İnsülin Direnci Olanlar Nasıl Kilo Verir?

İnsülin direnci olan kişiler kilo verme noktasında bazı sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Nasıl kilo vereceklerini ve hangi yolu izlemeleri gerektiğini merak eden kişiler, her yerde bu soruların cevabını aramaktalar.

İnsülin direnci nedir? İnsülin direncinin belirtileri nelerdir? İnsülin direnci kilo aldırır mı? İnsülin direnci olan kişiler kilo vermek için nasıl bir yol izlemelidir?

İnsülin Direnci Ne Demek?

İnsülin direnci, kandaki glikozun enerjiye dönüşümünü sağlayan insülin hormonunun vücutta etkinliğini tam olarak gösterememesine ve buna bağlı olarak kandaki şekerin normal seviyeye inmemesine neden olmaktadır. İnsülin direncinin belirtilerinden bazıları kilo verememe ve hızlı kilo alma olarak meydana gelmektedir.

İnsülin Direnci Kilo Vermeyi Engeller mi? İnsülin Direnci Artınca Ne Olur?

İnsülin direncinin kiloya etkisi ile ilgili eksik bilinen bir bilgi mevcuttur. İnsanlar insülin direncinin doğrudan kilo aldırdığını düşünür. İnsülin direncinin kilo vermeyi engelleyici etkisi olsa da doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır.

İnsan vücudunun en küçük yapı taşları olan hücreler, bazı maddelere ihtiyaç duyarlar. Beslenmeyle alınan besinler sindirim yoluyla yapı taşlarına ayrışırlar ve vücudun ihtiyacı olan enerji sağlanmış olur.

İnsülin direncinin tam olarak bu noktada hücreler namına negatif bir etkisi vardır. Kandaki glikozlar, hücreler tarafından kullanılmayı beklerler ve bunun için hücrelerin glikozları çekmeleri gerekir. İnsülin, kandaki glikozu azaltıp hücrelere yönlendirmekle yükümlü olan bir hormondur. Vücut insüline karşı direnç oluşturmuşsa insülin işlevini yerine getiremeyecektir.

İnsülin Direnci Olup Zayıflayanlar
İnsülin Direnci Olup Zayıflauanlar

Kandaki mevcut glikoz kullanılamadığı için glikoz oranı yüksek seviyelerde seyredeceği gibi, bu oranın normale dönmesi için salgılanan insülinin de sayısında artış meydana gelecektir

Glikozun hücreler tarafından içeriye alınamaması durumu oluşacağı için, hücreler ihtiyacı olan glikozu elde edememiş olacaklardır ve daha fazlasını isteyeceklerdir.

Hücreler beyne ihtiyaçlarını bildirecek, beyin de bunu açlık olarak algılayacak ve sizde yemek yeme isteği uyandıracaktır. Yani aslında sizi insülin direnci değil, bu açlık hissi şişmanlatacaktır.

İnsülin direnci artması kişiyi yemekten çok kısa bir süre sonra tekrar acıktırır. İnsülin direnci olan kişilerin canları sürekli tatlı bir şeyler yemek ister, iştahları artar ve yemelerine engel olamazlar. İnsülin direnci olup zayıflayanlar iştahlarına söz geçirip yediklerini kontrol altına almayı başaran ve bunun sonucunda da insülin direncini kırabilen insanlardır.

İnsülin direnci yağ yakımını yavaşlatır. Hücreleriniz ihtiyaç duydukları glikozu kandan alamadıkları için vücudunuz kanınızdaki şekeri kullanamaz ve bu nedenle metabolizma hızınız düşer, daha az yağ yakmaya başlarsınız.

İnsülin Direnci Varsa Nasıl Zayıflanır?

İnsülin direnci ile kilo birbirleriyle doğrudan ilişkili olan iki sağlık problemidir. İnsülin direncinin artmasının nedenlerinden en önemlisi kilodur.

