Çocuk diyet listesi içeriğimizde çocuklar için diyet listesinin nasıl olması gerektiğini incelerken çocuklar için zayıflama yöntemlerinin üzerinde duracağız. Konuyu detaylı bir şekilde incelemeye çalıştık. Ancak aklınıza takılan farklı sorularınız mevcutsa yorumlar kısmından sorabilirsiniz.
İÇERİK ÖZETİ
Çocuk Diyet Listesi Nasıl Olmalı?
Yapılan araştırmalar ülkemizdeki her 4 çocuktan bir tanesinin ideal kilosunun üzerinde olduğunu gösteriyor. Kilolu çocukların ilerleyen yaşlarında da kilo problemi yaşama ihtimalleri de oldukça yüksek. Üstelik erken yaşlarda yaşanan obezitenin pek çok metabolik hastalığa neden olabilir. Ayrıca kilolu çocukların akran zorbalığına maruz kalma ihtimali de yaşıtlarına göre daha fazladır. Tüm bu nedenlerle sağlıklı bir beslenme programı uygulayarak çocuğunuzun kilo vermesine yardımcı olabilirsiniz.
Çocuk diyet listesi oluştururken onun çocuk olduğunu unutmamalı ve bir anda katı diyetlere başlamasını sağlamamalısınız. Bunun yerine yüksek kalorili atıştırmalıkları minimuma indirip hareket miktarını arttırmasına yardımcı olmanızda fayda var.
5 Yaş Diyet Listesi
5 yaşındaki çocuklar için diyet uygulaması sağlık sorunları bulunmuyorsa gereksiz olacaktır. Henüz beslenme alışkanlıkları tam olarak oturmamış çocuğunuzun beslenme eğitimini sağlamak için bazı alışkanlıklar kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Böylece yavaş bir şekilde kilo vermesini sağlayabilir ve hayatı boyunca kilo sorunu yaşama ihtimalini azaltabilirsiniz.
- Rafineri şeker, obezitenin temel nedenleri arasında yer alır. Çocuğunuza mümkün olduğunca ekstra şeker içermeyen besinler sunmaya özen gösterebilirsiniz. Unutmamalısınız ki pek çok anne baba tarafından sağlıklı olarak görülen meyve suları aslında tam bir şeker deposudur. Bu nedenle meyve suyu yerine meyve tüketmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca katkı maddeli ve şekerli içecekler yerine ayran, maden suyu gibi içeceklere yönlendirebilirsiniz.
- Gün içerisinde mümkün olduğunca su tüketmeye yönlendirebilirsiniz. Yaşa göre su tüketim miktarını göz önünde bulundurduğumuzda 1-1,5 litre su içmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
- 5 yaş, abur cubur alışkanlığı kazanmasını engellemek için oldukça ideal bir dönemdir. Çikolata, bisküvi, cips gibi abur cuburlar yerine kavrulmamış kuru yemişler gibi sağlıklı alternatiflere yönlendirebilirsiniz.
5 yaş için diyet listesi örneği ise şu şekilde olabilir:
Kahvaltı: 1 adet yumurta, 5-6 adet zeytin, 1 dilim tahıllı ekmek, 1-2 dilim peynir, domates ve salatalık
Ara öğün: 1 porsiyon meyve, 1 bardak süt (ayran ya da kefir de olabilir.)
Öğe yemeği: 100 gram kadar tavuk, et ya da balık, 4-5 kaşık sebze yemeği, salata, 1 dilim esmer ekmek ya da 2-3 kaşık bulgur pilavı
Akşam yemeği: 1 kâse çorba, 1 porsiyon sebze ya da baklagil yemeği, 1 kâse yoğurt, salata
6 Yaş Diyet Listesi
6 yaşındaki çocuklar için diyet listesi hazırlarken temel alışkanlıklarının değişmesine yardımcı olmanız önemlidir. Ayrıca bu yaşta katı listelere yönelmek yerine esneklikler sağlamanız gereklidir. Aksi takdirde çocuğunuzun besinler ile arasında yanlış düşünce kalıpları oluşabilir.
