Ramazanda zayıflamak isteyenlerin en dikkat etmesi gereken konu su tüketimidir. Ramazanda su içerek zayıflama tek başına olmasa da başka faktörlerle birleştiğinde çok önemli bir yere sahip olacaktır.
Suyun vücuda faydası saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Böbreklerden karaciğere, kalpten bağırsaklara kadar suyun, organlara çok yararı bulunmaktadır. Su kalori içermediği için kilo aldırmaz ve hatta düzenli içilen su ile zayıflamak mümkündür. Suyun düzenli içilmesi gereken zamanlardan biri ise, ramazan ayıdır. Ramazanda vücut iftar saatine kadar susuz kalır ve metabolizma yavaşlar. İftarda yenilen yemeklerin fazlalığı su tüketimini sınırlar ve vücut tamamen susuz kalır. Susuz kalan bir vücut ödeme sebep olur ve haliyle şişkinlik artmaya başlar. Peki, ramazanda ne kadar su içilmelidir ve su tüketimi nasıl olmalıdır?
İÇERİK ÖZETİ
Suyun Zayıflamaya Etkisi Nelerdir?
Organlar tamamen birbirleriyle orantılı çalışır. Su içilmediği takdirde böbreklerin çalışma hızı yavaşlayacak ve zararlı artıklar atılamayarak, karaciğerin zarar görmesine neden olacaktır. Karaciğer kilo vermek için, önemli bir yere sahiptir. Çünkü yağ yakımı karaciğer ile doğrudan alakalıdır. Bu yüzden su içilmesi organların düzenli çalışması açısından gereklidir.
Zayıflama konusunda suyun faydalarından biri ise, kabızlığı önlemesidir. Kabızlık oluştuğunda vücutta şişkinlik artarak hem kişiyi rahatsız edecek, hem de yenilenlerin boşaltımı sağlanamayacağı için kilo almaya devam edilecektir. Suyun içilmesi sindirim sistemini düzenleyecek ve metabolizmayı arttırarak kilo verilmesinde etkili olacaktır. Yağların yakımı ancak alınan oksijenle mümkündür. Su tüketimi ile kana daha fazla oksijen taşınır ve yağ yakılması hızlandırılır.
Ramazanda Zayıflamak İçin Su Ne Kadar Tüketilmelidir?
Ramazanda çok fazla su tüketilmez. Bunun sebebi ise, sayılı saatlerin olmasıdır. Su yavaş içildiğinde daha çok faydalı olacağı için, 2 buçuk litre yerine, kilosu normal olan kişilerin 1 buçuk litre, kilolu olan kişilerin ise, 2 litre su içmesi gerekir. Her şeyin azı ve fazlası zarardır. Bu durum su içinde geçerli olmaktadır. Az içilen su böbreklerin çalışma hızını yavaşlatacağı gibi, fazla içilen su da böbreklerin gereğinden fazla çalışmasını sağlayarak, böbreklere zarar verecektir. Suyun her zaman kararında içilmesi daha sağlıklıdır.
Ramazanda Zayıflamak İçin Su Nasıl Tüketilmelidir?
Vücudun su ihtiyacı, sadece kişinin susaması ile sınırlı değildir. Çünkü susama en son ve geç kalınan bir evredir. Suyun fayda sağlaması isteniyorsa, susama evresine gelmeden içilmesi gerekir. İftarda oruç açılırken bir bardak su tüketilmesi, yenilecek yemek miktarını azaltır. Daha sonra ise, her yarım saat ila bir saat arasında su içilmelidir. Uyuyana kadar bu şekilde devam edilmeli ve sahur için uyanıldığında da, yemek yemeden bir bardak su tüketilmelidir.
Ramazanda Zayıflamak İçin Suyun Yanında Ne Tüketilebilir?
Gün boyu su içilmediği için bağırsaklar sertleşir ve boşaltım yavaşlar. Su içilirken tüketilecek olan gıdalar ile metabolizmasının hızlanması ve bağırsakların yumuşaması mümkündür. Su içilirken yanında yenilecek kuru kayısı, kuru üzüm ve çubuk tarçın sindirim sistemine doğrudan etki edecek ve boşaltımın gerçekleşmesini sağlayacaktır.
Ramazanda su tüketiminin neredeyse orucumu açarken ve sahur ile sınırlı kalıyordu. Belki de ramazan aylarından 5 kilo kadar fazla kilo ile çıkmamın nedeni de budur. Bu ramazanda kendimi suya vermeye kararlıyım.