Diyet yaparken ağız kokusu yaşanması çok sık görülen bir durumdur. Ağız kokusu başlı başına sosyal bir sorundur. Kişinin özgüvenini ve sosyal iletişim yetisini kaybetmesine neden olabilmektedir. Birbirinden farklı birçok nedene bağlı olan ağız kokusunun özellikle beslenme alışkanlığı ile ilgili olduğu bilinmektedir.
Yanlış beslenme, uzun süre aç kalma ya da ağız ve diş sağlığına özen göstermeme ağız kokusunun temel nedenlerinden birkaçıdır. Bu nedenlerin yanı sıra ağız kokusunun bir başka nedeni diyet yapmaktır. Diyet yapmak doğrudan ağız kokusuna neden olmasa da bu süreçte tüketilen besinler de yenmeyen yemekler de ağız kokusu sonucu doğurmaktadır.
İÇERİK ÖZETİ
Diyet Yaparken Ağız Kokusu
Diyet süreci insanın en hassas olduğu süreçlerden biridir. Kişi fazla kilolarından kurtulmak istediği bu dönemde, vücuduyla barışmaya çalışmaktadır. Bu nedenle çevreden gelen herhangi bir olumsuz yorum dahi moralini bozmaya yetmektedir. Tüm bu nedenlere dayalı olarak son derece dikkatli ve özen bir diyet süreci geçirilmek istenmektedir.
Bu hassasiyet döneminde dikkat edilmesi gereken bir başka konu ağız kokusudur. Birçok kişi diyetin ağızda koku yaptığını bilmez ancak kimi diyet türleri ağızda aseton kokusu oluşturmaktadır. Bunun nedeni kişinin uyguladığı diyet menüsüdür.
Doğru diyet türü tercih edildiğinde diyet yapmak oldukça kolaydır. Hem ağız kokusu hem de kişisel sorunlar baş göstermemektedir. Yanlış diyet seçiminde ise ilk belirti ağız kokusu olmaktadır. Bu nedenle diyete başlamadan önce menüyü incelemek son derece önemlidir.
Diyet Yaparken Ağız Kokusunun Nedenleri
Ağız kokusunun nedenleri üzerine küçük bir araştırma yaptığınızda karşınıza çıkan maddelerden biri diyet olacaktır. Diyet döneminde vücut, ihtiyacı olan her besini almaz. Kişi, kısıtlamaya gittiği için mideye ve sindirime iyi gelen besinler ağırlıklı olur. Bazı besinlerin eksik bırakılması, bazılarının ağırlıklı olarak tüketilmesi istenmeyen kokuların oluşmasına neden olabilir.
Midede bulunan gaz birikimi hem ağız yoluyla hem de bağırsak yoluyla dışarıya atılmaya çalışılır. Dolayısıyla ağızda kötü bir kokuyla karşılaşılması son derece doğal kabul edilmektedir. Bu süreçte kişi kokunun nedenini bulup ona göre önlem aldığında sorunsuz şekilde diyetini yerine getirmeye devam edecektir.
Diyet Yaparken Açlığın Ağız Kokusu Yapması
Diyet yaparken birçok kişinin buruna aseton kokusu gelmesi şikâyeti olmaktadır. Aynı zamanda diyetin tetiklediği yumurta kokusu da bunlardan bir tanesidir.
Diyet sürecinde bu gibi sorunlar yaşanmasının temel nedeni açlıktır. Kişi kilo vermek için saatlerce aç kalacağı bir diyeti tercih etmiş ise bu durumda koku kaçınılmaz olacaktır.
Diyet yaparken ağız kokusu yaşanmasının nedeni midenin boş kalması olabilir. Bu nedenle gaz ve ağır bir koku kendini hissettirecektir. Ağızda oluşan koku, uzun süre aç kalındığında son yenen besinin kokusunu bulundurur. Ayrıca ağız ve diş bakımı da yeterli miktarda yapılmadıysa kokunun daha da ağır olması mümkündür.
Diyet Yaparken Karbonhidratın Ağız Kokusu Yapması
Düşük karbonhidratlı besinler, diyet için olmazsa olmazdır. Özellikle hem vücudun enerjisini kazandırma hem de düşük kaloriye sahip olma konusunda çok verim sağlamaktadırlar. Bu nedenle karbonhidratlı besinlerin tüketilmesi son derece önem taşımaktadır.
Düşük karbonhidratlı besinlerle beslenen kişiler bu besinleri yerken aynı zamanda vücut hızla yağ yakmaya başlamaktadır. Vücudun hızlı şekilde yağ yakmaya başlaması, kimyasal tepkimelerin doğmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla ortaya ağır kokular çıkmaktadır.
Yapılan araştırmalar sonucunda bazı uzmanlar, vücudun karbonhidrata ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. Vücut, karşılaması gereken karbonhidratı almadığında var olan yağ ve proteinleri yakmaya başlamaktadır. Bu durum ağızda keton kokusu olmasına neden olmaktadır.