Bu noktada yapabileceğiniz en güzel şey ona rol model olmaktır. Ailece yediğiniz yemeklerin sağlıklı öğünler olmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca porsiyon büyüklüğüne dikkat edebilirsiniz. Tabak boyutlarınızı küçültmek çocuğun fark etmeden daha küçük porsiyonlara alışmasını sağlayabilir.
Kahvaltı: 1 bardak süt, 1 adet yumurta, 1 dilim ekmek, bal ya da pekmez, peynir, zeytin
Öğle: Esmer unla yapılan 1 adet poğaça, 1 kâse çorba, salata ve yoğurt
Ara öğün: 1 adet meyve, yanında süt, ayran ya da kuruyemiş
Akşam: 1 porsiyon tavuk ya da balık, 1 kâse salata, esmer ekmek, sebze yemeği ya da çorba
7 Yaş Diyet Listesi
7 yaşındaki bir erkeğin ortalama 1700, kızın ise 1500 kalori alması gerekmektedir. Ancak bu kalorinin alınması gereken kaynaklar da son derece önemlidir. Kalori hesaplaması yapmaya alışarak beslenme programını hazırlarken kendinize göre değişiklikler yapmanız çok daha kolay olacaktır.
- Yumurta, beslenme değeri en yüksek besinlerden birisidir. Kahvaltıda yumurtanın farklı versiyonlarına yer vererek yumurtadan sıkılmasının da önüne geçebilirsiniz. Farklı versiyonlarının kalorilerini öğrenmek için yumurta kaç kalori? içeriğimize göz atabilirsiniz.
- Peynir, zeytin kahvaltına mümkün olduğunca tüketmesi gereken besinlerdir. Ancak zaman zaman farklılık olması için esmer ekmekle poğaça ya da krep yapabilirsiniz. Ayrıca katkı maddesi bulunmayan baldan birkaç çay kaşığı tüketebilir.
- Ara öğün olarak meyve verebilirsiniz. Ayrıca kuruyemişler ve protein içerikli süt, ayran, kefir gibi içecekler de ideal seçeneklerdir.
- Öğle ve akşam yemeklerinde dönüşümlü olarak tavuk, et, sebze yemeği yenilebilir. Beraberinde çorba, salata gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
8 Yaş Diyet Listesi
8 yaşındaki kız çocuğunun alması gereken kalori miktarı 1620 kcal, erkek çocuğunun ise; 1750 kcal’dır. Bu kaloriyi alırken protein ihtiyacını karşılaması son derece önemlidir. Ayrıca düşük şeker ve tuz değerine sahip besinleri tüketmelidir.
Kuruyemiş, tereyağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tüketmesi ve lif oranı yüksek sebzeler yemelidir. Ayrıca özellikle kış aylarında doktor kontrolünde D vitamini takviyesi alabilir. Böylece yaşayabileceği yorgunluk ve halsizlik azaltılarak daha hareketli olması sağlanır. Ayrıca D vitamini eksikliğinin kilo alımı ile doğrudan alakalı olduğunu da unutmamalısınız.
9 Yaş Diyet Listesi
9 yaşındaki erkek çocuğunun alması gereken kalori miktarı 1850 kcal, kız çocuğunun ise 1720 kcal’dır. Gereksiz kalori içeren şekerli atıştırmalıkları ve fast food gıdaları mümkün olduğunca az tüketmesine izin verdiğinde kilo vermesi son derece kolay olacaktır.
Yaşı da göz önünde bulundurarak kesin kurallar koymaktan uzak durmanız önemlidir. Örneğin eğer istiyorsa 9 yaş diyet listesinde 1 hafta dışarıda fast food yemesine izin verebilirsiniz. Yine abur cubur, çikolata tüketimini haftada birkaç kere olmak şartıyla gerçekleştirebilir. Ancak bununla birlikte öğünlerde küçük porsiyonlarla da olsa tüm gıdalardan tüketmesini sağlamalısınız.
