Karbonatlı su ile zayıflama, pek çok diyetisyen ve uzmanın önerdiği yöntemler arasında yer alıyor. Mantığı ise vücudun asit baz dengesini sağlayarak vücudu alkali seviyeye çekmek olarak kabul ediliyor. Peki, gerçekten karbonatlı su kilo verdirir mi? Kilo vermek için karbonat nasıl tüketilir?
İÇERİK ÖZETİ
Karbonatlı Su Zayıflatır mı?
Giderek artan tüketim sayesinde fast food, döner, çeşitli yağlarda kızartılan yiyecekler, beyaz un şekerli besinler gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenmemiz vücutta asit birikmesine ve yağlanmaya sebep olmaktadır. Bunun sonucunda mutsuz ve obez insanlara dönüşülüyor.
Vücudun pH dengesi (asit baz dengesi) 7,5 olup bu oran düştükçe kırgınlıklar, çeşitli hastalıklar halsizlikler başlamaktadır. Karbonatlı su sayesinde dengenin kurulabileceği düşünülüyor. Ancak bu konuda yeterince bilimsel bilgi olduğunu söylemek mümkün değil.
Karbonatın pek çok kullanım alanı ve faydası olsa da Geneva University Hospitals and Faculty of Medicine tarafından yapılan araştırma, karbonatın vücudunuzun PH seviyesi üzerinde etkisinin minimumda olduğu göstermiştir.
Karbonat Metabolizmayı Hızlandır mı?
Karbonatlı su içmek kadar karbonatlı suyla duş almanın da kilo verdirdiği teoriler arasında yer alır. Bu sayede vücuttaki toksit maddeleri atmanın da mümkün olmadığı ortaya çıkmıştır. Anca karbonatın içerisinde yer alan maddeler mide asidinin nötralize edilmesine yardımcı olabilir. Bu sayede mide yanmalarınıza karşı doğal bir çözüm olabilir. Ayrıca tıpkı maden suyu gibi midenizin hafiflediğini hissettirir. Ancak doğrudan kilo vermenizi ya da yağ yakmanızı sağlamaz.

Karbonatlı su bağırsakları boşaltır mı? Göbek eritir mi? gibi sorular sıklıkla soruluyor olsa da ne yazık ki böyle bir şey söz konusu değildir.
Karbonatın doğrudan kilo vermeye etkisi olmasa da açlığınızı kontrol altına almanız konusunda yardımcı olabilir. Ancak bu etki karbonattan değil sıvı alımından kaynaklanıyor.
Açlık ve susuzluk çoğu zaman karıştırılır. Gün içerisinde içilen su ise kendinizi daha tok hissetmenizi sağlar. Karbonatlı su içtiğinizde de açlığınızı bastırarak daha az kalori alabilirsiniz.
Karbonatlı Su Nasıl Hazırlanır?
Karbonatlı suyu hazırlamanın 3 farklı yöntemi bulunur.
- En çok kullanılan yöntem 1,5 litre suya yaklaşık 1,5 çay kaşığı karbonat eklenmesiyle elde edilir ve karışım gün içerisinde su niyetine tüketilir.
- İkinci karbonatlı su tarifinde ekstra olarak limon ya da elma sirkesi kullanılır. Yine 1,5 litre su içerisine 1 çay kaşığı karbonat ve ekstra olarak 3 yemek kaşığı limon ya elma sirkesi eklenir.
- Son yöntem ise banyo suyu olarak hazırlanan karbonatlı sudur. Bunun küveti doldurduktan sonra içerisine 1 bardak karbonat ekleyerek elinizle hafifçe karıştırmaktır.
Karbonatlı Suyun Zararı Var mı?
Karbonatlı suyu, farklı amaçlarla kullanılan bir karışım olmakla birlikte eğer bir sağlık sorununuz varsa doktorunuza danışmadan kesinlikle tüketmemelisiniz. Ayrıca bazı yan etkileri de olabileceğini unutmamalısınız.
- Karbonatı aşırı miktarda tüketmek metabolik asidoz adı verilen hayati riski bulunan bir soruna neden olabilir. Kaslardaki zayıflama, kalpteki düzensizlik, kronik kramp oluşumu belirtilerindendir.
- Karbonatın içeriğinde bulunan sodyum, tansiyon dengesini bozabilir. Bu nedenle hipertansiyon hastaları kesinlikle tüketmemelisiniz. Aksi takdirde ciddi sorunlara neden olabilir.
- Alkol bağımlıları ya da böbrek hastalarının uzak durması önemlidir.
- Hamile ve emziren kadınlar doktoruna danışmadan kesinlikle karbonatlı su içmemelisiniz.
Karbonatlı suyun 5 yaşından küçük çocuklara verilmesi önerilmez. - Karbonat kullandığınız ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini azaltabilir ya da çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle ilaçlarla birlikte tüketmemelisiniz.