Reflü beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve organik besin tüketiminin azalmasıyla beraber dünya genelinde artışa geçmiş insan yaşam kalitesini oldukça düşüren önemli bir rahatsızlıktır.
Hastalardaki ortak şikâyet ve bulgular sonucu yapılan genel tanımı, midenin asit üretmesi sonucu hazımsızlık, ekşime, yemek borusunda yanma problemleri hatta ağza kadar gelen yemek ve mide asidi şeklindedir.
İÇERİK ÖZETİ
Reflünün Tedavisi
Dikkat ve hassasiyet gerektiriyor olmasına karşın tedavisi mümkün bir hastalıktır. Önlem alınmadığında yemek borusu kanserinden, mide kanamasına kadar birçok istenmeyecek hastalığa neden olabileceği için hasarın çok olduğu, hastalığın ilerlediği durumlarda ameliyat gerekmektedir. Ancak başlangıç seviyesi hastalar ilaç tedavisi ve gösterecekleri özen ile bu hastalığı yenebilmektedirler.
Reflü Hastalığı Kilo Kaybına Neden Olur mu?
Reflü hastalığının direkt olarak kilo kaybı ve zayıflama üzerine etki etmese de hastalardan gelen belli başlı şikâyetler arasında sayılmaktadır.
Bu durum iki başlık altında incelenebilir; henüz hastalığıyla tanışmamış ve belli bir reflü diyeti uygulamayan hastalar sürekli midelerinde yanma, ağız kuruluğu ve ekşimesi tarzı sorunlar yaşayacaklardır ve bu sürecin sonunda yemek borularında oluşan yaralar vücut dirençlerini düşürecek zamanla hastalıklar baş göstereceğinden kilo kaybı oluşacaktır.
İkinci seçeneği, hastalık teşhisi konmuş ve teşhisin ışığında kesinlikle bir doktor kontrolünde veya bir diyetisyen hekim yardımıyla diyet uygulayan hastalar oluşturmaktadır.
Reflü Diyeti Nasıl Yapılır?
Reflü diyeti içerisindeki bir hastanın hemen her yiyecek kategorisinden kendine uygun bir sebze meyve bulması mümkündür. Yani hasta gerekli hiçbir vitamin veya mineralden geri kalmadan midesini korumak suretiyle beslenebilir. Bu şekilde beslenen bir hastada zaman içerisinde hastalığın gerilediği, belli bir sürede kendiliğinden vücut tarafından giderildiği ve sağlıklı beslenme sonucu kiloda oluşan iyileşme süreci çokça rastlanan bir durumdur.
Reflü diyetinin temel mantığı ise örneğin suyu mideye zarar verebilecek bir meyve yerine kurusunu tüketmek, sebzeleri bolca yağda kızartmak yerine haşlayarak soframıza getirmek gibi sağlıklı beslenme açısından da önemli ipuçlarından ibarettir.
Reflü diyeti uygulayan bir hasta kısa bir süreç içerisinde beslenme alışkanlığında yaptığı bu küçük ama faydalı değişimlerin karşılığını sağlıklı kilo kaybı olarak da alacaktır.
