Siz de, ben kahvaltı bile yapmam, sadece kahvaltı yaparım akşama kadar başka yemek yemem gibi klasik cümleler ile yemek yemediğiniz halde neden kilo veremediğinizi sorgulayanlardan mısınız?
Yemek yemediğinizi sanarak ya da gerçekten hiçbir şey yemeyerek zayıflayacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Peki, yemek yemeden neden kilo verilemez?
Diyet Yaparken Yemek Yememek Neden Yanlış?
Aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır
Kilo vermek için yemek yemeyi kesmek gereklidir gibi yaygın bir inanış vardır. Fakat bu inanışın aksine kilo vermek yemek yememekten değil, aksine az az ama sık sık yemek yemekten geçmektedir. Tabi ki yenilen besinler doğru, kalorisi düşük ve sağlıklı gıdalar olmak şartıyla. Diyetisyenlerin 3 ana ve 3 ara öğün tavsiyesi de işte bu temel prensip üzerine kuruludur.
Vücut aç bırakıldığı zaman beyin bu olayı tıpkı bir kıtlık durumu olarak algılamakta ve elindeki depo kaynakları olan yağları koruma altına almaktadır. Bununla beraber enerji sağlayacak kaynak bulamayacağını bildiği için enerji harcanmasını da minimuma indirmektedir. Bunun neticesinde aslında kilo vermek için arzulanan canlı ve hızlı çalışan metabolizmanın aksine yavaşlayan ve tüm yağları koruma altına alan, enerji harcamaktan korkan bir metabolizmaya sahip olursunuz.
Sağlıklı öğünler yerine kalorisi yüksek gıdalar tüketilir
Öğünleri kaldırarak veya atlayarak aslında yemek yemediğiniz için zayıflayacağınızı düşünürsünüz. Fakat siz öğün atladıkça açlık duygunuzu küçük küçük ama yüksek kalorili atıştırmalıklar ( kek, bisküvi, çikolata vs.) ile bastırmak zorunda kalırsınız. Bu da sizin aslında bir öğünde alabileceğiniz kaloriden çok daha fazla ve boş kalori almanıza yol açmaktadır.
Özetle yemek yememek sizin öğün dışı boş kalori alımını artırmakla beraber metabolizmanızı da yavaşlatmış olur, bunun sonucunda kilo vermek yerine aksine kilo bile alabilirsiniz.