Yapılan bilimsel açıklamalar sonrasında kanıtlanmıştır ki, geceleri tükettiğiniz düşük kalorili besinlerin kilo aldırıcı etkisi bulunmamaktadır. Ancak acıktığınız için değil yalnızca duygusal yeme alışkanlığınız nedeniyle yediğiniz, fazla ve kalorili besinler badilerinizin yan kısımlarından fırlayacak olan simitlerinizin oluşmasına neden olabilir. Yaz ve kış fark etmeksizin, her daim fit olacağım diyorsanız, bu dürtülerinizi engellemeniz gerektiğini de bilmelisiniz.
Gece Atıştırmalarının Zararları
Gece yaptığınız atıştırmalar, size kilo olarak geri dönüp kendinize duyduğunuz beğeni hissini azaltabilir.
Sindirim sisteminizi zorlayarak, yaşayacağınız mide rahatsızlıklarının başlangıcını oluşturabilir.
Uykunuzun verimsiz geçmesini ve ertesi gün bir zombi gibi gezmenize neden olabilir.
Gece Atıştırmalarının Nedenleri
Gece atıştırmalarının en büyük nedeni, duygusal açlıklardır. Gün içerisinde çoğu zaman meşgulsünüzdür ve bu sırada açlık dışında yemek yeme isteğiniz olmaz. Ancak ne zaman ki işiniz olmaz, yalnız kalırsınız. İşte o zaman atıştırma isteği kendini gösterir. Eğer, hayatınızda stres yaratacak, sizi üzecek durumlar varsa, atıştırma isteğiniz artacaktır. Üstelik yapılan araştırmalar sonucunda görülmüştür ki, gece atıştırmaları olarak genellikle tatlı ya da yağ ve tuz oranı yüksek besinler tüketilir. Kimi zaman, gece atıştırmalıklarının gün boyunca tükettiğiniz besinlerden daha fazla kalori içermesinin nedeni de budur.
Gece Atıştırmaları Nasıl Önlenir?
Gece canınız yemek yemek mi istiyor? Öncelikle kendinizi tartın ve bunun fiziksel açlık mı yoksa duygusal açlık mı olduğunu anlayın. Fiziksel açlıkta, karnınızı doyurabilecek her şey yeterli olurken, duygusal açlıkta yalnızca yüksek kalorili besinler tüketmek istersiniz. Bu ayırımdan yararlanarak, açlığınızın kaynağını anlayabilirsiniz. Hissettiğiniz duygusal açlıksa nedenini aramalısınız. Canınız mı sıkılıyor? Mutsuz musunuz? Konuşmaya mı ihtiyacınız var? Verdiğiniz cevaba göre kendinizi bir aktivite belirleyerek, yemeği bir kenara koyabilirsiniz. Arkadaşlarınızla konuşmak, spor yapmak, alışverişe çıkmak, film izlemek gibi aktiviteler sayesinde atıştırma isteğinizi bir kenara koyabilirsiniz.
Gece atıştırmaları, kısa sürede alışkanlık haline dönüşebilir. Eğer siz de gece atıştırmalarını alışkanlık haline getirdiyseniz, artık iradenizi kullanma zamanı. Akşam yemeğinin ardından mutfağınızın kapısını kilitleyin(kilitleyemiyorsanız, kilitli varsayın) ve mutfağa kesinlikle girmeyin. İradenizin galip çıktığı 1 haftanın sonrasında kendinizi mutlu etmek için kendinize ufak bir hediye alabilirsiniz.
Gün içerisinde aç kalmayın. Başta sabah kahvaltısı olmak üzere, ana ve ara öğünleri atlamayın. Gün içerisinde tüketmediğiniz besinler, akşam atıştırmaları olarak size geri dönebilir.
En azından bir süreliğine evinizde abur cubur barındırmamanız faydanıza olacaktır. Böylelikle, canınız istese bile tüketemeyeceksiniz ve bir süre sonra bu alışkanlığınızın kaybolduğunu göreceksiniz.
Eğer gerçekten fiziksel açlık nedeniyle atıştırma ihtiyacı hissediyorsanız, basit atıştırmalarla açlığınızı yok edebilirsiniz. Örneğin; 1 bardak ayran, 1 avuç leblebi, çiğ sebzeleri baharatlı yoğurda batırıp yemek gibi çözümler düşük kalorili ancak doyurucudur.
Tatlı krizlerinizle başa çıkamıyorsanız; tatlı krizleri nasıl engellenir? yazımızı da okuyabilirsiniz.