Kefir zayıflatır mı? içeriğimizde kefirin kilo vermede etkisini incelerken kilo vermek için kefir ne zaman içilir? Keten tohumu ve kefir zayıflamaya yardımcı olur mu? gibi sorulara da cevap vereceğiz.
İÇERİK ÖZETİ
Kefir Zayıflatır mı?
Kefir, zayıflama diyetlerinde kendisine sıklıkla yer bulan bir içecektir. Zayıflamayı hızlandıran bir besin de diyebiliriz. Ancak normal beslenme programınızı uygulamaya devam eder ve alışkanlıklarınızda bir değişiklik yapmazsanız yalnızca kefir içecek zayıflayamayacağınızı da bilmelisiniz.
Günde birkaç bardak kefir içerken aynı zamanda sağlıklı beslenmeye özen gösterirseniz kilo vermeniz çok daha kolay olur.
Kefir Kilo Aldırır mı?
Kefir kilo almayı destekleyen bir içecek değildir. Ancak bağışıklığınızı güçlendirmenize yardımcı olur. Bu nedenle ideal kilosunun altında olanlar tarafından da tüketilebilecek bir içecektir. Kefir ile ilgili yapılan araştırmalar her gün düzenli kefir tüketenlerin grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara çok daha az yakalandığını gösterir.
Meyveli Kefir Kilo Aldırır mı?
Meyveli kefir, içeriğinde şeker katkısı olan bir içecektir. Meyveli kefir kalorisi, sade kefire göre oldukça yüksektir. Ayrıca meyveler de doğal değildir. Bu nedenle kefirin faydalarından yararlanmak için meyveli kefir tüketmek doğru değildir. Ayrıca içerdiği gereksiz kalori nedeniyle kilo almanıza neden olabilir.
Kefirin Kilo Vermede Etkisi
- Kefir; K2, probiyotik ve kalsiyum açısından zengin bir besindir. Bu sayede “metabolizma nasıl hızlandırılır?” öğrenmek ve gün içerisinde hiçbir şey yapmadan daha fazla kalori yakmak isteyenler için ideal bir içecek haline gelir. Metabolizma hızını arttırırken yağ hücrelerinin küçülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda vücudunuzdaki toksik maddelerin atılmasında da rol oynar
- Yapılan araştırmalar, süt ürünlerinin kilo verme üzerindeki destekleyici etkisini ortaya koymuştur. Zengin bir kalsiyum kaynağı olan kefiri öğünlerinize ekleyerek kalsitriolün üretimini arttırabilirsiniz. Böylece yağ yakımını hızlandırmak mümkün olur.
- Kilo vermek isteyenlerin en sık karşılaştıkları sorunlar arasında kabızlık yer alır. Kabızlık yaşadığınızda kendinizi daha şiş hissettiğiniz gibi kilo verme hızınız da azalır. Kefirin sindirim sistemine olan faydaları sayesinde kabızlığı önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
- Kefir, her porsiyonunda 5 gram protein içeren bir içecektir. Yüksek protein oranı, diyet sürecinde kendinizi daha tok hissetmenizi sağlar. Gün içerisinde kolayca acıkmaz ve gereksiz kalori almazsınız.
- Kefirin içeriğinde yer alan CLA yağ yakımı için son derece etkili bir maddedir. Yağ oranını azaltmak isteyen sporcular tarafından sıklıkla takviye olarak da alınır. Kefir doğal CLA alabileceğiniz kaynaklardan birisidir. CLA ile zayıflama içeriğimizi okuyarak konuyla ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Zayıflamak İçin Kefir Nasıl Tüketilir?
Yapılan araştırmalar günde 2 porsiyon kefir tüketiminin kilo vermeyi desteklediğini göstermiştir. Ortalama 200 kcal almanıza neden olan 2 porsiyon kefir sayesinde aşırı yeme isteğinizi dengeleyebilir ve uzun süre tok kalabilirsiniz.
Kefirin tüketim şekline kendinizi tanıyarak karar verebilirsiniz. En çok kalori aldığınız öğün ya da zaman dilimini belirleyerek yarım saat öncesinde 1 bardak kefir tüketebilirsiniz. Bu sayede açlık hissiniz azalacağından daha az kalori almış olacaksınız.
Kefir Kilo Vermek İçin Ne Zaman İçilmeli?
