Zayıflama diyet listelerinde izin verilen ekmek çeşitleri her zaman tam tahıllı, kepekli, yulaflı ve çavdarlı ekmekler olurken beyaz ekmek listeden tamamen çıkartılmaktadır. Peki, neden beyaz ekmek tüketilmemelidir? İşte beyaz ekmek hakkında tüm merak edilenler;
Beyaz Ekmeğin Tam Tahıllı Ekmeklerden Farkı
Beyaz ekmeğin glisemik indeksi yani yedikten sonra kan şekerini yükseltme hızı tam tahıllı ekmek çeşitlerine oranla daha yüksektir. Glisemik indeksinin yüksek olmasından kaynaklı hızlı yükselen kan şekeri, yemek yedikten kısa bir süre sonra ani olarak tekrar düşmeye başlar. Bunun neticesinde kişi tekrar açlık hissine kapılır ve tekrar yemek yemek ister.
Beyaz ekmeğin posa içeriği diğer ekmek çeşitlerine göre oldukça düşük olduğu için midede kalış ve sindirim süresi daha kısadır. Tam tahıllı ekmekler ise yüksek posa içeriği sayesinde midede su alarak şişer ve daha fazla yer kaplar. Ayrıca midede daha fazla yer kapladığı için tokluk hissi verir, daha az yemenizi sağlar, sindirimi yavaşlatır ve besinlerin midede kalış süresini uzatarak öğünler arasında acıkmaları engellerler.
Beyaz ekmek, diğer ekmek çeşitlerine göre daha az vitamin ve mineral içermektedir. Ekmeğin kepeğinin alınmasıyla, besin öğelerinde de kayıp olmakta besleyici değerleri düşmektedir.
Tam tahıllı ekmekler kan şekerinin düzenlenmesi, kötü kolesterollerin düşürülmesi ve kalp hastalıklarına karşı beyaz ekmekten farklı olarak tetikleyici değil korucuyu özelliktedir.