Birbirini severek evlenmiş, belli bir olgunluğa erişen hemen her çift bir dönem sonra çocuk sahibi olarak ailelerini genişletmek ister. Bazıları için sorunsuz atlatılan hamile kalma ve gebelik dönemi, bazı çiftler için meşakkatli bir yolculuğa dönüşebilmektedir.
Tıbbi olarak yaşanan daha ciddi boyutlu sorunlar yok değildir ancak; günlük hayatta, yeme düzeninde, uyku düzeninde yapılabilecek ufak tefek değişiklerle olasılıkları arttırmak ve daha rahat bir gebelik geçirmek mümkündür.
İÇERİK ÖZETİ
Kilo Vermenin Erkekler Üzerine Etkisi
Kilo vermenin çiftler üzerine olan etkisi cinsiyete göre büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Kilo sorunu, erkek adaylar açısından daha az önemli bir faktör olarak görülse de azımsanmayacak oranda büyük bir sorun olabildiği bilinmektedir.
Kilo problemi olan erkeklerde yapılan araştırmalara göre sperm sayısında ciddi bir azalma olurken, alkol ve sigara kullanmayan düzenli spor yapan bireylerin sperm kalitesi ve sağlığında artış görülmüştür. Bu da hamile kalma sürecini kolaylaştıran önemli bir faktördür.
Kilo Vermenin Bayanlar Üzerinde Etkisi
Aşırı kilo problemi yaşayan hanımların hamilelikte yaşadığı en büyük risk faktörü maalesef ki düşük problemidir. Buna ek olarak kilo problemi yaşayan gebelerde, ciddi derecede yüksek tansiyon görülmesi olasıdır ve sezaryen olma oranı neredeyse %80’leri görmektedir. Fakat bu sorunlarla başa çıkmaya başlamadan önce bilinmesi gerekir ki, fazla kilolar hamileliği zorlaştırdığı kadar hamile kalmayı da zorlaştırmaktadır.
Fazla kilonun kadınlar üzerinde kısırlık riskini arttırıcı etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek olup, buna ek olarak kilo problemi yaşayan hanımlarda en sık rastlanan sorun adet düzensizliğidir. Adet düzensizliği başlı başına birçok ciddi problemin habercisi olabilmektedir.
Pko(polikistik over sendromu), hamile kalmayı zorlaştıran ve sıklıkla karşılaşılan kadın hastalıklarından birisidir. Pko hastaları nasıl zayıflar? Nasıl diyet yapabilirim? diyorsanız bir diğer içerimize de bakabilirsiniz. https://zayiflamaiksiri.com/pko-diyeti/
Fazla Kilolar Adet Düzensizliğinin Habercisi Midir?
Adet düzensizliği yaşayan hanımların mutlaka adet takvimi oluşturması, periyotlarını en az altı ay kadar takip etmesi, sonrasında ise bir jinekolog tarafından muayene görmesi sağlıklı bir gebelik başlangıcı için ilk adım. Sorunların temelinde kilo olduğu yapılan testler sonucunda kesinleştirilirse, bu aşamada kilo sorununu çözmek için gerekli adımlar devreye girmektedir
Hamile Kalmak İsteyen Hanımların Rejim Yapması Doğru Mudur?
Öncelikle belirtilmesi gereken husus, hamile kalmayı çalışıldığı dönemde rejimin kesinlikle istenmeyen bir durum olduğudur. Bebek isteyen ve bunu önceden aile planlamasında oluşturan bireyler, en az bir yıl önceden ideal kiloya ulaşmak için spor ve diyet uygulamaları yapabilirler. Ancak bunu doktor kontrolünde yapmak, gerekli testleri ihmal etmemek önemli bir faktördür. İdeal kiloya ulaştığınızda ise rejimi bırakmanız gerekmektedir.
Doğru ve iyi beslenme hamile kalmaya çabaladığınız dönemde en büyük yardımcınızdır. Rejim içerisindeyken ani kilo kaybı yaşandığında vücut direnci ve buna bağlı olarak enerjiniz önemli ölçüde düşer buda hamile kalmanızı zorlaştıracaktır.
Hamile Kalma Sürecini Destekleyen ve Kilo Vermenize Yardımcı Besinler
Bu süreçte rejim yapmanın istenmeyen bir durum olduğu belirtilmiştir. Ancak bir takım yardımcı gıdalar kullanmak hem hamileliği destekleyecek hem de vücut direncinizi arttırarak kilo vermenizi veya en azından kilonuzu korunmanızı sağlayacaktır. Bu süreçte yanınızdan ayırmamanız gereken en önemli besin kesinlikle sudur.
Günde en az iki litre su içmek dolaşım sisteminizi hızlandıracak size çok pozitif geri dönüşler sağlayacaktır. Ayrıca hamile kalmak isteyen adayların bol vitamin ve mineral alması gerektiği de unutulmamalıdır. Bu nedenle tavsiye edilebilecek ek besinler arasına meyve ve sebzeler ilk sıralardan giriş yapmaktadır. Özellikle muz yapısında ki potasyum ile ve ıspanak içerdiği demir ile vücut direncinizi arttırmakta ve yumurtlama döneminde yaşanan halsizlik, iştahsızlık gibi sorunları gidermeye yardımcı olmaktadır.
PKO hastasıyım ve yaklaşık 2 yıl bebeğimiz olmadı.Doktorumuz da tedaviye gerek olmadığını söylüyordu. Denemeye başladığımızda 80 kiloydum. Yaklaşık 2 yıl sonra 55 kiloya düştüğümde hamile kaldım. Demem o ki kilo vermek hamile kalmayı kolaylaştırıyor. Ama tabi ki doktora danışmak şart.
Deneyiminizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler Aylin hanım.
Bebeğinizi güle güle büyütün 🙂