Hangi Diyeti Yapmalıyım?

“Hangi diyeti yapmalıyım?” sorusu fazla kilolardan kurtulup fit bir vücuda sahip olmak isteyen herkesin dilinde olan sorulardan biridir. Pek çok diyet ve buna uygun olarak da beslenme listeleri vardır.

Diyet yapmak isteyenler de kendi yaşına, fiziksel özelliklerine ve zevklerine göre bir seçim yapar ve ona göre diyete başlar. Peki hangi diyetler yapılabilir? Hangi diyetler kişinin özelliklerine göre en doğru diyettir?

Hangi Diyeti Yapmalıyım?

“Bana en uygun diyet hangi diyettir?” sorusunun cevabına arayanlar kendi özelliklerine göre bir diyet seçebilir. Konu hakkında kararsız kalıp diyetisyenlere para vermek istemeyen kişiler bilgilenerek en uygun diyetleri öğrenebilirler.

Diyet seçimi yapılırken sadece kişinin sevdiği gıdalar dikkate alınmamalıdır. En önemli nokta diyet yapmak isteyen kişinin fiziksel özellikleri ve yaşıdır. Aynı zamanda sağlık durumu da diyet seçiminde önemsenmesi gereken bir durumdur.

Yaşa Göre Diyet Seçimi

Yaşa göre diyet seçimi doğru bir şekilde seçilmelidir. Her yaştan insanın alması gerek gıdalar farklıdır. Örneğin çocukların yapması gereken diyetler ile yetişkinler için olanlar aynı değildir. Bunun dışında her yaşın metabolizma hızı farklı olacağı için alınması gereken kalori miktarı da farklılık göstermektedir.

Çocuklar İçin Diyet Listeleri

Çocukluk döneminde yapılması gereken diyetler normal diyetlere kıyasla daha doyurucu olmalıdır. Evden dışarı çıkmayan ve sürekli olarak teknoloji ile iç içe yaşayan, hareketten uzak duran çocuklarda hızlı kilo alma problemleri görülmektedir. Bu nedenle çocuk diyetleri çok fazla kısıtlı olmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Ergenlik Döneminde Nasıl Kilo Verilir?

5-13 yaş arası çocuklar için diyetler protein ağırlıklı olmalıdır. Aynı zamanda bol bol lif içeren ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan gıdalar tüketmeleri de önemlidir. Bu neden biraz esnetilerek bu yaştaki çocukların protein diyeti yapmalarında bir sakınca yoktur. Bunun dışında her gıdadan eşit miktarda alınacak şekilde de bir diyet oluşturulabilir.

13- 19 yaş arası diyetler ergenlik dönemine giren gençler için uygundur. Bu yaşlarda gençler fazla kilolarından dolayı psikolojik olarak kendilerini kötü hissedebilirler ve diyet yapmaya gönüllü olarak başlayabilirler.

Bu yaşlar için en uygun diyet adölesan diyetidir. Bu diyette gençlerin tüketmemesi gereken gıdalar ve vücudun ihtiyaç duyduğu gıdalar oldukça açıktır. Özellikle kızartma ürünleri ve hamur işleri yasaktır. Aynı zamanda bu diyet spor ile de desteklenmelidir.

Orta Yaşlarda Hangi Diyetler Yapılmalıdır?

Orta yaşlarda yapılması gereken diyetler daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu yaşlarda alınan kalori miktarı ve metabolizma hızı oldukça önemlidir. Aynı zamanda diyet yapmak isteyenlerin boyu bu yaşlarda tam olarak belli olduğu için boy ile orantılı olarak kilo verilmelidir.

20-30 yaş arasında metabolizmanın en hızlı olduğu dönemdir. Bu nedenle bu yaşlarda kilo vermek oldukça kolaydır. Ancak yine de fazla şeker, yağ ve tuzdan uzak durulması gerekmektedir. Aynı zamanda bu yaşlarda protein ve lif almak oldukça önemlidir.

20-30 yaş arası diyetlerde İsveç diyeti, Atkins diyeti, Dukan diyeti gibi protein ağırlıklı ve şekerden uzak diyetler seçilebilir. Bu diyetlerde amaç protein ve sebze ağırlıklı beslenmedir ve bu yaşlar için oldukça uygundur. Aynı zamanda spor yapılarak bu diyetler desteklenirse kas oluşumu da hızlanır.

30-40 yaş arası metabolizmanın yavaşlamaya başladığı dönemdir. Bu nedenle bu yaşlarda yapılacak olan diyetler dikkatle seçilmelidir. 30-40 yaş arası diyetlere en uygun diyet Intermittent fasting diyetidir. Bu diyet sayesinde hem aralıklı olarak diyet yapılır hem de vücudun ihtiyaç duyduğu gıdalar abartılmadan alınmış olur. Aynı zamanda bu yaşlarda sağlık henüz kaybedilmediği için limon diyeti, patates diyeti gibi şok diyetler de yapılabilir.

