Ortaya çıkmasıyla, popüler olması bir olan çiğ beslenme diyeti, fazla kilolu insanların bile rahatlıkla uygulayabileceği bir diyettir. Piyasaya ilk çıktığı dönem pek kabul görmemiş ve yadırganmış olan çiğ beslenme diyetine adapte olmak biraz zaman alabilir.
Çiğ beslenme diyetinde, pişirme ve ısıtma gibi işlemler bulunmadığından pratik bir diyet olduğu söylenebilir. Öğünler bu sayede hızlıca hazırlanacak ve tüketilecektir. Çiğ besin savunucuları, çiğ besinleri yaşayan besinler olarak nitelendirmektedir.
İÇERİK ÖZETİ
Çiğ Beslenme Diyeti Nedir?
Çiğ beslenme diyeti, ismi üzerinde besinlerin çiğ olarak tüketilmesine dayanmaktadır. Orijinal ismi raw food olarak bilinen çiğ beslenme diyetinde pişirilmiş, ısıtılmış her türlü besin yasak listesindedir. Çiğ beslenme diyeti, zayıflamak ziyade sağlık için uygulanan bir beslenme biçimidir. Bilinen iki çeşit çiğ beslenme diyeti bulunmaktadır.
Çiğ Beslenme Diyeti Nasıl Yapılır?
İki farklı çiğ beslenme diyetinden birini tercih ederek uygulamaya başlayabilirsiniz. Çiğ beslenme diyetinin ilk çeşidinde hiçbir şekilde et tüketilmemekte; sadece çiğ sebze ve meyveler tüketilmektedir. Bir diğer türde ise 47 derecenin altındaki bir ısıda pişmiş etler sınırlı olarak tüketilmektedir. Sebze yemekleri de aynı şekilde 47 derecenin altındaki bir ısıda, yavaş yavaş pişirilmelidir.
Çiğ beslenme diyetinde, çiğ tüketmenin amacı besinlerin daha kolay sindiriliyor olmasıdır. Sorunsuz şekilde sindirilen besinler sayesinde kilo vermek oldukça kolay olmaktadır. Çiğ beslenme diyetini 4 günlük listeyi devam ettirerek hedeflediğiniz kiloya varana kadar uygulayabilirsiniz.
Çiğ beslenme diyetini yaparken yeşil çay da tüketebilirsiniz. Ancak demlerken su ısısının, çiğ beslenme diyetinin maksimum ısısı olan 48 dereceği geçmemesine özen göstermelisiniz.
Çiğ Beslenme Diyetinin Kuralları
Çiğ beslenme diyetinde gıdalar mümkün olduğunda pişirilmeden tüketilmelidir. Pişirilmeden tüketilen ve kolaylıkla blendardan geçen besinler tercih edilmelidir. Bu anlamda ıspanak ve çeşitli yeşillikler idealdir.
Çiğ beslenme diyetini yaparken liste dışına asla çıkmamalısınız çünkü listedeki oynamalar size kilo artışı olarak geri dönebilir. Örneğin meyvenin önerilenden fazla tüketilmesi kilo almaya yol açabilir.
Diyet devam ederken şekerli besinlerden, unlu mamullerden mümkün olduğunca uzak durmalı ve bol bol su içmelisiniz. Su miktarınız 2,5 litrenin altına asla düşmemelidir. Diyet devam ederken çaydan, kahveden ve alkolden mümkün olduğunda uzak durmalısınız.
Çiğ Beslenme Diyet Listesi
Çiğ beslenme diyetinin harfiyen uygulanması oldukça önemlidir. Diyette temelde üç ana öğün vardır. Ara öğünler bazı zamanlarda var olup saat değiştirirken; bazı günlerde ara öğün verilmemiştir.
- Diyetin ilk gününde sabah; fındıklı süt ve içinde taze meyveler olan granola tüketmelisiniz. Ara öğün için çilekli smoothie uygun olacaktır. Öğle yemeği için keten tohumlu kraker, incir ve roka salatası, bir avuç muz kurusu tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinde avokado çorbası ile karalahana salatası yemelisiniz.