Fazla kilolar, sağlıksız beslenme, yağlanmanın artması gibi problemler yaşayan insanlarda İnsülin direnciyle karşılaşılabilir. İnsülin direncinin artmasıyla kişi kendini daha aç hissedeceği için canı sürekli abur cubur yemek isteyecektir.

Kişi beslenmesine dikkat etmemeye devam ederse daha fazla kilo alacaktır ve insülin direnci kilo alımına bağlı olarak daha fazla artacaktır. En sonunda ortaya diyabet, obezite gibi çok daha ciddi sağlık sorunları çıkacaktır.

Öncelikle kilo vermelisiniz. Ayrıca kilo vererek insülin direncinizi kırabilirsiniz. İnsülin direncine rağmen zayıflamak mümkündür ve sağlığınız için bunu yapmanız gerekmektedir.

Siz insülin direncinin getirdiği zorluklara direndikçe kilo vereceksiniz, kilo verdikçe insülin direnciniz düşecek ve insülin direnciniz düştükçe artık daha az zorlanmaya başlayarak daha sağlıklı bir hayatın merdivenlerini tırmanmaya başlayacaksınız.

İnsülin Direnci Ne Kadar Sürede Kırılır?

İnsülin direnci, kişi gerekli beslenme önerilerine uyup, gerekirse ilaç tedavisi alıp, egzersizlerini yaparsa ve kilo verirse kısa zamanda düşmeye başlayacaktır. İnsülin direncinin kırılması kişiden kişiye ve bireyin diyetine ne kadar uyduğuna göre değişen bir süreçtir.

İnsülin Direnci Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öğünlerinizi sık sık yapın. Günde her ana öğün sonrası bir ara öğün yaparak toplamda 6 öğüne ulaşmanız insülin direncine rağmen zayıflamanızı sağlar. İnsülin direncinde sık sık acıkıldığı için öğünlerinizi sık yaparsanız hem diyete adapte olmanız ve uygulamanız kolaylaşır hem de bir sonraki ana öğüne kadar çok aç kalmamış olursunuz.

Ana öğünde de çok açlık çekmediğiniz için tutarlı yemeniz daha kolay olur.
Sağlıklı bireylerde de bu geçerliyken bir de insülin direnci olan kişilerin vücudu daha çok açlık çekeceği için uzun süre aç kalması halinde normalden daha çok yemek yemeleri kaçınılmaz olacaktır. Sağlıklı ana öğünlerinizin aralarına mutlaka sağlıklı ara öğünler serpiştirin.

Yediklerinize dikkat edin. Kanınızda zaten yoğun miktarda şeker mevcut olduğu için yediklerinize dikkat etmeniz, işlenmiş şekeri ve hamur işlerini hayatınızdan çıkarmanız çok kritik bir öneme sahip.

Kandaki şekeri kullanamıyorsunuz, üstüne şeker tüketerek daha çok insülin salgılanmasına ve insülin direncinizin artmasına neden olacaksınız.
Sağlıklı beslenmediğiniz sürece vücudunuzdaki insülin direncini kontrol etmeniz zaten zorken üstüne durumun zorluğunu arttırmış olursunuz çünkü şeker de bağımlılık yapan bir besindir.

Sürekli acıkırsınız ve canınız şeker çeker, üstüne şeker tükettiğiniz için ve bu bünyenizde alışkanlık yapacağı için canınız daha fazlasını ister. En sonunda ise önünü alamaz ve kilo almaya devam edersiniz.

Başlangıçta hayatınızdan bu tarz yiyecekleri çıkartmanız zor olabilir, bu nedenle haftada 1 ya da 2 haftada 1 kendinize ödül günü ilan edebilirsiniz. Abartmamak şartıyla yediğiniz ve zamanla tamamen bıraktığınız taktirde bu durum bir sıkıntı yaratmamaktadır.