Kefiri aç karnına içmeniz daha mantıklıdır. Bu sayede açlığınızı bastırmanız mümkün olur. Kefir içmek için ideal zaman dilimine ise kendiniz karar vermelisiniz.
Sabahları çok aç uyanıyor ve kahvaltıda gereğinden fazla kalori alıyorsanız kahvaltıdan yarım saat önce 1 bardak kefir içebilirsiniz. Öğleden sonra tatlı isteği duyuyorsanız bu saatlerde kefir tüketebilirsiniz. Akşam atıştırmalıklarını azaltmak için içeceğiniz kefir ise aynı zamanda uyku kalitenizi arttırmanıza yardımcı olabilir.
Keten Tohumu ve Kefir ile Zayıflama
Keten tohumu ve kefir zayıflama kürü, iştahınızı baskılarken aynı zamanda metabolizma hızınızı da arttıracak bir yöntemdir.
Kilo vermek için 1 bardak kefirin içerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu ekleyerek 10-15 dakika bekletebilirsiniz. Sabah ve akşam yemeklerinden önce tüketebileceğiniz bu karışım sayesinde öğünlerde çok daha kolay doyarsınız.
Keten tohumu ve kefiri düzenli tükettiğinizde haftada 1 kilo vermeniz mümkündür.
Kefir Zayıflama Kadınlar Kulübü
Kefir ile zayıflama Kadınlar Kulübü’nde sıklıkla konuşulan zayıflama yöntemlerinden birisidir. Kefiri öğünlerden önce ya da ara öğün olarak tüketen kişiler ciddi bir iştah kaybı yaşadıklarını belirtiyorlar. Düzenli kullanımla uzun vadede 10 kilonun üzerinde veren pek çok kişi bulunuyor. Ayrıca pek çok sağlık sorununun çözümünde de destekleyici olarak tüketilebiliyor.
Kefirin Faydaları
Kefir, ülkemizde genellikle yoğurt ve ayranın gölgesinde kalan bir besin olsa da faydaları yoğurt ile ayrandan daha fazladır. Yararlı bakteriler açısından zengin olan kefirin faydalarına birlikte göz atalım.
- Journal of the American Dietetic Association tarafından yapılan bir araştırma, kefirin laktoz intoleransına karşı etkili bir besin olduğunu göstermiştir. Eğer süt ürünleri tükettiğinizde şişkinlik, gaz gibi sorunlar yaşıyorsanız beslenme programınıza kefir eklemeyi deneyebilirsiniz. Fermente haldeki kefir, laktozun sindirilmesine yardımcı olur.
- Science of Food and Agriculture tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kefirin alerjilere karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Alerjilerin temel nedeni olan İmmünoglobulin E antikorunu baskılayarak alerji problemlerini ortadan kaldırabilir.
- Anti tümör özelliği gösteren kefir, erken evre kanserlerin baskılanmasına yardımcı olabilir. Kanserojen bilenlerin kanserojen halini almasını önleyen içecek aynı zamanda enfeksiyonlara karşı da etkilidir.
- Kefir, yüksek kolesterole karşı da etkili bir içecektir. Düzenli tüketimi sayesinde kolesterol düzeyinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.
Kefirle İlgili Sık Sorulan Sorular
Kefir, son yıllarda ülkemizde de popüler olmuş bir içecek olsa da hakkında merak edilen pek çok soru mevcut. Bu sorulara sizin için cevap verdik.
Kefir nasıl mayalanır? öğrenerek evde kefir mayalamak çok daha doğal bir içecek elde etmenize yardımcı olur.
Kefir mayalamak için çoğaltılabilen kefir mayalarından faydalanabilirsiniz. Eğer pastörize süt kullanıyorsanız yalnızca ılık kıvama getirmeniz yeterli olacaktır. Açık süt kullanıyorsanız kaynatarak ılımasını beklemeniz gerekecektir.
