Protein vücudun yapı taşlarından biridir ve maalesef vücudun kendi üretemediği için belli miktarda her gün dışarıdan yani yiyeceklerden alınması gerekmektedir. Özellikle bilinçsiz yapılan kimi diyetlerde proteine hiç yer verilmezken bazı diyetlerde ise vücuda aşırı protein yüklemesi yapılmaktadır. Her iki durumda vücut sağlığı açısından uzun vadede zararlıdır.
İÇERİK ÖZETİ
Protein Ne İşe Yarar?
Protein, öncelikle vücutta kan hücrelerinin gelişimini sağlayan önemli bir maddedir. Eksikliği kansızlık ile sonuçlanabilir. Bununla birlikte özellikle spor yapanların önemsediği kas ve kemik gelişimi protein olmadan mümkün değildir. Metabolizmanın düzgün çalışmasına, saç ve tırnaklarımızın uzamasına yardımcı olur. Kas dokularımızın yenilenmesinde asli rol oynar. Yani vücut için son derece hayati bir görevi vardır ve her ne sebeple olursa olsun eksikliği vücuda büyük zarar verir.
Protein Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Protein deyince akla ilk et ve yumurta gelmektedir. Ancak sadece et ve yumurta protein içermez. Et, süt, yumurta, peynir, balık, tavuk, yoğurt hayvansal protein kaynaklarıdır. Mercimek, fasulye, nohut gibi kuru baklagiller ile kuruyemiş, yerfıstığı ezmesi ve soya bitkisel proteinlere örnek olarak verilebilir. Bunların içerisinde en kaliteli protein yumurtanın içerisinde bulunmaktadır. Bu nedenle kas gelişimine yönelik spor yapan kişiler gün içerisinde en az 3-4 adet yumurta tüketirler. Üstelik yumurta doymuş yağ açısından da oldukça düşük kalorili ve sağlıklıdır.
Diyet Yaparken Günlük Alınması Gereken Protein Miktarı Nedir?
Günlük alınması gereken protein miktarı kilo başına 0,8 gram belirlenmiş olsa da gün içerisinde yediğimiz öğünlerde bunu hesaplamak biraz zor olabilir. Bunu şu şekilde de düşünebilirsiniz, günlük aldığınız kalorilerin yaklaşık %12’si proteinlerden gelmelidir. Yani basitleştirmek gerekirse, gün içerisinde yediğiniz öğünlerin %12’ye tekabül edecek kısmı yukarıda belirtilen oranlarda protein içermelidir. Bunu da öğünlerinizin yanına bir parça et, biraz yoğurt ya da ayran tercih ederek yapabilirsiniz.
Eğer gelişim çağındaysanız ya da düzenli olarak spor yapıyorsanız bu miktarlardan çok daha fazla proteine ihtiyaç duyacağınızı unutmayın. Yaptığınız antrenmanın yoğunluğu ve süresine bağlı olarak almanız geren protein miktarı değişeceği için mutlaka bir beslenme uzmanı gözetiminde protein alımınızı arttırmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ağırlık ve güç antrenmanları kaslarınızı olumsuz yönde etkileyecektir.
Vücuda Eksik Veya Fazla Protein Alınırsa Ne Olur?
Yeterli miktarda protein almamanız halinde vücut protein eksikliğini kaslarınızdan almaya çalışacaktır. Buda kas erimesi ile sonuçlanacak bir olaydır. Bir diğer olumsuz sonucu ise aşırı halsizlik ve yorgunluk olarak kendini göstermektedir. Eğer hiç bir şey yapmaya dermanınız yoksa protein alımınızı gözden geçirmenizde fayda var. Özellikle kadınları ilgilendiren bir diğer önemli sonucu ise saç dökülmesi ve tırnak kırılmasıdır. Protein eksikliği yumuşak dokularda ciddi sorunlar meydana getirebilir.
Fazla protein alımı da vücut için yararlı değildir. Öncelikle halk arasında zengin hastalığı olarak da bilinen Gut hastalığına sebep olabilir. Ayrıca vücutta biriken fazla protein yağa dönüşerek hızlı bir şekilde kilo alımına sebep olacaktır. Bu nedenle alınması gereken günlük protein miktarına sadık kalınmalıdır.