Dostinex kilo aldırır mı, zayıflatır mı sorusu ilacı kullanmayı düşünen kişilerin merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Tüm ilaçlarda olduğu gibi Dostinex’te de insan metabolizmasını tehdit eden unsurlar bulunmaktadır. Dolayısıyla birtakım yan etkilere sahip olduğu ancak hastalık tedavisi için tavsiye edilen bir içerik sunduğu unutulmamalıdır.
Dostinex çoğu bayan olan kişiler tarafından kullanılan bir ilaçtır çünkü prolaktin hormonunun kontrol altında tutulması için önerilir. Dostinex kullanmak isteyen kişiler, prolaktin hormonu ile ilgili sıkıntısı olan kişilerdir.
İÇERİK ÖZETİ
Dostinex Nedir?
Dostinex nedir sorusunun cevabı, hormonsal denge sağlayan ilaç, şeklinde verilebilir. Anne adaylarında süt üretimini sağlayan prolaktin hormonu fazla olduğunda birtakım hormonsal sorunlar meydana gelmektedir. Bu sorunları kontrol altında almak ve süt kontrolünü sağlayabilmek adına Dostinex ilacı kullanılmaktadır.
Dostinex etken maddesi kabergolin olan özel bir ilaçtır. Dışarıdan bakıldığında amber renkli bir şişenin içerisinde ambalajlanmaktadır. Ambalaj büyüklüğü 2 ve 8 çentikli tablet olan ilacın kullanımı, doktor önerisi ile olmaktadır.
Dostinex, dopamin agonistleri ilaç grubuna aittir. Uzmanlar reçetesiz şekilde bu gruptan hiçbir ilacın kullanılmaması gerektiğini vurgulamaktadır.
Dostinex Ne İçin Kullanılır?
Dostinex içerisinde yer alan kabergolin etken maddesi, kandaki prolaktin üretimini azaltmayı sağlamaktadır. Bunu yaparken dopamin etkisini taklit etmektedir.
Dopamin, vücutta kendiliğinden üretilen, beyinde mesaj alışverişini sağlayan maddedir. Kabergolin bu görevi taklit ederek prolaktin üretiminin durdurulması mesajını vermektedir.
Prolaktin, memede süt üretimini uyaran bir hormondur ve Dostinex kullanımın amacı bu uyarımı sonlandırmaktır. Dostinex süt kesilmesi sağladığı için bazı dönemlerde kullanılması uygun değildir bu sebeple doktorunuza başvurmadan kullanmamaya özen göstermeniz tavsiye edilmektedir.
Dostinex Kimler Tarafından Kullanılmamalı?
Dostinex tablet her ilaç gibi birtakım yan etkilere sahiptir. Sahip olduğu bu yan etkiler özellikle hamilelik döneminde olan bayanlara büyük zarar vermektedir. Dostinex zararları bu dönemde ağır olacaktır çünkü süt üretiminin tamamıyla sonlanmasına neden olabilmektedir.
Hamilelik sürecinde ve emzirme döneminde kullanılması uygun olmayan ilaç aynı zamanda yetişkin olmayan kişiler tarafından da kullanılmamalıdır. Dostinex kullanım yaşı en az 16’tır.
Dostinex’in Yan Etkileri Nelerdir?
Dostinex yan etkileri ile bilinen ilaçlardan biridir. En yaygın görülen yan etkileri; kabızlık, sindirim sisteminde zorlanma, bulanık görme ve baş dönmesidir. Doğum sonrası düşük kan basıncı, baş ağrısı, bayılma ve tansiyonda oynama durumu da yan etkiler arasında yer almaktadır.
Dostinex kullanan kişiler mide yanması, göğüs ağrısı, ani uyku baskısı, saç dökülmesi ve deride döküntü sorunuyla karşı karşıya kalabilmektedir. Dostinex yan etkisi olan bir başka durum antidepresanlarla beraber ruhsal dengesizliklere neden olmasıdır. Psikiyatri uzmanlarının vermiş olduğu ilaçları kullanırken, Dostinex kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Dostinex Kilo Aldırır mı? Zayıflatır mı?
Dostinex zayıflatır mı sorusu sıkça sorulan sorulardan biridir. Bayanların hamilelik öncesi ve sonrasında kilo ile ilgili ciddi sıkıntıları olabilmektedir. Dostinex kilo aldırır mı, verdirir mi sorularının cevabı kişiye göre değişmektedir.
İlacın kilo aldırma gibi yaygın bir yan etkisi bulunmamaktadır. Doğrudan kilo artışı veyahut iştah tetikleme gibi bir durumu söz konusu değildir. Bunun yanında ödem arttırdığı görülebilmektedir. Kilo aldırmasa da vücudun su toplamasına neden olan Dostinex, kilo almışsınız gibi bir izlenim yaratmaktadır.
İlacın neden olduğu ödem, kullanım süresi dolduktan sonra kendiliğinden dağılabilmektedir. Kullandığınız süre boyunca çok fazla kilo alacağınızı düşünmeniz yersiz olacaktır çünkü ödem vücuttan kısa sürede atılabilen bir birikmedir.
Dostinex’in zayıflamaya neden olduğu çok nadir görülebilen bir durumdur. Kişinin kilo vermesi hastalığı nedeniyle olabilir ancak ilaç kullanmaya başladıktan sonra zayıflama gibi bir durum söz konusu değildir.