40-50 yaş arası diyetler metabolizma çok yavaşladığı için özenle seçilmelidir. Kemikler güçlendirilmek için bu dönemde bol bol kalsiyum alınmalıdır. Aynı zamanda sebze ağırlıklı beslenilmeli ve yağ ve şekerden uzak durulmalıdır. Bu döneme en uygun diyet alkali diyetidir. Sebze ağırlıklı beslenmeyi öngören bu diyette vücudun pH dengesi sağlanır ve fazla kalori alınmadan kilo verilir.

50 yaş sonrası diyetler sağlık açısından yapılması gereken diyetlerdir. Bu dönemde vücut yağlanmaya başladığı için yağ ve şekerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Bu yaşlardaki kişiler aynı zamanda sağlık problemlerine göre diyet yapmalı ve bol bol kalsiyum almalıdır. 50 yaş üstü kişiler intermittent fasting diyetini uygulayabilirler. Bu sayede vücutları bir süreliğine dinlenir ve uzun, kısıtlı diyetler yapmak zorunda kalmazlar.

Kiloya Göre Diyet Listeleri Nasıl Olmalıdır?

Kiloya göre diyet listeleri ile düzenli olarak kilo verme sürecinin işlemesi sağlanmaktadır. Her insanın fazla kilosu değişiklik gösterebilir. Vücut kitle indeksi hesaplanarak verilmesi gereken en doğru kilo aralığı belirlenerek doğru beslenme şekli ile diyet yapılmalıdır.

Fazla kilosu 5 ila 15 arasında olan kişiler günde 1200 ile 1500 arasında kalori almalıdırlar. Aynı zamanda yağ ve karbonhidrat oranı biraz kısılarak ağırlıklı olarak lifli gıdalar ve proteinli gıdalar tüketmelidirler. Bunun için en uygun diyet Weight Watchers Diyetidir. Bu diyet her kilo, yiyecek ve özellik belli bir puan sistemine dayandırarak yapılmaktadır ve bu sayede kilo verme hızı da artmaktadır.

Fazladan 15-30 arasında kilosu olan kişiler yaklaşık 1800 kalori almalıdır. Bu aralıktaki azla kilolardan kurtulmak isteyen kişiler karbonhidrattan, şeker, yağ ve tuzdan olabildiğince uzak durmalıdır. Aynı zamanda bol bol sebze ve meyve tüketmeli ve spor yapmalıdır. Bu kilo aralığında olan kişiler Akdeniz diyeti ve alkali diyetini uygulayabilirler bu sayede lif ağırlıklı beslenme gerçekleşmiş olacaktır.

30 kilodan yüksek fazla kiloya sahip olan kişiler obezite riski taşımaktadır ve oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu noktada zararlı gıdalardan, karbonhidrattan, yağ, tuz ve şekerden kesinlikle uzak durulması gerekmektedir.

Özellikle şok diyetleri uygulamak çok fazla kiloları olanlar için uygun olacaktır. Haftalık olarak uygulanan bu diyetler 7 günde 7 kiloya kadar kilo verdirir. Aynı zamanda aylık olarak uygulanan sıvı diyeti de hızlı kilo verdirir ve son derece sağlıklıdır.

Sağlık Durumuna Göre Hangi Diyetler Yapılabilir?

Sağlık durumuna göre diyet yapmak fazla kilolara sahip olup hastalıklardan dolayı her diyeti uygulayamayanlar için iyi bir seçimdir. Hamileler, şeker hastaları, kalp hastaları gibi sağlık sorunları olan kişiler kendilerine uygun diyetleri yapabilirler. Fakat her şeyden önce kesinlikle doktora danışılması en sağlıklı çözümdür.

Şeker hastalığı, diyabet, kalp hastalığı gibi sağlık sorunları bulunan kişiler glisemik indeks diyetini uygulayabilirler. Bu diyet bu hastalıkları en aza indirgemek için de hazırlanmış iyi bir diyettir. Şekerli gıdaların ve karbonhidratın neredeyse yok denilecek kadar aza indirildiği bu diyette glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenilmektedir.

Hamilelikte diyet yapmak kesinlikle uygulanmaması gerekmektedir fakat bazı anne adayları bebeğin sağlığını riske atacak kadar fazla kilo alabilmektedir. Böyle durumlarda yiyecek çeşitliliği fazla azaltılmadan uygun bir diyet yapılabilir.

Özellikle lifli gıdalar ve protein ile beslenilmeli ve sebzeli et yemekleri tüketilmelidir. Buna uygun olarak protein diyeti yapılabilir. Bol yeşillik ve proteinin alındığı bu diyette ek olarak bebeğin gelişimi için ihtiyaç duyulan gıdalar da alınabilir.

Yorum yapın