var ben eskiden yani daha teşhis konulmadan önce ne zaman diyet uygulasam çok rahat kilo verebiliyordum mesela 16 yaşındayken diyet yapmıştım 18-19 gün gibi kısa bir sürede çok aç kalamadan 8-9 kilo verebilmiştim ama ne zaman pko olduğumu öğrendim işte o zamandan beri aşırı kilo almaya başladım 55 kilodan 80 kiloya çıktım iki ay gibi kısa bir sürede şuan diyetteyim bir 40 gün falan oldu resmen açlıktan bayılacak noktaya geldiğim bile oluyor ama ben pes etmedim bu 40 günlük süre zarfında 8 kilo verdim ama şuan kilo vermem durdu gibi benim ne yapmam gerekiyo yani ideal kiloma düşebilmem için ne yapmam lazım yukarda liste var biliyorum ama ben bunu yaparsam hayatta kilo veremem çünkü bedenimi tanıyorum size yaptığım diyeti şöyle kısaca anlatayım sebze ve protein -genellikle yoğurt ve peynir- ağırlıklı diyet uyguluyorum
    özellikle ramazanda sadece iftarda bir tabak haşlanmış kabak üstüne bir kase yoğurt ile yanında bir porsiyon meyve tüketiyorum gün içinde açlıktan gözlerim kararıyordu ama başka çarem yoktu gerçketen çok zorlanıyorum depresyona girmek üzereyim

    Cevapla
    • Sevgili Zehra;
      Sorularına elimden geldiğince cevap vereyim.
      – Öncelikle tedavi olman senin için en doğrusu olacaktır. Ancak illa ilaç kullanmaya başlaman şart değil. İdeal kilona iner, sağlıklı beslenir ve düzenli spor yaparsan ilaçsız da bu ilacı yenme şansın var. Tüm bunları yaptıktan sonra doktora tekrar giderek kontrolünü yaptırıp eğer sorun devam ediyorsa ilaca başlayabilirsin.
      – PKO nedenle tüylenme mevcutken lazer epilasyon yapılsa da ortalama 1 yıl içerisinde tüyler tekrar çıkmaya başlar. O nedenle sorunun kendini çözmek önemli.
      – 40 günde 8 kilo son derece güzel bir rakam ancak anladığım kadarıyla çok düşük kalorili besleniyorsun. Bu şekilde vermiş olduğun kilo ise; diyeti bıraktıktan kısa süre sonra geri gelir. Üstelik kas yoğunluğun azaldığı için metabolizma hızın da düşmüş olur. Eğer kendin yapamıyorsan bir beslenme uzmanına danışabilirsin.

      Cevapla
  74. Arkadaşlar pko dam dolayı alınan kilolar metaboliktir
    Yapacağınız en doğru şey şeker ve un ürünlerinden uzak kalmak
    Aç kalmanıza gerek Yok
    Herşey yiyebilirsiniz fakat glisemik endeks yani şeker ve karbonhidrat içeren yiyeceklerden uzak durmak zaten hızlı ve sağlıklı kilo verdiriyor
    Bunları yemezseniz ömür boyu sağlıklı ve zayıf kalırsınız
    Kolay gelsin

    Cevapla
  75. mrb benimde polikistik overim var 3 yıl tedavi gördüm bir ise yaramadı ama benim fazla kilom da yok adetlerimde düzenli haplarıda bıraktım ne yapmam gerekiyor

    Cevapla
  76. Mrb, pko hastasıyım ve bu yüzden kilo vermem çok zor oluyor ayrıca çocukta istiyoruz ama kilo vermeden doğal yollardan zor gibi. 168 boyum kilom 69. Doktorum karın bölgesi yağlarımdan kurtulmam gerektiğini söylüyor. Sporla aram iyi değil daha doğrusu çabuk yoruluyorum. Basit karın egzersizi olarak ne önerirsiniz ve beslenmem ne şekilde olmalı. Teşekkürler

    Cevapla
    • Özge hanım;
      Fazla kilonuz çok fazla değil.
      10 kilo gibi bir fazlalığı 2-3 ayda sağlıklı bir şekilde verebilirsiniz.
      Bu şekilde ciddi anlamda göbek yağlarınız da azalabilir.
      Günlük olarak yoğurt kürü uygulayabilir, maden suyu ve kefir tüketebilirsiniz.
      Spor için ise; mekik ideal olacaktır.
      Günde 3 set olacak şekilde 10’ar mekikle başlayıp 50’ye kadar çıkarabilirsiniz.

      Cevapla
    • Gizem hanım;
      Pko hastalarının hamile kalma sürecinde zorluk yaşama durumları bulunuyor ancak bazı noktalara dikkat ederek üstesinden gelebilirsiniz.

