Kilo Vermem Durdu/Yavaşladı. Ne Yapabilirim?

Fazlalıklarınızdan kurtulmaya karar verdiniz ve sağlıklı bir kilo verme programı uygulamaya başladınız. Öncelikle her şey güzel gitti; ancak zamanla kilo vermeniz durduysa ortaya “Kilo vermem neden yavaşladı?” sorusu çıkar. Öncelikle bilmelisiniz ki, ister doğru bir diyet yapın isterseniz beslenmenizde hatalar olsun, kilo vermenin yavaşlaması veya durması son derece doğaldır.

Kilo verme hızının düştüğü ya da durduğu noktaya plato adı verilmektedir.  Önemli olan ise; kilo vermenin ne zaman ve ne kadar yavaşladığı ve bu noktada neler yapmanız gerektiği.

Plato Dönemi Nedir?

Plato kelimesi, coğrafya derslerinden hatırlayabileceğimiz, yüksek tepeler arasında kalan düzlük bir alanı anlatmak amacıyla kullanılan bir yeryüzü şekli ifadesidir. Diyetinizdeki bu dönemin plato dönemi olarak isimlendirilmesinin sebebi tam olarak böyle bir durumu karşılıyor olmasıdır.

Diyet sırasında hızla kilo verilen dönemler arasında sıkışıp kalmış olan plato dönemi kilo kaybının çok yavaşladığı hatta durduğu, grafiği oldukça düz olan bir bölgeyi temsil etmektedir.

Plato Döneminde Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Öncelikle bilinmesi gereken her kilo kaybı azalmasının plato dönemine işaret eden bir durum olmadığıdır. Plato döneminde olup olmadığınızı anlamak adına kontrol edebileceğiniz üç adım vardır.

Bunlardan ilki kalori alımınızı kontrolden geçirmektir. Diyet listenizde aldığınız kalori miktarları günlere göre farklılık gösterebilmektedir. Kilo kaybınızın yavaşlaması bu sebepten ileri geliyor olabilir.

Egzersiz miktarı incelenmesi gereken ikinci adımdır, günlük egzersiz süreniz kalori yakımı için oldukça belirleyici bir etmendir ve buna bağlı olarak kilo kaybınızda önemli rol oynamaktadır. Plato dönemine girdiğinden şüphelenen kişi egzersiz programını kontrol altında tutulmalıdır.

Üçüncü incelenmesi gereken faktör ise daha genel bir adım, yaşam şeklinizi gözden geçirmektir. Eğer normal düzeninize göre, daha fazla alkol tükettiğiniz, daha az yada daha çok uyuduğunuz, daha çok stres altında olduğunun bir dönemden geçiyorsanız bu kilo verme sürecinizi mutlaka etkileyecektir.Kilo Vermek Neden Durur?

Kilo Verme Neden Yavaşlar?

Kilo vermenin durmasının çeşitli nedenleri olabilir. Bu süreci, vücudun yeni kilosuna alışma süreci olarak görüp kendinize 1-2 hafta verebilir ya da tekrar kilo vermeye başlamak için harekete geçebilirsiniz. Kilo vermenizin durmasına neden olan durumlardan bazıları şunlardır:

