Vejetaryen gebeler, hamilelik sürecinde beslenme programlarına çok daha fazla dikkat etmeliler. Hayvansal ürünleri tüketmemeleri, bazı vitaminlerin eksikliklerine neden olabilir. Bebeğin gelişimi için anne adayının beslenmesinin oldukça önemli olduğu düşünüldüğünde vejetaryen annelerin beslenmelerine neden daha fazla dikkat etmeleri gerektiği anlaşılabilir.
Vejetaryen gebelik beslenmesinde anne adaylarının yeteri kadar protein ve kalsiyum aldıklarından emin olmaları gerekiyor. Yaşama dair beslenme tercihi olan vejetaryenliğe ilişkin doğruları bilmek hamilelik dönemini de kusursuz geçirmeyi sağlayacaktır.
İlginizi Çekebilir: Hamilelikte Hızlı Kilo Alımını Önleme
İÇERİK ÖZETİ
Vejetaryen Gebeler İçin Beslenme Önerileri
Besin çeşitliliğinin kısıtlı tutulduğu bir beslenme tercihi olmasından dolayı, gebelerin et dışındaki gıdalar bakımından oldukça çeşitli beslenmeleri gerekir. Kuru baklagillerden zengin ve faydalı kuru yemişlerin sıkça tüketilmesi etten alınamayan vitamin açığının kapatılmasına yardımcı olur.
Süt ve süt ürünlerinin olmadığı bir vejetaryen beslenme şekli benimsenmiş ise soya sütü her fırsatta tüketilmesi gereken bir kalsiyum kaynağıdır.
Vejetaryen Gebeler Neler Yemeli?
Sağlıklı bir gebelik süreci için vitamin ve minerallerden zengin beslenmek en önemli kuraldır. Vegan olduğu için et ve et ürünlerini tüketmeyenler protein gibi önemli bir vitamini diğer besinlerden fazlasıyla karşılayabilirler. Nohut, fasulye, ceviz, fındık ve diğer tahıllar protein ihtiyacı için en doğru tercihlerdir.
Demir ihtiyacının en iyi şekilde karşılanabilmesi için kuru üzüm türevi kuruyemişler, omega 3 kaynağı olarak semizotu, kalsiyum için karalahana tercih edilebilir besinler arasındadır.
Vejetaryen Gebeler Neler Yememeli?
Et ve et ürünlerinin olmadığı bir vejetaryenlik tercihi söz konusu ise yenmeyecek zaten birçok besin bulunmaktadır. Et ürünlerinden sağlanması gereken vitaminleri diğer gıdalardan sağlamak amacıyla aşırıya kaçılmaması dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.
Sadece beslenme düzenlerinde et tüketimi ile ilgili düzenleme sağlayan gebeler içinde uzak durulması gereken yiyecekler neredeyse aynıdır. Aşırı yağlı ve ambalajlı gıdalardan olabildiğince uzak kalmak anne ve bebek sağlığı için en doğru olanıdır.
Vejetaryen Beslenme Şekli Gebelerde Nasıl Planlanmalı?
Gebelik öncesinde belli bir beslenme düzeni içesinde beslenen vejetaryen kadınlar için gebelik sonrası tercihlerin bir kez daha gözden geçirilmesi gerekir. Planlı olunduğu sürece hamilelik döneminde de uygulanabilir olan vejetaryenlik için uzman bir diyetisyenden yardım alınabilir.
Demir Eksikliğine Dikkat Edilmeli
İdeal bir gebelik dönemi için demir eksikliğinin olmamasına dikkat edilmelidir. Bitkisel besinler et ürünlere nazaran daha düşük oranda demir içerdiklerinden dolayı doğru miktarda tüketim gerekir. Vejetaryen ve vejetaryen olmayan beslenme şekillerinde vücudun ihtiyaç duyduğu demir oranı aynıdır. Demir ihtiyacının vejetaryen gebelerde karşılanabilmesi için barbunya, börülce ve keten tohumu gibi demirden zengin sebzeler tercih edilmelidir.
