1 porsiyon meyve kaç kaloridir? içeriğimizde meyvelerin porsiyon kalorilerini inceleyeceğiz. Ayrıca 1 porsiyon meyve kaç adettir? Diyette ne kadar meyve yenilmelidir? gibi soruların cevaplarını da inceleyeceğiz.
İÇERİK ÖZETİ
1 Porsiyon Meyve Kaç Adettir?
1 porsiyon meyve ne kadardır? sorusunun cevabı tüketilen meyveye göre değişiklik gösterir. 1 meyve 1 porsiyondur gibi bir genelleme yapılamaz. Ancak meyvelerin porsiyonları içeriğindeki besin değerleri, kalorisi ve büyüklüğü gibi etkenlerden etkilenir diyebiliriz.
- 1 porsiyon elma 1 adet küçük boy ya da 1/2 büyük boya eş değerdir.
- 1 porsiyon kayısının kalorisi 4 adet kabul edilebilir.
- 120 gramlık 1 adet küçük muz 1 porsiyondur. Büyük muzun ise yarısıdır.
- 5-6 yeşil erik 1 porsiyona denk gelir.
- 1 porsiyon karpuz ve kavun 3-4 dilime eşittir.
- 1 porsiyon ananas 1 parmak kalınlığındaki bir dilim olarak kabul edilebilir.
1 Porsiyon Meyve Kaç Kalori?
Meyve kalorilerini belirleyen meyvenin içeriğindeki karbonhidrat, protein ve yağ değeridir. En düşük kalorili meyveler arasında elma ve kırmızı meyveler gelir. En yüksek kalorili meyvelerin başında ise; muz ve şeftali yer alır.
Orta boy 1 adet muz 120 grama eş değerdir ve kalorisi 110 kcal’dır. Bu kalorinin %92’si karbonhidratlardan gelir. 1 adet muz 4,5 gram lif içerir. Protein miktarı ise 2 gramdır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise; muz olgunlaştıkça şeker miktarı artar. Yeşil muz glisemik indeksi son derece düşük bir meyvedir ve diyette rahatlıkla tüketilebilir. Ancak kahverengi muz glisemik indeksi son derece yüksektir. Bu nedenle tüketiminden kısa süre sonra açlık ve şeker isteği hissedebilirsiniz.
1 adet orta boy elma 1 porsiyona eş değerdir. 90 gramlık 1 elmanın kalori miktarı 50 kcal’dır. Yaklaşık 13 gram karbonhidrat içerir ve bu karbonhidratın 3 gramı liftir. Bu nedenle sindirim sistemi açından oldukça faydalıdır. 1 adet elma 0,2 gram protein 0,14 gram yağ içerir.
65 gram 1 adet orta boy incir 50 kalori içerir. Şeker miktarı yüksek bir meyve olduğundan diyet yaparken dikkatli tüketilmesinde fayda vardır. Yaklaşık 12 gram karbonhidrat içerir. Protein ve yağ değerleri ise göz ardı edilebilecek kadar azdır.
1 porsiyon karpuz 3-4 dilime eşittir. Yaklaşık 150 grama eş değerdir ve bu da 45 kcal civarındadır. 100 gram karpuzun ise içerisinde 8 gram karbonhidrat 0,6 gram protein çok az yağ mevcuttur.
1 porsiyon olarak kabul edilen orta boy 1 adet portakal kalorisi 100 kcal’dır. Yaklaşık 220 gram olan portakal %90 karbonhidratlardan oluşur. %6 oranında protein ve %4 oranında yağ içerir.
180 gram(3-4 orta boy dilim) kavuk kalorisi 50 kcal’dır. Genellikle kavunun şeker oranı karpuzdan yüksek düşünülse de aslında öyle değildir. 100 gram kavun 6,58 gram karbonhidrat içerir.
Yağ yakıcı özelliği ve düşük glisemik indeksi ile ön plana çıkan greyfurdun 1 adedinde 100 kalori bulunur. C vitamini içeriği ile metabolizmanızı harekete geçiren meyvenin tanesinde 18 gram karbonhidrat, 1,5 gram ise; lif bulunur.
Yüksek şeker içeren meyvelerden birisi olan üzümün kalorisi 100 gram için 70 kcal’dır. Kalorisinin %95 gibi büyük bir bölümü karbonhidratlardan gelir. %4’ise; proteinlerdendir.
