Fazla kilolar bugün yediden yetmişe herkesin en büyük problemlerinden birisi haline gelmiştir. Yüksek kalorili ve yanlış beslenme şekilleri, kadınların ya da erkeklerin fazla kilo problemleri yaşamaları kadar küçük yaş grubundakilerin de bundan nasibini almasına neden olmaktadır. Geçmiş yıllarda yiyeceklerin daha doğal olması sayesinde, fazla kilo problemleri daha az görülmekteyken, günümüzde özellikle işlenmiş ve rafine gıdaların da etkisi ile küçük çocuklar eskiye nazaran daha sağlıksız beslenmektedir. Bu da doğrudan fazla kilolar üzerinde etkili olmaktadır.
İÇERİK ÖZETİ
Ergenlik Döneminde Neden Kilo Alınır?
Çocukların kilo almasındaki en büyük etken; ailelerinin onlara uyguladıkları beslenme düzenleri ve gün içerisinde tükettikleri yüksek kalorili gıdalardır. Çocuğunun aç kalacağını veya doymayacağını düşünerek ona sürekli yüksek karbonhidrat içeren ekmek, pilav ve makarna gibi yiyecekler veren anneler, farkında olmadan evlatlarının sağlıklarıyla oynamaktadırlar. Gelişim çağındaki çocukların her gıda türünden, dengeli olacak şekilde tüketmesi gerekirken, anne ve babalarının da etkisi ile unlu, tuzlu ve şekerli gıdalara yöneltilmektedirler. Bu tür gıdalarda bir süre sonra alışkanlık ya da bağımlılık yapacağı için küçük çocukları geri dönülmesi zor olan bir kilo alma evresine sokmaktadır.
14 Yaş Civarındaki Çocuklarda Kilo Problemleri
Ailelerinin veya çevrelerinin de etkisiyle kilo alan küçük çocukların fazla kilolarını en çok dert ettikleri dönemlerin başında, ergenlik çağına girmeye başladıkları 14 yaş ve civarı dönemler gelmektedir. Bu dönemlerde sosyalleşme ihtiyacı hisseden çocuklar, fazla kiloları nedeniyse çekinmekte, utanmakta ve çevrelerinden ister istemez uzaklaşmaya başlamaktadırlar. Bu yaş grubunda çocukların arasında fazla kilolar genellikle alay konusu edilmekte ve bu da kilolu çocukların psikolojileri ve ruh sağlıkları üzerinde belki tamir dahi edilemeyecek ve hayat boyu etkisini sürdürebilecek hasarlar vermektedir. Küçük çocukların hem bedensel hem de ruhsal açıdan sağlıklı bir çocukluk geçirebilmeleri adına fazla kilo almalarının önüne geçilmelidir. Bu aşamada özellikle anne ve babalara büyük görevler düşmektedir.
Ergenlik Döneminde Kilo Problemine Karşı Ne Yapmalı?
Küçük çocuklarda kilo probleminde öncelikle beslenme düzeninde değişikliğe gidilmelidir. Aşırı yağlı, tuzlu, unlu ve şekerli gıdalardan küçük çocukların uzak tutulması gerekmektedir. Bunun yerine daha sağlıklı sebze ve meyve ağırlıklı beslenme sistemi uygulanarak yavaş ve sağlıklı kilo verimi desteklenmelidir.
Çocuklarda Kilo Verimi İçin Örnek Diyet Listesi
14 yaş grubu civarındaki çocuklarda uygulanabilecek olan beslenme düzenlerine örnek olarak aşağıdaki liste verilebilmektedir;
14 Yaş İçin Diyeti Kahvaltı
- 1 bardak ılık ballı süt
- 1 dilim yağsız peynir
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- Bol limonlu 1 avuç maydanoz
- 2 kuru incir
14 Yaş İçin Diyeti Öğle Öğünü
- 1 porsiyon sebze çorbası
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- 250 gram haşlanmış tavukgöğsü
- 1 orta boy haşlanmış patates
- 1 haşlanmış havuç ve 1 haşlanmış mısır
- 1 bardak ayran
14 Yaş İçin Diyeti Akşam Öğünü
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- 2 yumurtalı peynirli omlet ya da menemen
- 1 kâse yoğurt
Bu tür sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni ile küçük çocuklarda yaşanan fazla kilo problemlerinin önüne geçilebilmekte ve kolaylıkla kilo vermeleri sağlanabilmektedir.
Çocuklarda Kilo Vermeyi Destekleyici Diğer Yöntemler
Beslenme düzeninde yapılacak olan değişiklikler, çocuklar üzerinde etki edebilmektedir ancak kısa sürede daha fazla kilo vermesi gereken çocuklarda aktif spor ve aktiviteler ile günlük kilo kaybı daha da arttırılabilmektedir. Küçük çocuklar bir spor salonuna veya dövüş sporlarına yazdırılarak bir yandan kalori yakmaları sağlanırken bir yandan da eğlenmeleri ve kendilerini korumayı öğrenmelerine imkân verilebilmektedir. Spor salonuna gitme imkânları yoksa ya da ailenin maddi durumu buna izin vermiyorsa, küçük çocukla birlikte günlük olarak çıkılacak uzun yürüyüşlerin de kilo verimi üzerindeki etkisi oldukça fazla olmaktadır.
Çok güzel bir diyet listesi uyguladım ve kilo verdim
Harikasın Cemre!
Sağlıklı günler diliyorum.