Verilen kilolar neden geri alınır sorusu, daha önce başarılı bir şekilde kilo vermesine rağmen tekrar kilo alan kişilerin en merak ettiği sorulardan bir tanesidir.
Uzun zaman diyet ve spor ile başarılı bir şekilde kilo verenler, verdikleri kiloyu geri aldıklarında büyük bir hayal kırıklığı ortaya çıkar. Verilen kiloların geri alınmasında kişinin günlük alışkanlıklarının etkisi olabilir. Bunun yanında kişideki çeşitli sağlık problemleri de kilo almaya neden olabilir.
Günlük hayatta yapılacak bazı değişikliklerle, düzenli sağlık kontrolleri ve belli aralıklarla yapılan sporla verilen kiloların geri alınmasını önlemek mümkündür. Önce kilo verince vücutta neler olduğunu anlayabilirseniz; sonraki süreçte gidişatı buna göre ayarlayabilirsiniz.
İÇERİK ÖZETİ [Özeti Gizle]
Kilo Verince Vücutta Neler Olur?
Kilo verildiğinde vücuttaki açlık hissi daha fazlalaşacaktır. Kilo verildikçe bu his giderek yoğunlaşacak ve kişi yemek konusunda kendini kontrol etmekte zorlanacaktır.
Düşük kalorili uzun süre beslenildiğinde beyinde vücudun aç kaldığına dair sinyaller artacağından kalori yakımı da yavaşlayacaktır. Bir nevi vücut kendini kontrol altına alacaktır. Bu durum ilerleyen zamanlarda kilo vermenin durma noktasına gelmesine neden olabilir. Üstelik vücut kendini korumak için tüketilen her besini doğrudan depolamak için alabilir. Böylece kilo verdikten sonra verilen kiloların alınması durumuyla karşı karşıya kalınabilir.
Eski Beslenme Biçimine Dönmek
Hızlı verilen kilolar neden geri alınır sorusunun tam olarak yanıtı beslenme biçiminde eski düzene dönmekten geçer. Özellikle hızlı kilo verdiren şok diyetler neticesinde verilen kiloların geri alınması durumuna daha sık rastlanılmaktadır.
Şok diyetlerde aşırı düşük kalori ile beslendikten sonra eski beslenme biçimine aniden geçiş yapmak tekrar kilo almaya neden olur. Zaten şok diyet sürecinde vücut fazlaca yıpranmış olduğundan vücuda besin girince beyin vücudu korumaya almak için çalışır.
Hızlı verilen kiloları geri almamak için diyet beslenmesinden sonra eski beslenme biçimine geçişi kontrollü bir şekilde yapmak gerekiyor. Diyet bitiminden hemen sonra yine makul kalorilerde beslenmeye özen göstermek, günlük hareketliliği artırmak gerekiyor.
Koruma dönemi sonunda da beslenmeye dikkat etmekte fayda var. Sağlıklı yaşamak ve kilo almamak için sağlıklı beslenmeyi diyet olarak görmek yerine yaşam biçimi haline getirmek gerekiyor.
Hareketsizlik ve Verilen Kiloları Geri Almak
Verilen kilolar neden geri alınır sorusuna bir yanıt da hareketsizliktir. Gün içindeki hareketlilik yavaş yavaşta olsa kilo almaya neden olabilir. Hareketsiz bir yaşam biçiminiz varsa öncesinde kilo vermiş olsanız bile bu kiloları geri alabilirsiniz.
Gün içinde hareketli olmak için ufak detaylara dikkat etmek yeterli olacaktır. Herkesçe bilinen klasik yöntemlerle hareketliliği artırarak gün içinde yaktığınız kalori miktarını çoğaltabilirsiniz.
Asansör yerine merdiven kullanmak, kısa mesafelerde araba yerine bisiklet ya da yürüyüş tercih etmek, işe giderken bir durak önce toplu taşıma aracından inmek ve buna benzer küçük değişiklikler, hareketsizliğe bağlı kilo alımını engelleyecektir.
Tatlı Krizleriyle Başa Çıkamamak
Fazla miktarda kilo vermek ve bunu kısa sürede yapmak vücuttaki yağ, su, kas ve kandaki şeker dengesini bozabilir. Bütün bu dengenin bozulması, diyet sonrasında artacak olan tatlı krizleriyle başa çıkmayı zorlaştırabilir. Böyle durumlarda kendinizi kontrol edebileceğiniz bir yöntem bulmazsanız; her kriz anında tatlı tüketirseniz; verdiğiniz kiloları hızla alırsınız.
Verilen kiloları geri almamanın sırrı yine doğru beslenmekten geçiyor. Haliyle aşırı şeker yüklü beslenmemek buradaki önemli noktalardan bir tanesidir.
Tatlı krizleriyle başa çıkabilmek için tarçından faydalanabilirsiniz. Meyvenize tarçın ekleyebilir; çubuk tarçınla bitki çayı tüketebilirsiniz. Tatlı isteklerinizi kuru meyvelerle, düşük kalorili ve az şekerli meyvelerle bastırabilirsiniz.