Öğün aralarında atıştırması için hamur işi gibi yüksek kalorili besinleri ortada tutmamaya dikkat etmelisiniz. Böylece hem gereksiz kalori almaz hem de öğüne kadar acıkmış olacağından sağlıklı yemeklerden tüketmiş olur.
10 Yaş Diyet Listesi
10 yaşındaki kız çocuğunun alması gereken kalori miktarı 1940 kcal, erkek çocuğunun ise 2030 kcal’dır. Çocukların beslenme alışkanlıklarının yavaş yavaş oturduğu bu yaşlar ani değişimler için uygun değildir. Bu nedenle ufak değişiklikler yapabilirsiniz. Bu değişikliklerin sonuçları ise çoğu zaman beklediğinizden fazla olur.
10 yaş diyet listesinde ara atıştırmalıkları mümkün olduğunca kaldırmaya özen gösterebilirsiniz. Çünkü öğün aralarına atıştırma alışkanlığı olan çocuklar yemeklerde genellikle makarna, pilav gibi sevdikleri yiyecekleri tüketirler. Bu da sağlıklı beslenmelerinin önüne geçer ve yemek ayırma alışkanlığı oluşumuna neden olabilir.
10 yaşa göre diyet nasıl olmalı konusunda daha detaylı bilgi almak için 10 yaş diyet listesi içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
11 Yaş Diyet Listesi
Çocuklar için diyet listesi eğer obezite söz konusu değilse ebeveynler tarafından gerçekleştirilebilir. Anne babalar, çocuklarının beslenme alışkanlıklarını daha iyi bilirler ve bazı ufak değişimler sayesinde çok daha sağlıklı beslenmelerini sağlayabilirler.
Çocuklarda diyet listesi karbonhidrat, protein ve yağ dengesine dikkat etmek en önemlisidir. Kas ve kemik gelişimi için protein alımı son derece önemlidir. Bu nedenle öğünlerde yumurta, süt, peynir, yoğurt, tavuk gibi besinlerin olmasına özen gösterebilirsiniz.
Diyet listesinin yanı sıra çocukların yemek yerken televizyon izlemesi gibi alışkanlıklarından vazgeçirmek şarttır. Yemek yerken dikkatin dağılması, beslenme bozukluklarının en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alır. Ayrıca çocuğu mümkünse bir spora yönlendirebilirsiniz. En azından yürüyüş miktarını arttırabilir, parkta oynamasını teşvik edebilir ya da bisiklete binmesini sağlayabilirsiniz.
Detaylı bilgi için 11 yaş diyet listesi içeriğimize de göz atabilirsiniz.
12 Yaş Diyet Listesi
12 yaş, çocuklarda kilo sorunlarının en çok ortaya çıktığı dönem. Eğer çocuğunuz bir anda kilo aldıysa telaş yapmanıza gerek yok. Ancak bazı önlemler almanız gerektiğini de unutmamalısınız.
Çocuk zayıflama diyeti için öncelikle çocuğun fazla kilosunun olup olmadığını öğrenmek önemli. Bunun için https://zayiflamaiksiri.com/ideal-kilo/ aracını kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşı, boyu ve kilosunu girdikten sonra hesapla butonuna tıkladığınızda ideal kilosunu görebilirsiniz. Ayrıca vermesi gereken kilo da hesaplanır.
Her çocuğun tam olarak ideal kilosunda olması gerekmez. Bu yaş için %10-15 sapmaları normal aralıkta kabul edebiliriz. Eğer gerçekten kiloluysa beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yapmanız önemli.
12 yaş diyet listesi için en önemli öğün kahvaltıdır. Güne besin değerleri yüksek bir kahvaltıyla başlayan çocuk, gün içerisinde daha az atıştırma isteği duyar. Atıştırmalık olarak da sağlıklı alternatiflere yönlendirmeniz oldukça faydalı olacaktır.
