Diyet yapmadan zayıflamak mümkün mü? Diyetsiz en kolay zayıflama yöntemleri neler? diyenlere cevap olacak dolu dolu bir içerik hazırladık.
Bir diyet listesine bağlı kalmak her zaman kolay olmayabilir. Ancak diyet yapmadan yalnızca hayatınıza sağlıklı alışkanlıklar ekleyerek de zayıflayabilirsiniz. Üstelik diyetsiz kilo vermenizi sağlayacağınız bu yöntemler sayesinde verdiğiniz kiloyu korumak da çok daha kolay olacak.
İÇERİK ÖZETİ
- Diyet Yapmadan Zayıflamak Mümkün mü?
- Diyetsiz Zayıflamak İçin En Etkili 10 Yöntem
- 1. İlk Öğüne Dikkat Etmek
- 2. Kilo Vermede Uykunun Önemini Anlamak
- 3. Yemekleri Çok Çiğneyerek Yemek
- 4. Tabak Boyutlarını Küçültmek
- 5. Protein Tüketimini Arttırmak
- 6. Alışveriş Listesini Düzenlemek
- 7. Lif Tüketimini Artırmak
- 8. Su Tüketimini Artırmak
- 9. Yemek Yerken Dikkati Dağıtmamak
- 10. Mutfağa Mavi Rengi Sokmak
Diyet Yapmadan Zayıflamak Mümkün mü?
Kilo vermek için diyet yapmak zorunda değilsiniz. Aksine belli bir diyet listesine uymak ya da hayatınıza yasaklı besinler eklemek daha fazla yeme isteği hissetmenize neden olabilir. Oysa bazı ufak değişiklikler sayesinde kolayca kilo verebilirsiniz.
Diyetsiz Zayıflamak İçin En Etkili 10 Yöntem
1. İlk Öğüne Dikkat Etmek
“Kahvaltıyı atlamayın, kilo vermek için kahvaltı çok önemli.” gibi bilgiler geçerliliğini yitirmiş durumda. Elbette kahvaltı yapabilirsiniz; ancak kahvaltı yapmayı sevmiyorsanız yapmayın. İntermittent fasting diyetinde kanıtlandığı gibi uzun süreli açlık kilo vermenizi kolaylaştırabiliyor. Ancak ister kahvaltı ister akşam yemeği olsun ilk öğünün dengeli olması gün içerisinde yaşayabileceğiniz yeme ataklarını ciddi anlamda azaltacaktır.
2. Kilo Vermede Uykunun Önemini Anlamak
Diyet yapmadan sağlıklı beslenerek kilo vermek istiyorsanız kesinlikle uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Az ya da fazla uyumak, uyku kalitenizin düşük olması açlık/tokluk üzerinde doğrudan etkili olan leptin ile ghrelin hormonların dengesinin bozulmasına neden olabilir.
Uzun süreli kalitesiz uyuma ve beraberinde gelen stresle birlikte kortizol salgılanması da olasıdır. Kortizol da kilo almanıza neden olabilecek hormonlardan birisidir. Bu nedenle uyku kalitenizi artıracak alışkanlıklar kazanmaya özen gösterebilirsiniz.
3. Yemekleri Çok Çiğneyerek Yemek
Yediğiniz yemekleri çiğnemeden yutmamaya özen göstermelisiniz. Az çiğneyerek yediğinizde, daha kısa sürede daha fazla kalori almanız mümkündür. Tokluk ise; ilk yudumunuzun üzerinden yaklaşık 20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Her lokmanızı 30 defa çiğnediğinizde daha az yemek yiyerek doymanız mümkün olacaktır.
Bu alanda pek çok bilimsel çalışma da yapılmıştır. Sonuç olarak hızlı yiyenlerin kilo sorunları ile karşılaşma ihtimallerinin çok daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
4. Tabak Boyutlarını Küçültmek
Yeme alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte her geçen gün tabakların da boyutları değişerek büyümeye başlamıştır. Ancak büyük tabaklara konulan yemeklere karşı oluşan algı, yemeklerin az olduğu şeklinde olmaktadır. Bu nedenle de fazladan yemek yemenize neden olabilmektedir.