Kilo koruma döneminde haftada bir iki kez olacak şekilde hafif tatlılardan tercih edebilir; bu günlerde ekstradan 30 dakikalık bir yürüyüşle süreci destekleyebilirsiniz.
Uyku Düzenini Bozmak
Kilo verme, kilo koruma gibi konularda düzenli uykunun yeri çok önemlidir. Geç yatan kişilerde kilo verme ve kiloyu koruma daha zor olabilmektedir.
Uyku düzenindeki dengesizlikler, hormonlarda bozukluğa yol açacağından kilo almak da kolaylaşabilir. Zorlu ve uzun bir süreçten sonra kilo vermişseniz ve verilen kiloların geri alınmaması için neler yapmalı diyorsanız; uyku düzeninize dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Akşam 10-11 gibi yatmış olmak ve sabah en geç 8-9 gibi kalkmak kilo kontrolünüze yardımcı olacaktır.
Verilen Kiloları Geri Almamak için Önlem Alınabilir mi?
Verilen kiloların geri alınmaması için yapılabilecek pek çok şey vardır. Önlem almayı kendinizi kasacak kadar abartmamanız; süreçten sıkılmamanız adına önemlidir.
Günlük hayatınızı değiştirerek verdiğiniz kiloları geri almayı engelleyebilirsiniz ama gün içindeki durumları elinizde olmayan nedenlerle düzenleyemiyorsanız; ekstra bir şeyler yapmanız gerekir. Örneğin gün içinde hareketli değilseniz ya da uyku düzeniniz yoksa kalori harcamak için haftanın belli günlerini spora ayırmanız gerekir.
Verilen Kilolar Nasıl Korunur?
Kilo verdikten sonra kiloyu korumak, kilo verebilmek kadar önemlidir. Verdiğim kiloyu nasıl korurum diyorsanız; hayatınızdaki birkaç değişiklikle bunu yapabilmenizin mümkün olduğunu bilmelisiniz.
Verilen kiloları koruyabilmek için kendinize diyet sonrası kilo koruma düzeni hazırlamalısınız. Bu düzende spor, beslenme, uyku düzeni, sıvı tüketimi bir bütün içinde olmalıdır.
Kilo verme sürecini tamamladıktan sonra sağlıklı beslenme düzenini devam ettirmeniz oldukça önemlidir. Aksi halde kilolarınızın geri geldiğini görebilirsiniz.
Koruma döneminde istisnalar olduğunda rahatlıkla ortamlara katılabilir ve ortama uyum sağlayabilirsiniz. Örneğin hafta içi düşük kalorili ve dikkatli beslenip hafta sonu kendinize izin verebilirsiniz. Ayrıca hafta içinde özel planlarınız olduğunda da kendinize izin verebilirsiniz.
Diyet yaparken haftanın 3-4 günü spora gidiyorsanız; koruma döneminde haftada 1-2 kez spora ya da yürüyüşe gidebilirsiniz. Hatta gün içinde herhangi bir sebepten yürüyorsanız; merdiveni sıkça kullanıyorsanız; haftada bir kez spora gitmeniz bile yeterli olabilir.
Kilo koruma döneminde elinizde olmayan nedenlerle kontrol etmekte zorlanacağınız tek konu uyku düzeni olabilir. İş, çocuk, aile yaşantısı gibi sebeplerle uykunuzu düzene sokamıyor olabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken en uygun olan şekilde düzenlemektir. Saatleri düzenleyemiyorsanız bile günde en azından 6 saat kaliteli uyku uyumaya özen göstermelisiniz.
Diyet yaparken muhtemelen bol miktarda su tükettiniz. Koruma döneminde de aynı özeni göstererek günde en az 2,5 litre su tüketmelisiniz. Koruma döneminde bazı şeyleri alışkanlık haline getirirseniz işiniz daha kolay olacaktır.
Güne ılık limonu suyla başlamak, tüketilmesi gereken su miktarını tamamlamak bu basit alışkanlıklardandır.
Kilo koruma döneminde meyveyi masumlaştırarak miktarda aşırıya kaçmamak da önemlidir. Meyvelerin şeker oranı göz ardı edilmeden, küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmesi gerekir. Üzüm, karpuz gibi aşırı şekerli meyveler yerine elma, armut, şeftali gibi meyvelerden, günde bir adet orta boy tüketmek yeterli olacaktır.
Detoks Yaparak Kilo Koruma
Kilo koruma döneminde zaman zaman vücudu şaşırtmak iyi gelecektir. Bunun için en uygun yöntem ise detokstur. Detoks ile vücudu hem şaşırtmış olursunuz hem de dinlendirmiş olursunuz. Zorlanmıyorsanız; iki haftada bir detoks yapabilirsiniz.
Diğer tüm kilo koruma detaylarına özen gösteriyorsanız; ayda bir kez detoks yapmanız bile yeterli olabilecektir. Ayrıca aşırı kalorili bir günün ardından detoks uygulamakta kilo almayı engelleyebilir.
Hangi detoksu yapacağınızı bilmiyorsanız detoks tarifleri bölümüne göz atabilirsiniz.