Diyet yaparken en uzak durulması gereken besin grubu hamur işleridir. Hamur işinde tür ne olursa olsun kalori çoğunlukla yüksektir ve diyet yaparken tüketilmesi uygun değildir.
Kilo almada, alınan kiloların verilmesinin önünde hamur işi de vardır. Poğaçalar, kekler, kurabiyeler diyet esnasında zaten yasaktır ama ekmek çeşitleri doğru ölçülerde olduğu müddetçe tüketilebilir.
Mısır ekmeği de hamur işi kategorisinde olup ismine bakıldığında diyet için riskli kabul edilen bir yiyecektir. Mısır ekmeği içeriğine ve kalorisine bakarak diyetiniz süresince nadir olarak tüketebilirsiniz.
Buna da Bakabilirsiniz: Diyet Yaparken Kaç Dilim Ekmek Yenmeli?
Mısır ekmeğinin poğaça, kek kadar zararlı olmayıp buğday ekmeği çeşitleri kadar da masum değildir ama diyet boyunca ara sıra tüketmekte sakınca yoktur. Yani mısır ekmeği mi beyaz ekmek mi derseniz; beyaz ekmek kalori bakımından daha masumdur.
Mısır ekmeği zayıflatır mı ya da mısır ekmeği kilo aldırıyor mu sorularının yanıtı, tükettiğiniz mısır ekmeği miktarıyla doğrudan ilgilidir. Mısır ekmeği diyeti şeklinde bir diyet yapmanız durumunda ekmek tüketimini ciddi oranda azaltmalısınız.
İÇERİK ÖZETİ
Mısır Ekmeği Kalorisi ve Besin Değerleri
Mısır ekmeğinin 100 gramı 300 kalori civarındadır. Ancak küçük dilimlenmiş bir dilim mısır ekmeğinin kalorisi 50’dir. Yemek istediğinizde minik bir dilim mısır ekmeği yiyebilirsiniz ama fazlası diyetinizin tehlikeye girmesine neden olacaktır.
100 gram mısır ekmeği içinde toplamda 10 gram kadar yağ, 600 mg sodyum, 135 mg potasyum, 57 mg kolesterol, 54 gram karbonhidrat, 7 gram protein bulunmaktadır.
Diyet yapanlar için önemli olan lif değer ise 100 gram mısır ekmeğinde 2,3 gram yani oldukça iyi bir değer. Bunlar dışında mısır ekmeği için çeşitli vitaminler ve mineraller de mevcuttur.
166 UI A vitamini, 135 mg kalsiyum, 2 mg demir, 17 mg magnezyum ve az miktarda B6 vitaminini 100 gram mısır ekmeği tüketerek alabilirsiniz.
Diyette Mısır Ekmeği Nasıl Tüketilir?
Mısır ekmeği kilo aldırır mı zararlı mı diye düşünüyorsanız; her şeyin fazlası olduğu gibi mısır ekmeğinin de fazlası hem kilo aldırır hem zararlıdır. Diyet yaparken mısır ekmeği tüketiminin e doğru hali sade tüketmektedir.
Yanında tatlılarla, yüksek kalorili yiyecek ve içeceklerle tüketmek diyeti bozmanıza neden olur. İçinde hem mısır unu hem buğday unu bulunan bir ekmeği doğru oran da tüketmezseniz de elbette kilo alırsınız.
Diyet yaparken mısır ekmeği tüketmek istiyorsanız; 50 kalorilik bir dilim mısır ekmeği ve yoğurt alarak güzel bir ara öğün yapabilirsiniz. Kahvaltı öğününde tüketecekseniz iki dilim mısır ekmeği yiyip başka ekmek türü yememeyi tercih edebilirsiniz.
Mısır Ekmeğini Yakmak için Ne Kadar Egzersiz Yapılmalı?
50 kalorilik bir dilim mısır ekmeğini egzersizle yakmak oldukça kolaydır. Normal egzersiz düzeniniz üzerine 10 dakika ekleyerek yediğiniz mısır ekmeğinin kalorisini yakabilirsiniz.
