Dünyanın en mucizevi olaylarından birisi olan gebelikte, kilo alımına her zamankinden daha dikkatli olmalısınız. Çünkü fazla beslenme yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına da zarar verir. Halk arasında iki canlısınız daha fazla yemelisiniz gibi bir olgu olabilir. Fakat bu tamamen yanlış bilinen, hatta zarara sebep olabilecek bir bilinçtir. Çok yemek yemek daha sağlıklı ve kilolu bir bebek dünyaya getirmek değildir, aksine doğumu zorlaştıran yaşam kalitenizi etkileyecek bir yanlıştır.
Sadece hamilelik ve doğum değil, aynı zamanda doğumdan sonrası için de düşünmeli ve çevrenizden gelebilecek her türlü ısrarlara kulaklarınızı tıkamalısınız. Doktorunuz ile birlikte kendinize bir beslenme düzeni oluşturmalısınız.
İÇERİK ÖZETİ
Hamilelik Sürecinde Ne Kadar Kilo Almalı?
İlk üç ay içerisinde kilo alımı çok olmamakla birlikte, bulantı ve kusmalar neticesinde kilo vermek de olasıdır. 1.evre olan ilk üç aylık dönemde kilo alımı 2 kg.’dan fazla olmamalıdır.
Son evrede zaten almanız gereken kilonun büyük bir kısmını hormonal değişimle doğru orantılı olarak alacağınız için en kontrollü olmanız gereken zaman bu üç aylık dönemdir.
Orta dönem olan 3-6 aylık dönemler de hamileliği daha çok hissedecek, başlangıçta sebep olan bulantıların azalması ile birlikte iştahınız da açılmaya başlayacaktır. Bu evrede kilo alımı 4 kg. geçmemeli kontrolü elden bırakmamalısınız.
Artık son evredesiniz ve kilo alımının en çok olduğu 6-9 aylık dönemdesiniz. Bu dönemde de toplam da 6 kg. geçmemeye özen göstermeli ve doktorların önerdiği gibi hamileliğinizi toplam da maksimum 12 kg. ile sonlandırmalısınız.
Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Gebelikte kilo alımına dikkat ederken, besin değeri yüksek ve kimyasaldan uzak besinleri tercih etmelisiniz. Bitkisel yağlardan uzak durmalı, günlük süt tüketmeli ve bunu yaparken sütün pastorize olmasına özen göstermelisiniz.
Günün olmazsa olmazı kahvaltınızı muhakkak yapmalı ve kahvaltı da yumurta tüketmelisiniz. Haftalık olarak kırmızı et ve beyaz et tercih etmeli, kırmızı et tercih ederken de mümkün olduğunca iyi pişmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
Alkali bakımından kırımızı et’i dengelemesi için yanında iyi yıkanmış bol yeşillik ile tamamlamalısınız. Beyaz et tüketirken ve özellikle de balık’da Omega olarak yüksek balıkları tercih etmeli, ızgara yada fırında pişmesine özen göstermelisiniz.
Öğünlerinizi sık sık ve az tüketmelisiniz. Her öğünde 1 kase yoğurt yemelisiniz. Tuz, hamur işi ve şekerden her dengeli beslenmede olduğu gibi gebelikte de uzak durmalısınız. Günde 3 öğün değil 6 öğün tüketmeli, açlık hissini yaşamamaya özen göstermelisiniz.
Her öğün aralarında bol su içmelisiniz. Su tüketmek, sadece kilo alımını engellemek için değil, aynı zamanda vücudun PH değeri için önemlidir. Sıvı gıdaları tüketirken, normal hayatınızda da fazlası zarara sebep olacak olan kafein tüketimini minumum düzeyde tutmalı, günde 1 fincan kahveyi geçmemeye özen göstermelisiniz.
Gebelikte Spor Yapılmalı Mı?
Beslenmenin dışında hamilelik döneminde egzersiz yapmak da son derece önemli. Ancak her gebeliğin kendine özel olduğunu unutmamalı ve doktorunuza danışmadan kesinlikle spor yapmamalısınız.
Düzenli egzersiz yapmanızın ise hem sağlığınız hem de hamilelik süreciniz için katkısı büyük olacaktır. Hareketsizlik kan basıncını etkiler, kas ağrılarına ve kramplara sebep olduğu gibi fazla kilolara da davetiye çıkartır.
Yürüyüş ve egzersizlerin sadece kilo kontrolünde değil aynı zamanda rahat bir doğum yapmanıza yardımcı olacaktır. Eğer gebeliğinizde her hangi bir sağlık probleminiz yoksa her gün düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Bunun en basit şekli yürüyüş yapmaktır.
Gebe iken yürüyüşte dikkat etmeniz gereken yere sağlam basmak, rahat ayakkabı tercih etmektir. Yaşam şartlarınız ve imkanlarınız dahilinde spor alternatiflerini genişletebilirsiniz.
Yüzme bütün kaslarınızı çalıştırdığı gibi suyun verdiği rahatlık da kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca ilk aylarda oluşan bulantıları azaltmaya yardımcı olacaktır.
Yeni neslin popüler sporlarından birisi olan Yoga ve pilates de hamilelikte esnek bir yapıya sahip olmanızı sağlar. Kaslarınızın güçlenmesine ve bel ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olur ( tabi bu rahat bir doğum yapmak anlamına da gelir ).
Hangi spor dalını tercih ederseniz edin, kendinizi çok zorlamamaya, nefesinizi düzenli tutmaya ve muhakkak doktor kontrolü dahilin de olmasına özen gösterin.
Gebeklikte Dikkat Etmeniz Gerekenler
Gebelikte hızlı kilo alımını önlemek için, sadece spor yapmak ve düzenli beslenmek yeterli değildir. Aynı zamanda uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Günde en az 8 saat uyumalısınız. Yeterli uyku almama durumunda, bedeniniz enerji eksikliğinden dolayı daha çok kalori almanıza neden olabilir.
Aşırı stres den uzak durmalısınız. Stres nedeniyle salgılanan hormonlar hem iştahı açabileceği gibi, hem de fazla yağ depolamanıza olanak sağlar. Ayrıca bebeğinizde bu durumdan etkilenebilir. Alışkanlıklarınızı gözden geçirin, yemek yemenizi tetikleyen aktivitelerden kaçınmaya çalışın.