Orta boy 1 adet limon 100 gram kabul edilir ve yaklaşık 45 kaloridir. Her 100 gramda 9 gram karbonhidrat, 0,45 gram ise protein bulunur. C vitamini açısından oldukça zengin bir meyve olduğundan diyet listelerinde bulunmasında fayda vardır.
120 gramlık 1 adet şeftalinin içeriğinde 48 kcal bulunur. 11 gram karbonhidrat içeren 1 adet şeftalide 2 gram lif bulunur.
1 adet küçük armut kalorisi 86 kcaldır. Yaklaşık 150 gramdır. İçeriğinde %2 oranında yağ ve protein bulunur. Karbonhidrat miktarı ise; tüm meyveler gibi yüksektir.
Sevilen meyvelerden çileğin kalorisi 1 orta boy kase için 50 kaloridir. Yaklaşık 150 gram ve 1 porsiyon kabul edilir. 1 porsiyon çilek karbonhidrat miktarı 11 gramdır. Karbonhidratın ise 3 gramı liften gelmektedir.
1 porsiyon kiraz kalorisi 130 kcal’a denk gelir. Yaklaşık 200 gram olan 1 porsiyon kirazda 32 gram karbonhidrat bulunur. Protein miktarı ise 2 gramdır.
5-6 adetten oluşan 1 porsiyon erik kalorisi 46 kcal’dır. Yaklaşık 100 gram olan erik 12 gram karbonhidrat ve 1 gram protein içerir.
Diyette Meyve Yenir mi?
Diyet yaparken yasaklara takılmak yerine hangi besini ne ölçüde tüketeceğinize özen göstermenizde fayda vardır. Meyveler, yüksek karbonhidrat içeriğine sahip gıdalar olduğundan kontrollü tüketilmesi önemlidir. İçeriğinde fruktoz adı verilen meyve şekeri bulunur. Bu şeker işlenmiş gıdalarda olan şekere göre daha doğal ve sağlıklı olsa da şekerdir. Kan şekerinizin dengesizleşmesine ve insülin salgılanmasına neden olur. Bu nedenle diyet yaparken mümkün olduğunca az tüketmenizde fayda vardır. Ancak tatlı isteğinizi kesmek için çikolata, bisküvi gibi besinler tüketmek yerine meyve tüketebilirsinzi.
Diyette Meyve Ne Zaman Yenmeli?
Pek çok uzman meyveyi ara öğün olarak önerse de ara öğün için doğru bir seçim olmayabilir. İçeriğindeki şeker gereksiz yere kan şekerinizi oynatır. Ancak yine de ara öğünde tüketecekseniz beraberinde protein ya da sağlıklı yağlar tüketebilirsiniz. Süt, yoğurt, kefir ya da kuruyemişlerle birlikte meyve yiyerek glisemik indeksini düşürebilirsiniz.
Diyette Ne Kadar Meyve Yenmeli?
Yüksek miktarda şeker içeren besinler olan meyveleri ne kadar az tüketirseniz diyetinizi o kadar rahat sürdürebilirsiniz. Günde 2 porsiyonun üzerine çıkmamaya özen gösterebilirsiniz. Tükettiğiniz meyvelerin glisemik indekslerine göz atabilirsiniz. Mümkün olduğunca karbonhidrat miktarı düşük olan meyveleri tercih edebilirsiniz.
Hangi Meyveler Kalori Yakar?
Zayıflatan meyveler nelerdir? Hangi meyveler kalori harcatır? gibi sorular kilo vermek isteyenler tarafından sorulabiliyor. Ancak böyle bir şey yoktur. Tüm besinlerin kalori değeri vardır. Aldığınız kalori miktarı harcadığınızın üzerinde olursa kilo alırsınız. Tam tersinde ise zayıflarsınız. Meyve ya da herhangi bir besin size doğrudan kilo verdirmez. Yalnızca C vitamini yüksek meyveler metabolizma hızınızın artmasına yardımcı olabilir. Ancak bu artış düşündüğünüz kadar fazla olmaz. Lif oranı yüksek besinler ise; uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir. Sonuç olarak mucize besinler yoktur ve kilo verme süreci tamamen sizin kontrolünüzdedir.