Metabolizma, vücutta gerçekleşen reaksiyonların tamamıdır. Metabolizma hızınız ne kadar yüksekse, gün içerisinde o kadar fazla kalori harcarsınız. Kısaca; ne kadar hızlı metabolizma, o kadar fazla kalori harcamak ve kilo vermek!
Peki, metabolizma hızı artırılabilir mi? Metabolizmayı hızlandırmak için neler yapılabilir?
Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?
Metabolizmanızı hızlandırarak gün içerisinde daha fazla kalori yakmak ve kolaylıkla kilo vermek için bazı püf noktaları aklınızda bulundurmanızda fayda vardır.
Protein Tüketimini Artırmak: Yemek yedikten sonra tükettiğiniz besinleri sindirmek için ekstra olarak enerji kullanılır. Bu etkiye termik etki denir. Karbonhidrat ve yağlar için bu etki %10’a kadar etki yapar. Proteinler ise metabolizma hızınızı %30’a kadar artırabilir. Ayrıca yapılan araştırmalar, beslenme programınızın %30’unda proteinlere yer verdiğinizde kalori alımınızın 400-450 kcal aralığında azaldığını göstermiştir. Ekstra olarak unutmamalısınız ki protein ağırlıklı beslenmek kas kaybını da minimuma indirir.
Soğuk Su İçmek: Yalnızca yarım litre su içmek, 1 saat boyunca metabolizma hızınızı %10 ile %30 arasında artırmaktadır. Eğer içtiğiniz su soğuk ise; vücut suyu kendi sıcaklığına kadar ısıtmak için ekstra olarak kalori harcayacaktır. Üstelik, suyun açlığı bastırma etkisi de bilinmektedir. Obez yetişkinler üzerinde yapılan araştırma yemeklerden 15-30 dakika önce su içen katılımcıların içmeyenlere göre %44 daha fazla kilo verdiğini göstermiştir.
Kardiyo Egzersizler Yapmak: HIIT olarak da bilinen yüksek yoğunluklu antrenmanlar, yalnızca egzersiz esnasında kalori yakmanızı sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda sonrasında da metabolizmanızı hızlandırır ve kilo vermeye devam etmenize yardımcı olur. 12 hafta boyunca düzenli HIIT antrenmanları yapan denekler üzerinde yapılan araştırma 12 hafta sonunda göbek yağının %20’sinin yok olduğunu göstermektedir.
Ağırlık Antrenmanları Yapmak: Kas hücreleri, yağ hücrelerine göre daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Ağırlık antrenmanları da kas kütlesini artıracağından gün içerisinde hiçbir şey yapmadığınızda dahi daha fazla kalori harcamanızı sağlar.
Hareket Etmek: Gün içerisinde mümkün olduğunca fazla hareket etmeye çalışın. Unutmayın ki ne kadar az oturursanız metabolizmanız o kadar hızlı olur.
Bitki Çaylarından Faydalanmak: Oolong ve yeşil çay, metabolizma hızını artıran bitki çaylarıdır. Düzenli içildiğinde birkaç saatliğine metabolizma hızınız %4-5 artırır. Ayrıca bu çaylar vücutta depolanan yağların belli bir bölümünü serbest hale geçirerek yağ yakımını hızlandırır.
Acı Tüketmek: Biberin içeriğinde bulunan kapsaisin maddesinin metabolizma hızlandırma etkisi bulunur. Bu nedenle öğünlerde mümkün olduğunca acı tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
Düzenli Uyumak: Düzensiz ve kalitesiz uyku, metabolizma hızını yavaşlatma etkisine sahiptir. Bu nedenle günde 6-8 saat arasında uyumaya özen göstermelisiniz. Ayrıca uyumadan 3-4 saat önce yemek yemeyi kesmenizde fayda vardır.
Kahve İçmek: Kahvenin içeriğinde yer alan kafein metabolizma hızınız ve yağ yakma hızınızı artıran bir içecektir. Ayrıca kahvenizin içerisine Hindistancevizi yağı ekleyerek bu etkiyi daha da artırabilirsiniz.
Metabolizma Hızını Neler Etkiler?
Metabolizma her şeyden önce kişiye ve kişinin genetik yapısına göre değişmektedir. Eğer genlerden gelen bir metabolizma yavaşlığı söz konusu ise bunu değiştirmek için bazı ipuçlarını göz önünde bulundurmanız önemlidir. Düzenli ve sağlıklı beslenmenin yanışa spor yapmak şart olacaktır.
Metabolizma hızı yaşa, cinsiyete, kiloya ve yaşadığı hayat tarzına göre de değişmektedir. Bazı kişiler gün içerisinde hiç hareket etmedikleri halde metabolizmalarının yavaş olduğundan yakınır. Metabolizmanızın gerçekten yavaş olup olmadığını öğrenmek için bir doktora ya da diyetisyene görünmenizde fayda vardır.
Metabolizma Düşük Olursa Ne Olur?
Kişi gün içerisinde yediği yemeklerden belli oranda kalori alır. Aldığı bu kalorinin çok altında kalori yakarsa kilo alır. Eğer aldığına yakın değerde kalori yakarsa sabit kalır. Fakat aldığından fazlasını yakarsa o zaman zayıflamaya başlar. İşte bu aldığı kalorileri yakma işi tamamen metabolizmanın marifetidir ve eğer metabolizma hızlı çalışır gün içerisinde aldığı kalorileri yakarsa zayıflamaya başlayabilirsiniz. Aksi durumda ise kilo almak kaçınılmaz olacaktır.