Glisemik indeks diyeti, hem sağlıklı hem de kalıcı bir şekilde kilo vermeyi sağlayacak olan bir diyettir. Bu diyete başlamadan önce glisemik indeksin ne olduğunu öğrenmeli ve ardından diyeti uygulamaya başlamalısınız.
İÇERİK ÖZETİ
Glisemik İndeks Nedir?
Glisemik indeks; bir besinin içerisinde yer almakta olan şekerin insan vücuduna yapmış olduğu şeker yükseltme etkisidir. Glisemik yük olarak da bilinmektedir.
Sürekli olarak glisemik indeksi yüksek besinlerle beslenmek, kişilerin şeker hastalığına yakalanma riskini yükseltir. Şeker hastalığına yakalanılmasa dahi, toleransın azalmasına neden olabilir. Zaten bir şeker(diyabet) hastası iseniz; glisemik indeksi yüksek besinler ölümcül dahi olabilir.
Glisemik İndeks Tablosu
Glisemik İndeksi Sıfır Olan Yiyecekler
Glisemik indeksi sıfır olan bazı besinler olduğu varsayılıyor. Ancak bu durum, yalnızca teorik bilgide kalıyor. Tıpkı, fizik soruları çözerken yer çekimini hesaba katmamak gibi. Oysa glisemik indeksi sıfıra yakın besinler olsa da sıfır olan yok.
- Soğan ve sarımsak
- Patlıcan
- Ispanak
- Marul ve maydanoz
- Lahana
- Brokoli glisemik indeksi sıfıra yakın besinler arasında yer alıyor.
Glisemik İndeksi Yüksek Gıdalar
Glisemik indeks hesaplamalarında maksimum olarak kabul edilen 100, glikozdan gelmektedir. Bu nedenle glikoz, yani şeker glisemik yük olarak en fazla değere sahip besindir.
Glikoz ile beraber, tüm şeker içerikli ve paketli gıdaları yüksek glisemik indeksli besinler arasında kabul edebilirsiniz. Şekerin yanında beyaz un ve beyaz undan üretilen yiyecekler, patates, havuç, karpuz gibi fazla şekerli meyveler mümkün oldukça az tüketilmesi gereken listede yer alıyor.
Glisemik İndeks Diyeti Nasıl Yapılır?
Uzun yıllar süren araştırmalar sonucunda glisemik indeks değeri düşük olan besinler ile beslenenlerin obezite olma ihtimali çok düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca glisemik indeks diyeti, diyabet hastaları ve kalp rahatsızlığı olanlara da doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Glisemik indeksi yaparken ana öğünlerin yanı sıra ara öğünleri de atlamamak önemli. Bu durum, kan şekerinin dengede tutulması için destek olacaktır.
Kahvaltıyı, mümkün oldukça erken yapmak (en geç saat 9.00) son derece önemli. Akşam yemeğini de uyku saatinize göre ayarlamakla beraber, saat 20.00 civarından daha geçe kalmamak gerekiyor.
Glisemik indeks diyeti yaparken, tek tip beslenmemek ve öğünlerde farklı gıdalardan yararlanmak gerekiyor. Genel beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz de şart.
- Kahvaltıda beyaz ekmek yiyorsanız vazgeçin ve esmer ekmek tüketmeye başlayın.
- Reçel, bal ve şekeri mümkün oldukça hayatınızdan çıkarır.
- Paketli gıdalardan uzak durun.
Diyetin asıl mantığı ise; Gİ yüksek olan gıdaları tamamen hayatınızdan çıkarmanız değil, bu besinleri tükettiğinizde yanında düşük glisemik indeksli besinler de tüketerek dengeyi sağlamanız.
Glisemik İndeks Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Beyaz ekmek tüketmek yerine tam buğday unundan yapılmış ekmekler tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Kurubaklagil tüketimi haftada en az 2 kere olmalıdır.
- Kabuklu tüketilebilen meyveleri kesinlikle kabuklu tüketilmelidir.
- Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yemeyi tercih edin.
- Yüksek karbonhidratı olan besinlerden kaçının.
Glisemik İndeks Diyeti ile Kaç Kilo Verilir?
Glisemik indekse göre beslenmeyi bir diyet değil sağlıklı beslenme alışkanlığı olarak görürseniz daha doğru olur. Şok diyetler gibi haftada 3-5 kilo vermeniz mümkün değildir. Haftada ortalama 1 kilo verirsiniz; ancak verilen kilo kalıcı olur ve geri alınmaz.
Glisemik İndeks Diyeti Yapmanın Faydaları Nelerdir?
- Glisemik indeksi düşük olan besinleri tüketmek daha uzun süre yok kalmanıza sebep olur.
- Diyabet oluşma riskini en aza indirmeye yardımcı olur.
- Glisemik indeks değeri düşük yiyecekler tüketildiği takdirde insülin salınımı daha az olmaktadır. Buna bağlı olarak da yağ depolanma azalmaktadır.
- Glisemik indeks diyeti, özellikle PKO hastalarına uygun bir diyettir. Bu beslenme tarzını hayatınıza uyguladığınız takdirde polikistik over sendromunun etkileri büyük ölçüde azalacaktır.
- Kendinizi çok daha enerjik hissedersiniz. Stres, endişe hayatınızda azalır.
- Ani bastıran tatlı istekleri sona erer. Bu durum, kilo vermenizi de ciddi anlamda kolaylaştırır.
- Konsantrasyon ve hafıza sorunları azalır/sona erer.
- Ne kadar uyursanız uyuyun, sürekli uykusuzluk çekme durumu ortadan kalkar.
Sağlam bbir diyete benziyor. Daha detaylı bir araştırma yapıp başlayabilirim. Güzel bilgiler için teşekkürler..
Az bir porsiyon haslanmis esmer makarna uzerine bi damla zeytinyag feslegen ve domates rendesi ekleyip cok lezzetli hale getirebilirsiniz. Glisemik diyet yaparken bunu yerdim doyurucu oluyor.
Glisemik diyeti işe yarar diyetlerden bir tanesidir. Yaklaşık 2 yıl kadar önce bu diyeti denemiştim ve faydasını görmüştüm.
ooo yine güzel bir formül daha zayıflamak. çok teşekkürler tabi uygulayabilene faydalı. bizim pek zamanımız olmuyor