İşlenmiş gıda tüketimini en aza indirerek protein, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli öğünler oluşturmaya özen gösterebilirsiniz. Ayrıca karbonhidrat isteğini hamburger, pizza gibi basit karbonhidratlardan değil esmer ekmek, baklagiller, lifli sebzeler gibi sağlıklı ve kompleks karbonhidratlardan sağlamasına özen göstermelisiniz.
- 12 yaşındaki bir çocuğun kilosu kaç olmalıdır? Çocukların gelişimlerinin farklı olduğunu unutmamalısınız. Bu farklılığın nedeni anne ve babanın fiziksel özellikleri gibi beslenme alışkanlıklarından da kaynaklanabilir. Bu nedenle çocuğunuzu başkaları ile karşılaştırmak yerine boyu ile kilosunun dengeli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun için yukarıda paylaştığımız ideal kilo arasından faydalanabilirsiniz.
- 12 yaşındaki biri nasıl zayıflar? Çocukların kilo vermesi yetişkinlere göre çok daha kolaydır. Yalnızca hayatından abur cuburu çıkarması ve daha aktif olması için egzersize yönlendirilmesi dahi yeterli olacaktır. Ekstra olarak yeterince protein aldığından emin olabilir ve gün içerisinde kan şekerinin dengede kalması için de glisemik indeksi düşük besinler tüketmesini sağlayabilirsiniz.
- 12 yaşındaki bir kız nasıl kilo verir? Kızların erkeklere göre daha erken ergenliğe girmesiyle nedeniyle 12 yaşındaki kızların daha çok kilo sorunu yaşadığı görülür. Bu noktada hareketin önemini göz ardı etmemelisiniz. Genel sağlıklı beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmeli ancak kilo vermek için daha çok spordan faydalanılmalı. Ayrıca ergenlikte kilo verme içeriğini de incelemenizi öneririm. İçeriğin yorumlar bölümünde yüzlerce ebeveyn tecrübelerini paylaşmıştır.
12 yaş diyet listesi kahvaltı: Yumurta, peynir, zeytin, ekmek ya da esmer undan yapılmış poğaça, birkaç ceviz, tahin pekmez.
12 yaş diyet listesi öğle: Sebze yemeği, 2-3 köfte, yoğurt, 1-2 dilim ekmek (Okulda öğrenciler öğle arasında zorlanabilirler. Bu nedenle diyet yapan biri okulda ne yemeli? Bağlantısından farklı alternatifleri inceleyebilirsiniz.)
12 yaş diyet listesi ara öğün: Meyve, kuruyemiş ve süt
12 yaş diyet listesi akşam: Balık ya da tavuk, sebze ya da baklagil yemeği, salata, 1 dilim ekmek
12 yaş diyet listesi ara öğün: Kakaolu süt
13 Yaş Diyet Listesi
13 yaş diyet listesi Canan Karatay tarafından geliştirilen Karatay diyeti doğrultusunda düzenlenebilir. Her ne kadar diyet denilse de bu bir beslenme şekli olup oldukça sağlıklıdır. Yöntemin mantığı kan şekerini yükselten basit karbonhidratlardan uzak durmaya dayanıyor. Bu nedenle ekmek, hamur işi gibi gıdalar önerilmiyor. Ancak serbest besinler sınırsız bir şekilde tüketilebiliyor.
Her ne kadar bu yaştaki çocukların fast food beslenme tarzının önüne geçmek zor olsa da bu diyeti benimseterek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Detaylı bilgi için Karatay Diyeti içeriğine de göz atabilirsiniz.
14 Yaş Diyet Listesi
13 14 yaş diyet listesi söz konusu olduğunda iş ebeveynlerden önemli noktada çıkar. Bu nedenle ebeveynler ancak evde sağlıklı yiyecekler bulunmasını sağlayarak destek olabilir. Okuldan önce protein ağırlıklı besleyici bir kahvaltı, gün içerisinde gereksiz kalori alımının önüne geçebilir.
