Hasta olduğunu ve vücudunda bir şeylerin aksadığını bile fark etmeden bu durumda olan kişilerin sayısının çokluğu düşünüldüğünde, sizde de insülin direnci olduğunu varsaymak, yanlış bir çıkarım olmayabilir.
Kimi uzman doktorlar, bu durumun bir hastalık olduğunu kabul etmezken, kimi doktorlar ise zor bir mücadele süreci sonunda savaşın kazanılabileceği, iyileşmenin sağlanabileceği bir hastalık olduğu konusunda ısrarlı.
Bazı uzmanlar, ilaç tedavisinden başka çare göremezken, bazı uzmanlar ise hayat şartlarındaki birkaç düzenlemenin, bu durumun ortadan kalkması için yeterli olacağı görüşünde.
Tüm bu veriler ışığında; bu durumun ne olduğunu iyi anlamak, belirtilerini öğrenmek, tedavi sürecini anlamak ve tekrarlanmaması için alınması gereken tedbirleri bilmek, herkes için faydalı olacaktır.
İÇERİK ÖZETİ
İnsülin Direnci Nedir?
İnsülin direnci, çağımızda en sık karşılaşılan ve hayati tehlikeye sahip hastalıkların başında gelen şeker hastalığı, yani diyabetin bir türüdür. Diyabet hastaları, gün içinde doktorun söylediği miktarda insülin kullanmak zorundayken, insülin direnci hastaların ise böyle bir zorunluluğu yok.
İnsülin direnci; tüm dünyada bilinen ismi ile Tip 2 diyabettir. Diyabet ile yolu kesişen pek çok kişinin bildiği gibi; şeker hastaları, yapması söylenenleri yaparsa, oldukça uzun ve sağlıklı bir ömre sahip olabiliyor. Aynı durum, Tip 2 diyabet hastaları için de geçerlidir. Tip 2 diyabetten kurtulmak için önerilen tüm hareketler ve hazırlıklar, sağlıklı bir yaşam için herkesin uyması gereken kurallardır.
İnsülin Direncinin Zararları
Bazı basit tedbirlerle korunmanız mümkün olan bu hastalık, tedbirler alınmadığında ve dikkat edilmediğinde, son derece hızlı Tip 1 diyabete, yani şeker hastalığına dönebilir.
Öncelikle; vücutta salgılanan tüm hormonların salınımını ve çalışmasını bozacağından, vücut fonksiyonlarında aksamalara sebebiyet verebilir. İnsülin direnci teşhisi koymak ne kadar kolaysa, ciddiyetini anlamak ise tam ters orantılı şekilde, son derece zor olabilir.
Tip 2 diyabet, ilk olarak böbrek fonksiyonlarını bozmaya ve böbreğin sağlığını kaybetmesine sebep olabilmektedir. Bilindiği üzere; böbrek, vücudun hayati fonksiyonlarını yürütebilmesini temin eden, son derece önemli bir dolaşım sistemi organıdır.
Tip 2 diyabet, hafife alınmadan, mutlaka tedavi edilmesi gereken ve sağlıklı bir vücut için tedbirler alınması gereken bir hastalıktır.
İnsülin Direncinin Belirtileri
İnsülin direnci; genellikle acil bir durum yaratmadan, farklı rahatsızlıklar için doktora gidildiğinde, doktorun fark ettiği bir durumdur. Bu yüzden, erken teşhis etmek, belirtileri iyi anlayıp, kendi kendinize ön teşhis koymanızı gerektirmektedir. Beden-kitle endeksi sonuçlarınızın, obezite seviyesine yaklaşması,
- Aşırı yorgunluk hissedilmesi, hareket etmekten imtina etmek,
- Ağızda kuruluk hissi ile birlikte sık su içme,
- Yemek yediği halde aç hissetme ve yemek yerken doyma hissinin yok olması,
- Bel çevresindeki simit adı verilen bölgenin büyümesi,
Tip 2 Diyabet Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tip 2 diyabet teşhisi konduktan sonra, doktor direncin kırılmasını sağlayacak bir ilaç yazacaktır. Genellikle hap şeklindeki bu ilaç haricinde, almanız gereken bir başka kimyasal yoktur.
Doktorunuz size, reçete ile birlikte, mutlaka bir de beslenme listesi verecektir. Bu listeye uygun beslenmeniz, ilaç tedavisinden çok daha fazla etkili olacaktır. Aynı zamanda; doktorunuz, tüm bunlarla birlikte, günde kaç dakika yürümeniz gerektiğini de söyleyecektir.
Kesin ve geçerli bir tedavi için, tüm bunların harfi harfine uyulması, aksatılmaması ve ciddiye alınması gerekmektedir. Örnek bir tedavi; günde iki kez (sabah ve akşam olmak üzere) ilacınızı almak, 3 ana ve 3 ara öğün beslenmek, günde en az iki kez otuzar dakika aralıksız yürüyüş yapmak şeklinde olabilir.
Tip 2 Diyabet İçin Ara Öğün Önerisi
Ara öğünler, bu hastalığın yenilebilmesini sağlayan, en geçerli yöntemdir. Doktorunuzun vereceği beslenme listesine baktığınızda; süt ve süt ürünlerinin olduğunu ve önem verildiğini fark edeceksinizdir.
Ana öğünlerde, tüm beslenme öğelerinden az miktarlarda da olsa, mutlaka alınması gerektiğini görmüş olmalısınız. Bu durumda; süt ve süt ürünlerini ara öğünlerde kullanmanız faydalı olacaktır. Bir su bardağı yarım yağlı süt, bir çay kaşığı toz tarçın ile tatlandırılarak, son derece faydalı bir ara öğün olabilir.
Tip 2 Diyabetten Nasıl Korunmalısınız?
Tüm uzmanların söylediği gibi; günlük aldığınız kalori miktarı, harcadığınız kalori miktarından düşük olmalıdır. Bu kuralı tüm hayatınıza entegre ettiğinizde, sadece insülin direncinden değil, pek çok ciddi hastalıktan korunmuş olursunuz.
Gün içindeki hareketlerinizi arttırmak, sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğu gibi, insülin direnci ile karşılaşmanızı da engellemektedir.