Diyetinizdeki karbonhidrat miktarını azaltın. Karbonhidratların yapı taşları glikozlardır ve karbonhidratlardan zengin bir diyet yapmak insülin direnci tedavinize negatif yönde etki yapacaktır.

Karbonhidratı tamamen kesmek yanlıştır ancak günlük tükettiğiniz karbonhidrat miktarına kısıtlama getirmeniz gerekmektedir. Ekmek yiyecekseniz beyaz un yerine tahıllı ekmekleri tercih edebilirsiniz. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edebilirsiniz. Her besinden porsiyonu iyi ayarlamak şartıyla yemelisiniz.

İnsülin direncinde yoğurt etkili bir besindir. Yoğurdun içinde bulunan kalsiyumun vücuda sağladığı pek çok yararın dışında kan şekerini ayarlama gibi bir faydası da bulunmaktadır. Bu nedenle öğünlerinize yoğurt ve yoğurt içeren besinlerden eklemeniz halinde vücudunuz açlığınızı ve kandaki şeker seviyenizi daha iyi yönetecektir.

Yoğurdun glisemik indeksi düşük besinlerden olması nedeniyle de tercih edilmesi önemlidir. Glisemik indeksi yüksek besinler kandaki şekere ve insüline arttırıcı yönde etki yaptığı için insülin direnci olan kişilerin beslenme listelerinde bulunmazlar.

Günde en az 2 litre su için. Su insan vücudunda her türlü metabolik aktivitenin içinde yer alır ve mahrum kalınmaması gereken besinlerden bir tanesidir.

Yeterli su içmek metabolik etkinlikleri arttırıp kilo vermeyi hızlandırdığı gibi, midenin dolmasını ve beyne tokluk hissi gönderilmesini sağlamasıyla da diyet açısından önemlidir.

İnsülin direnci yüksek kişiler sık aralıklarla, günde en az 2-2,5 litre su içerlerse midelerine tokluk sinyali gideceği için rahatsızlıklarından kaynaklı sürekli acıkma halinde de azalma görülecektir. Böylece kişinin diyete adaptasyonu kolaylaşacak ve yağ yakım hızı artacaktır.

Akabinde kilo vermeye başlayacağı için insülin direnci normal seviyelere inecektir. İnsülin direncinin normal seviyelere inmesiyle daha az kişi daha az acıkacaktır bu sayede daha çok kilo verecektir.

Her gün egzersiz yapın. Kilo vermek isteyen kişiler için egzersiz olmazsa olmaz. Egzersiz metabolizmayı hızlandırır ve kasları çalıştırarak daha fazla yağ yakmamızı sağlar. Spor esnasında salgılanan hormonlar sayesinde vücudunuzdaki yaşamsal faaliyetler düzenlenir ve hücrelerin insüline olan toleranslarını artarak kilo vermeye yardımcı olur.

Günde en az 30 dakikalık yürüyüşler yapın. Eğer yürüyüş yapamıyorsanız evde Youtube ve diğer platformlar üzerinden egzersiz videoları izleyebilir ve bunları uygulayabilirsiniz.

Başta 30 dakikayla başlamak belki zor gelebilir. Sabah akşam 15’er dakika olmak üzere egzersizlerinizi periyotlara bölebilirsiniz ya da ilk hafta daha az süre egzersiz yaparak haftalar ilerledikçe ve vücudunuz artık o egzersize alıştıkça süreyi arttırabilirsiniz.