14 yaş diyetlerinde sıklıkla yapılan hata şok diyetlere başvurmaktır. Bu yaşta aşırı kalori alımını azaltmak metabolik sorunların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca kas kaybı yaşandığı takdirde metabolizma hızı yavaşlar ve verilen kilolar da kolaylıkla geri alınır.
Detaylı bilgi almak için https://zayiflamaiksiri.com/kilo-verme-yollari-14-yas/ içeriğimiz faydalı olacaktır.
15 Yaş Diyet Listesi
Ergenliğin en dolu yaşandığı bu dönemde yaşanan kilo alma sorunu, çocukların psikolojik olarak da zorlanmasına neden olabilir. Üstelik yaşanan hormonal değişimler pek çok ergende iştah artışına neden olur.
Kendi kararlarını vermek konusunda oldukça ısrarlı olan 15 yaş için diyet listesi hazırlayarak bunu uygulamak gerçekçi bir düşünce değildir. Ancak çocuğunuza bu dönemde hızlı kilo almasının normal olduğunu, önüne geçmek içinse isterse birlikte bazı değişiklikler yapabileceğinizi konuşabilirsiniz.
Haftada birkaç gün spor yapmasının yanı sıra porsiyon kontrolü ideal bir çözüm olacaktır. Yüksek kalorili abur cubur ve fast food gıdaları ise tamamen kesmese de azaltmasında fayda vardır.
16 Yaş Diyet Listesi
16 yaş hala gelişimin devam ettiği bir dönem olduğundan sağlıklı beslenme programları sürdürmek ekstra önem taşır. Artık işler çocukların kontrolünde olduğundan diyet listeleri de uygulanabilir. Ancak sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak kilonun uzun süre korunmasını sağlayacaktır.
Öncelikle unutmamalısınız ki boyunuz ve kilonuza göre günlük harcadığınız enerji miktarı değişiklik gösterir. Bu nedenle işe, günlük almanız gereken kalori miktarını hesaplayarak başlayabilirsiniz.
https://zayiflamaiksiri.com/gunluk-kalori-ihtiyaci-hesaplama/ bu bağlantıya girebilir ve sizden istenen boy, kilo, yaş ve cinsiyet bilgilerini doldurarak hesapla butonuna tıklayabilirsiniz. Ortaya çıkan sonuç gün içerisinde hiç hareket etmeseniz dahi vücudunuzun yaşamanızı sağlamak için harcayacağı kalori miktarıdır. Ekstra olarak yürüme, konuşma, ders çalışa gibi her aktiviteniz de kalori harcarsınız.
Almanız gereken kalori miktarının üzerine çıkmaz ve ekstra hareket ederseniz otomatik olarak kilo vermiş olursunuz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise; her kalorinin aynı olmadığıdır. Bir hamburger menü ile aldığınız 1000 kaloriden ihtiyaç duyduğunuz besinleri alamazsınız. Böylece kas kaybı yaşarsınız. İdeal kilonuzda olsanız dahi sağlıklı bir vücuda sahip olmaz ve istediğiniz gibi görünmezsiniz.
Obez Çocuğun Diyet Listesi
Çocuğunuzun ideal kilonun üzerinde olması halinde doğrudan bir diyet listesi uygulamak yerine beslenme alışkanlıklarını değiştirmeniz yeterli olacaktır. Ancak eğer obezlik söz konusu ise profesyonel bir destek almanızda fayda vardır.
Bir beslenme uzmanı yardımıyla gün içerisinde gereğinden fazla kalori almasını sağlarken aynı zamanda yeme isteğini azaltacak yöntemlerden de faydalanabilirsiniz.
Kilolu Çocuğun Beslenme Programı Nasıl Olmalı?
