Diyet Yaparken Tatlandırıcı Kullanmak

Diyet yaparken tatlandırıcı kullanmak şeker tüketimini azalttığından dolayı tercih edilebiliyor. Ancak diyet yaparken tatlandırıcı kullananlar “Tatlandırıcılar kilo aldırır mı?” ve “Tatlandırıcıların sağlık üzerindeki zararları” konuları göz ardı edilmemeli.

Tatlandırıcı Nedir?

Özellikle şeker hastaları için, şeker yerine kullanılabilecek, şeker tadını veren yapay maddelere tatlandırıcı adı verilmektedir. Şeker tadını veren bu yapay maddelerin enerji veren ve enerji vermeyen şeklinde çeşitli formları bulunmaktadır.

Farklı özelliklerine göre gruplandırılmış tatlandırıcı çeşitleri bulunmaktadır. Kimi tatlandırıcıların kalorileri varken kimileri kalorisizdir.

Tatlandırıcı Çeşitleri ve Özellikleri

Doğal ve yapay tatlandırıcılar mevcuttur. Doğal tatlandırıcılar doğada bulunan bitkilerden elde edilir. Kalorileri sıfır değildir; ancak şekere oranla çok daha azdır. Yapay tatlandırıcılar ise; laboratuvar ortamında kimyasal olarak elde edilirler.

Aspartam tatlandırıcılar arasında en çok kullanılanı ve bilinenidir. Yapay tatlandırıcıdır ve aspartam zararları halk arasında sıklıkla konuşulur. Kanserden, obeziteye kadar pek çok soruna neden açtığı söylenir. Bu konuda pek çok araştırma da yapılmıştır. Net sonuçlar ortaya çıkmamakla beraber çok da masum bir tatlandırıcı olmadığı görülüyor. Aspartam direkt olarak kullanılabileceği gibi pişirilerek de tüketilebiliyor. Kalorisi ise; sıfırdır.

Sakkarin de yapay tatlandırıcılardan birisidir. Yine hakkında pek çok çalışma yapılmıştır. Direkt zararlı olarak adlandırılmasa da kontrollü olarak tüketilmesi önerilmektedir. Hamile ve emziren kadınların tüketimi ise; kesinlikle uygun bulunmuyor.

Zayıflama Amaçlı Tatlandırıcı Kullanımı

Diyetlerindeki şekeri çıkarıp, yerine yapay tatlandırıcıyı ekleyen zayıflamak isteyen bireylerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Temelinde şeker alımını kısıtlamak ve alınan kaloriyi azalmak olan tatlandırıcı kullanımı, bu anlamda olumlu sonuçlar vermektedir.

Özellikle çayda fazlaca şeker kullanan ve şeker tadından vazgeçemeyen kilolu bireyler için tatlandırıcı kullanımı diyete uyumu kolaylaştırıp, motive edici olabilmektedir. Buna ek olarak zaman zaman tatlandırıcı kullanarak hazırlanmış hazır veya ev yapımı gıdalar diyetteki sıkıcılığın önüne geçebilmekte ve diyetin uzun vadeli uygulanabilmesini sağlamaktadır. Ancak her şeye rağmen tatlandırıcı kullanımında yan etkileri de göz önünde bulundurulmalı.

Tatlandırıcı Kilo Aldırır Mı?

Tatlandırıcılar kalorileri açısından şekere göre daha masumdur. Ancak bu özelliklerine bakarak tatlandırıcılar kilo aldırmaz gibi bir önermeye doğru demek yanlış olur.

Tatlandırıcılar doğrudan daha az kalori aldırabilir; ancak kilo almanıza neden olabilir. Doğal ya da yapay olsun tatlandırıcılar kandaki şeker ve insülin düzeyinizi yükseltir. Böylelikle kısa süre içerisinde açlık hissetmenize neden olabilir. Ayrıca yağ yakımını yavaşlatır ve kalorilerin depolanarak yağa dönüşmesine neden olur.

Uzun süreli tatlandırıcı kullanımı ile metabolizma hızınız da yavaşlar. Böylelikle gün içerisinde aynı şekilde beslenseniz de kilo alırsınız ya da daha yavaş kilo verirsiniz.

En Sağlıklı Tatlandırıcı Hangisi? - Tatlandırıcı Markaları
En Sağlıklı Tatlandırıcı Hangisi? – Tatlandırıcı Markaları

En Sağlıklı Tatlandırıcı Hangisi?

Eğer tatlandırıcı kullanacaksanız en azından tatlandırıcı markaları arasındaki en sağlıklı ürünleri tercih etmeye özen göstermenizde fayda var. Mümkün oldukça yapay tatlandırıcılar yerine doğal tatlandırıcılara yönelmelisiniz.