- Diyetin ikinci gününde kahvaltı için smoothie ile ılık süt içine eklenmiş badem ezmesi yiyebilirsiniz. Öğlen yemeğinde basit bir çoban salatası, 2 tane orta boy mandalina ve 2 orta boy salatalık yemelisiniz. Bugün ara öğün öğle yemeğinden sonra yapılacak ve az sütlü kahve tüketilecek. Akşam yemeğinde bir porsiyon ıspanak yemeği ile bir havuç yeterli olacaktır.
- Üçüncü gün kahvaltıda sadece bir porsiyon meyve tüketmelisiniz. Öğle yemeğinde bir porsiyon kabak yemeği ile yanına yoğurt yeterli olacaktır. Bugün ara öğün yok yani doğrudan akşam yemeğine geçip bir tabak salata ve bulgur pilavı yemelisiniz.
- Diyetin dördüncü ve son gününde kahvaltı için bir tabak meyve ve 400 ml su yeterli olmaktadır. Öğle yemeğinde bir porsiyon karnabahar yemeği, çoban salata yenmelidir. Akşam öğününde ise avokado salatası, bir porsiyon ıspanak yemeği ve biraz havuç yeterlidir.
Çiğ Beslenme Diyeti Yaparken Spor Yapılır mı?
Çiğ beslenme diyetinde, hayvansal protein bakımından ciddi bir eksiklik olacağından; spor yapmak için gerekli enerjiyi kendinizde bulamayabilirsiniz. Spor yapanların protein bakımından zengin beslenmesi gerekirken; neredeyse hiç protein tüketmeden spor yapmak biraz tehlikeli olabilir. Diyet sizi rahatsız etmiyorsa; her gün yarım saat, tempolu bir yürüyüş yaparak zayıflamaya katkıda bulunabilirsiniz.
Çiğ Beslenme Diyeti Kaç Kilo Verdirir?
Çiğ beslenme diyetiyle verilecek kilo miktarı değişkendir. Bir haftalık süreçte ortalama 3-4 kilo verildiği bilinmektedir. Metabolizma hızınız yüksekse ve sporu da diyetle birlikte yürütürseniz verilen kilo miktarı haftada 5’e kadar çıkabilir. Çiğ beslenme diyeti ile zayıflayanların küçük bir kısmı da haftada 1-2 kilo civarında vermiştir.
Kimler Çiğ Beslenme Diyetini Yapabilir?
Çiğ beslenme diyetini, vejetaryen olanlar rahatlıkla tercih edebilir. Vejetaryen beslenenlerin rahatlıkla uygulayabileceği çiğ beslenme diyetini, sağlık açısından sorunu olmayanlar da zorlanmadan uygulayabilir.
Ciddi bir sağlık sorunu olanlar, sindirim sistemine yönelik ilaç kullananlar çiğ beslenme diyetini uygulamadan önce doktorlarına danışmalıdır. Çiğ beslenme diyeti yaşlılara, hamilelere ve çocuk yaştaki kişilere de önerilmemektedir.
Çiğ Beslenme Diyetinin Zararları
Çiğ beslenmenin en büyük zararı protein eksikliğinin ortaya çıkmasıdır. Hiç et tüketmeden yapılan çiğ beslenme diyetinde bu risk daha büyüktür. Çiğ beslenme diyeti uzun süre devam ettirildiğinde ciddi vitamin eksiklikleri görülebilir. Çiğ beslenme diyeti mümkün olduğunda kısa tutulup; detoks olarak uygulanmalıdır.
Çiğ beslenme diyetinde zararlı olabilecek bir diğer husus hijyendir. Çiğ olarak tüketilen besinlerde zararlı organizmalar daha geniş yer tutabilmektedir. Bu nedenle diyette tüketilen çiğ besinlerin yıkanmasına ayrıca özen gösterilmelidir.