Kilo vermeyi engelleyen hormonlar, kişinin kilo verme sürecinde devamlı gecikmesine neden olmaktadırlar. Zayıflamak isteyen ancak bir türlü başaramayan kişiler, bu durumun nedenini farklı yerlerde aramaktadırlar.
Çoğu zaman kendini suçlayan ve kilo veremediği için kendine kızan kişiler, yaşanan bu olumsuzluğun altında fizyolojik bir neden olduğunu unuturlar. Eğer kilo vermeyi engelleyen vitamin eksikliği, fizyolojik hastalık söz konusu ise bu durumda süreç uzamaktadır.
Birçok kişi farkında olmaz ancak kilo vermeye engel olan durumlardan biri de hormonlardır. Kilo verememenin hormonal nedenleri bilinip çözüm üretildiğinde zayıflama süreci çok daha sağlıklı şekilde kendini gösterecektir.
İÇERİK ÖZETİ
Kilo Vermeyi Engelleyen Hormonlar
- İştah ve metabolizmanın çalışma düzenini derinden etkileyen hormonlar aynı zamanda yağ dağılımı üzerinde de etkili olmaktadır. Kilo verme problemini yaşamamak adına kişilerin tahlillerini yapmaları, hormonlarıyla ilgili herhangi bir sorun olup olmadığını anlamaları gerekmektedir.
- İnsülin direnci, kilo vermeye engel olan en temel hormonal sorundur. İnsülinin kandaki durumu, hormonların tamamıyla dengesiz çalışmasına neden olmakta ve zayıflamayı yavaşlatmaktadır.
- Hipotiroidi bir başka hormonal problemdir. Kişinin troid hormonunun az olması olarak bilinen bu problem, zayıflamayı neredeyse tamamıyla durdurmaktadır.
- Kortizol hormonu da fazla kilo sebebi olabilmektedir. Kişiler bu konuda tedavi edilmezlerse hızla kilo almaktadırlar.
Kortizol Hormonu Kilo Vermeyi Engeller mi?
Kilo vermeyi engelleyen faktörler üzerinde kısa bir araştırma yaptığınızda kortizol hormonunun ne denli etkili olduğunu görebilirsiniz.
Kortizol hormonu, strese dayalı olarak üretilen bir hormondur. Kişi ne kadar stresli bir yaşam sürüyorsa kortizol hormonunun salgılanma oranı da o kadar fazla olmaktadır. Bunun yanında kilo verme çabaları da boşa gitmektedir.
Kortizol yalnızca vücudun kendi tarafından üretilmez. Bunun yanında dışarıdan ilaç olarak alınan kortizon da vücutta kortizole dönüşmektedir. Dolayısıyla kortizonlu ilaç kullanan pek çok kişi de hızla kilo almaya başlamaktadır.
Vücut, kortizol hormonu ile mücadele etmekte zorlanmaktadır. Dolayısıyla fazla kilolar kalıcı olarak yerleşmektedir.
Hipotiroidi Zayıflamayı Nasıl Engeller?
Hipotiroidi hastalarının zayıflama deneyimleri kadınlar kulübü gibi sosyal mecralarda çok konuşulur. Birçok kişinin zayıflamaya çalıştığı ancak bu sorun nedeniyle başarıya ulaşamadığı görülmektedir.
Troid hormonunun azalması olarak bilinen hastalık, kişinin kilo almaya meyl etmesi manasını taşımaktadır. Yediklerinin daha kolay yağa dönüşmesi ve kilo verme sürecinin daha zor, uzun olması mümkündür.
Hipotiroidi probleminde en önemli sorun, metabolizmanın yavaşlamasıdır. Metabolizma ne kadar yavaş çalışırsa zayıflamak o kadar zor bir hal almaktadır. Bununla beraber su tutma oranı da artmaktadır.
Hastalığın doğal sonuçlarından biri olan su tutma, vücudun ödemli ve kilolu görünmesine neden olmaktadır.
Büyüme Hormonu Zayıflamaya Engel mi?
Kilo vermeyi kolaylaştırma yollarını arıyorken özellikle hormonlara sık sık göz gezdirmeniz önerilmektedir. Bazı hormonlar, kilo verme döneminde doğrudan söz sahibi olabilmektedir. Bu hormonlardan bir tanesi de büyüme hormonudur.
Büyüme hormonu, vücutta yağ tutma ve yağ saklama konusunda en hızlı çalışan hormondur. Gelişim döneminde olan bireylere bu yağlar lazım olmaktadır. Ne var ki kimi zaman bazı sorunlar nedeniyle gereğinden fazla yağ depo edildiği görülmektedir.
Hormon Eksikliği Zayıflamayı Geciktirir mi?
Kilo aldıran hormon ilaçlarını kullanan binlerce kişinin sonradan kilo sorununun önüne geçemediği görülmektedir. Hormonsal yetersizlik söz konusu olduğu zaman kişilerin kilo yetersizliği göz önüne çıkabilmektedir.
Birçok araştırma sonucunda hormon yetersizliği durumunda takviye hormon ilaçları verildiği tespit edilmiştir.
Hormon ilaçları alan kişilerin sonrasında önünü alamadığı kilo sorunlarıyla mücadele etmesi kaçınılmazdır. Gerçekten gerekli görülmediği sürece vücuda bu alanda herhangi bir müdahalede bulunulmaması tavsiye edilmektedir.