1 Haftalık Örnek Reflü Diyeti Listesi
Reflü Diyeti 1. Gün
Kahvaltı:
Yulaf ile karıştırılmış, içerisine ezilerek eklenmiş 1 ceviz ile beraber şekersiz siyah çay ya da bitki çayı
Öğle:
Miktarını abartmadan ızgara olarak pişirilmiş tavuk ve zeytinyağlı salata
Ara Öğün:
Yarım elma ve probiyotik yoğurt
Akşam:
5-6 yemek kaşığı kadar ıspanak (içerisine pirinç eklemeyin.), 1 dilim esmer ekmek ve 3 yemek kaşığı ev yoğurdu
Ara Öğün:
Acıkmanız durumunda yemekten 2 saat kadar sonra 1 adet orta boy muz
Reflü Diyeti 2. Gün
Kahvaltı:
1 orta boy yağsız pişirilmiş yumurta, mevsim yeşillikleri ve 1 dilim esmer ekmek
Öğle:
Yağı süzülmüş ton balığı, zeytinyağı ile hazırlanılmış salara ve 1 dilim esmer ekmek
Ara Öğün:
Yarım muz ve 3-4 yemek kaşığı kadar probiyotik yoğurt
Akşam:
1 kâse mercimek çorbası, 4-5 yemek kaşığı az yağlı pişirilmiş zeytinyağlı fasulye ve 1 dilim esmer ekmek
Ara Öğün:
İhtiyaç duyulması halinde 1 adet ekşi olmayan elma
Reflü Diyeti 3. Gün
Kahvaltı:
3 yemek kaşığı yulaf 1 ve 1 yemek kaşığı siyah üzüm, yanında 6 adet kavrulmamış fındık
Öğle:
Haşlanmış kabak yemeği, 3-4 yemek kaşığı ev yoğurdu, 1 dilim esmer ekmek
Akşam:
Yağsız pişirişmiş balık, bol salata ve 1 dilim esmer ekmek
Ara Öğün:
1 adet orta boy armut
Reflü Diyeti 4. Gün
Kahvaltı:
2 dilim esmer ekmek ile beraber birer çay kaşığı tereyağı ve bal
Öğle:
Yağsız olarak pişirilmiş tavuk ve zeytinyağlı salata
Ara Öğün:
1 adet muz ya da armut
Akşam:
1 kâse yoğurt çorbası, 6-7 yemek kaşığı ıspanak ya da pazı yemeği, 3-4 yemek kaşığı probiyotik yoğurt ve 1 dilim esmer ekmek
Ara Öğün:
İhtiyaç duyarsanız 1 su bardağı ayran
Reflü Diyeti 5. Gün
Kahvaltı:
1 adet orta boy yağsız pişmiş yumurta, avokadonun yarısı ve 1 dilim esmer ekmek
Öğle:
150-200 gram kadar köfte, zeytinyağlı salata ve 1 dilim esmer ekmek
Ara Öğün:
1 orta boy elma ile beraber 1 bardak ayran
Akşam:
1 kâse az yağlı çorba ve brokoli salatası
Ara Öğün:
1 adet orta boy muz
Reflü Diyeti 6. Gün
Kahvaltı:
3 yemek kaşığı yulaf ve 1 adet elma, yanında bitki çayı
Öğle:
1 kutu ton balığı ve bol salata, yanında 1 dilim esmer ekmek
Ara Öğün:
1 orta boy muz ile beraber 3 yemek kaşığı ev yoğurdu
Akşam:
Soya ile hazırlanmış tavuk şiş, bol salata ve az yağ ile pişirilmiş mantar
Reflü Diyeti 7. Gün
Kahvaltı:
2 dilim esmer ekmek ile beraber 1 tatlı kaşığı tereyağı, 4 adet zeytin
Öğle:
1 kâse kadar çorba, 1 dilim esmer ekmek ve bol salata
Akşam:
Yağsız pişirilmiş balık ve salata
Ara Öğün:
1 büyük bardak ayran
Reflü Diyetinde Yenmesi Serbest Olan Besinlerle Zayıflanır mı?
Reflü diyetinde kişinin aç kalması mümkün değildir. Aksine karnınızı doyururken aynı zamanda midenize zarar vermemeniz amaçlanmaktadır. Bu bağlamda elma ve muz en sık yenilen besinlerdir.
Mideye herhangi bir zararı olmayan bu besinler, vücudu uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Pek çok diyetin merkezinde elma ve muz yer almaktadır. Hem sağlığınızı koruyup hem zayıflamanız bu şekilde çok daha sağlıklı olacaktır.
Patates, brokoli, kabak, havuç, yeşil fasulye gibi besinlerin yanı sıra yağsız kıyma, yağsız dana eti, yumurta ve balık serbest olan yiyecekler arasındadır. Diyet boyunca kepekli, çavdarlı ekmek tüketmeniz önemlidir. Nitelim diyet kurallarına adapte olduğunuzda istem dışı kilo verdiğinizi fark edebilirsiniz.
Reflü diyeti zayıflamak ve sağlıklı beslenmek isteyen herkese hitap eden bir diyet tarzıdır.