      Cevapla
  77. Merhaba bende pko hastasıyım ve kilo vermekte çok zorlanıyorum pkoyu yenmek için hangi doktora gitmem gerekiyor fikir verir misiniz tşk ederim

    Cevapla
  78. Merhaba 20 yasindayim polikistik over sendromum var 1.5 yildir adetlerimde duzensizlik gorunuyordu ve kilo almaya baslamastim 6 ay sonra doktora gittim 1 yildir pkolu oldugumu biliyorum cok cabuk kilo aliyorum yuzumde ozellikle cene ve boyun bolgemde cok fazla tuylenme var spor yapiyorum ugrasiyorum ama eskisi gibi hizli kilo veremiyorum ilac kullanmiyorum tuylenmeyi ve kilo almayi artirdigi soylentileri var ne yapmam gerekiyor kilo veremeyecek miyim 🙁

    Cevapla
    • Nur hanım;
      Bir endokrin ve beslenme uzmanı ile beraber hareket ederseniz bu süreçte çok daha rahat edersiniz.
      Kilo vermeniz pek çok kişiye göre daha zor olabilir ama bu kilo veremezsiniz anlamına gelmez. Sadece daha yavaş olur.

      Cevapla
  79. Merhaba ben 17 yasindayim kilom 70 ve boyum 1.55 yaklasik 1 yildir adet duzensizligi goruyorum ve 5 aydir olmuyorum.Doktora gittim yumurtaliklarin tembelleşmiş ve kilo vermelisin dedi birde hap verdi hapim bitmek uzere ama hala bi ise yaramadi sizce ne yapmaliyim?

    Cevapla
    • Sevgili Nur;
      Kilo vermek, PKO için son derece etkili olacak ve adet düzeninin oturması için yardımcı olmakta.
      O nedenle sağlıklı beslenme alışkanlığı edinerek mutlaka düzenli spor yapmanı önerebilirim.

      Cevapla
  80. Bende polistik over im.
    Kilo vermem gercekten cok zor oluyor ayni zamanda cocuk dusuncemiz var ve bir senedir olmuyor.
    Yurtdisinda yasiyorum doktorum ise kilo vermeden asla ilac veremeyiz diyor ama ben napiyorsam kilo veremiyorum diet uyguluyorum verebildigim kilo gram sadece bu durumda ne yapmaliyim nasil beslenmeliyim pek yedigim bisey yok ama git gide kilo aliyorum otomotikmen.
    Admin yardimci olurmusun?.

    Cevapla
    • Sevgili Bus;
      Tek doktor ile mi görüştünüz bilmiyorum ama başka doktorlarla da görüşmenizi öneririm.
      Bu süreçte size verilecek ekstra olarak kilo vermenizi de destek olacak ilaçlar da mevcut.
      Kilo vermek için düzenli ve sağlıklı beslenme ile beraber spor şart. Ancak kilo verme hızınızın da yavaş olacağını unutmamalı ve mutlaka sabırlı olmalısınız

      Cevapla
  81. Merhaba. Ben 17 yaşındayım boyum 1.60 ve 86 kiloyum. Son zamanlarda çok kilo aldım. Karnimda bi ağrı vardı devamlı olan. Ve adet göremiyodum daha doğrusu geç görüyordum. Doktora gittiğimde yumurtalik tipimin polikistik over olduğunu söylediler. Ve acilen kilo vermem gerekiyormuş. 6 aylık doğum kontrol haplarina başladım. Sizce tipinin benzemesi ilerde gebeligi zorlaştırır mı

    Cevapla
    • Hilal hanım;
      PKO, hamilelik oluşumunda zorluklar yaşanmasına neden olabiliyor.
      Ancak ideal kiloda olmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmak bu sorunu en aza indirecektir.

      Cevapla
  82. Hayır ben PKO hastası değilim. Sadece yumurtalik tipim ona benziyormuş. Gayet sagliklilarmis yoksa. Tipik benzeme zorlaştırır mı peki

    Cevapla
  83. İyi günler polistik over hastasıyım yıllardır doğum kontrol hapları ile adet görüyorum bir yıldır evliyim çocuk istiyorum 1.63 boyundayım 64kiloyum 3 aydır diyet yaparak 74 kilodan 64kilo oldum çocuk sahibi olmak için kaç kilo daha vermem gerekir ve doktorum doğum kontrol hapı verdi 6ay kullanmam gerektiğini söyledi etkisi ne kadar sürer

    Cevapla
    • Sümeyye hanım;
      PKO ve kilo fazlalığı arasında doğrudan bir ilişki vardır ve ideal kilonuza düşmeniz fayda gösterecektir. Boyunuca göre 53-54 kilo olmanız ideal olacaktır.
      Doğum kontrol hapının etkisi, kullanmayı bırakınca bitecektir.

      Cevapla
  84. Merhaba ben de polikistik over hastasıyım 20 yasindayim boyum 1.64 kilom 60 yillardan Beri sürekli rejim yaparak zar zor bu kiloya düştüm ama hala kilo oranım var ama artık daha da zor veriyorum plates ve rejim yapmama rağmen bile vermede zorlanıyorum bi beş on kilo daha vermem gerekiyor acaba ne yapmam gerekiyor? Çok fazla takıyorum bu durumu.

    Cevapla
    • Esra hanım;
      Verilecek kilo azaldığı zaman, kilo verme hızı da ciddi anlamda azalır.
      Üzerine bir de pko hastası olduğunuz için durum iyice zorlaşmış.
      Ancak vermeniz gereken öyle çok bir kilo yok.
      4-5 kilo verseniz yeterli.
      İnterval antrenmanlar yapabilirsiniz. Yağ yakımı için çok etkilidir. Uygulaması da çok kolay. Sitemizde böyle bir içerik bulunuyor. Bir inceleyip uygulayabilirsiniz.

      Cevapla
  85. Merhaba, ben verimli bir şekilde yağ kaybı yaşadım, ideal kilomdayım ama pcos belirtileri hala çok yoğun sürüyor.
    En erken menstrurasyon periyodu 2 ay civarı sürüyor.

    Cevapla
  86. Ben 17 yaşındayım 53 ki koyun doktora gittim pko var dedi spor yaparsan geçer dedi Su an kullandığım için spor yapamıyordum bunun uzerine baska özel bir doktora gittim geçici kis dedi bir şeyin yok dedi ve doğum kontrol hapı verip 3 ay kullan dedi

    Cevapla
  87. Mrb admin yorumu biraz gec okudum.
    Burda ne yazikki doktorlar hepsi ayni seyi soyluyor peki bahsettiginiz ilaclarin adi nedir acaba kullanabilicegim. Isimleriyle danismak isterim doktoruma tesekurler.

    Cevapla
    • Sevgili Bus;
      İnternet üzerinden ilaç tavsiye etmek sakıncalı olabileceğinden dolayı tamamen doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz.

      Cevapla
  88. merhaba, pkos hastasıyım, boyum 152 2 senede 82 kilodan 62 kiloya düştüm fakat 1 senedir diyet ve spor yapmama rağmen kilo veremiyorum, ne yapmam lazım acaba?

    Cevapla
  89. Mrb. Bende pco hastasıyım. Boyum 1.75 kilom 73 ve yumurtalıklarımın yağ bağladığını kilo vermem gerektiğini söyledi doktorum. Kilo verirken çok zorlanıyorum gitmıyor. Ne yazıkki kaldı öyle

    Cevapla
  90. Merhablar ben polikistik over hastasiyim . . Adetim 3.4 ayda bi oluyor buda benim duzensiz olduğu icin asiri kilo almama sebep oldu. Boyum .164. Kilom 88 yasim 21 ne kadar cabalasamda kilo veremiyorum bu yuzden sinir stresten daha da yimeye basladim. Sizce ne yapmaliyim.

    Cevapla
  91. Merhaba ben 1.66 boyunda 86 kiloydum spor salonuna giderek diyet yaparak 81 kiloyu buldum. Bel kısmımda çok yağlanmam var ve saçlarım çok dökülüyor bu acaba polikistik owerdan kaynaklanıyor olabilir mi?

    Cevapla
    • Sevgili Gzd;
      Belirtiler pko için uygun ama farklı nedenleri de olabilir.
      Bir doktora görünmende fayda var.

      Cevapla
  92. Merhaba ben pko hastasıyım kendimi bildim bileli 28 yaşındayım boyum 168 kilo 90 11 yıldır evliyim cocugum olmadı tüp bebek yaptım 4 yaşında ikizlerim oldu yine adet olamıyorum doktora gitmeye yine başladım bana doğum kontrol hapı verdi altı ay kullanıp birakmami istedi bende öyle yaptım yinede adet olamıyorum sinir sistemim bozuk ne yapmalıyım bana yardımcı olur musunuz ?

    Cevapla
  93. Polikistik over hastasıyım yeni evliyim ve çocugumun olmasını istiyorum üç aydır elleacnelle 21 draje kullanıyorum bu ilaç bana ne gibi bir yarar saglıyor bilgi verirmisiniz

    Cevapla
  94. Bende polikistik hastasıyım 48 yaşındayım yumurtalığımın biri alındı ve 105 kilo 166 boyum bi türlü kilo veremiyorum mide ameliyatı olursam verebilirmiyim kilo

    Cevapla
    • Sevgi hanım;
      Ameliyatı en son çare olarak düşünün.
      Öncesinde sağlıklı beslenme ve spor ikilisi ile şansınızı sonuna kadar deneyin.
      Gerekirse bir diyetisyen ve spor hocasından yardım alın.
      Ameliyat sonrasında ne yazık ki her şey toz pembe olmuyor.

      Cevapla

Yorum yapın