Özellikle kadınların, kilo vermeleri en çok zorlaştıran durumlardan birisi; yaşanılan tatlı krizleridir. Her ne kadar iradeli olsanız da, siz de mutlaka zaman zaman bu tatlı krizlerine yenik düşerek, kendinizi bir çikolata kazanında bulmak istemişsinizdir. Peki, bu tatlı krizleri nasıl engellenir?
Sık sık yaşanılan tatlı tüketme ihtiyacı, açken yaşadığınız konsantre olma zorluğu, sinirli olma, yemeğin üzerinden 3-4 saat geçmişken yaşanılan aşırı acıkma hissi ve geceleri ne olduğunu anlamadan kendinizi mutfağa atmanızın altında, çoğu zaman insülin direnci olduğu düşünülmektedir.
Belli bir süre boyunca şeker içeren yiyecekler tüketmediğinizde, şaşırtıcı bir şekilde canınızın tatlı istemediğini, hatta aklınıza bile gelmediğini görebilirsiniz. Ancak, kimi zaman öyle bir süreç yaşarsınız ki, her gün hatta her saat tatlı tüketmeden rahat etmeniz mümkün olmaz. Yemek sonrasında, tatlı krizine girersiniz, geceleri bir parça da olsa çikolata için kıvranırsınız.( Çoğu zaman, 1 parça ile kalmaz o çikolata.)
Tatlı Krizi Nasıl Engellenir?
- İnsanın damak tadı, kısa süre içerisinde değişebilmektedir. 21 gün boyunca tatlı tüketmediğinizde, eskisi gibi tatlı ihtiyacı hissetmezsiniz. Tatlı tüketme sıklığınız arttığında ise; daha da çok tatlı krizine girersiniz.
- Duygusal yeme alışkanlığınız olabilir. Pek çok insan, morali bozuk olduğunda tatlılara saldırır. Çoğu zaman anlık olarak mutluluk yaşansa da, ardından gelen suçluluk psikolojisi ile daha çok mutsuzluğa boğulursunuz. Bu nedenle, duygusal yeme alışkanlığınızı kontrol altına almanız oldukça önemli.
- İnsülin ve glikoz metabolizmanızda var olan bir sorun, sizi tatlı krizine sürüklüyor olabilir. Doğruluğundan emin olmak için; bir dâhiliye uzmanına danışmalısınız.
Tatlı Krizi Nasıl Engellenir?
- Diyetlerde ara öğün yapılıp yapılmaması, pek çok diyetisyen tarafından konuşulan bir konudur. Aslında bu durum, kişilere özel bir karardır. Eğer, sık sık tatlı krizi yaşıyorsanız, ara öğün yapmak çok daha doğrudur. Böylelikle, kan şekeri düşmek üzereyken, ara öğün sayesinde bunun önüne geçilir. Öğünler arasındaki zamanın 2,5-3 saat olması idealidir. 3 saatin üzerine çıkan öğün araları nedeniyle tatlı krizine girebilirsiniz.
- Basit karbonhidrat tüketimi, kan şekerinizin kısa sürede yükselmesine neden olur. Ancak, kan şekeri aynı hızla da azalır. Daha komplike karbonhidratların tüketilmesi ise; kan şekerinin dengeli bir düzeyde kalmasını sağlar. Böylece, tatlı krizleri ile karşılaşma durumunuz oldukça azalır. Sağlıklı karbonhidratlar diye de bilinen kompleks karbonhidratlar kepekli ürünlerin tamamı, baklagiller ve bulgurdur. Özellikle, protein açısından yüksek besinlerle beraber tüketimi çok doğru bir hareket olacaktır.
- Lifli ve posalı yiyeceklerin, başta bağırsakların çalışması olmak üzere diyet üzerinde fazlasıyla etkisi bulunmaktadır. Ayrıca; kan şekerini dengeleyici ve uzun süre acıkmanızı engelleyici özelliği vardır. Kan şekerlerindeki ani değişimlerinin de önüne geçerek, tatlı krizlerini engeller.
- Pek çok kişiden, tatlı isteğiniz varsa meyve yemeniz gerektiğiniz duymuşsunuzdur. Aslında bu, bir kısır döngü oluşmasına neden olabilir. Özellikle insülin ve glukoz metabolizmanızda sorun bulunuyorsa, aç karnına yediğiniz meyveler tekrar tatlı krizine girmenize neden olabilir. Etrafınızda ‘’ Meyve yedikten sonra daha da acıkıyorum.’’ Diyen insanları duymuşsunuzdur. İşte, bunun nedeni bazı kilo vermeyi engelleyen hastalıklardır. Meyve yiyeceğiniz zaman, yanında süt ve süt ürünleri ya da fındık, ceviz gibi proteinler tüketin.
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.
Özellikle meyve olayını hiç duymamıştım. Tatlı istediğimde meyve yer ve daha çok tatlı yemek isterdim. Şimdi anlıyorum.