Reflü Hastalığı Neden Kilo Kaybına Sebep Olur?
Reflü, mide ve mide kapakçıkları ile ilgili bir hastalıktır. Yediklerinizin mide kapakçığınızda sorun olması nedeniyle ağzınıza kadar taşınmasına sebep olur. Bu duruma halk arasında mide yanması adı da verilebilmektedir.
aha çok mideden gelen asidin hem yemek borusunu hem boğazı hem de ağzı yakması durumudur. Kısa süreli yanmalar herkeste olabilirken devamlılık gösteren yanmalar büyük sorun teşkil etmektedir.
Zaman içinde daha çok acı vermeye başlayan reflü, kişinin yediklerinin tamamıyla asitle yukarı çıkmasına sebep olur. Dolayısıyla yemek yeme iştahı söz konusu dahi olmaz. Bir süre sonra hastalanmak istemeyen kişi, yanlış yemek seçimleri yapmamak için tüm besinlerde azaltmaya gider.
Tüm besinler azaldığında ise hastalığın da etkisiyle kısa sürede hızla kilo kaybı başlar. Mide sorunu olan hemen her hastanın zaman içinde hızlı kilo verdiği gözlemlenir.
Reflü Hastalığı ile Kilo Vermek Sağlıklı mı?
Reflü ile kilo vermenin iki alternatifi vardır. Birincisi bilinçli kilo vermek ki bu diyet sayesinde gerçekleşir. İkincisi ise kontrol şekilde yemeği bırakarak kilo verilmesidir.
Birinci yolu tercih ederseniz hem sağlıklı hem de zayıf olabilirsiniz. Biraz kilo sorununuz varsa ve reflü hastalığı taşıyorsanız bu durumda hastalığı avantaja çevirerek kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
Reflü diyeti sayesinde haftalık kilo kaybına kendiniz dahi şaşırabilirsiniz.
İkinci yolu seçip kilo verirseniz mide sorununuzdan kurtulamazsınız. Üstelik vücudunuza gereken besinleri almadığınız için asla dengeli kilo veremezsiniz.
Verdiğiniz kiloları biraz iyileştikten sonra fazlasıyla geri alırsınız. Bu şekilde dengesiz kilo alıp vermek sağlıklı olmayacaktır. Bu nedenle ilk etapta kendiniz besin kesmektense doktorunuza danışmalısınız.
Reflü Diyeti Ne Kadar Uygulanmalıdır?
Reflü diyeti kişinin hastalığının durumuna bağlı olarak doktor tarafından verilmektedir. Bu nedenle midenizde meydana gelen değişimlere paralel olarak ilerleyecek ya da son bulacaktır.
Kimi hastalar için reflü diyeti birkaç ay sürerken kimleri hayat boyu aynı diyeti uygulamaya devam etmektedir. Hasta olunmadığı halde reflü diyetini uygulayarak kilo veren kişiler de yok değildir. Bunun temel nedeni bu diyetin ciddi anlamda sağlıklı olmasıdır.
Hamur işinden, yağdan, kızartmadan, yoğun baharattan uzak kalındığı müddetçe kilo vermek kendiliğinden gerçekleşecektir. Bu nedenle diyeti kendiniz için kafes olarak düşünmek yerine hayat felsefesi haline getirebilirsiniz.
Reflü Diyeti Kaç Kilo Verdirir?
Reflü diyeti yaparak 3 hafta içerisinde en az 7-8 kilo vermeniz mümkündür. Pek çok diyetin vaat ettiği rakamın altında olan 7-8 kilo sizin sağlıklı kilo verdiğinizi göstermektedir.
Bir hafta içerisinde 5 kilo verilmesi sağlıklı bir durum değildir. Üstelik verdiğiniz kiloları hızla geri alacağınıza da emin olabilirsiniz. Buna engel olmak hem fit görünüp hem de sağlıklı yaşamak için 7-8 kilo verebilir devamlılık göstermeniz durumunda istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz.
Doktor kontrolünde diyet yaparsanız ne zaman durmanız gerektiğine de rahatça karar verebilirsiniz.
Kilo vermek istiyorum