Fazla kilolarından kurtulmak için acele edip yanlış yöntemler ve diyetlerle hızla zayıflamak sağlık açısından pek çok sıkıntıya yol açmaktadır.
Başta diyetisyenlerin ve alanında uzman kişilerin tavsiye ettiği zayıflama biçimi uzun vadede ve haftada 0,5-1 kg ağırlık kaybı olacak şekilde zayıflamaktır. Peki, üzerinde önemle durulan ve kaçınılması gerektiği vurgulanan hızlı kilo kaybı neden sakıncalıdır? İşte hızlı kilo kaybının zararları;
Hızlı Zayıflama Kas Kaybına Yol Açar
Kilo kaybetmek temelde vücuttaki kas ve su kaybı değil yağların kaybıdır. Kas ve su kaybetmek ise yalancı ve sağlıksız kilo kaybı olarak nitelendirilebilir.
Kaslar metabolizmanın canlı ve hızlı kalabilmesi için gerekli dokulardır. Hızlı kilo vermek için açlık diyetleri ya da tek besin diyetleri uygulandığı taktirde vücut yağları yakmak için gerekli koşulları sağlayamaz ve kendi kas dokularını kullanmaya başlar. Bu da metabolizmanızın yavaşlamasının yanı sıra günlük aktivitelerinizi bile yerine getirebilecek gücü ve kuvveti kendinizde bulamayıp güçsüz düşmenize yol açacaktır.
Hızlı Verilen Kilolar Hızla Geri Alınır
Hızla kilo vermek için çok düşük kaloriler ile beslenmek bazal metabolizma hızınızı düşürür ve vücudunuz bu düşük enerjiye kendini adapte eder, tüm faaliyetlerini minimum seviyeye indirir. Fakat kilo verdikten sonra uyguladığınız çok düşük kaloriler ile hayatınızı devam ettiremeyeceğiniz için enerji alımını artırırsınız. Artan enerji alımı ve azalan metabolizma hızı ile verdiğiniz kiloları fazlasıyla tekrar alırsınız.
Hızlı Zayıflama Fiziksel Ve Psikolojik Rahatsızlıklara Yol Açar
Başta karaciğer, böbrek ve kalp gibi hayati organlarda ciddi sıkıntılar baş göstermekle birlikte, saç dökülmesi, vitamin ve mineral yetersizlikler, sıvı elektrolit dengesizlikleri, baş dönmesi, halsizlik, sinirlilik gibi sağlık sorunlarına da yol açmaktadır.