Stevia Tatlandırıcı

Stevia bitkisel tatlandırıcılar içerisinde en sağlıklı kabul edilenlerden birisi. Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalarda Stevia bitkisinin kısırlığa neden olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak daha sonra deneyin koşullarındaki yanlışlıklardan dolayı doğru sonuç vermediği açıklandı. 2000’li yıllara girerken bu tatlandırıcının kısırlık sonucunda herhangi bir etkisi olmadığı ortaya koyuldu. Şimdiye kadar doğru olarak yapılan deneylerde de stevia hakkında kötü bir sonuç ortaya çıkmadı.

Stevia tatlandırıcı markası değil bir tatlandırıcı çeşidi. Takita gibi çeşitli markaların stevia toz tatlandırıcılarının yanı sıra tablet tatlandırıcıları da mevcut. Seçim yaparken içeriğini incelemeniz ve mümkün mertebe stevia oranı çok katkı maddesi az ürünleri seçmeniz doğru olur.

Splenda Tatlandırıcı

Splenda dukan diyeti ile beraber bilinirliği artan sukroloz içeren tatlandırıcılar arasında yer alıyor. Aslında sukroloz da bir şeker çeşididir. Ancak vücut kalorisini kullanmaz. Bu nedenle kalorisiz tatlandırıcı olarak kabul edilir.

Şekerin 10 katı kadar tatlıdır. Kullanılırken bu ölçü göz önünde bulundurularak kullanılabilir. 1 kg şeker kullanacaksanız onun yerine 100 gram splenda kullanabilirsiniz.

Splenda tablet ve toz şekilde bulunuyor. Kullanım amacınıza göre tercih edebilirsiniz. Isıya dayanıklığı olduğundan dolayı tatlılarda şeker yerine kullanabilirsiniz.

Canderel Tatlandırıcı

Canderel farklı türlerde tatlandırıcılar üreten bir marka. Çoğu ürünün içerisinde aspartam yer alır. Eğer kullanacaksanız içeriğine göz atıp hangi çeşidini kullanacağınıza karar vermelisiniz.

Canderel tatlandırıcı çeşitleri arasında arasında klasik, stevia ve green bulunuyor.

Süssli Tatlandırıcı

Süssli tatlandırıcı sakarin içerikli bir tatlandırıcı. Pek çok çeşidinin içerisinde ilave etken maddeler olduğu dikkat çekiyor. Kullanacaksanız içeriğini dikkatli şekilde okumaya özen gösterin.

Dulcaryl Tatlandırıcı

Dulcaryl de sakarin içeren tatlandırıcılardan bir tanesi. Yan etkileri en çok dikkat çeken tatlandırıcılar arasında yer alıyor. Unutkanlık, yorgunluk, ağız kuruluğu gibi yan etkileri dikkat çekiyor. Sıcaklık nedeni ile bozulmadığından dolayı tatlılarda da kullanılabilir.

Zayıflama Sürecinde Tatlandırıcı Kullanımı ve Sağlık Üzerine Etkileri

Zamanla şeker hastaları dışında obez bireyler kilo vermek amaçlı ve diş sağlığını korumak isteyenler de diyetlerinde şekeri kısıtlayarak tatlandırıcılara yönelmişlerdir.

Özellikle enerji içermeyen yapay tatlandırıcıların ısıya dayanıklı olması sebebiyle reçel, kurabiye, kek ve çaya katılarak kullanımı yaygınlaşmıştır. Ticari olarak da tatlandırıcı içeren diyet ürünler üretilmeye başlanmıştır.

Tatlandırıcıların Zararları

Yüksek doz tatlandırıcının baş ağrısı, baş dönmesi ve beyin tümörü, sakkarinin epitelyum doku hasarı ve siklamatın ishale neden olduğu tespit edilmiştir.

Hamilelikte annenin kullandığı tatlandırıcılar bebeğe geçip birikme yaptığı için toksik etkileri nedeniyle kesinlikle kullanılmamalıdır.

“Diyet Yaparken Tatlandırıcı Kullanmak” üzerine bir yorum

  1. Dulcaryl tatlandırıcı saç dökülmesine neden olabiliyor dikkat edin. Ben şeker hastalığı nedeni ile bu tatlandırıcıyı kullandım bir dönem. Saçlarım aşırı derece dökülmeye başlamıştı. Tatlandırıcıdan şüphelenerek bıraktım ve gerçekten iyi geldi. Artık splenda kullanıyorum. Bir sıkıntı yaşamadım.

    Cevapla

Yorum yapın