Karbonhidrat diyeti, 40 ünite diyeti olarak bilinen uzun vadede zayıflatan ve besinlerin sınırlandırıldığı diyetlerden sıkılanlara yönelik bir diyet. Hem kısa sürede zayıflatıyor hem de belli bir listeye sadık kalmak zorunda değilsiniz.
Çeşitli zayıflama ve yağ yakma yöntemleri arasında son zamanların yoğun ilgi gören türlerinden bir tanesi de karbonhidrat diyeti uygulayarak kilo verme yöntemidir.
Karbonhidrat diyeti ile kilo verme yöntemi kısa sürede dünya üzerinde birçok ülkede kabul görülmüş ve doğru şekillerde uygulandığı zaman kişilere gerçekten kalıcı kilo kaybı sağlamıştır.
İÇERİK ÖZETİ
Karbonhidrat Diyeti Nedir?
Karbonhidrat diyeti temel olarak günlük alınan karbonhidrat miktarını neredeyse sıfıra çekerek ve hatta bazı durumlarda karbonhidratların tüketimini tamamen sonlandırarak hızlı bir şekilde kilo verme şeklidir.
Protein yüklemesi ya da protein diyeti olarak da adlandırılabilen bu diyet türünde karbonhidratların kısıtlanması yöntemi ile kişilerin hızlı kilo kaybı sağlanır.
Karbonhidratlar, vitaminler, proteinler ve yağlar gibi vücudumuzun ihtiyacı olan önemli besin değerlerinden birisidir. Ancak vücuda gereğinden fazla karbonhidrat yüklenmesi zamanla bir birikime neden olur ve vücuda alınan bu fazla karbonhidratlar metabolizma tarafından yağa çevrilerek vücudun çeşitli yerlerine depolanır. Bu durum fazla kilo dediğimiz sağlık probleminin ortaya çıkmasına neden olur.
Karbonhidrat diyetinin çalışma mantığında günlük hayatta tüketilen her yiyeceğin karbonhidrat oranlarına bakılır ve yüksek karbonhidrat içeren yiyeceklerin yerine düşük ya da sıfır karbonhidratlı yiyeceklerin tüketimine ağırlık verilir.
Karbonhidrat diyetinde belirtilen tekniğin doğru uygulanması halinde kilo kaybı kaçınılmazdır.
Karbonhidrat Diyeti Nasıl Yapılır?
Karbonhidrat diyetinde önemli olan besinlerin karbonhidrat miktarıdır. Yani siz, karbonhidrat miktarını hesaplayacaksınız. Alınan fazla karbonhidrat miktarı vücutta yağ olarak depolanır ve bu durum da sizin şişmanlamanıza neden olur. Örneğin; bir porsiyon et kalori bakımından yüksekken karbonhidrat ünite miktarı sıfırdır.
Ünite miktarının 0 olması demek diyetinizi yaparken istediğiniz kadar et tüketebilirsiniz demektir.
Karbonhidrat diyetini tam anlamıyla uygulayabilmek için her gıda maddesinin kaç gram karbonhidrat içerdiğini bilmek gerekir. İnsan vücudunun normal şartlarda alması gereken günlük karbonhidrat miktarı 70 ünite olarak söylenebilir.
Kilo vermek isteyen kişiler günlük alacakları karbonhidrat miktarını 40 ila 60 ünite arasında tuttukları zaman doğrudan kilo vermeye başlarlar.
Aşağıda size verdiğimiz listeden ünite miktarı toplam 40 ila 60 arası olacak şekilde yiyecekleri seçip kendi listenizi oluşturabilirsiniz.
Karbonhidrat ünite miktarı 0(sıfır) olan besinleri istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Doyuncaya kadar her öğün yiyebileceğiniz düşük karbonhidrat değerlere sahip besinleri seçmeniz diyetin uygulanışında önemli bir faktördür.
Diyetin 1. Kuralı: Seçtiğiniz besinlerin ünite miktarlarının 40 ila 60 arasında olmasıdır. Kesinlikle 60 üstü olmamalıdır.
Diyetin 2. Kuralı: Kesinlikle şeker ve unlu gıdalardan uzak durmanızdır. Şeker, karbonhidrat değeri çok yüksek olan bir gıdadır. Örneğin; 1 kesme şekerde 12 ünite karbonhidrat bulunmaktadır.