Diyet Yaparken Ağız Kokusunun Geçirilmesi
Diyet yaparken ağız kokusu sıkıntısı yaşayanların kısa süre içerisinde bu sıkıntıyı çözmesi gerekmektedir. Aksi halde koku diyet boyunca artarak devam edecektir. Diyette koku sıkıntısı çok fazla ise mantığınıza aykırı gelen, kokuya neden olan sorunları çözmeniz önerilmektedir. Bu sayede kötü koku problemini tedavi edebilirsiniz.
Diyet yaparken sorunu tespit ettiğiniz halde diyete devam etmek istiyorsanız bu durumda maskeleme yöntemlerini kullanmanız gerekmektedir.
Maskeleme yöntemlerinin pek çoğu ağız ve diş bakımı yoluyla ağız kokusuna son vermektedir ancak ne yazık ki bu kökten bir sonuç değildir. Koku, diyet boyunca kendini hissettirmeye devam edecektir.
Diyet Yaparken Şekersiz Patil ile Koku Giderme
Diyette ağız kokusu sorununuz varsa diyet kurallarını yıkmadan kokuyu giderme yöntemlerine başvurabilirsiniz. Bunlardan ilki pastil kullanmaktır. Dilin altına alınan ve midenin rahatlamasına yardımcı olan bu pastiller aynı zamanda sindirim anında ortaya çıkan kötü kokuyla da mücadele etmektedir.
Dil altından emilen ve şeker barındırmayan pastiller, kokunun dağılmasını sağlarken aynı zamanda şeker almanıza da engel olmaktadır.
Diyet Yaparken Sakız Çiğneyerek Koku Giderme
Diyet sürecinde ağız kokusunu gidermek için tercih edilebilecek yöntemlerden biri de sakız çiğnemektir. Sakız çiğneme işlemi her yutkunmada midenin hareket etmesini sağlamaktadır.
Mide yemek yendiğini düşünerek kapakçıklarını açıp kapatmaktadır. Yutkunmayla beraber midenin sindirim hızı artmakta ve koku yayılma ihtimali azalmaktadır. Sindirim sisteminin güçlenmesi ve boşaltımın daha hızlı işlev görmesi ağız yoluyla koku çıkışını engellemektedir.
Sakız çiğnemenin bir başka avantajı ise tükürük salgısını arttırmasıdır. Ağızda tükürük salgısı ne kadar artarsa diyet yaparken koku olma ihtimali de o kadar azalır.
Diyet Yaparken Su İçerek Koku Giderme
Basit karbonhidratları merkez alan diyetlerde temel olarak koku sorunu doğmaktadır. Diyetin başarılı olduğunu kanıtlayan bu koku diyetten vazgeçmedikçe kolay kolay gitmemektedir. Bu süreçte diyeti bırakma şansınız yoksa kokuyu dağıtabilecek, hafifletecek alternatifler düşünmeniz önerilmektedir.
Su içmek, vücudu en kolay temizleyen yöntemlerden biridir. Kişi ne kadar çok su içerse kilo vermesi o kadar hızlı olur. Aynı zamanda ağızdan mideye kadar tüm metabolizmasını hızla çalıştırabilir.
Diyet yaparken su içmenin bir başka avantajı kokuya neden olan yağ yakımını daha kokusuz şekilde gerçekleştirmesidir. Bu nedenle uzmanlar ağız kokusuna neden olan diyetleri yapmadan önce kişilere su tüketimini arttırmalarını söylemektedir. Bu şekilde kişinin zayıflaması hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan daha sağlıklı olacaktır.
Diyet Yaparken Değişiklikle Koku Giderme
Diyet yapmaya başladığınızda aklınıza gelen en son şey ağız kokusu olacaktır. Birçok diyet kokuya neden olmadan sağlıklı şekilde sonuç vermektedir ancak hızlı şekilde kilo vermek bu diyetlerle biraz zordur. Bu nedenle daha hızlı zayıflatan ancak daha katı kuralları olan diyetlere yönelmek gerekebilmektedir.
Diyet yaparken yan etkilerini gözden geçirmeyi ihmal etmemelisiniz. Sağlığınızı riske atan diyetleri zaman kaybetmeden sonlandırmalısınız. Yaşanan yan etkilerden biri de ağız kokusudur.
Ne kadar hızlı kilo verirseniz o kadar hızlı yan etkilerle karşılaşırsınız. Ağız kokusu etkisinden kurtulmak içinse diyeti baştan sona değiştirmelisiniz.
Diyet Yaparken Karbonatlı, Limonlu Koku Giderme
Mide ile ilgili hemen her soruna iyi gelen karbonat, limon ikilisi ağız kokusuna da çare olabilmektedir. Dişlerinizin ve ağız bakımınızın kusursuz olmasını sağlayacak olan bu karışım aynı zamanda kötü koku sorununu da kökten çözüme ulaştıracaktır.
Diyet yaparken kötü koku sorununuz varsa 1,5 çay kaşığı karbonatı yarım limonla karıştırıp içtiğiniz suya dökün. İkisi midede meydana gelen kötü kokunun ağza çıkmasına engel olacaktır.
teşekkürler çok sağolun