- Çocukların vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için meyve bir alternatif olsa da içeriğinde şeker bulunduğunu unutmamalısınız. Ayrıca birçoğunun glisemik indeksi de yüksektir. Bu nedenle çocuğun daha kısa sürede acıkmasına neden olabilir. Önüne geçebilmek için ara öğünde verdiğiniz meyvenin yanında süt, kefir ya da kuruyemiş gibi sindirimi yavaşlatacak besinler olmasına dikkat edebilirsiniz.
- Çocuklar için zayıflama yöntemi yalnızca diyetler değildir. Aksine sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırırken bir taraftan da spora yönlendirebilirsiniz. Ekstra aktif olan çocuklar harcadıkları fazladan kalori sayesinde kolaylıkla kilo verebilirler. Ayrıca daha sağlıklı bir vücuda sahip olup özgüvenleri de gelişir. Yüzme, jimnastik, atletizm gibi vücudun pek çok kasını aynı anda çalıştıran sporlarla ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Mümkün olmadığı takdirde birlikte hareket edebileceğiniz aktiviteler belirleyebilirsiniz.
- Çocuklar için diyet listesi üzerinden hareket etmek yerine onu da plana davet ederek yemeği birlikte hazırlayabilirsiniz. Bu sayede normalde sevmeyeceği ıspanak ya da pırasa yemeğini de keyifle yemeye başlayabilir. Ayrıca arkadaşlarını yemeğe davet etmesini sağlamak için destekleyici hareketlerde bulunabilirsiniz.
- Hiçbir besin için yasak kelimesini kullanmamalısınız. Onunla yemek konusunda tartışmak, belirli gıdaları yasaklamak bu besinleri daha çekici hale getirebileceği gibi besinlerle arasında yanlış bir ilişki oluşmasına da neden olabilir.
- “Çocuğum sürekli kilo alıyor.” diyen ebeveynlerin paket okuma alışkanlığı taşıması önemlidir. Bir besinin şeker ve karbonhidrat değeri yüksekse bu besinlere temkinli yaklaşmalısınız.
Çocuk Diyet Listesi Hakkında Çok Sorulan Sorular
Bu bölümde “Çocuğum kilo alıyor. Ne yapmalıyım?” diyen ebeveynlerin en sık sorduğu soruları cevapladık. Sizin de sorunuz varsa aşağıda yer alan formdan sorabilirsiniz.
Çikolata gibi şekerli gıdalar, bağımlılık yapma özelliği bulunan ve keyif vermesi nedeniyle yedikçe daha çok yenmek istenen besinlerdir. Ancak çikolata yerine farklı gıdalar koyarak bu alışkanlığın önüne geçilebilir. Örneğin kakaolu süt, kakaoya bulanmış kayısı, sağlıklı truflar lezzetli alternatifler olabilir. Ayrıca özellikle ilk süreçte bu yiyecekleri verirken yaklaşımınız da önemlidir. Sana daha lezzetli bir yiyecek vermemi ister misin? diye sorup çocuğun ısrar etmesin sağlayabilirsiniz.
Çocuğuma yumurtayı nasıl sevdirebilirim? sorusu özellikle annelerin en çok sorduğu soruların başında yer alıyor. Genellikle küçük yaşlarda hemen her gün zorla yedirilen haşlanmış yumurta çocukların bıkmalarına neden olabiliyor. Yumurtayı farklı şekillerde yedirmeyi deneyebilirsiniz. Sevdiği sebzelerde omlet hazırlayabilir ve üzerine zeytin, maydanoz gibi yiyeceklerle yüz çizebilirsiniz. Tostun içerisine koyabilir ya da krep yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak tüm denemelerinize rağmen çocuğu yumurta yemeye ikna edemiyorsanız bir süre yumurta tüketimini tamamen kesebilir ve konusunu dahi açmayabilirsiniz. En az 2 ay sonra tekrar denediğinizde yumurtayı yeme ihtimali oldukça yüksektir.