İnsülin Direnci Olanlar İçin Diyet Listesi

İnsülin direncini kırmak için beslenme önerilerine uymak şart. Bu beslenme önerilerine göre örnek bir liste oluşturulması gerekilirse:

Sabah:

  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • 2 dilim çavdar ekmeği
  • Bol domates, salatalık, biber ve diğer yeşillikler
  • 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir
  • 5 zeytin

Ara öğün:

  • 1 orta boy yeşil elma
  • 5-6 adet fındık içi

Öğlen:

  • 1 kepçe çorba
  • 1 porsiyon et/balık/tavuk ya da nohut, kuru fasulye, mercimek gibi protein yönünden zengin besinler
  • 4-5 yemek kaşığı sebze yemeği
  • Sınırsız salata
  • 1 dilim çavdar ekmeği

Ara öğün:

4 yemek kaşığı tarçınlı yoğurt ve 3 adet galeta

Akşam:

  • 1 kepçe çorba
  • 4-5 yemek kaşığı sebze yemeği
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 dilim çavdar ekmeği
  • Sınırsız salata

Ara öğün:
1 su bardağı süt ya da 1 porsiyon meyve

Diyet listesinde yoğurdu ayran, cacık ve diğer şekillerde kullanabilirsiniz.

Örnek bir menü olup, kişiden kişiye göre değiştirilebilir. Liste sizin beslenme düzeninizde ne yiyip ne içtiğinize bağlı olarak değişiklik gösterecektir ancak kurallar aynıdır. Önemli olan belirli bir listeye bağlık kalmak değil, kendinize en uygun listeyi kurallara uyarak oluşturmaktır.

Zayıflatan İnsülin Direnci İlaçları

İnsülin direnci için piyasadaki ilaçlar, diyet ve spor yardımıyla insülin direncini normal seviyelere getiremeyenler için doktor tarafından reçete edilmektedir. Bu ilaçlar insülin direnci tedavisinde kullandığı için tedavi olumlu sonuçlar verdiğinde kişinin buna bağlı olarak kilo vermesi çok doğaldır.

İnsülin direnci ilaçları, doktora danışılmadan ve kişide insülin direnci olmadığı halde yalnızca zayıflamak için kullanılmamalıdır. İnsülin direnci normal seviyelerde seyreden kişiler, sırf kilo vermek için bu ilaçları doktor önerisi olmadığı halde kullanırsa pek çok yan etkiyle karşılaşabilirler, hatta ölüm bile şekillenebilir.

İlaçların kontrolsüz kullanılması kesinlikle önerilen bir olay değildir. Sağlığınız kilolarınızdan daha kıymetli ve kilolarınızla baş etmenin doğal yollarını aramalısınız. Doktorunuzun izni olmadan zayıflamak adına ilaç kullanmamalısınız.

Metformin: Ağızdan alınan etken maddesi metformin olan antidiyabetik etkiye sahip bir ilaçtır. İnsülin direnci, tip-2 diyabet, hipoglisemi, polikistik over gibi rahatsızlıkların giderilebilmesi için doktor tarafından reçete edilmektedir. Bunu kullanan insülin direnci yüksek hastalar, hayatlarındaki şekeri azalttıklarında ayda 4-5 kilo kadar kaybedebilmektedirler ve insülin direnci tedavilerini ilaçla başarıya ulaştırabilmektedirler.

Unutulmamalıdır ki Metformin, doktor tarafından belirtilen saatlerde belirtilen sayı kadar alınmalıdır. Kullanan kişiler kafalarına göre doz alımını azaltıp arttırmamalıdırlar. Aşırı doz kullanımının karın ağrısı, kusma, nefes darlığı, ishal, üşüme, kas krampları gibi yan etkileri bulunur.

Metformin etken maddesine sahip antidiyabetik ilaç yalnızca Metformin değildir. Diabest, Diaformin, Glange, Glifor, Glinext, Glucophage, Glucotard, Gluforce, Gluformin, Glukofen, Insufor, Matofin, Mefoday, Metforix, Metfull, Metodel, Metvel gibi piyasada farklı isimlere sahip aynı etken maddesini içerek ve aynı hastalıkların tedavisi için kullanan ilaçlar bulunmaktadır ve bu ilaçların yavaş ve hızlı salınımlısı, 850mg ve 1000mg’lık tabletleri, farklı fiyatta olanları vardır.

Yorum yapın