Zayıflama ve Bulimia Hastalığına Yakalanma

Zayıflamak, her kilolu veya kendini kilolu hisseden kişinin isteğidir. Gerekli olduğunda ve yeterli ölçüde zayıflık, sağlık açısından da önemlidir. Fakat zayıflığın bir takıntı haline dönüştüğü ve yemek yeme bozukluğu olarak tanımlanabilecek olan Bulimia Nevroza hastalığı tehlikelidir. Gençlerde daha sık görünen zayıflama, sıfır beden olma, vücut görüntüsüyle ilgili düşüncelerin saplantı haline gelmesiyle ilerleyen Bulimia, tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Bulimia Nevroza Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar?

Bulimia Nevroza hastalığı, genetik nedenlerden ortaya çıkabileceği gibi sosyal veya psikolojik etkilerle de ortaya çıkmaktadır. Sosyal baskı, kendini kilolu hissetme nedeniyle ortaya çıkan Bulimia hastalığı, tedavi edilmediğinde ciddi boyutlara ulaşabilir. Psikolojik olarak ciddi oranda yükselen kişilerde Bulimia rahatsızlığının intihar ile sonuçlandığı da görülmüştür. Psikolojik tedavi ile tedavi edilebilen bir hastalık olan Bulimia, tedavi edilmediğinde uzun yıllar devam edebilir. Bulimia hastalığı, ailesinde Bulimia hastası olan kişilerde daha fazla görülebilir. Bunun yanında mizaç bozukluğu, madde bağımlısı olan kişilerde görülme riski de daha fazladır.

Bulimia Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bulimia hastaları, toplum içerisinde yemek yemekten utanırlar. Bazı hastalar normal kilosunun çok altında olurken bazıları ise normal kilosunun üstünde olabilir. Birçok Bulimia hastası, toplum içinde yemekten utandığı gibi tek başına iken yemek atakları geçirmektedir. Atak esnasında, bir insanın yiyebileceği ölçülerin çok üstünde yemek tüketirler. Yemek bozukluğu olarak bilinen Bulimia hastalarında yemekten sonra utanç, pişmanlık buna bağlı olarak zorla kusma görülür. Hasta, hiç yemek yememeye başlayabilir, ilerleyen dönemlerde en ufak ölçülerde yemek yese dahi kusma, aşırı egzersiz programları, gereksiz zayıflama ilaçları kullanma ve ağır diyet programları uygulama gibi davranışlar gelişmektedir. Bulimia hastalığı, hastalık ilerlediğinde kişi yemekten sonra parmak ile boğaz uyarma yoluyla kendini kusturur. Kişilerde tıkanma atağı da görülmektedir. Tıkanma atağı geçiren kişi yumuşak yiyecekler, örneğin kek gibi gıdalar tüketir. Bu yiyecekleri çoğu gizli şekilde, utanma duygusuyla ve çoğu zaman çiğnemeden yutarlar.

Bulimia Nasıl Tedavi Edilir?

Bulimia hastaları, hastalığın belirtilerini gizleme çabalarına girmezler. Çoğu kendini psikolojik olarak son derece rahatsız hissettiği için tedaviye istekli yaklaşmaktadırlar. Ayaktan tedavi uygulanabildiği gibi ileri boyutlara gelen hastalarda bir psikiyatri merkezinde yatarak tedavi de uygulanmaktadır. Tedavide aile terapisi ve bazı ilaç takviyeleri ile hastalık iyileştirilebilmektedir.

Yorum yapın