Yani sabah kahvaltısında sadece 2 şekerli 1 çay içtiğimiz de aldığımız karbonhidrat değeri 24 olur; 2 çay içtiğimizde ise bu değer 48’e çıkar ve bu diyetin bozulması için yeterlidir. Çünkü bir gün boyunca 2 bardak çay ile kimse duramaz; durabilse bile sağlık için çok zararlıdır. Kesinlikle aç kalarak ve hiçbir şey yemeyerek zayıflanamaz. Sağlıklı olunamaz.
Karbonhidrat Diyeti Puan Listesi
Karbonhidrat diyetini uygulayabilmek için tüm yiyeceklerin içerdiği karbonhidrat değerlerini öğrenmek gerekir. Bunun için aşağıda verdiğiniz karbonhidrat diyeti puan listesinden yararlanabilirsiniz. Bu listelerde meyve, sebze, unlu gıdalar, içecekler ve daha pek çok yiyeceğin ne kadar karbonhidrat içerdiği konusunda bilgiler var.
Karbonhidrat diyetini uygulamak isteyen kişiler bu listeleri göz önünde bulundurarak hedefledikleri kilo kaybını sağlayabilirler.
Yiyeceklerin içerdikleri karbonhidrat miktarları birkaç örnek ile daha rahat açıklanabilir. 100 gram salam, jambon ve sosis 1 ünite karbonhidrat içerir. 100 gram turşu 6 ünite karbonhidrata sahiptir. 100 gram kuru fasulye 52 ünite karbonhidrat içermesi ile tehlikeli besinler arasında gösterilir.
1 yumurta sıfır karbonhidrat içererek tüketilebilecek en ideal diyet besinlerindendir. 1 orta boy domateste yaklaşık 10 ünite karbonhidrat bulunur. 4 yaprak marul 2 ünite karbonhidrat içerirken 100 gram kaşar peyniri 1 ünite karbonhidrata sahip olarak nitelendirilebilir.
Peynir, yoğurt, kaşar peyniri gibi süt ürünleri çok düşük karbonhidrat içermeleri nedeni ile doyana kadar tüketilebilecek besinler arasındadır. Balık türlerinde balığın çeşidine göre içerdiği karbonhidrat farklı olabilir. 250 gram çupra sıfır karbonhidrat değerindedir. 250 gram dil tava ise 12 ünite karbonhidrat içerir.
250 gram kefal yine sıfır karbonhidrata sahipken, 250 gram levreğin de karbonhidrat miktarı aynı ünitedir. Et ürünlerinde neredeyse tüm et ürünleri sıfır karbonhidrat ya da sıfıra yakın değerlerdedir. Bu nedenle karbonhidrat diyeti yapan kişiler tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Meyveler konusunda ise karbonhidrat içermeyen hiçbir meyve olmadığı için meyve tüketimine dikkat edilmelidir.
Unlu gıdalar da başlı başına karbonhidrattan üretilme besinler oldukları için kilo vermek isteyen kişilerin sakınması gereken yiyeceklerdendir.
Karbonhidrat Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Karbonhidrat diyetinin başlıca püf noktası; vücuda alınan günlük karbonhidrat miktarını kısıtlayarak kişilerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlamak ve bu sayede kilo kaybını hedeflemektir.
Karbonhidrat diyeti ile vücutta açlığa neden olan insülinin salgılanması engellenerek açlık hissinin önüne geçilebilir. Karbonhidrat diyetini spor yapan kişiler de uygulayabilir ancak profesyonel anlamda sporcu olanların vücutlarının karbonhidrata büyük ölçüde ihtiyaç duyması nedeni ile bu diyeti yapmamaları daha doğru olacaktır.
Düşük karbonhidrat diyeti doğru şekilde uygulandığı zamanlarda epilepsi hastaları üzerinde olumlu sonuçlar verebilir. Ancak karbonhidrat diyetinde beslenme planı hazırlanırken farklı yiyecekler ile listenin çeşitlendirilmesi çok önemlidir. Bu sayede verilen kiloların vücut üzerinde çok daha kalıcı olması sağlanabilir. Örneğin; karbonhidrat oranı sıfır diye sürekli olarak süt ürünlerini tüketmek günler sonra vücutta çeşitli vitamin ve mineral eksikliklerine yol açacaktır. Bu nedenle sadece tek tip beslenme düzeni yerine düşük karbonhidrat içeren pek çok yiyeceğin günlük olarak alınması daha faydalıdır.
