Ekmek kaç kalori? içeriğimizde hangi ekmek kaç kalori? incelerken aynı zamanda ekmek kilo aldırır mı? Diyette ekmek yenir mi? Ekmeği tamamen bırakmak zayıflatır mı? gibi sorularınıza da cevap vereceğiz.
İÇERİK ÖZETİ
- Ekmek Kaç Kalori?
- Çikolatalı Ekmek Kaç Kalori?
- Siyah Ekmek Kaç Kalori?
- Kepekli Ekmek Kaç Kalori?
- Mısır Ekmeği Kaç Kalori?
- Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?
- Ekmeğin Dışı Kaç Kalori ?
- Yufka Ekmek Kaç Kalori?
- Uno Ekmek Kaç Kalori?
- Altın Ekmek Kaç Kalori?
- Hamburger Ekmeği Kalori?
- İHE Ekmek Cipsi Kalorisi Ne Kadar?
- Cevizli Ekmek Kaç Kalori?
- Çiçek Ekmek Kalori
- Hangi Ekmek Kaç Kalori?
- Ekmek Besin Değeri
- Ekmek Kilo Aldırır mı?
- Diyette Ekmek Yenir mi?
Ekmek Kaç Kalori?
Ekmek kalorisi, ekmeğin hangi undan yapıldığı ve içeriğindeki malzemelere göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak ekmek kalorisinin önemli bir kısmı karbonhidratlardan gelir. İnce bir dilim ekmeğin kalorisi ise 65-70 kcal aralığındadır.
Çikolatalı Ekmek Kaç Kalori?
Özellikle son yıllarda popüler olan çikolatalı ekmek kalorisi 1 porsiyon (yaklaşık 60 gram) için 150 kaloridir. 100 gram çikolatalı ekmek içerisinde 30 gram protein bulunur. 6 gram protein ve 10 gram yap içerir. Lif miktarı ise 1,4 gram civarındadır.
Siyah Ekmek Kaç Kalori?
Kepekli, çavdarlı, tam buğday gibi esmer ekmekler kimi zaman siyah ekmek olarak adlandırılabilmektedir. Kepekli ekmeğin 1 dilimi 50 kalori civarındadır. Tam buğday ekmeğinde ise bu miktar 65’e çıkar.
Kepekli Ekmek Kaç Kalori?
Kepekli ekmek kalorisi nedeniyle diyetlerde sıklıkla tüketilen bir ekmek çeşididir. Ancak ekmeğin kalorisi kadar protein, yağ ve karbonhidrat değerlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini unutmayın.
- 1 ince dilim kepekli ekmek 50 kaloridir.
- 1 orta dilim kepekli ekmek 90 kaloridir.
- 1 tam kepekli ekmek 650 kaloridir.
- 100 gram kepekli ekmek kalorisi ise 220 kcal’dır.
Mısır Ekmeği Kaç Kalori?
Doyurucu ve lezzetli ekmek çeşitlerinden olan mısır ekmeğinin kalorisi 1 ince dilim için 95 kcal’dır. Yaklaşık 30 grama eş değer gelen mısır ekmeği kalorisinin %40’ı karbonhidratlardan gelir. %9 oranında protein ve %50 oranında yağ içerikli kalori alınır.
B vitamini açısından oldukça zengindir ve bu sayede unutkanlık, yorgunluk gibi B vitamini eksikliği kaynaklı sorunların azalmasına yardımcı olabilir.
Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?
Besin değerleri nedeniyle daha uzun süre tok kalmanızı sağlayan tam buğday ekmeği, diyet ve sağlıklı beslenme programlarında yer verilebilecek en ideal çeşitlerdendir.
- Tam buğday ekmek kalori bir dilim için 65 kcal’dır.
- 150 gramlık yarım tam buğday ekmeği kalori miktarı 380 kcal’dır.
- 100 gram tam buğday ekmeği kalorisi ise 250 kcal’dır.
Ekmeğin Dışı Kaç Kalori ?
Ekmeğin dışının kalorisi son derece merak edilen bir konu olsa da aslında ekmeğin içinden farklı değildir. Ekmeğin içi ve dışında aynı madde kullanılır ve kalori miktarları eşittir. Ancak ekmek arası köfte, döner yerken ekmeğin içini aldırarak daha az ekmek yemiş olacağınızdan kalori miktarını düşürmüş olursunuz.