  1. Kilo verme sürecinin uzaması ile beraber ufak tefek kaçamaklar başlar ve siz aslında sıkı bir diyet yaptığınızı zannederken günlük tükettiğiniz kalori miktarı olması gerekenin üstüne çıkar. Bu durumun önüne geçmek için her yediğinizi not almayı düşünebilirsiniz. Bir hassas tartı kullanmak ise; kalori sayımınızın daha hassas olmasını sağlar.
  2. Egzersiz yapmak, kilo vermenin en önemli adımlarından birisi. Spor yaparken salgılanan endorfin hormonu seviyeniz artar ve daha mutlu olursun. Mutluluk, duygusal yeme alışkanlığınızı doğrudan ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Metabolizmanızı hızlandırır ve gün içerisinde de daha fazla kalori harcamanızı sağlar. Ancak çoğu zaman, egzersiz sonrasında yakılan kalorinin daha fazla olduğu düşünülür ve daha fazla kilo verilmesi beklenir. 1 saatlik yürüyüş 200-250 kalori yapmanızı sağlar ve sadece 2 adet baklavaya eşdeğerdir. Eğer, ben egzersiz yaptım ve daha fazla yemeyi hak ettim diye düşünüyorsanız bu durum kilo vermenizi yavaşlatabilir.
  3. Gün içerisinde hareket miktarınız az olabilir. Oysa, hareket miktarınızı arttırarak günlük 300-400 kalori kadar daha fazla yakabilirsiniz. Otobüsten 1 durak önce inebilir, merdiven yerine asansör kullanabilir ya da kısa mesafelerde yürümeyi tercih edebilirsiniz. Bu zamana kadar önemsemediğiniz küçük ayrıntılar, sizin kilo vermenize büyük katkı sağlayabilir.
  4. Kilo vermiş olduğunuz için günlük harcadığınız kalori miktarı otomatik olarak artar. Aynı özelliklerdeki 60 kg bir kişi, 90 kg bir kişiye göre yaklaşık olarak günlük 350 kalori daha az yakar. Bu durum, düşük kilolarda zor kilo verilmesinin de en büyük nedenidir.
  5. Kilo verirken yağ yerine kas kaybediyor olabilirsiniz. Diyet yaparken kilonun durmasının nedenleri arasında en büyük sorun oluşturacak olan budur. Eğer yağ değil, kas kaybediyorsanız bir yerde yanlış yapıyorsunuzdur. Kas doku, yağ dokudan daha fazla kalori yaktığından dolayı da günlük harcadığınız kalori miktarı düşer ve dolayısı ile kilo vermeniz yavaşlar, hatta kolaylıklar kilo almaya başlayabilirsiniz.
  6. Yaptığınız yanlış diyetler, metabolizmanınızın yavaşlamasına neden olmuş olabilir.

Kilo Kaybettikçe Zayıflama Hızı Azalır Mı?

Bu konuda hemen her kafadan bir ses çıkmaktadır ancak kanıtlanmış olan kesin bilgiler ışığında bu soruya verilecek cevap; kilo kaybı arttıkça zayıflama hızının düştüğü yönündedir.

Vücudunuz yağ oranınızla bağlantılı şekilde kilo kaybetmektedir. Bu nedenle kilo kaybı yaşandıkça vücutta yağ yakım hızı düşer ve yağ yakımı zorlaşır. Bu tamamen normal bir süreçtir ve herhangi bir endişeye yol açmasına gerek yoktur.

Genetik Hafızanın Kilo Kaybındaki Yeri Ve Önemi

İnsanların farklı şartlar altında yaşayıp bir evrim sürecini tamamlayarak bu günlere geldikleri kanıtlanmış bir bilgidir. Atalarımızın çok eski çağlarda uzun süren buzul dönemlerini atlatmak için, uzun süre aç kaldıkları ve vücutlarındaki yağ depolarını kullandıkları bilindiğinden hala insan genlerinde küçükte olsa bir parçanın bu yöntemi devreye soktuğu söylenebilmektedir.

Genetik hafıza, hayatınız boyunca uzun süre kalmış olduğunuz kilolarda daha zor değişim yaşamanız anlamına geliyor. Örneğin; 3-4 sene 70 kiloda kalıp sonra kilo aldıysanız ve diyet yaparak 50 kiloya düşmek istiyorsanız 70 kilonun altına inmek kilo verme programınızın en zorlu dönemi olacaktır.

Kilo Vermenin Yavaşlaması Endişelenecek Bir Durum Mudur?

Kilo kaybının yavaşlama aşamasına geçmesi, endişelenecek değil doğru yolda olduğunuzu gösterecek bir işaret olarak kabul edilmektedir. Vücudun yaşanan her gelişmeye bir adapte olma süresi olduğu göz önünde bulundurulursa geçici bir süreç olduğu bilinmeli ve endişelenilmemelidir, bu süreç atlatıldığında zayıflama maceranız normal seyrinde devam edecektir.

Kilo Vermede Duraklama Dönemi Ne Kadar Sürer?

Kilo vermem durdu diyorsanız, korkmanıza gerek yok. Biraz sabırlı olmalısınız. 10 kilo ve üzerinde verdiyseniz bir duraklama(plato) dönemine girmeniz çok normal.