Karbonhidrat Diyeti Kaç Kilo Verdirir?
Günlük alınan karbonhidrat miktarı hiçbir şekilde aşılmadan 40 ila 60 birim arasında tutulduğu zaman bu yeni beslenme düzeninin ilk haftasında ortalama 3-5 kg arasında verilebilir.
Devam eden haftalarda verilen kilo azalır ve 1 ay içerisinde yaklaşık 10 kilo vermek mümkün olmaktadır.
Karbonhidrat Diyeti Neden Tercih Edilir?
Karbonhidrat diyeti, listeli ve ne zaman ne yemeniz gerektiğini size söyleyen bir diyet değil. Aksine size upuzun bir liste sunarak istediğinizi seçme konusunda ve hatta istediğiniz saatte istediğiniz kadar yeme şansını size veriyor.
Hedeflediğiniz kiloya ulaşmak için öncelikli olarak yapmanız gereken şey aldığınız karbonhidrat miktarını aşağıya çekmektir. Bunu sağladığınız zaman emeklerinizin mükâfatını almış olacaksınız ve en güzel tarafı ise bunu aç kalmadan yapmış olmanız olacak.
Açlık yok. Sınırlandırılmış listeler yok. Sizi aç bırakan diyetleri yaparken yaşadığınız gergin ve bitkin ruh hali yok.
Size verdiğimiz listeden kendi diyet listenizi oluşturarak ve isterseniz her gün değiştirerek karbonhidrat diyetine başlayabilirsiniz. Bu diyetteki en önemli nokta şekerli ve unlu yiyeceklerden kesinlikle uzak durmanızdır.
Karbonhidrat Diyetinin Zararları
Bilinçsizce yapılan karbonhidrat diyeti vücudun en önemli bölgelerinden birisi olan tiroit bezlerini kötü yönde etkiler. Bu da hormon üretiminin bozulmasına neden olur.
Yine benzer şekilde kronik yorgunluk, halsizlik ve vücudun direncinin ciddi anlamda düşmesi yanlış uygulanan karbonhidrat diyetlerinin sonuçlarına örnek olarak verilebilir.
Karbonhidrat diyetinin hatalı uygulaması sonucunda ayrıca vücuttaki yararlı bakterilerin azalması ve bunların yerini zararlı bakterilerin doldurması durumu görülebilir. Bu diyet neticesinde bazı durumlarda ciddi kas kayıpları görülebilir.
Diyeti uygulamadan önce doktor kontrolünden geçmeniz ve uzun süreli olarak uygulamamanız son derece önemli.
Karbonhidrat Diyeti Ölüme Yol Açabilir mi?
Karbonhidrat diyetinin öldürdüğü ya da karbonhidrat diyeti yaparak ölen kişiler konusunda bugüne kadar açıklanan bilimsel bir veri yoktur. Ancak daha öncede belirtildiği gibi karbonhidrat diyeti oldukça teknik bilgi gerektiren ve doğru şekilde uygulanması zorunlu olan bir beslenme düzenidir. Bu tür bir diyette vücudu ciddi derecede zorlayacak problemlerin önüne geçebilmek adına günlük beslenme düzeninde mümkün olduğunca fazla çeşide yer vermek çok önemlidir.
Karbonhidratlı yiyecekler listesi için teşekkür ederim Betül hanım. Her yerde arayıp bulamamıştım. Çıktısını alıp dolaba astım. 1 ay uygulayacağım.
Güzel yorumunuz için teşekkürler Selin hanım. Bol zayıflamalar dilerim. 🙂
Karbonhidrat diyeti listesini 40 ünite programına kadar kendim hazırlayabilir miyim?
Tabi ki 40 ünite diyet listesini kendiniz hazırlayabilirsiniz Begüm hanım.
Karbonhidrat diyetinde makarna yiyebilir miyim?
Sertap hanım;
Karbonhidrat diyetinde makarna yemek mümkün ancak ünite değeri 35 ve bu nedenle de sonrası için çok az karbonhidrat hakkınız kalıyor. Bu nedenle tüketmemek çok daha doğru olur.