B12 Eksikliğine Dikkat Edilmeli
Gebelikte B12 eksikliğinin söz konusu olması bazı nörolojik kusurlara yol açabilmektedir. Bitkisel ürünlerde oldukça az miktarda bulunan B12 vitamini yeteri kadar karşılanamadığında takviye ürünler kullanılmalıdır. Günlük gereken B12 takviyesi için uzman bir doktoran tavsiye alınması yerinde olacaktır.
Gebelikte Vejetaryen Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Vejetaryenliği beslenmeden çok bir yaşam biçimi haline getirmiş olanlar için gebelikte de vegan olmaya devam etmek vazgeçilmezdir. Sağlıklı olmak adına vejetaryen beslenirken yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmanın pek çok faydası bulunmaktadır.
Kendisi ve bebeği için benimsediği beslenme şeklinden üst düzey fayda sağlamak amacı içinde olan anne adayları büyük ölçüde sağlıklı bir şekilde bebeklerini dünyaya getirmektedir. Önemli olan vejetaryen beslenmenin de belli bir standartlara sahip olduğunu bilerek besin tercihlerinde bulunabilmektir.
Gebelik Şekeri Riski En Az Seviyededir
Gebelik döneminde vejetaryen beslenme birçok kesim tarafından sağlıklı bulunmasa da bu konuda yeterli bilince sahip anne adayları ideal bir vejetaryen gebelik geçirmektedir. Etsel ürünlerden ziyade vücudun ihtiyacını duyduğu vitaminleri, lifi ve posayı sebzelerden yeteri kadar alan anne adaylarının gebelik şekeri riskine bir adım daha uzakta oldukları belirtilmektedir.
Gebelikte Hipertansiyon İhtimali Azalır
Hamilelik döneminde anne adalarının risk altında oldukları diğer bir sağlık sorunu da hipertansiyondur. Beslenme tercihini vejetaryenlikten yana yapan anne adaylarının ise kan basıncını düzenleyen sağlıklı besin tercihleri sayesinde gebelikte yüksek tansiyon riski ile karşı karşıya kalma ihtimalleri oldukça düşüktür.
Gebelikte Vejetaryen Beslenmenin Sakıncaları
Vejetaryen beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli nokta demir mineralinin yeterince alınmasıdır. Gebelik döneminde bu konunun önemi daha da artmaktadır. Anne adayındaki olası demir eksikliği kansızlığa da yol açacağı için bebeğin gelişiminin olumsuz etkilenmesi söz konusudur.
Düşük Ağırlıklı Doğum Riski
Vejetaryen beslenmenin en katı hali olan et ve süt ürünlerinin reddedildiği şekilde beslenen gebelerin aldıkları diğer besinlerden günlük enerji ve vitamin ihtiyaçlarını karşıladıklarından emin olmaları gerekir. Bilinçsiz bir biçimde uygulanan vejetaryenlik anne karnındaki bebeğin yeterince beslenemeyerek düşük kiloda dünyaya gelmesine neden olabilir.
Aynı risk bebekte oluşabilecek çeşitli komplikasyonları da tetikleyecek niteliktedir. Vejetaryen beslenirken, bu beslenmeye dahil olan tüm yiyeceklerden çeşitli olarak beslenmek olası riskleri en az seviyeye indirgeyecektir.
Anne Adayında Oluşabilecek Diş Ve Kemik Sorunları
Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişebilmesi için kalsiyum yeri doldurulamaz vitaminlerden biridir. Annenin vejetaryen beslenmek adına kendini ve bebeğini süt ve süt ürünlerinden mahrum bırakması, bebeğin ihtiyacı olan kalsiyumu annenin depolarından karşılamasına neden olur ve hamilelerde diş ve kemik sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmaz olur.
Gebelikte vejetaryen beslenmekte vazgeçilmiyorsa, kalsiyum yönünden zengin olan besinlerin yeteri kadar tüketilmesi önerilir. Aksi halde bilinçsizce bebeğin kalsiyumdan mahrum edilmesi birçok sağlık sorunu riskini tetikleyecektir.