Cinsiyet Hormonları Kilo Vermeyi Engeller mi?
Cinsiyet hormonları östrojen ve testosteron olarak kadınlarda ve erkeklerde görülmektedir. Erkeklerde görülen testosteron artışında ya da azalışında kilo problemlerinin sıkça yaşandığı tespit edilmektedir. Bunun yanında erkek vücudunda bulunan östrojen hormonunda artış olduğunda da doğal kilo artışları gözlemlenmektedir. Vücut yağ ve su tutmaya meyilli olmaktadır.
Kadınlarda östrojen sorunları ortaya çıktığında da kilo vermek zorlaşmakta, aksine kilo alımları artış göstermektedir. Bu bakımdan kişinin hormonsal testlerini yaptırması ve bu konuda tedavi olması büyük ehemmiyet taşımaktadır.
Testosteron Eksikliği ve Kilo Verme Sorunu
Testosteron hormonu bilinenin aksine yalnızca cinsellikle bağdaştırılmamalıdır. Vücutta kırmızı kan hücrelerinden kas kütlelerine kadar birçok açıdan etkili bir hormon olduğu görülmektedir.
Erkek vücudu için bu denli önemli olan hormonun eksilmesi halinde doğal olumsuzluklar baş göstermeye başlamaktadır.
20 ila 60 yaş aralığında bulunan erkekler üzerinde yapılan araştırmalara göre bu yaş aralığının obez olmasında en büyük etki, testosteron hormonuna bağlıdır.
Vücutta az miktarda üretilen hormon ne yazık kişi şiddetli kilo alımına sebebiyet vermektedir. Kişi hızla kilo almaya devam ederken kilo verme sürecinde herhangi bir ilerleme kaydedememektedir.
Östrojen Kilo Vermeyi Zorlaştırır mı?
Östrojen kilo yapar mı sorusunu soran binlerce meraklı kadın vardır. Östrojen için bilinen en temel gerçek doğal antidepresan olduğudur.
Doğal antidepresan demek, vücudun karbonhidrata olan ihtiyacının artışı demektir. Aynı şekilde şeker ihtiyacında da artış olması manasına gelmektedir.
Kişinin östrojen oranında artış gözlemlendiği takdirde besinlere olan düşkünlüğü artmaktadır. Bir de diyetle beraber böyle bir sürecin içerisine girdiyse diyeti bozup kilo almaya başlaması çok yüksek ihtimaldir.
Östrojen fazlalığı tedavisi bulunan bir rahatsızlıktır. Ne kadar gereğinden fazla artış olursa hormonsal problemlerin artış göstermesi, kilo vermenin yavaşlaması da o kadar yüksektir.
Progesteron Zayıflamayı Durdurur mu?
Progesteron zayıflatır mı, zayıflama üzerinde etkili olur mu soruları sıkça gündeme gelen sorulardır. İyi hissetme halini derinden etkileyen hormonlardan biri de progesteron hormonudur.
Vücutta stres ya da kaygı duyma durumunda progesteron hormonunun azaldığı görülmektedir. Vücudu gevşetme üzerinde söz sahibi olan hormon, kilo verme sürecinde özellikle psikoloji alanında büyük etkiye sahiptir.
Progesteron hormonunda azalma görüldükçe kişinin aşerme eğilimi de artmaktadır. Dolayısıyla tatlıdan tuzluya tüm besinlerin yenmesi, kilo verme düşüncesinin arka plana itilmesi söz konusu olabilmektedir.
Melatonin Kilo Vermeyi Yavaşlatır mı?
Melatonin hormonu uyumayı sağlayan hormondur. Gün içinde herhangi bir nedenden uykusuzluk çekmeniz halinde melatonin hormonunuzun azaldığını bilmelisiniz.
Doğrudan kalitesiz uyumaya neden olan bu problem, kişinin metabolizması üzerinde söz sahibi olabilmektedir.
Daha az uyuyan kişi daha fazla stres yapmaktadır. Ne kadar stresli olursanız vücudun doğal dengesini o kadar bozarsınız. Stresin kilo alma üzerinde doğrudan etkili olduğunu unutmamalısınız. Dolayısıyla melatonin hormonunun da strese dayalı olarak kilo vermeye teki ettiği görülmektedir.
Melatonin hormonunun kilo vermeye etkisi daha çok azalması halinde ortaya çıkmaktadır. Ne kadar azalırsa zayıflama şansınız da o kadar az olmaktadır.
İnsülin Kilo Vermeyi Zorlaştırır mı?
Pankreastan yapılan aşırı insülin salınımı her şeyden önce yağ depolama oranlarını arttırmaktadır. Kişinin kilo vermek için uğraştığı bir dönemde
insülin artışının olması ne yazık ki yağ depolanmasına neden olmaktadır. Bununla beraber insülinde artış olması demek, iştahta da artış olması demektir.
Zaten var olan kilolarını vermek için emek sarf eden bireyler bunun yanında insülin dirençlerine de göz gezdirmeliler. Tahlillerin yapılması ve insülinin kontrol altında tutulması, zayıflamayı daha kolay bir hale getirecektir.