Fazladan 8 dakika yürüyüş yapmak, 7 dakika bisiklete binmek, 3 dakika koşu yapmak ya da 5 dakika yüzmek 50 kaloriyi yakmanız için yeterlidir.
Mısır Ekmeği Kilo Aldırır mı?
Mısır ekmeği fazla tüketilmediğinde ve egzersizle dengelendiğinde kilo aldırması beklenen bir yiyecek değildir. Mısır ekmeğini küçük bir parça ara öğünlerle ya da yine küçük bir dilim kahvaltıda yerseniz kilo alma olasılığınız pek yoktur.
Bir kalıp mısır ekmeğini kısa sürede tek başınıza yerseniz; elbette kilo alırsınız. Alerjik bir bünyeniz varsa ve mısıra ve ununa alerjiniz varsa mısır ekmeği düşündüğünüzden fazla kilo aldırabilir çünkü vücut mısır ekmeğini olması gerektiği gibi işleyemez.
Diyet Mısır Ekmeği Tarifi
Mısır ekmeği tarifi her ne kadar diyet bir tarif olsa da tüketirken aşırıya kaçmamalısınız. Mısır ekmeği yapmak için 1 yumurtaya, 1 ölçü una ve aynı ölçüde bir ölçü mısır ununa, 2 yumurtanın beyazına, 1 ölçü light süte, 2 çorba kaşığı kanola yağına, 3 çorba kaşığı şekere, çay kaşığının ucuyla tuza ve 2,5 çorba kaşığı kabartma tozuna ihtiyacınız olacak.
Malzemeleri hazırladıktan sonra hazırlama aşamasına geçebilirsiniz. Ekmeği yapmaya başlamadan önce fırını 165 dereceye ayarlamayı unutmamalısınız. Ekmeğin karışımı hazır olduktan sonra fırına sıcakken verilmesi gerekiyor. Öncelikle yumurtayı iyice çırpmalı ve sonrasında sütü de ilave ederek çırpamaya devam etmelisiniz.
Köpürme ve kabarma olduktan sonra kabın içine kuru maddelerin tamamını sırayla ilave edin. Mikser ile iyice karıştırmaya devam edin ki karışım her yere eşit oranda dağılabilsin.
Pişireceğiniz kalıbı çok az yağ ile yağlayın ve karşımı kabın içine dökün. Isıtılmış fırına koyduktan sonra yarım saat pişmeye bırakın. Piştiğini anlamak için ekmeğin üzerine bir spatula ile bastırarak kontrol edebilirsiniz. Ekmek kabarmışsa ve bastırmayı bıraktığınızda tekrar kabarıyorsa pişmiştir.
Mısır Ekmeğinin Faydaları
Mısır ekmeğini fazlaca tüketmek vücuda zararlı olsa da mısır ekmeğinin de faydaları vardır. Mısır ekmeği makul ölçülerde tüketildiğinde aslında faydalı bir besindir.
Mısır ekmeği içindeki enerji, vücudunuz için gerekli olan enerjiyi sağlamaya yardımcı olur. Mısır ekmeği de bir tür karbonhidrat olmasına rağmen diğer ekmeklerle karşılaştırıldığında protein bakımından daha zengin olduğu görülebilir.
Mısır ekmeği içinde lif oranı, insan vücudu için faydalı düzeydedir. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasında da oldukça etkilidir. Magnezyum minerali de barındıran mısır ekmeği, bağırsak sağlığı için önemlidir.
Ekmek içindeki çeşitli vitamin ve mineraller de insan vücudu için önemlidir ve günlük ihtiyacın büyük kısmını sağlamaktadır.
Harika bir yazı olmuş mısır ekmeği ile ilgili merak ettiğim her şeyi yazmışsınız teşekkür ederim tebrik ederim yazının sonunda da diyetisyen olduğunuzu gördüğüm için yorum bırakmak istedim içim çok rahat etti
Güzel yorumunuz için teşekkürler Gözde Hanım.
Sevgiler..