Karbonhidrat diyeti ünite listesi doğru dimi?
Tabi ki doğru Gülnur hanım 🙂
Benim acil kilo vermem gerekli. Karbonhidrat diyeti ile haftada kaç kilo verilir?
Karbonhidrat diyeti ile haftada 5 kilo verebilirsiniz Eylül hanım.
Karbonhidrat diyeti ile zayıflayanlar verdikleri kiloları geri alır mı? 1 ayda 10 kilo verdim diyelim, ne kadarını geri alırım?
Yasin bey, diyetin bitmesi ile beraber normal beslenme alışkanlıklarına dönülürse kilo alınır.
Betül abla ben 13 yaşındaayım. Boyum 155 kilometre 70. Bu diyeti yapabilir miyim?
Hayır Eflincim. Bu diyet senin için hiç uygun değil.
merhaba
ben 2 yıl önce diyetisyen kontrolünde 105 kilodan 68 kiloya düştüm daha da zayıflamak istiyodum fakat kist ve hormonal bozukluklar yüzünden doğum kontrol ilacı kullanmayı başladım kilo vermem durdu ve kilo aldım. bu psikolojik olarak beni iyice yıprattı tedavimide yarım bıraktım kilom şuan 78. tedavime geri başlayacağım fakat kiloda vermek istiyorum. neler yapmalıyım zayıflama ilacı kullanmayı düşünüyorum iştahlı bi şekilde sürekli yemek yiyorum yardımcı olur musunuz
Fatma hanım;
Bir jinekolog ve beslenme uzmanı ile beraber hareket etmenizi öneririm.
Doğum kontrol ilaçlarının etkileri kişiden kişiye değişiyor. Bir ilaç kilo almanıza neden olurken diğeri olmayabilir.
Bu durumu doktorunuz ile konuşarak farklı bir ilaç kullanmayı deneyebilirsiniz.
Zayıflama ilaçlarını, yine doktor kontrolünde kullanabilirsiniz. (Sağlık bakanlığı onaylı olmak şartı ile) ama bilinçsiz bir şekilde lütfen kullanmayın. Ölüme varan yan etkileri olabilir.
Meraba admin şeker yerine eczane de satılan tatlandırıcı kullanabilimiyim
Kullanabilirsiniz Dilek hanım ama yine de miktarına dikkat ederseniz iyi olur.
Meraba admin listede Narlaa ayvanin değerleri yok bunların bilgisini alabilirmiyim birde tam bugday ekmeği köy ekmeği ile ayni deyer demi şimdiden teşekkürler
Dilek hanım;
Tam buğday ekmeğinin 20 gramlık bir diliminin değeri 13 ünitedir.
Meraba admin kafam kaşar peyniri takıldı nasıl ünitesi sıfır oluyor tamamen süt mü birde ayvanin ve narin ünitesi listede yok yazarsaniz mutlu olurum şimdi den tesekkur ederim
Dilek hanım;
Sanırım yanlış baktınız. Kaşar peynirin ünite değeri 1.
Ayvanın 100 gram ünite değeri 11, narın ise; 13.
Bol kilo vermeler dilerim 🙂
Merhabalar buradaki bilgileri dikkate Alarak 5 gun oldu Diyete basladim 40 uniteyi gunluk Baz alarak 700 gr verdim
Sorum sudur Ben 156 boy 61 kiloyum bir haftada buradaki bilgilerle Kac kilo verebilirim yani kisacasi cok kilolu biri İle daha Azix kiloda biri ayni zamanda ayni kiloyu verebilirmi
Seyhun hanım;
Kilo fazlası fazla olan kişi ile az olan kişinin vereceği kilo ciddi anlamda değişir.
Tamam Tahsin etmistim peki bu durumda bu diyetle 156 cm boy 61 kilo olarak Haftada Kac kilo verebilirim
Verilecek kilo sadece fazla kilolarınız ile değil pek çok etmenle değişebilir.
Metabolizma hızınız, yaşınız, vücudunuzdaki yağ/kas oranı, yaşam tarzınız gibi konulara göre değişiklik gösterebiliyor.
O nedenle ortalama rakamlar üzerinde sapmalar olabilmekle beraber ortalama 3 kilo kadar vermenizi bekleyebiliriz.
