Ergenlik döneminde, hem kızlarda hem de erkeklerde beden gelişimi hızlanmaktadır. Ses tonu, vücut şekli değişir, boy uzar. Tüm bu değişikliklerin yanı sıra kilo artışı gözlenir. Ergenlik döneminde kendini tanıyıp bir birey olmaya başlayan gençlerde dış görünüme verilen önem artmaktadır. Bu nedenle kilolar ve ergenlik sivilceleri onlar için büyük sorun olmaktadır.
Ergenlik Döneminde Neden Kilo Alınır?
Ergenlik döneminde, kızlar erkeklere göre kilo almaya daha çok meyillidir. Kadın vücudunda daha kolay yağlanma olduğu için ergenlik döneminde kızlarda kilo artışı erkeklerden fazladır. Ergenlik döneminde gençlerde salgılanan hormonlarda değişmektedir. Bu hormonlar sürekli yemek yeme isteği uyandırabilir. Psikolojik etkilerde ergenlik döneminde kilo artışına neden olur. Duygusal faktörler, aile veya çevre ile olan problemler genci yemeğe yönelebilir. Fakat psikolojik etkilerle görülen yeme bozukluğu hiç yemek yememe gibi etkilerle de kendini gösterebilir.
Ergenlik Döneminde Nasıl Beslenilmelidir?
Ergenlik döneminde ortaya çıkan kilo problemini engellemek mümkündür. Ergenlik döneminde bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bu program için bir diyetisyenle görüşerek uygun program tercih edilmelidir. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Özellikle sağlıksız gıdalar, atıştırmalıklar kilo artışını etkilemektedir. Ergenlik döneminde spora önem verilmelidir. Sevilen bir spor tercih edilebileceği gibi günlük yürüyüşte tercih edilebilir. Ergenlik döneminde cips, çikolata gibi gıdalarda uzak durulması gereken besinlerdir. Bunlar sık tüketilmemelidir. Şekerli içecekler tercih edilmemeli, alkol kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Ergenlik Döneminde Kilo Aldırmayan Besinler
Ergenlik dönemindeki gençler, sebze ağırlıklı beslenmeye özen göstermelidir. Et, süt, yumurta, kuru baklagiller grubundan beslenilmeli, bol meyve tüketilmelidir. Ergenlik döneminde kilo almayı engelleyen en etkili yol spor ve su tüketimidir. Günlük bol miktarda su tüketilmelidir, özellikle kızlar daha kolay kilo aldıkları için su içmeye özen göstermelidir. Şekerli içecekler ve kahve sık tüketilmemeli bunların yerine şekersiz bitki çayları, sade kahve tercih edilmelidir. Kilo kontrolü için yeşil çay ve beyaz çay içilebilir. Sabah kahvaltısı önemli bir öğündür. Bu öğün atlatılmadan zengin bir şekilde yapılmalıdır. Peynir, süt gibi gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir. Öğle yemeklerinde sebze tercih edilebilir.
Akşam yemeği en hafif olması gereken öğündür. Bir çorba veya balık, et gibi bir gıdayla akşam yemeği yenmelidir. Akşam yemeğinden sonra bir saat yürüyüş yapılmalıdır. Kızartma ve kavurma türü yemekler tercih edilmemelidir. Eğer ergenlik döneminde diyet yapılıyorsa, süt, et, tahıl ve meyve sebze tüketilen bir diyet programı uygulanmalıdır. Diyetisyenlerin önermediği, size özel olmayan, internetten bulunan şok diyetler kesinlikle uygulanmamalıdır. Gelişme çağında olunduğu unutulmadan besin gruplarından yeterli vitamin ve mineral alınmaya özen gösterilmelidir. Diyet yaparken ara öğün olarak diyet bisküviler yerine yoğurt, süt, bitki çayı, salata, meyve tercih edilebilir. Okulda kantinden hamburger yemek yerine evde kendinize peynir ve yeşillikten oluşan sağlıklı, kilo almanızı sağlamayacak bir sandviç yiyebilirsiniz.
15 yaşındayım ve 1 senede tam 5 kilo aldım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Ne olur bana yardımcı olun.
Cansu hanım; ilk olarak bir kan değerlerinizi ölçtürmenizi öneriyoruz.
Eğer bir sıkıntı yoksa, abur-cuburu hayatınızdan çıkarıp, günlük 1 saat spor ilave ettiğinizde hızlıca kilo verdiğinizi göreceksiniz.
Bir sene icinde 20 kilo aldim hormon ilci kullaniyorum düzenleyyici olarak ne yapmaliyim
Ceren hanım, bazı ilaçların kilo almayı kolaylaştırdığı bir gerçek ama sizce tek neden bu mu? Yoksa yediklerinizde bir artış ya da hareket azalması var mı?
14 yasindayim ergenlikte kilo alamiyorum almak istiyorum yardimci olur musunuz
15 yasindayim boyum 160 kilom 41 kilo alamiyorum yasitlarimdan kisa ve zayifim nasil kilo alirim
Sevgili Çağatay;
Kilon gerçekten az ama yaşın da henüz küçük.
Bir kaç yıl daha özel bir şey yapmadan bekleyebilirsin. Genellikle ergenlik dönemi sonrasında, kilo artışı görülüyor.
Bu dönemde, kan testlerini yaptırıp vücudunda her şeyin yolunda olup olmadığının kontrol edilmesinde de fayda var.
16 yaşındayım ve 1 sene önce yaptığım sağlıksız bir diyet yüzünden 63ten 57ye düştüm bu sene başında ise 60a kadar yükseldim şuanki mevcut kilom 58.5 ve boyum da 1.67. Kilomu nasıl kontrol altına alabilirim? Ve ayrıca kendimi de çok pasif hissediyorum..
Sevgili Nilsu;
Aslında verilen kiloyu korumak ne yazık ki kilo vermekten çok daha zor. Önemli olan sağlıklı beslenmeyi hayatına sokman.
Düzenli ve sağlıklı beslenme ile beraber haftada 3-4 gün birer saatlik yürüyüş yaparsan kilonu koruman çok daha kolay olacaktır.