Ilık kefirin içerisine kefir mayasını koyarak karıştırmanız gereklidir. Bu noktada mayanın ölmemesi için metal kaşık kullanmamak son derece önemlidir. Tahta bir kaşıkla sütü karıştırdıktan sonra kabın üzerini bir bezle örtün ve hava almasına izin verin. 24 saat oda sıcaklığında bekledikten sonra içerisindeki mayaları alabilir ve kefirinizi buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Kefir mayasını bulmak her zaman mümkün olmayabilir. Bu noktada marketlerde satılan hazır kefirlerden faydalanabilirsiniz. Kefirin yarım çay bardağı kadar kısmını 1 litre ılık sütün içerisine ekleyerek oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. 24 saat sonra tadına bakabilir ve dilerseniz 1 gün daha bekletebilirsiniz. Hazırladığınız kefiri yine maya olarak kullanabilir ve yeni kefir mayalayabilirsiniz.
Kefir mayasını başlangıçta hazır olarak almanız gerekiyor. Evde yapmanız mümkün değildir. Aldığınız kefir mayası ile sütünüzü mayaladıktan sonra kefir içerisindeki mayayı süzmeniz ve güzelce yıkamanız gereklidir. Daha sonra bu mayayı tekrar kullanabilirsiniz. Ayrıca mayanız beklerken daha da büyüyecektir. Büyüyen mayanızı sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.
Kefir mayasını saklamak için kullandığınız mayayı yıkayarak bir bardak sütün içerisine almalı ve üzerini kapatarak buzdolabına koymalısınız. 10 gün içerisinde mayayı kullanmazsanız sütü yenilemeniz gerektiğini unutmayın.
Kefiri yatmadan içmenin kilo vermenize faydası bulunmaz. Ayrıca sindiriminin tamamlanması için uyumadan en az 2 saat önce tüketilmesi önemlidir.
Kefiri zayıflamak için tüketecekseniz öğünlerden yarım saat önce içebilirsiniz. Ayrıca öğün aralarında açlık hissediyorsanız kefir açlığı bastırmak için ideal bir seçimdir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, alerjik reaksiyonları azaltmak ve uyku kalitenizi arttırmak içinse akşam yemeğinden birkaç saat sonra içebilirsiniz.
Kefirin kalorisi 1 bardak için yaklaşık 100 kcal’dır. 1 porsiyon kefir protein değeri 5 gramdır. 6,5 gram karbonhidrat ve yağ içerir.
Kefir kabızlık için tüketilecekse aç karnına içilmesi önemlidir. Sabah kalktığınız gibi kefir içebilir ve kahvaltı öncesinde minimum 30 dakika beklemeye özen gösterebilirsiniz.
Kefir, hamilelikte ve emzirirken de tüketilebilecek bir içecektir. Gebelikte yaşanan şişkinlik, halsizlik gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca bebeğin gelişimine de katkıda bulunur.
Bebeklere kefir verilebilmesi için bebeğin sindirim sisteminin ek gıdalara hazır olmasını beklemek gereklidir. 7-8 aylar itibariyle bebeğin kefir tüketmesinde bir sakınca bulunmaz.
Kefir boy uzamasına yardımcı olabilecek bir içecektir. Yüksek kalsiyum ve kalsiyum insan vücudunda kullanılabilmesini kolaylaştıran içeriği ile ön plana çıkan içecek hormonların dengelenmesine de yardımcı olur. Bu nedenle ergenlik döneminde tüketilmesinde fayda vardır.
Kefir; reflü, gastrit, ülser gibi hastalıkların önlenmesinde ve etkisinin azaltılmasında etkili bir içecektir. Helicobakter pilori bakterilerinin öldürülmesine yardımcı olur. Ayrıca antibiyotik etkisi de bulunur. Mide ağrısı yaşadığınızda yardım çay bardağı kefir içmeyi deneyebilirsiniz.
Kefir, fermente bir gıdadır. Ekşimiş olması ise daha fazla fermente olduğunun göstergesidir. Bu şekilde içmenizde bir sakınca olmaz. Ancak mayanın bozulması nedeniyle kefirin üzerinde küflenme oluştuysa kesinlikle içilmemelidir.
Kefiri, mümkünse günlük süt ile evde kendiniz mayalamanızda fayda vardır. Bu sayede katkı maddesi kullanılmamış olur. Marketlerden alınan kefirlerin içeriğinde bulunan bakteriler tam olarak listelenmediğinden en iyi kefir markası hakkında net bir cevap vermek mümkün olmuyor. Ancak Kefirzadem, Eker, Altınkılıç, İçim gibi markalar ön plana çıkıyor.
Kaynakça: