Ramazanda oruç tutarak kilo vermek mümkündür. Ancak doğru bir ramazanda zayıflama diyetini uygulamak şart. Aksi halde ramazanda kilo almanız son derece kolaydır.
İÇERİK ÖZETİ
Ramazanda Kilo Almamak İçin Neler Yapılmalıdır?
- Çok ve çeşitli yemekler tüketilmemeli
- İftar çorba ve kahvaltılıklarla açılmalı ana yemeğe 1-2 saat sonra geçilmeli
- Ağır ve çok yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı
- Et, sebze, yoğurt, cacık ve salatalar tercih edilmeli
- Çay ve kahve gibi uyarıcı içeren içecekler aşırı tüketilmemeli
- Bol sıvı tüketilmeli, bitkisel çaylar ve ayran tercih edilmeli
- İftardan sonra hemen yatılmamalı ve mutlaka hafifte olsa egzersize vakit ayrılmalı
- İftarda eğer mutlaka tatlı yenecek ise sütlü tatlılar tercih edilmeli
- Mutlaka sahura kalkmalı ve aşırı tuzlu, şekerli gıdalardan kaçınarak bunların yerine süt, peynir, yumurta, çorbalar ve meyve tercih edilmelidir.
Oruç Tutarken Yemek Yenmemesine Rağmen Neden Kilo Alınır?
Uzun süre aç kalındığı için metobolizma yavaşlar ve fiziksel aktivitede azalma olur. Vücuttaki kan şekeri de düştüğünden yemek yeme isteği fazlalaşır. Bütün bunların sonucunda kabızlık ve kilo almaya yatkınlık oluşur.
Ramazanda Kabızlık Sorununa Nasıl Çözüm Bulunabilir?
Ramazanda şişkinlik, gaz,karın ağrısı ve sık tuvalete çıkma isteği gibi şikayetler başlıca bağırsak sorunlarıdır.Bunların üstesinden gelmek de ancak tüketilen gıdaların kalitesi ile gerçekleşebilir.
Yüksek lifli sebze, meyveler ile yoğurt ve kefir tüketmek bu sorunla başetmenin en etkili yoludur.Ayrıca günlük en az 2,5 litre su tüketmeye dikkat edilmelidir.
Oruçlu İken Nasıl Az Susanır?
Sıcak günlere rastlayan Ramazan aylarında susamak önemli bir sorundur. Sahurda ne kadar çok su içilirse o kadar az susanır bilgisi tamamen yanlıştır.
Kısa sürede yoğun miktarda sıvı alımı vücutta birden aşırı yemek yemeğe eşit derecede ters etki yaratabilir. Bunların ortadan kaldırılması için iftar ve sahur arasındaki zaman diliminde azar azar sıvı tüketimine dikkat edilmelidir.
Sahurdan Sonra Tekrar Yatmanın Sakıncası Var mıdır?
Sahurdan hemen sonra yatmak son derece sakıncalıdır. En az 1 saat ayakta hareketli olmak gerekir.Hatta mümkünse hiç yatmamak en doğrusudur.
İftardan Sonra Yatmak Sakıcalı mıdır?
İftardan sonra hareketsiz kalmak ve yatmak alınan besinlerin vücutta yağ olarak depolanmasına yol açacağından kilo almak kaçınılmaz olacaktır. Bunun yerine iftardan sonra ki 1-2 saatlik zaman diliminde yürüyüş ve hafif egzersizler yapmak kilo almayı durdurduğu gibi dinç kalmayıda beraberinde getirecektir. Ancak toplam uyku süresini de ramazan öncesinde tutmaya çalışarak uyku vakti öne alınmalıdır.
Ramazan Ayının Vazgeçilmez Yiyecekleri Nedir?
Hurma: İçerdiği potasyum ile susuzlukla oluşan yorgunluğun önlenmesinde bir numaralı yardımcı olup ayrıca tokluk hissi de verir.
Organik Bal: Enerji verdiği ve antioksidan içerdiği için fazla olmamak kaydı ile tüketilmesi önemlidir.
Balık: Beyni güçlendirdiği için özellikle çalışanlar için gerekli bir besindir.
İncir: Kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum içeriği bakımından zengindir. Bu nedenle lif ve kan şekerini dengede tutmaya birebirdir.
Zeytinyağı: İyi kolestrolü yükselttiği gibi kötü kolesterolü de düşürür. Antioksidan içerir.
Kefir: Sindirime yardımcı olan bakterilerce zengin olduğundan bağırsak problemlerine birebir olup; kabızlık ve hazımsızlık sorununu çözümleyerek bağışıklık sistemine destek verir.
Ceviz: Omega 3 ve Omega 6 ile zengin içeriği zihinsel fonksiyonların çalışmasında bir numaralı besindir.
Sonuç olarak ramazanda kilo vermek istiyorsanız;
- Günlük almamız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırıp düşük kalorili beslenme davranışı ile hareketsizlikten kaçınmalı
- Mutlaka sahura kalkılmalı ve bol su tüketilmeli
- Uyku düzeni ramazan öncesi süresinde tutulmalıdır.
Sahurdan sonra direkt yatınca kilo almamak imkansız oluyor. Ben ramazanda diyet yaparken sahura kalkmıyorum. Tek öğün ile duruyorum.
Kerim bey, tek öğün yaptığınızda tansiyon düşmesi problemi ile karşılaşmanız olası. Eğer böyle bir probleminiz yoksa sakıncası yok. Ancak bol bol su tüketin lütfen.