Merhaba…
Paylaşmış olduğunuz çalışmanız için teşekkürler..
Özellikle yulaf kepeğinin ve sık kullanılan bir kaç baharatın ünite değerlerini yazmanız mümkün müdür?
Biz teşekkür ederiz Rahşan hanım.
Yulaf kepeğinin 100 gramının ünite değeri 70. Kullanacağınız miktara göre hesaplayabilirsiniz.
Baharatların kullanım miktarları çok az olduğu için hesaplamanıza gerek yok. Çok küçük rakamlar ortaya çıkıyor.
Merhabalar birde bulgur üzerinden ünite değeri alabilirmiyiz pilav çiğköfte kısır gibi
Bulgurun 100 gramı 32-33 üniteye eş değer gelmekte.
Sanırım adınız betül öncelikle çok teşekkür ederim bu sayfayı görünce çok sevindim en azından yapabileceğim diyet için bana çok uygundu bu gün 16 gün oldu harfiyen uyguladım 1,5 kg verebildim ay sonuna kadar devam edeceğim inşallah kaç kilo verebilirsem ama sonrasında ne yapmam lazım bilemedim yine diyet yapmaya devam edeceğim ama buradakinin dışına çıkmak istiyorum size sorum şu Betül Hn verdiğim kiloları tekrar almamak için ama bu arada karbonhidrat diyetini tam uygulamadan
Yemek salata ve birer dilim ekmek de yiyerek ama hiç şeker almadan nasıl devam etmeliyim kilo vermeye bana yol gösterirseniz çok mutlu olucam
Seyhun hanım;
Hem rahatça yapabileceğiniz hem de bıraktıktan sonra kilo alımı konusunda sıkılmayacağınız bir diyet olarak kalori sayımını tercih edebilirsiniz.
Kalori sayısı yaparken aynı zamanda karbonhidrat-protein miktarını da kontrol de tutarsanız daha verimli olur.
Piyasada telefonunuza yükleyebileceğiniz pek çok uygulama var. Bunlardan yararlanabilirsiniz. Örneğin Fat Secret güzeldir.
Gün içerisinde tüm yediklerinizi eklediğinizde aslında az çok sıkıntının nerede olduğu göz önüne serilir. Ardından daha kontrollü gidersiniz.
Karbonhidratı da günlük 40-60 gram üzerine çıkarmazsanız güzel olur.
Çok tesekkür ederim Betül hn şimdiden iyi seneler diliyorum size
Ne demek Seyhun hanım.
Güzel dilekleriniz için teşekkür eder, size de 2017’den çok daha sağlıklı ve güzel bir yıl diliyorum.
Sevgiler..
Betül hanım merhaba, bu diyetle 3 sene önce 4 ayda 24 kg verdim. o zamandan beri en fazla -+3 kg ile gidiyorum zaten alışınca yaşam tarzı oluyor. acaba tuzlu ve tuzsuz ayçekirdrği ve kabak çekirdeğinin puanları nedir? teşekkürler
3 aylık bebeğim war… karbonhidrat diyeti uygularsam sütüm azalır veya kalitesi düşer mi.. halk arasında şekerli gıdaların çok süt yaptığı söyleniyor.. karbonhidrat diyeti uygularken sütün miktarı ve kalitesi için hangi besinlere ağırlık vermeliyim..teşekkürler:)
Selen hanım;
Emziren annelerin uygulamasını önermiyoruz. Süt azalmasına neden olabilir.
Şekerli gıdaları değil, sağlıklı karbonhidratları tüketmeniz sütünüz için iyi olacaktır.
Sebzeler, tohumlar ve en önemlisi bolca su.
Cok teşekkürler …şimdi bu diyeti yaparken istediğimiz kadar ve istediğimiz zaman 0 karbonhidratlar grubundan yiyebilir miyiz.. mesela günde 7-8 öğün …birde ben direk sizden tel ile yardım almak istiyorum …lutven yardımcı olur musunuz …
Merhaba Ebru hanım.Ben epilepsi hastasıyım. İlaç kullanmaya başladıktan sonra kilo aldım. Ketojenik diyet uygulamak istiyorum ama kan şekerimin düşmesinden korkuyorum. Çünkü nöbetimi tetikliyor. Sizce bu diyet bana uygun mu?