Yufka Ekmek Kaç Kalori?
Yufka ekmeği kalori miktarı 1 orta boy için 630 kcal kabul edilebilir. 200 gramlık yufka ekmek içerisinde 135 gram karbonhidrat bulunur. Bunun 7 gramı liflerden gelir. 15 gram protein ve 2 gram da yağ mevcuttur. Yufka ekmeği değişim hesaplamasında 6-8 dilim ekmeğe eş değer olduğu hesaplanarak tüketilmelidir.
Uno Ekmek Kaç Kalori?
Sık tüketilen markalardan birisi olan Uno ekmek çeşitlerinin kalorileri şu şekildedir.
- 1 dilim Uno denge light ekmek 41 kcal
- 1 dilim Uno sofra geleneksek ekmek 87 kalori
- Uno fırından tam çavdarlı ekmek 1 kalorisi 1 dilim için 116 kcal
- Uno premium çavdarlı ve karabuğdaylı ekmek kalorisi 1 dilim için 70 kcal
- Uno denge tam buğdaylı ve çiya tohumlu ekmek kalorisi 1 dilim için 61 kcal
- Uno çok tahıllı ve siyez buğdaylı ekmek kalorisi ise 67 kcal şeklindedir.
Altın Ekmek Kaç Kalori?
İstanbul Halk Ekmek ürünleri arasında yer alan ve farklı markalar tarafından da üretilen altın çörek 50 gramlık porsiyonlar halindedir. Altın ekmek kalorisi ise; 165 kcal’dır. Tanesinde 22 gram karbonhidrat bulunur. Karbonhidratın 3 gramı liflerden gelmektedir. Ayrıca 5 gram protein ve 6 gram yağ içerir.
Hamburger Ekmeği Kalori?
Hamburger ekmeğinin kalorisi içeriğindeki malzemelere göre değişiklik gösterebilir. Ancak 50 gramlık adet hamburger ekmeği kalorisi ortalama 140 kcal’dır. Uno premium susamlı hamburger ekmeğinin kalorisi ise; 240 kcal’dır.
İHE Ekmek Cipsi Kalorisi Ne Kadar?
İstanbul Halk Ekmek biberli, domatesli ve fesleğenli gibi farklı çeşitlerde ekmek cipsleri üretiyor. 50 gramlık paketlerde olan ekmek cipslerinin kalorileri ise şu şekilde:
- İstanbul Halk Ekmek biberli ekmek cipsi kalorisi 205 kcal
- İHE domatesli ekmek cipsi kalorisi 229 kcal
- İHE fesleğenli ekmek cipsi kalorisi 219 kcal
- İstanbul Halk Ekmek sarımsaklı ekmek cipsi kalorisi ise 213 kcal’dır.
Cevizli Ekmek Kaç Kalori?
Cevizli ekmek kalorisi 1 dilim için yaklaşık 150 kcal’dır. Bu miktar beyaz ekmeğin kalorisinden daha yüksek olsa da normal ekmeğe göre çok daha dengelidir. İçeriğinde %50 karbonhidrat, %10 protein ve %42 yağ bulunur. Böylece günlük ihtiyaç duyduğunuz yağ ve protein ihtiyacınızı da karşılamış olursunuz. Ayrıca basit karbonhidrat içeriği daha düşük olduğundan gün içerisinde kolayca acıkmanıza da neden olmaz.
Çiçek Ekmek Kalori
Papatya ekmek olarak da bilinen çiçek ekmeğin bir parçasında 85-90 kcal bulunur. Genellikle beyaz undan üretilen ekmek yoğun miktarda karbonhidrat içermekte olup dikkatli tüketilmesinde fayda vardır.
Hangi Ekmek Kaç Kalori?
Sıklıkla tüketilen diğer ekmek çeşitleri ve ürünlerin ise kalorileri şu şekildedir:
- Ekşi ekmek kalorisi 1 dilim için 100 kcal
- Francala ekmek kalorisi 62 kcal
- Gobit ekmek kalori miktarı 1 tane içim 170 kcal’dır.
- Haşhaşlı ekmek kalori miktarı 100 gram için 250 kcal’dır.
