Zamanla vücuttaki yağ kütlesinin, kas kütlesine oranla artması, vücutta aşırı ve anormal yağ birikmesinin başladığı süreç olan kilo almaya sebep olan pek çok faktör vardır.
Genetik faktörler, hormonal dengesizlikler ve aşırı besin alımı temel sebepler olmakla birlikte aslında günlük hayatta alışkanlık haline getirilen bazı davranışlar da kilo almayı hızlandırmaktadır.
Kilo Aldıran Alışkanlıklar
- Kahvaltı öğününü sürekli atlamak veya geç saatlerde kahvaltı yapmak
- Geç saatlerde yapılan kahvaltı ile gün boyu ara öğün ve ana öğünleri aksatmak ve akşam öğününü çok geç saatlerde yapmak.
- Popüler ve şok diyetlere başvurarak ani ve aşırı kilo kayıpları ile metabolizmayı yavaşlanmak.
- Diyet gıdalar olarak satılan veya evde hazırlanan diyet ürünlerin kalorisiz olduğunu düşünüp bu gıdaları aşırı tüketmek.
- Ekmeğin tek başına kilo aldırdığını düşünüp diyetten tamamen ekmeği çıkartıp, yerine farkında olmadan ekmekten daha kalorili ve sağlıksız gıdaları tüketmek.
- Meyve suları, gazlı içecekler, süt tozu ve şeker içeren kahveler gibi kalorili içecekleri yemeklerin yanında veya gün boyu sıkça tüketmek ve sıvı gıdaların karın doyurucu özelliği olmadığı için bu boş kalorilerle enerji alımını artırmak.
- Günlük 2-2,5 litre su içme alışkanlığını kazanmamak ve çay, kahve gibi su atılımını hızlandıran içecekleri su yerine saymak.
- Televizyon karşısında veya bilgisayar başındayken ne yediğini ve ne kadar yediğini farketmeden yemek yemek.
- Meyvelerin kalorisiz olduğunu ve kilo aldırmayacağını düşünerek özellikle akşam geç saatlerde fazlaca meyve tüketmek.