Plato döneminin sona ermesi için bir şey yapmaz ve beklerseniz ortalama 1-3 hafta içerisinde kilo vermeye tekrar başlarsınız. Bu aşamada yapılan en büyük hata sıkılarak kaçamakları arttırmaktır.

Kilo Vermem Durdu. Nasıl Hızlandırabilirim?

Plato dönemini aşmak için yapılacak olan en doğru adım, vücudunuzu şaşırtmak olacaktır. Değişimi yapabileceğiniz farklı alanlar bulunur.

  • Eğer katı bir diyet yapıyorsanız bir kaç öğünde yüksek kalorili ve karbonhidratlı besinler tüketebilirsiniz. Pek çok kişi için ilginç gelse de son derece etkili olduğuna emin olabilirsiniz.
  • Kilo verme durunca yapılması gerekenler arasında en etkililer arasında yoğun egzersiz yapmak yer alıyor. Özellikle kilo verirken fazla spor yapmadıysanız bu durumu avantaja dönüştürüp haftada 5-6 gün 1 saatlik yağ yakıcı egzersizlere yer verebilirsiniz.
  • Şok diyetleri normalde önermesek de, kilo vermenin durmasının önüne geçmek adına maksimum 1 hafta sürecek şok diyetleri uygulayabilirsiniz.

Duraklama Kırma Diyeti

Kilo verme durunca şok diyetlerden yardım alınabilir. Şok diyetlerin, uzun süre boyunca yapılması kesinlikle uygun değildir. Ancak kısa süreli, vücudu şaşırtmak amaçlı duraklama kırma diyeti olarak bu diyetlerden yardımcı alınabilir.

Şok diyet listeleri için https://zayiflamaiksiri.com/tag/sok-diyet/ bölümüne bakabilirsiniz.

Kilo Vermede Detoks

Kilo vermeyi tekrar başlatmak ve hızlandırmak için detokslardan da yararlanabilirsiniz. Pek çok zayıflama kürü arasında kendinize en uygun kilo hızlandırıcı detoksu seçerek başlayabilirsiniz.

En etkili detokslar arasında maden suyu, limon ve yeşil çay kürü ile sarımsak yutmak geliyor. Zayıflama kürlerini incelemek için https://zayiflamaiksiri.com/category/zayiflama-kurleri/ bölümünü inceleyebilirsiniz.

Yorumlar kısmından, sorularınızı sorabilir ya da düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

“Kilo Vermem Durdu/Yavaşladı. Ne Yapabilirim?” üzerine 4 yorum

  1. Merhabalar.
    Acaba kilo vermede duraklama dönemi ne kadar sürer?
    Yaklaşık 15 gündür diyetime dikkat etmeme rağmen kilom sabit. Artık iyice sıkıldım.

    Cevapla
    • Seren hanım;
      Elinizden gelip kilo veremediğinizi görmek canınızı sıkıyor olabilir ama unutmayın ki bu süreç sabır istiyor.
      Duraklama dönemi kişiden kişiye değişmekle beraber, bu süreci hızlandırmak için bazı şeyler yapabilirsiniz.
      – 2 öğün kaçamak yapıp, diyet yaparken yemediğiniz besinlerden tüketebilirsiniz.
      – Spor yapıyorsanız sporu 5 gün bırakabilir ya da 2 katına çıkarabilirsiniz. Spor yapmıyorsanız, programınıza spor eklemek için harika bir süreç.
      – Su tüketimine özen göstermelisiniz.
      – Kilo vermenize yardımcı olacak bitki çayları tüketebilirsiniz. Zayıflama çayları bölümünde çeşitli tariflerimiz yer alıyor.

      Cevapla
  2. Merhabalar benim boyum 1.73 kilom 114tü diyet ve normal yürüyüs yaparak 20 günde 10 kilo verdim daha sonrada kilo vermek öncekine nisbeten çok yavasladı veriyorum ama cok az veriyorum tavsiyeniz nedir?

    Cevapla
    • Mahmut bey;
      Her zaman için ilk kilolar daha hızlı gider. Vücutta ödem vardır ve kilo fazlalığı daha yüksektir. Zaman geçtikçe kilo verme hızınızın azalması normaldir.
      Sağlıklı ve istikrarlı şekilde devam edip daha uzun bir süreç için hedefinizi yayın derim.

      Cevapla

Yorum yapın