- Ruşeymli ekmek kalorisi 1 dilim için 68 kcal
- Yağlı ekmek kalorisi 1 dilim için 100 kcal
- Zeytinyağlı ekmek kalori miktarı 1 dilim için 120 kcal
- Zeytinli ekmek kalorisi 80 kcal
- Hamsili ekmek kalorisi 1 porsiyon için 350 kcal
- İHE ay çiçekli ekmek kalorisi 1 dilim için 90 kcal
- Çekirdekli ekmek kaç kalorisi 70 kcal
- Pırasalı ekmek kalorisi 1 dilim için 114 kcal
- Glutensiz ekmek kalorisi 74 kcal
- Panini ekmek kalorisi 42 kcal şeklindedir.
Ekmek Besin Değeri
Besin Değerleri | Beyaz Ekmek |
100 Gram Ekmek Kalorisi | 240 |
100 Gram Ekmek Lif Değeri | 9 |
100 Gram Ekmek Protein Değeri | 11 |
100 Gram Yağ Değeri | 3 |
Ekmek Kilo Aldırır mı?
Hangi yiyecek olursa olsun tek başına kilo almanıza neden olmaz. Eğer ekmeği kontrollü tüketir ve günlük kalori alımınızı harcadığınız kalorinin altında tutarsanız kilo almazsınız. Ancak ekmek kilo almanızı kolaylaştıran yiyeceklerden birisidir.
Özellikle beyaz ekmek glisemik indeksi yüksek bir besindir. Bu nedenle kan şekerinizin sabit durması zorlaşır. Böylece sık sık açlık hissi yaşarsınız.
Diyette Ekmek Yenir mi?
Diyet yaparken bazı yiyecekleri komple yasaklamak, diyetin sürdürülebilmesini zorlaştırır. Bu nedenle diyette ekmek yiyebilirsiniz. Ancak eğer mümkünse ekmeği hayatınızdan komple çıkarmayı deneyebilirsiniz.
Yalnızca kalori miktarıyla değil karbonhidrat, protein ve yağ oranlarıyla da beslenmenize katkı sağlayan bir besin olduğunu söylemek mümkün değil. Ekmek yerine kuruyemiş, sağlıklı yağlar, protein oranı yüksek besinler tüketmek daha sağlıklı bir beslenme programı oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Ekmeklerin kalorileri arasında ciddi farklar olmasa da kepek ekmeği daha az kalorilidir. Ancak kalorinin yanı sıra besin değerlerini de incelemelisiniz. Lif oranı yüksek ekmekler uzun süre tok kalmanızı sağlayacağından gün içerisinde daha az kalori almış olursunuz.
Ekmek ve basit karbonhidratları beslenme programınızdan çıkardığınızda kan şekerinizin dengede kalması kolaylaşır. İnsülin salgılanması da azaldığından kilo vermeniz kolaylaşır. Ancak ekmek yemeyip pilav, makarna , bisküvi, çikolata gibi besinler yerseniz sonuç almanız mümkün olmaz.
Ekmeği kızartınca kalorisinin azalacağı oldukça yaygın yanlış bilgilerden birisidir. Kızartma esnasında yalnızca ekmeğin içerisindeki su buharlaşır. Suyun da kalorisi bulunmaz. Bu nedenle kızartmış ekmeğin daha az kalorili olduğunu söylemek mümkün değildir.
Yanlış bilinen bilgilerden birisi de göbek eritmek için ekmek tüketiminin şart olmasıdır. Oysa beslenme programınızdan ekmeği çıkarmanın herhangi bir zararını görmezsiniz.
Kilo vermek istiyorsanız günlük aldığınız kalori miktarını kontrolde tutmalısınız. Kalori miktarını dengelediğiniz sürece günlük 4-5 dilim ekmek tüketebilirsiniz.
Diyet yaparken ne kadar az ekmek yerseniz o kadar iyidir. Ancak birkaç dilim esmer ekmek tüketebilirsiniz. Maksimum sınırınızın ise 4-5 dilimin üzerine çıkmamasında fayda vardır.
Kaynakça:
https://www.verywellfit.com/bread-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4114942
Kepekli ekmek kalorisi düşük, çok sağlıklı gibi anlatılıyor. Önemli bir noktaya değindiğiniz için teşekkürler. Oysa besin değerleri gerçekten düşük. Doğru dürüst lif içermiyor. Ne zaman tüketsem karnım hemen acıkıyor. Onun yerine tam buğday ekmeği tüketin.