Zayıflamak isteyip de bir türlü başaramadığını, uzun uğraşlar sonucu hala tartıda bir fark görmediğini söyleyen kişilerin uyguladıkları diyetler mutlaka sorgulanmalıdır. Çünkü çoğu, diyet yaptığını zannedip aslında zayıflamasına engel olan pek çok hatalı davranış içerisindeler. İşte siz de zayıflamakta ve zayıfladığınız taktirde verdiğiniz kiloyu korumakta başarısızsanız bu 3 büyük diyet hatasını yapıyor olabilirsiniz.
1. Şok Diyetleri Uygulamak
Günlük besin tüketiminizi ve kalori ihtiyacınızı olması gerekenden çok aşağılara çeken, ortala 1000-800 kkal/gün enerji sağlayan ve lahana, brokoli, saf protein gibi tek besine dayalı şok diyetler vücuttan ani ve aşırı kilo kaybına yol açar. Bu da bazal metabolizma hızınızı düşürür ve vücudunuzun eskisinden daha az çalışmasına neden olur.
Kilolarınızı verince eski yeme düzeninize ve 1000 kkal’nin yukarısına çıktığınızda hızla verdiğiniz kiloları geri alırsınız. Çünkü hayatınız boyunca 800-1000 kkal ile beslenmeniz mümkün değildir.
2. Ekmeği Tamamen Diyetten Çıkartmak
Ekmek günlük alınması gereken karbonhidratın temel kaynağıdır ve vücutta enerji için ilk kullanılan kaynaktır. Eğer siz bu temel karbonhidrat kaynağının diyetten tamamen çıkartırsanız ekmek yemiyorum düşüncesi ile ekmeğin yerine daha sağlıksız ve kalorili gıdaları ( soslu makarna, yağlı pilavlar) koymaya başlayacaksınız. Buna ek olarak ekmeksiz düşük karbonhidratlı diyetlerde ortamda proteinlerin enerji kaynağı olan karbonhidratlar olmadığı için vücut enerji temini için kendi kas dokularını yıkmaya başlayacaktır ve kas kaybı olacaktır.
3. Öğünleri Atlamak
Sağlıklı ve düzenli kilo verebilmek 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde, sık sık ve azar azar beslenmekle mümkündür. Öğün sayısı artırıldıkça metabolizma hızı artar, açlık ve tatlı krizleri önlenmiş olur. Aksi olarak kahvaltıyı atlamak ve geç vakitte yapmak, öğle yemeğini atlamak, ara öğünleri yapmamak kişinin açlık süresini uzatır, metabolizmayı yavaşlatır ve öğünlerde açlığın etkisiyle tıkanırcasına yemek yeme ve tatlı gibi kalorisi yüksek besinleri tüketmekle sonuçlanır.