Tercihinizi küçük tabaklardan yana kullanarak daha az yemek yiyebilirsiniz. Özellikle yüksek kalorili ve sağlıksız yiyecekler için bu alışkanlığı kazanmanız son derece faydalı olacaktır.
5. Protein Tüketimini Arttırmak
Beslenme programınızdaki protein oranını artırmanın farklı açılardan faydasını görebilirsiniz. Öncelikle proteinin metabolizma hızının artırma etkisi bulunur. Bu etki, protein tüketiminin karbonhidratlara göre daha zor olmasından kaynaklanmaktadır. Proteinlerin sindirimi için daha fazla enerji gerektiğinden metabolizma hızınız bir süreliğine artmış olabilir.
Proteinin hızlı doyurma, uzun süre tok tutma etkisi mevcuttur. Ekstra olarak kan şekerinizin dengede kalmasını sağlayarak ani şeker isteklerinin önüne geçer.
6. Alışveriş Listesini Düzenlemek
Her an elinizin altında olan sağlıksız ve yüksek kalorili yiyeceklerin iradenizi zorlaması olasıdır. Ancak alışveriş listenizi düzenler ve mümkün olduğunca evde hazır, şeker içerikli besinler bulundurmazsanız atıştırma isteğini ortadan kaldırabilirsiniz.
Eğer evde sağlıksız yiyecekler bulunuyorsa da ortalıkta tutmamaya özen gösterebilir ve sürekli kullanmadığınız dolaplarda saklayabilirsiniz.
7. Lif Tüketimini Artırmak
Lif, bir karbonhidrat olup son derece faydalıdır. Beslenme programınızdaki lif miktarını artırmak kabızlık sorununa karşı oldukça etkilidir. Sindirim sisteminiz daha iyi çalıştığınızda kilo vermeniz kolaylaşacaktır. Ayrıca lif ile suyun temas etmesiyle birlikte lifler şişer ve midenizi dolu hissetmenizi sağlar. Bu sayede uzun saatler boyu kendinizi çok daha tok hissedersiniz ve daha az kalori alırsınız.
8. Su Tüketimini Artırmak
Yapılan araştırmalar su ile kilo verme arasındaki ilişkiyi oldukça net bir şekilde ortaya koymuştur. Açlık ile susuzluk sıklıkla karıştırılan kavramlardır. Kendinizi aç sanarak gereksiz kalori aldığınızda yalnızca susuz olabilirsiniz. Bu nedenle acıktığınızda öncelikle su içmeyi deneyebilirsiniz.
Yemeklerden yaklaşık yarım saat önce içtiğiniz 2 bardak su sayesinde öğünde daha az yemek yiyerek doyabilirsiniz. Ayrıca suyun metabolizma hızınız artırma etkisi de bulunur.
9. Yemek Yerken Dikkati Dağıtmamak
Yeme bozukluklarının ortaya çıkmasının en büyük nedenlerin başında yemek yerken dikkati yemeğe vermemek geliyor. Çocukluğa dayanan bu alışkanlık ebeveynlerin yemek yemeyen çocukları televizyon ile oyalamasından kaynaklanabiliyor.
Yapılan araştırmalar yemek esnasında televizyon izleyen ya da farklı elektronik aletlerle ilgilenen kişilerin yaklaşık %20-25 daha fazla kalori aldığını göstermiştir. Bu nedenle yemek yerken yalnızca yemeğinize odaklanmaya özen göstermelisiniz.
10. Mutfağa Mavi Rengi Sokmak
Renklerin insan üzerinde doğrudan etkisi olduğu pek çok bilimsel araştırma ile kanıtlanmıştır. Mavi; size huzur veren ve iştahınızı azaltan bir renktir. Mutfağınızda mavi rengi kullandığınızda fark etmeden daha az yemeğe başladığınızı göreceksiniz. Ünlü yemek markaların amblem ve dekorasyonlarında sıklıkla kullanılan kırmızının etkisi ise tam tersidir. Daha fazla yemenize neden olur.